På gång


måndag 8 november 2010

Det såg för bra ut

SMÅTT & GÔTT/FELDGRAUS FEMMA. Allra först. Som ni förmodligen redan förstått så lägger jag ner min betygsättning. De sista åtta omgångarna har stått utan betyg och jag kommer inte att slutföra min fjärde säsong—fjärde, sjukt hur snabbt tiden går—som hatad(...) och älskad(...) betygsättare. Anledningarna till detta står att läsa lite längre ner. Viktigare att påpeka är att BaraBen inte tänker lägga ner konceptet som sådant. Det kanske inte blir en exakt kopia på femman, det blir definitivt inte jag som sätter betygen och det blir förmodligen inte alls samma grunder som betygen sätts på. Men det blir någon form av ersättning. Vi trappar inte ner, vi förnyar. Min personliga åsikt är att en enskild skribent tar över, att formatet ändras något för att skapa något fräscht och nytt och att ni läsare accepterar detta utan att behöva jämföra mellan det "gamla" och det "nya". Oavsett format:

Femman är död. Länge leve femman!

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Inläggstiteln anspelar på ett väldigt positivt inlägg jag skrev på från försäsongen som avslutades med stycket:
När allt positivt är sagt, alla glädjebesked är givna och allt dystert sedan länge är glömt återstår det bara en sak. Panik. Det ser för bra ut.
Hate to say I told you so.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Jag är en blödig jävel. Jag gillar inte häxjakten som bedrivs mot allt och alla för tillfället. Visst, ledarstaben, Mild och spelarna förtjänar en hel jävla del kritik i år. Men när man delar ut helt onyanserad kritik så är det fel. Jonas Olsson, Stefan Rehn och Håkan Mild förde oss till det första SM-guldet på elva år, tog oss till tre raka cupfinaler och tre raka topp tre-placeringar. Man kan inte bara leva på gamla meriter, men man kan inte helt förkasta dem heller (18 SM-guld och 2 Uefacupsegrar, någon?). Med det sagt betyder det inte att jag är emot förändringar inom organisationen till nästa år, men lite nyanser i kritiken skadar aldrig.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Så varför lägger jag ner femman? Jag har blivit kallad medgångare. Det kan jag ta. De som känner mig vet att jag varit på lika många matcher som vanligt, åkt ut i Europa som vanligt och varit lika Blåvit som vanligt. Den stora anledningen till att jag lägger ner är naturligtvis inte resultatmässig, då hade jag lagt ner i våras när det gick riktigt uselt, snarare än nu i höstas när poängen ändå trillade in ett tag innan jag lade ner.

Den stora anledningen är att jag egentligen inte är speciellt intresserad av att skriva kortare blogginlägg, posta videoinlägg, roliga bilder och liknande. Jag är inte heller i grunden en person som brukar bedömma enskilda spelares insatser. Om någon kan förklara för mig hur jag kom på feldgraus femma från första början så hade det varit intressant... Jag skriver hellre längre krönikor, argumenterande texter, djuplodande analyser, historiska tillbakablickar och inlägg sprängfulla av statistik. Men med femman hängandes över mig som ett "måste" har jag fått mindre och mindre ork och lust till att göra det jag egentligen vill.

Därför tar det slut nu.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«


Den mycket trevliga puben The Rover på Andra långgatan har—vid sidan av stans bästa hamburgare—Änglarnas och Oceanbryggeriets öl Glenn No. 5 i sortimentet precis som ett antal andra pubar här i staden nuförtiden. Men finns det någon annan som ens är i närheten av att ha en ölbeskrivning som är så otroligt humoristiskt intern som "Rensa fäsk änna rosa tjockis!"?

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Så här såg den allra första feldgraus femma ut. Så här slutade den allra sista feldgraus femma:

Totalt efter 22 (och 30) omgångar
1. Stefan Selakovic – 26 poäng
2. Elmar Bjarnason – 21 poäng
3. Tobias Hysén – 18 poäng
4. Sebastian Eriksson – 16 poäng
5. Ragnar Sigurdsson – 15 poäng
6. Jakob Johansson – 13 poäng
7. Tomas Olsson – 10 poäng
7. Robin Söder – 10 poäng
9. Kim Christensen – 9 poäng
9. Adam Johansson – 9 poäng
9. Markus Sandberg – 9 poäng
12. Gustav Svensson – 8 poäng
13. Niklas Bärkroth – 7 poäng
14. Erling – 5 poäng
15. Hjalmar Jonsson – 4 poäng
16. Nicklas Carlsson – 3 poäng
16. Pär Ericsson – 3 poäng
16. Hannes Stiller – 3 poäng
19. feldgrau – 1 poäng
19. Erik Lund – 1 poäng
19. Karl Svensson – 1 poäng
19. Joakim Wulff – 1 poäng

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Nu ska jag försöka samla ihop mig, hitta suget efter att skriva igen och njuta av att en förlorad säsong äntligen är över. Vi ses på Valhalla.

11 kommentarer:

 1. Auburgers femma 2011!!!

  SvaraRadera
 2. Frankies femma för fan. Är ju bortsett från kring matchdagarna bara Frankie det är drag på här nu för tiden.

  SvaraRadera
 3. Tack för alla femmor, Feldgraus!

  SvaraRadera
 4. Skönt att läsa något annat än det sedvanliga JO/JJ/Falex-hatet som annars grasserar. Därmed inte sagt att vi inte behöver ett byte på tränarposten inför nästa år. Men som Feldgrau säger, det är inte fel med nyanser.

  SvaraRadera
 5. Feldgraus for president8/11/10 09:53

  Varför inte ha en Omröstning i varje baraben femma här över, som är öppen i 3 dagar? för att både få en baraben-femma med analys och poäng samt en läsar-femma som sammanställs efter vad omröstingen blir.

  skulle vara skoj att se vad majoriteten tycker

  Ex, en omröstning med hela truppen där man får välja 3 alternativ/spelare som man tycker förtjänar poäng där efter får den som får flest röster 5 poäng, den som kommer 2a 4 poäng osv

  SvaraRadera
 6. 09:53/ Det delas inte ut fyra poäng i femman.

  09:07/ Frankie kommer inte att ta över femman, det gör han bara på undantagsfall ett par gånger om året.

  Buffon/ Även i nyanserna finns svart och vitt, längst ut på skalan.

  SvaraRadera
 7. Tack för alla femmor, Feldgrau! Hoppas inspirationen kommer tillbaka.

  SvaraRadera
 8. Feldgraus for president8/11/10 12:05

  @Baraben

  3 poäng då då.......ifall du inte fatta min poäng med inlägget då tycker jag synd om dig, de hela vara bara en lite ideé

  SvaraRadera
 9. Men som Feldgrau säger, det är inte fel med nyanser.
  Vad är det för fel på många som hetsar mot vårat egna lag som om dom var AIKare som försöker stötta sin förening eller en Gaisare som försöker störa IFK?

  Tack för din tid och har fått mycket bra läsning hoppas du kommer skriva krönikor framöver.

  SvaraRadera
 10. Som avslutning på Feldgraus mycket uppskattade 5a så skulle jag vilja se en sammanställning av de 4 säsonger som har betygsatts! Sicken go statistik det hade varit för oss statistik-nördar.

  SvaraRadera
 11. Gillar starkt idén från "Feldgraus for president" om att läsarna själva ska kunna rösta!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.