2010/10/01

Inför: IFK Göteborg - BK Häcken (U19)

Bragi Bergsson och Hampus Andersson under vårens möte.
INFÖR. Med en trist förlustsvit bruten avslutar IFK Göteborg seriespelet i Juniorallsvenskan Elit Södra i morgon. På Apelsinplan i Tynnered tar man emot BK Häcken där en lättare väg i slutspelet står på spel för Blåvitt.
- Vi vill ha fördel av hemmaplan i kvartsfinalen, så vi kommer göra allt vi kan för att komma tvåa tabellen, säger Eijlert Björkman.


Redan slutspelsklara IFK Göteborg avslutar i morgon seriespelet i Juniorallsvenskan Elit Södra. Efter att ha brottats med en nedåtgående trend lyckades man bryta mönstret förra helgen genom att slå Helsingborgs IF borta med hela 6-1 där bland annat David Johansson gjorde tre mål.
- En väldigt viktig seger för oss. Vi börjar matchen bra och bränner flera riktigt bra målchanser. Sen slappnar vi av och låter dem ta över spelet. När de sen tog ledningen på hörna så vaknar vi och tar över matchen igen och går ut i paus med en 3-1-ledning. I andra halvlek är det inte något snack längre och vi har bud på betydligt mer mål än de vi gör. Kul att David får göra tre mål och vara inblandad i det mesta framåt. Han var riktigt bra i sin högermittfältsposition. Han hade fler chanser att sätta dit den, men tre mål fick räcka, kommenterar Eijlert Björkman.

Eijlert Björkman om...
...läget i truppen
"Nu är bra stämning i truppen igen. Killarna känns mycket piggare på träningarna efter vinsten mot Helsingborg. Den var nyttig för oss. Dessutom har vi många spelare uppe och tränar med A-truppen och det ger utrymme för många nya att få visa att man vill vara med nästa år.

Chris Mbamba är avstängd efter sin utvisning mot Helsingborg sist. Joel Allansson, Andreas Petersson, David Johansson, Lawal Ismail, Chris Mbamba och Niklas Andersén tränar med A-truppen."

...planfrågan
"Vi håller på och kollar på vilka planalternativ vi har inför slutspelet i U19 och U21. Det finns inte så många alternativ med såväl naturgräs som elljus, utan det vi har att välja mellan där är Gamla Ullevi, Rambergsvallen och Nya Ullevi. Vartåt det lutar vet jag inte än, men Gamla Ullevi känns i vilket fall uteslutet med tanke på gräskvalitén där. Dit in släpper de oss aldrig. Det är främst U21 som vi absolut vill ha naturgräs för, eftersom vi har A-truppsspelare med som skall spela under samma förhållande som i Allsvenskan. Däremot kan vi tänka oss att låta U19 spela på konstgräs och då är det Valhalla, Överåsvallen eller Backavallen som är tänkbara alternativ. Även Skatås kan bli aktuellt, men det är ett dåligt alternativ för våra åskådare så det vill vi undvika."

...William Atashkadehs återkomst
"Insatsen som sådan var väl kanske lite sådär, men det viktigaste var att han kunde springa obehindrat i 60 minuter. Det är kul att han får känna att han är tillbaka och att han inte har känt nånting av sin skada i efterhand. Han är med och spelar på måndag igen mot Öis i U21."
Närmast efter matchen väntas SM-slutspelet som avgörs i cupform med singelmöten. Det är inte helt klart än vilket lag som IFK Göteborg kommer möta eftersom inte slutplaceringen i tabellen är fastslagen än. Men klart är att Blåvitts motståndare blir något av följande lag: FC Trollhättan, Ängelholms FF, Mjällby AIF och Jönköping Södra IF.
- Åttondelsfinalen är schemalagd till nästa helg, men vi kommer strida allt vi kan för att inte spela då. Vi har fyra spelare (August Strömberg, Joel Allansson, Niklas Andersén och Nicklas Bärkroth) på landslagsuppdrag i nästa vecka och vi tycker det borde vara orsak till att få skjuta upp matchen så de blir tillgängliga för slutspelet. Det finns ingen anledning för oss att lämna handikapp i en sån match, så förbundet måste verkligen tvinga oss om vi skall gå med på att spela match redan då, säger Björkman.

För BK Häcken däremot är morgondagens match årets sista. Med fyra poäng upp är slutspelsplatsen ointaglig och man tvingas summera säsongen redan nu. Går man igenom resultaten så framgår det tydligt att man har haft det lättare på hemmaplan än bortaplan. Av sju vinster så är fem av dem på Gothia Parks plastgräs där man kan stoltsera med stora siffror som 8-1 mot Åtvidaberg, 5-0 mot Örgryte IS och 4-0 senast mot Östers IF. Men för att vara ett stabilt hemmalag så får man inte tillåta sig att förlora poäng i sex av elva matcher. På bortagräs har man två segrar och fyra oavgjorda vilket får anses som godkänt, men det är inte tillräckligt bra för att kunna unna sig att tappa poäng hemma mot bottenlag som Helsingborg (1-3) och Gais (3-3). Det har straffat sig i år.

För den som går och tittar skall hålla ögonen lite extra på Häckens Imer Beqiri, som verkar vara en stor talang. Han är ny för året från Stenungsunds IF och leder hisinglagets skytteliga med 10 mål. Visserligen gjordes fyra av dem i hemmaderbyt mot Öis, men det är ändå ett respektingivande facit. Dessutom vet vi ju av egen erfarenhet vad Stenungsund kan producera för spelare - såväl Robin Söder som Andreas Petersson värvades som bekant därifrån. Det måste vara nåt med vattnet. Jag gissar att det blir en attraktion i matchen att se honom i aktion för han har gjort bra ifrån sig i såväl U19 som U21 under året och fått mycket beröm för det i matchrapporterna efteråt.

Även om det alltid är spännande att se IFK Göteborg spela och att det står lite på spel vad gäller slutspelet för Blåvitt så utspelar sig morgondagens mest intressanta drama i bottenstriden. Gais ligger just nu på nedflyttningsplats med tre poäng och tre mål upp till Åtvidabergs FF. Det är ett tufft läge för gårdalaget, men medan man själva möter ett Öis utan nåt att spela om så har Åtvidaberg svårt motstånd i form av Malmö FF. Ett riktigt nervpirrande nedflyttningsdrama med andra ord. Gissa om mobiltrafiken kommer gå varm uppe vid Gaisgården i morgon eftermiddag.

I våras vann Häcken med 1-0 på straff efter att Efe Yildirim räddat med handen i slutminuterna. Därmed är det ett revanschsuget IFK Göteborg som vi kan se imorgon.
- Ja, vi vill gärna ha revansch efter den snopna förlusten i våras. Vi tycker vi dominerar ganska klart i andra halvlek och det var tungt att åka på det baklängesmålet. Men det viktigaste för oss är trots allt att ta andraplatsen i tabellen. Det blir skillnad på fördel av hemmaplan i kvartsfinalen i slutspelet huruvida man kommer tvåa eller trea, så för den sakens skull är det viktigt att vi kan hålla Malmö bakom oss, slutkommenterar Eijlert Björkman.

IFK Göteborg - BK Häcken
Juniorallsvenskan Elit Södra
Apelsinplan, lördag 2 okt kl 15.00
Fotnot 1: BaraBen.com har förgäves sökt BK Häckens tränare Jozo Matovac för kommentarer kring morgondagens match.
Fotnot 2: Undertecknads närvaro imorgon är i dagsläget högst osäker. Ett kolliderande barnkalas sätter lite käppar i hjulet för planeringen. Förhoppningsvis löser sig alltihop med lite magiskt trollande.

13 kommentarer:

  1. Tackar återigen för en alldeles utmärkt genomförd inför artikel. Vill också passa på och berömma det mycket snygga utförandet. Mycket info på liten plats men samtidigt väldigt lättläst. Tack Olof!

    SvaraRadera
  2. Vassego och tack själv för berömmet!

    SvaraRadera
  3. Inte för att jag skall vara sån men när det gäller Stenungsund så har man i fallet Robin och Andreas varit mellanstation då Morlanda och Vallen är de klubbar som stått för utbildningen de första 7-8 åren.

    SvaraRadera
  4. Tydlig signal till alla spelare i U-truppen :
    Blir du utvisad så får du chans att träna med A-truppen :-)

    SvaraRadera
  5. 1/10/10 15:23
    Det är ju uttalat att det är karaktärsspelare vi vill ha ;)

    SvaraRadera
  6. 15:19: Var inte det då. Sån, alltså. ;)

    Äh, skämt åsido. Tack för påpekandet. Äras den som äras bör.

    SvaraRadera
  7. Är inte Wernbloom från Stenungsund också eller är jag helt ute och cyklar? För inte är han från Göteborg i alla.

    SvaraRadera
  8. 22:20: Nästan. Pontus är uppvuxen i Kungälv.

    SvaraRadera
  9. Tack!
    Vart är Daniel Johansson?

    SvaraRadera
  10. Menar du David Johansson så kör han med A-truppen idag. A-truppen har många skador så de behöver fylla ut sin trupp så det blir en bra träning inför matchen imorgon. Dessutom har Johansson spelat mycket matcher på sistone så han får chansen att ta igen sig lite. Det är U21-match på måndag redan och då skall han vara med och spela är det tänkt.

    ..
    För övrigt så gick inte barnkalas-logistiken att lösa. Jag får utebli från dagens match, tyvärr. Jag får sikta på att närbevaka slutspelet istället. :(

    SvaraRadera
  11. Var på plats o kolla matchen men tyvärr så fick man höra att killen från stenungsund beqiri inte var med, hur kmr det sig, kanske avstängd ellr?

    SvaraRadera
  12. Bra resultat för IFK i slutspelets 16-delsfinal. Såväl Mjällby som Trollhättan åkte ur, vilka har varit suveräner i sina respektive serier. Enda seriesegrare som är kvar är Norrby som slog ut Västra Frölunda i sin match.

    Lag som IFK kan få möta är numera endast tre: Norrby IF, Ängelholms FF och Jönköping Södra IF.

    Blåvitt kommer ha hemmaplan i såväl åttondels- som kvartsfinal. Datum är inte fastslagna ännu då IFK vill fördröja åttondelsfinalen pga landslagsspel för tongivande spelare i sin trupp.

    SvaraRadera
  13. Norrby blev det i JSM

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.