På gång


måndag 18 oktober 2010

Genuin känsla och upplevelse!

RETROTRÖJAN. I lördags släppte Blåvittshopen äntligen den omtalade och efterlängtade retromatchtröjan av den modell det legendariska guldlaget 1958 använde.

I mars månad tidigt i år när den Allsvenska säsongen precis var i sin linda gjorde undertecknad en granskning av matchtröjor och webshopar mellan de största allsvenska lagens matchtröjor och souvenirer. Artikeln fokuserade mycket på reklam på matchtröjor och officiella souvenirer samt huruvida Blåvitt borde sälja eller ta fram en reklamfri matchtröja eller replica.

Glömsk som jag stundom är insåg jag när jag nu sju månader senare läser igenom den artikeln igen att jag avslutade med att stämma av intresset för en reklamfri retromatchtröja med snörning.

Diskussionen som följde var stor och genomgående var intresset mycket positivt för en reklamfri (retro)matchtröja. Nu finns äntligen precis en sådan här tröja till salu. Med facit nu i hand bör ni supportrar och BaraBenläsare och tillika IFK-kunder kunna slå er lite grann för bröstet då ni ännu en gång visat er konsumentmakt och sannolikt varit en viktig röst inför beslutet att ta fram denna produkt.

Under lördagen lyckades så undertecknad med konststycket att råka styra lördagsutflykten med tjejen förbi Gamla Ullevi och anskaffade därmed en ny personlig favorittröja.

Härmed bjuds nu lite modebloggande för här kommer en -dock ej helt okritisk- hyllning till shopens senaste nyhet:Modell: "Retrotröja 1958"
Pris: 499:-
Material: 100% bomull.
Betyg: Världklass!

Positivt: De högt ställda förväntningarna överträffades! Det finns nu en ruskigt snygg, stilig och reklamfri retrotröja med snörning med närmast secondhand känsla.

Den har inget nummer eller blå ruta på baksidan utan bara ränder över hela ryggen vilket jag tycker väldigt fint. Tröjan saknar även klubbmärke på bröstet vilket jag tycker är riktigt praktiskt så man kan ha den "civilt" som en vanlig clean tröja.

När man öppnar plastpåsen den ligger inpackad i luktar och känns den även som den legat nedpackad 50 år i någon pensionerad varvsarbetares bortglömda vindsutrymme vilket bidrar till den genuina känslan och upplevelsen.

Priset känns inte för mycket eller lite och här går ju även pengarna -förhoppningsvis- rätt till Blåvitt och inte en stor del till Adidas.

Passformen är riktigt skön och den sitter bra. Muddarna är i resår och kragen riktigt fin. Jag hoppas den håller stilen efter några tvättar. (OBS tvättrådslappen på insidan uppger att den ej bör torktumlas)

Tröjan är definitivt en ny favorittröja att ha på jobbet, fest, vardags eller bara sova i utan att känna sig som en "julgran". Jag älskar att det kommer mer och mer stiliga IFK-associerade vanliga kläder för oss supportrar.Negativt: Ränderna är tyvärr screentryckta vilket kan göra att de blåa ränderna riskerar mattas av vid flitigt användande och tvättande. Vävda ränder hade definitivt varit att föredra.

Klubbmärke saknas på bröstet. Vid bruk på matchdag hade klubbmärke kanske varit trevligt men det positiva att kunna ha tröjan civilt väger upp detta och originalet från 1958 hade ju heller inget klubbmärke på bröstet så vad dillar jag om egentligen? -Tröjan är en klockren replica!

När man öppnar plastpåsen den ligger i luktar tröjan som ovan sagt som om den legat nedpackad i 50 år. Lukten ifråga försvinner dock väldigt fort när man packat upp den och doften härstammar nog bara från de vanligtvis hyfsat cancerframkallande och giftiga kemikalier som krävs vid tillverkningen för ingenstans framgår att detta skulle vara ett eko plagg...

"Tillverkad i Bangladesh" betyder nämligen tyvärr att tröjan är tillverkad i ett av de länder i Asien där textilarbetare har väldigt låg lön och dåliga arbetsmiljövillkor. Det är allmänt känt inom klädbranschen att många stora klädkedjor de sista åren flyttat sin tillverkning dit från tex Kina enbart pga kostnadseffektiva aspekter.

Här vill jag passa på att inflika att jag hade önskat att Blåvitt, eller rättare sagt IFK Göteborg Promotion AB som håller i merchendisen, med styrelsemedlem Palle "VD för Nudie" Stenberg i spetsen gärna hade fått föregå med gott exempel och visat CSR-takter. Nudie har ju ändå ryckt upp sig ordentligt de sista åren så det borde bara vara en fingerknäppning för Mr Stenberg att börja fixa till detta även för delar av Blåvittshopens utbud framöver.

Om det skulle vara fallet att tröjan är närmare 100% eko och/eller fairtrade eller liknande och detta inte används i marknadsföringen så är det riktigt klantigt att missat den möjligheten. Men heller inte försent. En eko/fairtrade tröja hade enkelt och smart marknadsfört kunnat ge oerhört bra goodwill för såväl tröjan som Blåvitt och definitivt kunnat generera gratisreklam.

Jag hoppas och tror att eko/fairtradeprodukter i framtiden kommer att dyka upp även i Blåvittshopen om bara vi konsumenter efterfrågar detta när det gäller sportmerchendise och inte bara i mer eller mindre dyra och hippa klädbutiker, där man handlar mat eller när man fikar.

Med dessa sista passningar och moralkakor serverade är jag ändå hur glad som helst i min nya tröja. Och det man inte vet har man ju inte ont av... (Så korten på bordet kära Blåvittshopen om ni vågar dvs haha!)

Avslutningsvis: Nu när Blåvittshopen och dess nya ansvariga för souvenirer på allvar verkar börja ta fram riktigt stiliga grejer utöver det vanliga krimskramset och även förhoppningsvis lyssnar på sina potentiella kunder kommer direkt nästa önskemål:

-Fortsätt på detta lyckade retrospåret och ta även inom en inte alltför avlägsen framtid fram en reklamfri 70 eller 80-tals retrotröja!

Eller vad säger ni kära supportrar, medlemmar, kunder, konsumenter och Baraben-läsare?

12 kommentarer:

 1. Ännu en "röding".

  Snygg replica!

  SvaraRadera
 2. Synd att ränderna är tryckta. Det fanns en liknande retrotröja för en bunt år sen i shopen med tryckta ränder och den är inte nåt vidare vacker idag. Jag håller på Blå-vitt - inte "blekt söndertvättadblå"-vitt.

  ..

  Och att den inte är fairtrademärkt är katastrof! Rent ut sagt dåligt!

  SvaraRadera
 3. ni som snackar fairtrade måste inse att fairtradeloggan på inget stt är en garanti utan bara ett sätt för ägarna till fairtrade att tjäna pengar eftersom du får betala för att få sätt loggan på produkten. Vilka äger fairtrade? Svenska kyrkan och LO, två hyvens organisationer....

  SvaraRadera
 4. Zlatko:

  Öh...? Tala inte i nattmössan nu.

  Fairtrade är en global märkning. Producenterna är garanterade ersättning för sina produkter som gör att de kan ha råd med en "hållbar produktion". Denna ersättning är betydligt högre än om de inte hade varit Fairtrade-producenter.

  Detaljister i Sverige är såklart inte sena att trissa upp priserna. Ofta har de mycket högre marginaler på både Fairtrade och KRAV än vad de har på konventionellt framställda varor. Det är jävligt illa, men sådan är kapitalismen.

  Vilka som äger rättigheterna är väl egentligen irrelevant, eftersom denna ägare inte påverkar ersättningen till bönderna. Men personligen är jag glad att det inte är en producent (typ Dole) eller en detaljist (typ ICA) som gör det. LO och Svenska Kyrkan känns OK, jag har goda förhoppningar om att de faktiskt sätter indiska textilarbetares väl i första rummet.

  SvaraRadera
 5. Hising Island18/10/10 10:16

  Tveklöst den bästa recension av en supporterprodukt som någonsin gjorts. BIG UP MR G!

  SvaraRadera
 6. Bra recension.

  Fair trade eller ej spelar dock i slutändan ingen större roll: http://www.timbro.se/bokhandel/pdf/9175665252.pdf

  SvaraRadera
 7. Människoföraktet är vackert18/10/10 15:02

  Nej gud förbjude att man kräver bra förhållanden för folk som fixar ens produkter och prylar, då är det bara att "kasta pengarna i sjön". Visst måste det vara mycket bättre att låta folk vada omkring i cancerframkallande ämnen så att man själv kan spara en hundralapp. Dessutom så har ju Timbro sagt det!

  SvaraRadera
 8. bananer i pyjamas
  påminner om mitt favoritprogram

  SvaraRadera
 9. Människoföraktet är vackert/ Fast om du läser rapporten så är den allmänna slutsatsen att du troligen i slutändan hjälper arbetarna mer om du köper en vanlig produkt än en Fair Trade-märkt.

  Men håll dig du till några principer som teoretiskt är bättre. Så håller jag mig till verkligheten.

  SvaraRadera
 10. Hemskt gärna en 70- eller 80-tal tröja men inte än på ett tag.

  Det får inte bli för mycket på för lite tid. Bättre att vänta ett år enligt min mening.

  SvaraRadera
 11. Feldgrau

  Intressant läsning men den granskning gällde ju dock fairtrade märkning inom kaffebranschen och kaffeproducenter.

  Den branschen har jag dålig koll på så om eller när blåvitt släpper en egen kaffesort får du gärna ta den recensionen ;D

  Hade vart intressant se om någon från blåvittshopen eller IFK Göteborg (Promotion AB) har koll på CSR-frågor eller transparensen kring sina produkter som ju var det jag efterfrågade.

  Men tyvärr verkade intresset ljumt bland läsarna också.

  SvaraRadera
 12. Hade det varit FT hade vi inte betalt 499...

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.