På gång


torsdag 30 september 2010

Våga vägra plast!


KONSTGRÄS. Vi har hört det förut och vi kommer få höra det igen, debatten ”naturgräs vs konstgräs” tycks aldrig ta slut i Göteborg. Diskussionen blossade återigen upp efter ett uttalande från vår sportchef som hävdade att Gamla Ullevi enbart bör nyttjas av alliansklubbarna för att på så vis minska slitaget på planen och således slippa spela på en gräsmatta som mer kan liknas vid en åker snarare än en fotbollsplan för svenska elitklubbar.

Inget konstigt med det skulle nog de flesta fotbollsfans i Göteborg säga, helt rätt att försöka få bukt med problemen genom att minska antalet matcher. Men Helena Nyhus, från kommunalrådet och styrelsemedlem i Got Event (som förövrigt snart kan ta över driften av Gamla Ullevi från Higab), delar inte den åsikten, till Sportsday säger hon sig dessutom ha tröttnat på alla klagomål över planens kondition:

” - Jag börjar tröttna på detta nu. Det är inte vi politiker som ska fatta beslut om underlag, plexiglas i Scandinavium och sådant, det lämnar vi till expertisen, men jag börjar känna att vi kommit till ett läge där vi bör fundera över konstgräs.”

Resonemanget är bara för underbart, hon har tröttnat på klagomål från hyresgästerna och DÄRFÖR ska man överväga konstgräs. Som stark motståndare till allt vad konstgräs heter har jag ändå förståelse för personer som lägger fram just konstgräs som alternativ för att främja en mer attraktiv* fotboll, men efter ett uttalande likt Nyhus så förstår man ju att det fortfarande finns män som anser att kvinnor inte ska få tycka till om fotboll…

*Av en händelse har det kommit att bli känt som ”attraktiv fotboll” när man lugnt kan rulla bollen i sidled längs marken även om spelet i sig inte är särskilt vägvinnande. Jag förstår hur ni känner, jag är precis lika oförstående till den tesen som ni…

Det är en mörk dag för Göteborgsfotbollen om ett beslut att lägga plastgräs på Gamla Ullevi skulle fattas. Våra spelare ska ha, nej de förtjänar frodigt, grönt naturgräs.

 • Vi är inte bönder från Borås
 • Vi är Kamraterna från Göteborg
 • I Göteborg är kärlek inte bara plast!

Jag brukar i regel inte uttala mig om saker jag inte vet ett jota om, trädgårdsarbete och grässkötsel hamnar rätt snabbt under den kategorin. Men det krävs inget geni för att inse att det inte kan fortsätta på det här viset. Om Gothia Cup-finalerna ska spelas på Gamla Ullevi, låt Häcken stå för kalaset o bekosta en ny gräsmatta åt oss varje sommar. Rusta upp Valhalla och låt Öisarna spela där, har pratat med flera Öisare som ställer sig positiva till en eventuell flytt till dit, framför allt efter deras match mot Ängelholm i somras, eftersom den spelades där så kändes det för omväxlingsskull nästan fullsatt, åtminstone var det känslan de hade i efterhand.

Man kan vända o vrida på problemen men man kommer förr eller senare ändå tillbaka till att gräsmattan inte håller måttet, känns som vi supportrar skrikit oss hesa efter att få grassmaster utan större notis från beslutsfattarna. Folk drar upp England som exempel; ”Se hur bra planer det är på Anfield och på Emirates, och där regnar det ännu mer än vad det gör här i Göteborg”, men gissa vad som är installerat i dem planerna, jo just det; "Desso Grassmaster"…

40 kommentarer:

 1. Herregud.

  "efter ett uttalande likt Nyhus så förstår man ju att det fortfarande finns män som anser att kvinnor inte ska få tycka till om fotboll…"

  Medveten om att det är svenska damlandslagets nationalarena?

  F.ö lägger engelska storklubbar om sina mattor när det behövs, vilket kostar pengar - som inte finns på samma sätt i Allsvenskan.

  Konstgräs är absolut ingenting jag vill se på GU, men för att undvika detta behövs en plan för hur det skall finansieras

  SvaraRadera
 2. Ingen som vill ha svenska damlandslaget på arenan heller, förutom några politiker som kan få enkla poäng då.

  Vore skoj att få se ekonomiska uträkningar på konst/grassmaster/riktigt gräs och vad det blir över ett år, 5 år och 10 år osv.

  Men självklart skall vi spela fotboll på gräs (eller skall ishockey börja spelas på plast också)

  SvaraRadera
 3. @ 16:11 PR-jippons nationalarena? Färre matcher/användning => mindre slitage.

  SvaraRadera
 4. Ett gäng klåpare som uppenbarligen har hand om gräset på arenan.. Finns ett stort antal planer runt om i kommunen som har betydligt större slitage än just den på gamla. Ge dom sparken och anställ nån som vet hur man sköter en gräsplan.

  SvaraRadera
 5. @ Anonym 16.11
  Jag var redan innan bygget kritisk till att en arena som skulle belastas med 3 olika lag samtidigt skulle nyttjas som nationalarena för damlandslaget, kunde ingen inse redan då att det med största sannolikhet skulle uppstå problem likt dem vi har idag?
  Personligen har jag alltid varit kritisk till att 3 klubbar ska samsas om en arena, och med tanke på Gais respektive Öis attraktionskraft borde ytterligare ett alternativ finnas.

  @ 16.19
  Sedan när ska vi fotbollssupportrar bry oss om hockey? ;)

  Har ett svagt minne av att grassmaster var på tal med Georgsson i våras men att när det beslutades att 2 mattor från Ängelholm(?) skulle införskaffas som backup skrotades grassmasteridéerna, och nu står vi här, en av de 2 planerna användes under sommaren, och den andra har till viss del använts som lapptäcke nu under början på hösten...

  SvaraRadera
 6. Det stora problemet ligger inte i damernas landskamper utan att Gothia lägger sina finaler på Gamla. Vad betalar de i hyra? Känns som att alliansen är död och att Blåvitt måste se om sitt eget och sluta sponsra småskuttarna. Utan Blåvitt dör Gamla, utnyttja det vid förhandlingsbordet.

  SvaraRadera
 7. Varför en politiker som inte verkar vara intresserad av fotboll sitter i styrelsen för bolaget som ska ta över och driva Gamla Ullevi kan jag inte svara på.

  Vad gäller själva problemet i fråga så har jag förstått det som att Gothia Cup matcherna är den största enskilda boven i dramat.

  Damlandslaget förstår jag itne varför de ska spela där, de drar ju på inget sätt nära fullt ändå.

  Förstår verkligen inte varför Damlaget höll den "officiella" premiären på GU heller.

  Att gräset ser ut som det gör vill jag skylla på att vi har väldigt mycket fel folk på fel plats i den här affären. Vi hade faktiskt 3 lag på Gamla Gamla ullevi, och den gräsmattan såg mycket bättre ut än den vi har nu gör. (Jo, jag är medveten om att de nya större läktarna, är en anledning till att det blir värre iom sämre ljus och mindre luftcirkulation, men så mycket?)

  SvaraRadera
 8. Om plast är det enda alternativet till rådande gräs, ja då ska vi ha plast. Ingen kan älska fotboll med nuvarande matta.

  SvaraRadera
 9. Damlandslaget spelade avgörande kvalmatch till VM.Publik: 1.567.

  Derby match GAIS-Häcken.Publik:3808

  Blåvitts sämsta Publiksiffra i år 7457 mot Åtvidaberg.
  Det finns bara ett lag i Götet.
  Blåvitt,Änglarna,IFK Göteborg.

  Gör som FCK bilda ett arenabolag och köp arenan av kommunen.Sen kan vi kasta ut dom andra.

  SvaraRadera
 10. Jag är närastående till ganska insatt person när det gäller det här ämnet. Det finns flera anledningar till att det gått galet med planen enligt honom.

  1. Själva "gropen" för mattan är felkonstruerad från början. Den är helt enkelt inte djup nog och gräsets rötter "sätter sig" inte ordentligt vilket gör att den helt enkelt blir mindre slit-tålig.

  2. De som jobbar med gräsmattan kämpar iom första punkten i motvind varje dag. Hur mycket de än försöker anpassa mattan går det aldrig att få den slit-tålig.

  3. Det finns en oerhört stark, men tyst, opinion inom GU-folket om att konstgräs ska in på arenan. Det är mer eller mindre "bestämt" i deras tankar. Den som tar upp grassmaster som alternativ blir snabbt kvävd.

  Svårare än såhär är det inte.

  SvaraRadera
 11. Men harre gud! Grassmaster är ju det enda alternativet med såpass många matcher på GU.

  Ingen vettig människa vill ha konstgräs, och vanligt gräs hålle rinte, inte som planen sköts i nuläget..

  SvaraRadera
 12. Säger som ullared kjell " Inge jääävla plastaskiid

  SvaraRadera
 13. Jag har hört att kostnaden för en riktigt bra gräsplan är ungefär samma som det skulle kosta för ett företag att ge namn åt arenan, räknat per år. Ett alternativ skulle alltså kunna vara att sälja namnet på arenan för 10 miljoner till Volvo eller annat storföretag i regionen och lägga alla pengarna på gräsmattan. "Volvo Ullevi" kanske?

  SvaraRadera
 14. Optimus Prime30/9/10 19:01

  anonym 18:56/ Men va??? Som det är i dag byter vi ju redan planen en gång om året och för det behövs fan inget sponsrat jävla namn. Det man behöver är ju att sköta planen rätt och minska lite på matcherna, vi sköter ju vår plan lite hipp som happ för de som driver arenan för närvarande är inte experter på detta. Men snart ska Got Event ta över och då kan det förhoppningsvis bli lite ordning på eländet...

  Det SISTA vi vill är ju att behöva spela på en jävla sponsorarena som Swedbank Stadion.

  SvaraRadera
 15. Har tidigare själv aldrig sett plast som ett alternativ.Tränar numera ett ungdomslag och vi är i stort sett bara på plast.Man är med lite själv på träningarna och jag måste säga att det är bra att spela på.Dom som är på lite yngre nu kommer att ha växt upp på plast i samma utsträckning som vi var på grus plus gräs under gynnsamma förhållanden.Snart ligger plast på samtliga allsvenska arenor är min gissning och det blir bra.

  SvaraRadera
 16. Hellre platsgräs än den sketna mattan som legat där i år.

  SvaraRadera
 17. Något måste göras visst, men jag ställer mig tveksam till konstgräs då det ju faktiskt inte är samma känsla som att spela på gräs. Så enkelt är det. Har spelat ganska mycket på både plast och naturgräs och jag vet ingen som föredrar plast framför naturgräs och jag hoppas att det aldrig blir plast på GU för vårt kära blåvitt.

  SvaraRadera
 18. Något måste göras visst, men jag ställer mig tveksam till konstgräs då det ju faktiskt inte är samma känsla som att spela på gräs. Så enkelt är det. Har spelat ganska mycket på både plast och naturgräs och jag vet ingen som föredrar plast framför naturgräs och jag hoppas att det aldrig blir plast på GU för vårt kära blåvitt.

  SvaraRadera
 19. Det är väl inte vi supportrar som ska spela på arenan? För mig känns spelarnas synpunkter mer intressanta.

  SvaraRadera
 20. dag för namninsamling30/9/10 20:42

  RÖSTA FÖR F C G O T H I A

  SvaraRadera
 21. Anonym 30/9/10 18:09

  1. Själva "gropen" för mattan är felkonstruerad från början. Den är helt enkelt inte djup nog och gräsets rötter "sätter sig" inte ordentligt vilket gör att den helt enkelt blir mindre slit-tålig.

  Detta har jag faktiskt inte sett innan...intressant...

  Saken är den att som vanligt när det gäller politik och fotboll så har alla dessa politiker svårt att förstå en fotbollsintresserad. Dom ser bara siffror och lagar och kan inte i sin vildaste fantasi förstå varför vi tex. inte vill ha plast *den ser juh likadan ut och är billigare. Hoppands supportrar *men det är väl bara och sitta ner och klappa takten osv osv.

  Förhoppningsvis så kommer dom välja in någon en vacker dag som har gått på åtminstone 1 fotbollsmatch men det är knappast troligt.

  Att Blåvitt skulle bygga en egen arena hade varit det bästa men fan vad det kostar pengar och enda sättet är väl att se till å komma med i *den djävla champions* nån dag

  //D-Day

  SvaraRadera
 22. Om den haggan börjar spela golf på plastgräs först så vi se sen!

  SvaraRadera
 23. Så får vi se sen! Så klart! :-)

  SvaraRadera
 24. hållundan30/9/10 21:30

  Den dagen det blir plastmatta förnyar jag inte mitt årskort. PunGt.

  SvaraRadera
 25. Pat the Cat30/9/10 22:13

  Både Anfield och Emirates har planvärme (som faktiskt används), "sollampor" i jätteformat som man flyttar runt på planen när det inte spelas där och till sist insytt syntetiskt gräs (dvs grassmaster)... Sedan har de golfbanskötare istället för vaktmästare som har hand om gräsmattan...

  Löser vi de fyra punkterna så kommer vi ha en fantastisk plan även i minusgrader...

  SvaraRadera
 26. NEJ NEJ NEJ, inget grassmaster, inget konstgräs, därmed punkt.

  Det är ju för fan lika dumt som att spela fotboll inomhur som man gjorde ett VM!
  Eller som att man bygger en ny nationalarena med tak, hallå eller?!
  fotboll ska spelas under naturliga förutsättningar o inget annat.

  SvaraRadera
 27. mena en match under ett VM, kommer ihåg att de va saudi mot några som dom fick storpiskt mot med 5-0/10-0 , iaf sjuka siffror!

  SvaraRadera
 28. For att fran ga diskussionen lite sa var en av matcherna som spelades innomhus i USA, Sverige - Ryssland (3-1) i Superdome.

  Inga problem de la in en fruktat fin matta for de matcherna som spelades dar.

  Haller med Pat the Cat, los problemen pa ratt satt.

  SvaraRadera
 29. 30/9/10 22:46

  jo men enligt mig så ska fotboll spelas enligt naturlagarna!
  det ska finnas vind som kan kasta iväg bollen i en kontring, de ska kunna vara en hal och slipprig plan pga snö eller regn! Stark sol som utmattar spelarna, eller tropisk fuktighet som gör de tyngre!
  det är ju aldrig någon som har försökt att ta bort solljuset från arenorna, så varför då bygga tak mot regn?

  Detta frångår dock väldigt mycket diskussionen, men det jag menar är att grassmaster/plastgräs är samma skit, man ska kunna behandla bollen såpass bra som elitidrottsman, att man inte behöver en perfekt plan.
  Därmed inte sagt att det ska vara möjligt att få de bästa underlaget.
  Detta går som sagt att lösa på andra sätt, som att utesluta Damlandslaget från arenan och att ÖJS flyttar till vallhalla och att BKH får pröjsa ny matta om de ska ha sin final där, eller bara ha den på YU ist!
  Om det sker så kommer de inte vara lika mycket klagomål sen, det kan jag lova!

  Dock så känns det lite dumt att ta bort damlandslaget från arenan, då man i princip tackar nej till allt vad landslag heter.
  Därmed blir det svårare att få dig A-landslaget, som jag gärna skulle vilja!

  SvaraRadera
 30. Är auburger en ny stjärna?

  SvaraRadera
 31. kan någon beskriva lite närmare vad Grassmaster är?

  SvaraRadera
 32. Grassmaster innebär att de finns vissa plasttrådar i gräset som det riktiga gräset kan ta stöd av för att bli starkare, ungefär som att man har armeringsjärn i betong för att betongen ska hålla bättre.

  SvaraRadera
 33. Den bästa skunk du kan få tag i. Räcker med ett bloss och du blir helt svajjig.

  SvaraRadera
 34. Många IFK-are verkar glömma att det inte är de som äger frågan vilka som skall spela på arenan. Det är den som äger arenan som bestämmer det och i så fall kan man ju vända på det och säga att om det inte passar IFK så kan de ju hyra in sig på en annan arena. Jag tror inte heller att IFK vill stå för hela hyreskostnaden själva. Ur kommunens perspektiv så tror jag inte att arenan hade byggt om det bara hade varit för GAIS och IFK, vilket innebär att de nog inte är sugna på att kasta ut övriga hyresgäster.

  Jag tycker absolut att det ska in Grassmaster på GU, det betalar sig i längden. Både ekonomiskt (istället för att lägga nytt naturgräs så fort det gamla går sönder) och sedan även spelmässigt. Det gynnar ju även lag som inte spelar ett kortpassningsspel att ha en gräsmatta som bollen rullar och inte studsar på. Inget lag håller ju bollen i luften hela tiden.

  Jag förstår frustrationen, men jag tror inte att det är rätt sätt att bröla på att alla andra får flytta på sig.

  Om det nu var meningen att det skulle spelas x antal matcher på arenan, troligtvis en förutsättning att den ens skulle byggas alls, så är väl det naturliga att anpassa gräset så att det kan spelas x antal matcher på den, inte att minska antalet matcher?

  SvaraRadera
 35. Tänk vad död Gamla Ullevi blir om IFK flyttar på sig... Minns när jag gick förbi där en gång och ÖIS hade match. Man såg att det var match för lamporna var tända men det var inte människor där O_o Jag fick samma smått apokalyptiska känsla som av övergivna ryska flygbaser i Östtyskland. :-p

  Hade gärna sett att IFK hade en egen arena istället för att ständigt tvingas bråka med dessa okunniga politiker som vill ha in plastgräs för att det är praktiskt. Jag tror tyvärr inte grassmaster (som alltså är en konstgräsblandning till skillnad från solid plastgräsmatta a la Borås) någonsin kommer in på Gamla Ullevi.

  Egen arena, även om den blir döpt efter något företag och mindre centralt placerad, är nog det bästa blåvita alternativet för framtiden.

  SvaraRadera
 36. Pat the Cat1/10/10 12:27

  Men för i h-vete... varför är folk emot Grassmaster? Det är ju bara insytt syntetiskt gräs (uppgår till ca 4% av totalen) som är till för att stärka upp naturgräset. Inte en fotbollsspelare känner skillnad på om en plan använder grassmaster eller om det är "rent" naturgräs. Det har ju bara fördelar. Men det är väl som med allt. Ett gäng bakåtsträvare som sparkar bakut så fort de hör ordet syntet nämnas i ett sammanhang...

  Jag är dock all for att IFK bygger en egen arena... enda sättet att kunna konkurrera i Europa...

  SvaraRadera
 37. Om nu IFK och Mild absolut vill ha naturgräs, men inte är nöjd med hur det ser ut nu, så får väl IFK betala mer. Man kan inte både ha och äta kakan. IFK är inte samma sak som Göteborgs stad.

  SvaraRadera
 38. Efter att någon vänlig själ förklarat vad Grassmaster är så låter detta som en KANON ide. då vi får behålla doften av ny slaget gräs parallellt med plastens enda fördel(hållbarhet)

  Har tidigare varit hård motståndare mot allt vad plast heter men man FÅR lov att ändra sig.

  SvaraRadera
 39. Efter att någon vänlig själ förklarat vad Grassmaster är så låter detta som en KANON ide. då vi får behålla doften av ny slaget gräs parallellt med plastens enda fördel(hållbarhet)

  Har tidigare varit hård motståndare mot allt vad plast heter men man FÅR lov att ändra sig.

  SvaraRadera
 40. Jag (anonym 10.21) gillar också idéen med grassmaster, det jag har läst om det. Jag är dock mycket skeptisk till att tomtarna med ansvar för gamla ullevis gräsmatta kommer att satsa på detta. Det skulle vara innovativt och en aning vågat (eftersom det är oprövat i allsvenskan om jag förstår det hela rätt), vilket inte är några egenskaper jag förknippar med dem. Men jag vet inte, människor överraskar en ju hela tiden.

  Däremot vill jag inte ha någon osexig Borås-plast. Detta säger jag trots att jag är kvinna och alltså inte borde tycka till om fotboll ;-)

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.