På gång


lördag 25 september 2010

Nu avgörs guldstriden - av förra årets guldlag

GULSTRIDEN. Om vi vrider tillbaka klockan 365 dagar så hamnar vi mitt i en brinnande guldstrid mellan AIK och IFK Göteborg. Om vi låter bli och stannar kvar i dagens verklighet heter huvudaktörerna i guldstriden AIK och IFK Göteborg. I alla fall för en dag.

Det är väl ingen som har missat hur poetiskt upplagt det är upplagt i denna 25:e spelomgång av årets ligaspel? Söndagen bjuder på årets guldkandidat nummer ett - Malmö FF - mot förra årets vinnare av stora silvret - IFK Göteborg - och måndagen följer upp med årets kandidat till stora silvret - Helsingborgs IF - mot förra årets guldmästare - AIK.

Förra årets toppduo kan alltså vara med och avgöra även årets allsvenska.

Tre poäng åt ett eller annat håll i detta läge, med endast fem omgångar kvar av ligaspelet brukar betyda en avgörande fördel åt ett visst håll. Med all sannolikhet innebär det i alla fall att det lag som drar vinstlotten (och ser rivalen torska) har en joker i skjortärmen inför det definitiva avgörandet framåt slutomgångarna.

Okay, men vad har hänt sedan i fjol då?

Skåne tokdominerar Allsvenskan. CHECK!
Guldkandidaterna från 2009 gör en skitsäsong. CHECK!
"Ingen" bryr sig om vem som vinner ligan. CHECK!

Ja, jag överdriver naturligtvis lite grann. Men ändå inte. Problemet med att två eller tre lag från samma del av landet dominerar serien är att det mediala och publika intresset får sig en törn i de andra delarna av landet. I det här fallet tappar rikspressen hajpen eftersom ett Stockholmslag saknas för att tv och kvällstidningarna ska höja temperaturen ett par snäpp och samtidigt är det bara i derbyn som fotbollen känns publikt het i Västsverige.

Men unnar vi inte skåningarna denna framgång då? Nej, naturligtvis gör vi inte det. Skåne är en avart av Sverige, en slags slaggprodukt som aldrig utvecklades fullt ut. Ett område som vi fick till skänks av Danmark när vi knackade på Köpenhamns portar efter vunna krig. I de sociala medierna lever den numer klassiska befrielsekampen för Skåne vidare och vi på BaraBen får nu slå ett slag för densamma.

Gör inte bara Allsvenskan utan hela Sverige en skönare plats. Danmark får faktiskt ta ansvar för sina territorialområden på egen hand. Gör alla en tjänst, gräv loss Skåne.

15 kommentarer:

 1. Mycket bra sagt!! Gräv loss skåne. Lyssna t. Ex. På när skåningarna skriker för i helvete! Låter inte direkt svenskt va? Inte de enda exemplet utan 1 av många!

  SvaraRadera
 2. gräv loss oss också från ockupationsmakten sverige som har inkräktat på Götaland sedan länge.

  Krossa sverige!

  SvaraRadera
 3. 26/9/10 07:36:
  Nej, skåne räcker gott. Men för all del kan du flytta till skåne innan det grävs åt helvete.

  SvaraRadera
 4. Vi kommer säkert att gräva loss Skåne och dagen efter kommer det fram att det finns olja där. Fail.

  SvaraRadera
 5. L-arse: Vadå, rapsolja eller?

  SvaraRadera
 6. Nu jävlar kör vi!! Alla till Malmö!

  SvaraRadera
 7. ""Ingen" bryr sig om vem som vinner ligan. CHECK!"
  Dagens sanning.
  Skåne vinner allsvenskan och HELA Sverige skrattar(Åt deras grötspråk!)

  SvaraRadera
 8. kanske skall du satta IFK fore aik, om ja inte minns helt fel spela vi hemma!!

  SvaraRadera
 9. Ganska kul krönika faktiskt..

  SvaraRadera
 10. anonym 12:58/ Men smarto, det är inte en referens till sista matchen utan till GULDSTRIDEN. Allt detta folk som inte tänker före de yttrar sig.

  SvaraRadera
 11. Ganska tråkig krönika skulle jag vilja säga.

  Jag vet ifan men är inte skänk Skåne till Danmark nästan tråkigare en när man kallar Stockholm för fjollträsk...

  2-0 till MFF idag! Hoppas dock jag har rejält fel.

  SvaraRadera
 12. Usel nivå för en gångs skull hos BaraBen. Det är Skåne som är ockuperat av Sverige och inte tvärtom.

  SvaraRadera
 13. GULSTRIDEN?

  SvaraRadera
 14. Okunnigt trams...
  Alla som gått 9 år i grundskolan vet ju att Skåne blev ockuperat, våldtaget och skändat av svenskarna. Att sitta och raljera om att gräva loss det ena eller andra är bara rent patetiskt.

  De flesta skåningar vill inget hellre än att slippa ockupationsmakten Sverige. Detta trista, menlösa, mellanmjölksland som domineras av fjolliga stockholmare och indolenta göteborgare.

  äsch, varför bry sig?

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.