På gång


söndag 17 oktober 2010

Gästkrönika: Stoppa ståplatsbegränsningen!

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. I dag skriver Michael Andersson från Ultras Göteborg och Kamratunionen om ståplats som läktarform.

Svensk Elitfotboll (SEF) och Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) har beslutat att från och med 2014 ska det bara tillåtas att 20 procent av arenas totala kapacitet får nyttjas som ståplats "om dessa kan konverteras till sittplatser". Detta är något som jag ställer mig mycket frågande till, vad är syftet med att gå in och styra nationellt hur arenorna ska vara utformade? Är detta något som är förankrat hos respektive förenings medlemmar? Denna så kallade "ståplatsreducering" har redan inletts enligt följande tabell:

2010: 80 % av arenans totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats.
2011: 70 % av arenans totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats.
2012: 60 % av arenans totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats.
2013: 50 % av arenans totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats.
2014: 20 % av arenans totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats.

En av anledningarna ska vara att höja standarden på våra arenor. Visst kan standarden behöva höjas på flertalet av våra arenor runt om i landet, men ska inte det vara en fråga för varje förening? Och finns det inte andra delar av arenorna man kanske först och främst ska höja standarden på?

Om vi kollar på hur arenorna ser ut i Tyskland som har Europas högsta publiksnitt så finns det ståplats, och på vissa håll så byggs dessa även ut då det finns en efterfrågan på billiga platser för ungdomar och mindre penningstarka människor som vill se på fotboll. I Tysklans anses ståplats även bidra till en positiv och fantastisk stämning inne på arenanorna vilket bidrar till en mer "attraktiv produkt". Det finns dessutom inga regler inom UEFA som bestämmer fördelningen av sittplats och ståplats i de nationella ligorna. UEFA:s reglemente reglerar bara matcher arrangerade av UEFA i till exempel Champions League och Europa League. Däremot ska vi kunna anpassa våra arenor till UEFA-spel vid de tillfällen föreningen spelar matcher som arrangeras av UEFA. Mer att läsa finns på http://foreningsdemokrati.se där finns det även en länk så ni kan ladda hem föreskrifterna.

Kan ni tänka er ett Gamla Ullevi utan vår fantastiska klack som sjunger, hoppar och viftar med flaggor i 90 minuter varje match? Det är en uppenbar risk att detta försvinner om vi tillåter ett sådant här förslag att bli verklighet, för vad är nästa steg i att göra våra arenor mer bekväma? Jag anser att det måste finnas en plats i svensk fotboll för alla olika slags människor; fattiga, rika, gamla och unga – det är ju inte för inte som fotbollen kallas för folkets sport. Ett annat felsteg detta leder till är att man sätter ett allt för tydligt samband mellan eventuella supporterrelaterade problem och stående publik.

Självklart ska vi ta eventuella ordningsstörningar i samband med fotboll på största allvar och arbeta mot detta genom att bekämpa bakomliggande attityder, men det är inte rätt väg att gå genom att "bestraffa" den övervägande majoriteten som trots allt sköter sig och även bidrar till stämning på matcherna. Ett exempel på vad vi inte vill ska ske är det som hänt i England, där man i stort sett har tagit bort stämningen och uteslutit stora samhällsgrupper genom att ta ut skyhöga biljettpriser.
Ett annat problem detta innebär är att klubbar som inte lever i vår verklighet med europaspel tvingas till dyra omkostnader för att anpassa sina arenor till ett behov som inte existerar för dem.

Degerfors IF, Mjällby AIF, Åtvidabergs FF och IK Brage har tillsammans med respektive kommun, i en gemensam debattartikel i Nya Wermlands-Tidningen, ifrågasatt framförallt regleringen av ståplats kontra sittplats. Varför inte låta det vara upp till varje förening att avgöra hur sitt-/ståplatser ska fördelas så länge de har möjlighet att tillmötesgå UEFAs krav vid eventuellt Europaspel?

Nu kanske du tänker, "men vad kan jag göra åt saken då"? Min åsikt har väl ingen betydelse? Kan jag verkligen påverka sånt här? Svaret på dessa frågor kallas föreningsdemokrati. Och vet du vad? Det är inte ens jobbigt om vi alla bestämmer oss för att vi ska arbeta tillsammans, för då har vi fruktansvärt mycket att säga till om. IF Elfsborgs, AIK:s och Djurgårdens IF:s medlemmar har alla via motioner och årsmöten 2009 beslutat att de föreningarnas representanter skall verka för att beslutet från SEF och SvFF angående reducering av antalet ståplatser fram till 2014 bör rivas upp samt ersättas av ett beslut som ger föreningarna rätt att anpassa fördelningen av sittplatser och ståplatser efter sina egna behov.

Dessutom så skrev Malmö FF:s VD Pelle Svensson den 12 April 2010 en krönika som publicerades på www.foreningsdemokrati.se och som dessutom fick utrymme i matchprogrammet matchen därefter. Kan dom så kan väl vi! Så se nu till att bli medlem i vår kära förening, om du nu inte redan är det!

Michael Andersson
Ultras Göteborg/ Kamratunionen

25 kommentarer:

 1. Men ett införande av fler rena sittplatser kan ju ändå inte hindra att folk ställer sig upp? Eller ska de ha vakter i trappan som tvingar alla att sitta ner?

  SvaraRadera
 2. Hmm, jag står på LS trots att det finns stolar! Lägg ned!

  SvaraRadera
 3. jag e lessen men jag ser verkligen problemet

  SvaraRadera
 4. @15:12:
  Vad är problemet då?

  SvaraRadera
 5. Jämför stämningen mellan England och Tyskland så ser ni problemet

  SvaraRadera
 6. Jag tycker det är en skitviktig diskussion och debatt som som föras fram i ljuset.

  Har själv årskort på LS och visst är det gött att kunna sitta -I HALVLEK!!- men jag tycker det är oerhört viktigt att det skall kunna finnas ståplatser SAMT biljett i relativt billig prisklass som spontanbesökare kunna köpa över.

  SvaraRadera
 7. 1544:

  Enligt artikeln verkar ju problemet vara att vi kommande år inte kommer få tillräckligt med platser för ståplatsbesökare. Jag menar såklart att det inte är svårt att ställa sig upp även om det är en stol bakom dig.

  Så jag upprepar mig. Lessen, men jag ser inte problemet.

  SvaraRadera
 8. Agi Pakarani17/10/10 19:37

  Bort med ståplats för helvete!!! hatar ståplats, borde vara tokförbjudet.
  Har ingen förståelse för ståplatskulturen alls. Ni får la stå upp på sittplatserna då, hur jävla svårt ska det vara?
  Jäkla töntdebatt.

  SvaraRadera
 9. Märkligt hur vi supportrar ständigt måste kämpa för vår ståplats. Redan på Nya Ullevi-tiden marscherade blåvita, gaisare och öisare tillsammans för att rädda en hotad ståplats. Efter flytten till Gamla Ullevi genomfördes kampanjen Eurostand. Alla engagerade supportrar ställde upp. Idag däremot verkar vinden ha vänt. Av kommentarerna här att döma är det bara ett fåtal som längre bryr sig. Trist som fan! Folk verkar tro att det bara är att ställa sig upp om man vill. Kolla på England, för Guds skull, hur bra har detta gått där? Stewards och engagerade supporters hamnar i bråk med varandra eftersom man inte FÅR stå upp eftersom man skymmer sikten för andra som betalat för att få sitta. LS är ett dåligt exempel på att det går att stå när man vill. Där är alla införstådda med att man kan få sikten skymd av stående.

  Jag står själv inte i klacken, jag kan inte identifiera mig med ultraskulturen, men jag tycker att ståplatsen är viktig son fan för stämningen och absolut värd att kämpa för. Vi behöver yngre folk med energi som har råd att gå på matcherna och inte hindras av höga sittplatspriser.

  SvaraRadera
 10. Baraben, ni verkar ha missat att vi spelar med BP idag?

  SvaraRadera
 11. Otroligt bra krönika! Bevara ståplatsen och ta bort stolarna i klacken!

  SvaraRadera
 12. Jämför stämningen mellan England och Tyskland

  SvaraRadera
 13. Har ett minne när jag kollade bröndby möta blåvitt i RL för några år sedan, där blev halva våran klack utkastade för att man ställde sig upp. Är det så dom vill ha det så Nejtack! Sen som folk säger, kolla skillnaden mellan Engelsk fotboll & Tysk. vill ni inte ha en bra tryck på arenan så visst då kan ni sitta där och spontan applådera i några sekunder innan det kommer en vakt och klagar.

  SvaraRadera
 14. Ni som inte ser problemet. Tänk ett steg längre. Det börjas med att sittplatser införs, vilket kommer innebära höjda biljettpriser. Sedan införs ett ståförbud, där man riskerar att bli utslängd för att man står upp. Tillslut hamnar vi i England där det är knäpptyst och det kostar 750 spänn för en kortsidebiljett. Är det en sådan supporterkultur vi vill sträva efter?

  SvaraRadera
 15. Kan inte folk räkna? 20% av Gamla ullevi är 3800. Vi har inte mer än 3800 som står i klacken. Så det kommer inte ens bli något problem.

  SvaraRadera
 16. 17/10/10 21:58:
  Det handlar väl för i helvete inte enbart om IFK. Finns en massa klubbar i detta land som skulle få stora problem att byta till 2014. Frågan är dock om SvFF verkligen bör styra i vad klubbarnas kunder vill ha. Borde inte klubbarna veta detta bäst?

  SvaraRadera
 17. Verkar som ett fåtal har missat att ståplats är något som alltid har funnits med i vår historia och SEF har beslutat att en avveckling skall ske successivt framöver. "I ett steg att modernisera dem svenska arenorna"

  Det här är en fråga för varje enskild klubb att fatta beslut om efter deras egna supportras behov. Inte efter vad SEF tycks lämpas bäst. Varje enskild klubb har sina egna supportrar och deras arena skall anpassas efter dem!

  Svensk fotboll har hamnat på lång efterkälke rent spelmässigt, stämningen har däremot alltid hållit betydligt högre klass. Många av oss som går till Gamla Ullevi förväntar sig inte direkt hög klassisk fotboll jämfört med det vi kan bevittna framför våra tv-apparater på helgerna. Stämningen för en extremt viktig roll för hela Allsvenskans vinnande koncept. På dem svenska ståplatserna kommer majoriteten av den stämningen och har gjort det genom årtionden.

  Varför skall klubbarna nu tvingas kväva det så otroligt viktiga konceptet kring hela ligans status? Förbundet drömmer om att ta allsvenskan upp till topp 15 i Europa, men kommer vi dit genom att begränsa ståplats till max 20% av arenans kapacitet? Knappast där problematiken ligger!

  SEF diskuterar bland annat om att svenska arenorna måste rustas upp, det är vi flesta rätt ensidiga att hålla med om.
  Varför inte blicka på Tyskland där ståplatsen fortfarande har en viktig roll? Utsålda arenor och biljettpriser anpassade för alla supportrar! Tänk er själva att betala 100 kr för att uppleva både en högklassisk stämning på läktaren men även på planen. En biljett till våra egna matcher kostar mer än vad en biljett till en Bundesliga match gör!

  I England blöder flera klubbar av ekonomiska skulder trots att dem tar skyhöga biljettpriser. I Tyskland är det raka motsatsen.

  I Tyskland diskuterar dem istället att bygga ut ståplatssektionerna. Nästan alla tyska arenor är också moderna och anpassade efter UEFAs regler vid ev. Europaspel. Ståplatssektionerna är byggda efter dem säkerhetskrav som ställs samt att dem kan ha sittplatser vid eventuellt behov.

  Varför skulle vi i Sverige inte kunna ha det samma?

  För en levande läktarkultur - Bevara ståplats!

  SvaraRadera
 18. Som flera andra här här ser jag inte problemet. LS har uppenbarligen inga problem att stå upp på sittplats? Med en all-seater skulle årskortsförsäljningen med största sannolikhet gå upp då nuvarande match för match pröjsande ståplatspublik skulle bli mer måna om en egen plats.

  Någonting Ni i ultras borde lägga mer tid på är att försöka lägga ner bengalbrännandet och smällare. J-la italofil fasoner. Inte en spänn till i spannen från mig tills det är slut med den skiten.

  SvaraRadera
 19. Till alla er som inte ser problemet med ståplatsreduceringen, så stämmer jag in i kören med dom som säger; "kolla på Tyskland vs England".

  Sen att ett beslut tas nationellt över en sån här sak är ju bara löjligt. Sluta stryka hundjäveln (SEF, SvFF & Company) med håren och ta er en rejäl funderare över varför denna frågan är så otroligt viktig för hur svensk fotboll kommer se ut i framtiden.

  Jag tror att ifall ståplatsreduceringen får fortsätta enligt tabellen så kommer;

  1. Allsvenskan bli en lika död liga som norska tippeligan
  2. Biljettpriserna kommer att stiga till följd av tappad publik (detta ser vi exempel på redan idag, så förneka inte fakta)
  3. Supporterkulturen kommer att dö bort (delvis, de riktigt härdade eldsjälarna kommer gråta blodtårar men likt förbannat gå på matcherna)
  4. Säkerhetsproblemen runt fotbollen inte att minska

  Jag blir så jäkla trött på alla som inte tänker längre än näsan räcker.

  Gör din röst hörd - bli medlem!

  SvaraRadera
 20. 19:11: Först såg du problemet sen så ser du det inte?
  Jag bara jiddra med dig
  :D

  SvaraRadera
 21. 100 kr för att uppleva både en högklassisk stämning på läktaren men även på planen. En biljett till våra egna matcher kostar mer än vad en biljett till en Bundesliga match gör!

  SvaraRadera
 22. Jag tycker som alla andra att ståplats ska finnas kvar. kolla bara på mitt kära LFC när dom var som störst var "The Kop" en ståplats läktare med plats över 25.000 platser då var det stämning där nu är det rätt dött där med förutom fall det är Europa - Toppmatcher som spelas på Anfield. Men i England får dom stå på sittplats men det är ju inte samma härliga stämning där som Tyskland. så för tusan behåll ståplats tycker jag personligen.

  T.ex Borussia Dortmund har en Arena för 81.300 och av dom sitter 53.700.

  Real Madrid har en Arena för 80.400 och alla sitter.
  Sist Man United har en Arena för 76.100. Som är typ 50% av dom som är på Old Trafford turister om inte mer.

  Y.N.W.A

  SvaraRadera
 23. Detta handlar inte om huruvida man anser att IFK borde ha en all-seater eller inte, det handlar om att varje enskild förening själva borde äga rätten att bestämma vilken fördelning av stå- och sittplatser som passar dem och deras publik bäst. Förbundets roll nationellt är att ställa kvalitets- och säkerhetskrav för att driva på arenautvecklingen. En exakt fördelning mellan sitt- och ståplatser handlar dock inte om det, vilket så väl Malmös nya arena som flertalet nya arenor i Tyskland har visat. I sak har jag svårt att tycka det är speciellt kontroversiellt och jag gissar att många klubbar håller med när saken nu uppmärksammats mer...

  SvaraRadera
 24. Skriv till Bosse Johannson i SEF.(Elfsborg)
  Han kan ju ingenting i dessa frågor.(tydligen)
  ändå är han en ordförande för supportrarna och klubbarna som ska lyssna/komma med förslag i dessa frågor.

  SvaraRadera
 25. Ni som inte ser problemet.. Har ni ens läst vad som skrivs? Tänk lite utanför Gamla Ullevi.
  Tycker ni det är rätt att förbundet tvingar Åtvidaberg att bygga en massa sittplatser?? Vill de höja standarden på arenorna. Borde de börja med att se till att alla arenor har ordentliga toaletter för bortsupporters och att insläpp vid arenor fungerar m.m, inte om det är ståplats eller sittplats. Lagen och deras publik kan väl själva göra valet om de ska sitta eller stå..

  Det funkar ju förövrigt bra med konstgräs på de arenor som valt det, borde inte förbundet införa konstgräs på alla arenor.

  Sitter själv oftast ner men varför tvinga på folk som inte vill sitta ner att dem ska sitta

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.