På gång


lördag 21 augusti 2010

Matchrapport: Gais - IFK Göteborg (U19)


MATCHRAPPORT. IFK Göteborgs juniorer visade hög moral när man trots en usel start, med tvåmålsunderläge som följd, lyckades ta över och vända bortaderbyt mot Gais till seger med 3-2. Blåvita målskyttar var David Moberg-Karlsson, Bragi Bergsson och Efe Yildirim.

David Moberg-Karlsson
Regnmolnen hängde tungt över Gaisgården när BaraBens utsände korrespondent anlände till den förväntade krigszonen av konstgräs ute i Delsjöområdet. Det vankades lokalderby i Juniorallsvenskan Elit Södra mellan gästande IFK Göteborg och Gais. Eijlert Björkman hade tvingats ställa över några av sina ordinare spelare till förmån för A-truppen vilket gav tillfälle för ett flertal spelare precis utanför startelvan att visa att man skall vara med i fortsättningen. Mest spännande för undertecknad kändes nyförvärvet från IFK Mariestad David Moberg-Karlsson, eftersom jag ännu inte hade fått chansen att få se honom. Med tanke på de lovord man läst lite här och var om hans prestationer i bland annat Gothia Cup nyligen hade han en hel del förväntningar att infria hos mig. Jag blev inte besviken. Men jag börjar från början.

IFK Göteborg får sämsta möjliga start på denna tillställningen. Enstaka minuten in i matchen bränner Efe Yildirim ett rätt så bra läge där han efter en trasslig situation i straffområdet får dra till från straffpunkten men får snedträff, vilket gör att Gais kan kontra med en långboll upp i banan och Blåvitts försvarare tvingas orsaka en frispark mitt på egen planhalva. Bollen slås mot målet och Mattias Holmström ropar att han tar den, men på grund av att han får två motståndare på sig tvekar han ett ögonblick och han tappar bollen rakt ut i banan där Linus Tornblad får fritt läge och kan döna in bollen.

Linus Tornblad, grönsvart skyttekung
Gais trycker på och stressar IFK Göteborg hela tiden till misstag och Blåvitts spelare ser ut som att vara tagna på sängen över det hårda motstånd de får. De anfallsförsök som görs är långa bollar på chans mot David Moberg-Karlsson, vilket inte blir något hot för nicksäkra Erik Berthagen och Sandeep Mankoo i gaisförsvaret. Gais kan ideligen kontra genom snabba fötter på såväl Linus Tornblad som Goran Mihajlovic vilket hela tiden ställer till problem för IFK Göteborgs backlinje.

Kvarten in i matchen
utökar Gais sin ledning på hörna. Den är slagen på första stolpen och när Mattias Holmström skall greppa bollen sticker Linus Tornblad in huvudet och kan nicka in bollen. Tungt för målvakt Holmström. Två misstag - två mål.

IFK Göteborg försöker jobba
sig in i matchen, men man jobbar en och en. Det är alldeles för dålig rörelse i laget och man ser hela tiden att bollhållaren tvingas dribbla med bollen och aktivt leta efter passningsalternativ vilket leder till att Gais mittfältare ideligen bryter och skapar kontringslägen.

I slutet av halvleken lossnar det
plötsligt för Blåvitt. Man börjar hitta varandra bättre och lyckas skapa ett tryck mot gaisförsvaret. Till slut får man till en reducering efter en trippelchans genom David Moberg-Karlsson. Först har Bragi Bergsson ett lurigt volleyskott som dyker hastigt vilket gör att Oliver Gustavsson i gaismålet bara kan flaxrädda. Moberg-Karlsson snappar upp bollen och spelar bakåt till Chris Mbamba, som drar till och bollen går i kryssribban. Moberg-Karlsson stressar sen gaisbacken till en misslyckad rensning och efter lite passningar hit och dit hittar Robin Alnäs till slut väg för en djupledspassning mot David Moberg-Karlsson, som behärskat bredsidar in bollen. Mycket välbehövligt.

Strax därefter
ljuder domarens pipa för halvtidsvila.

Andra halvlek kickas igång
och nu tar IFK Göteborg kommandot från första början i sin jakt på kvittering. Nu hjälps man åt på ett helt annat sätt vilket gör att man klarar att hålla ett helt annat passningstempo och de grönsvarta spelarna hinner inte längre stressa så hårt som man gjorde i första halvlek.

Bragi Bergsson
Trots ett flertal riktigt bra chanser låter kvitteringen vänta på sig. Bland annat blir David Moberg-Karlsson snyggt frispelad av Sam Larsson men Oliver Gustavsson gör en riktigt bra räddning på försöket att placera bollen bredvid honom. Strax dessförinnan hade just Moberg-Karlsson på egen hand lyckats ta sig förbi sin försvarare och får till ett bra avslut strax innanför straffområdet, men Gustavsson kan boxa bort bollen.

Men kvitteringen kommer
till slut. I 63:e minuten drar Gais på sig en frispark nere vid Blåvitts straffområde. Efe Yildirim uppfattar David Moberg-Karlssons djupledslöpning och slår en perfekt boll till honom. Moberg-Karlsson krutar på från distans, men inte bättre än att bollen går i stolproten bakom Oliver Gustavsson. Nu har Blåvitt tur ändå, för bollen går ut till Bragi Bergsson som relativt enkelt kan raka in returen.

Nu går luften ur Gais
och man börjar hänga en del med huvudet. Framförallt börjar man fokusera på, enligt dem, felaktiga domslut och man klagar ideligen på allt, vilket definitivt försämrar deras prestation. I första halvlek koncentrerade de sig på att möta Blåvitt och det gjorde de med bravur - nu väljer man att möta domarteamet istället och det gynnar IFK Göteborg.

I 69:e minuten tar Blåvitt ledningen efter en kort slagen hörna. Det påföljande inlägget från Andreas Petersson når Efe Yildirim, som nickplacerar in bollen invid Oliver Gustavssons stolpe. Total eufori utlöses i det blåvita lägret och till och med Mattias Holmström är uppe vid offensiv hörnflagga och kramar om sina lagkamrater.

Efe Yildirim avgör med en välplacerad nick.

Gais mobiliserar sina krafter för att skapa ett tryck mot Blåvitt och därigenom nå en kvittering. Bland annat låter man duktige Erik Berthagen gå upp på mittfältet och i 80:e minuten vill man ha straff efter en omdiskuterad handssituation. Jag står extremt dåligt till, så jag kan säga varken bu eller bä, men vad jag kan se så styr David Johansson ett inlägg till hörna med armen. Men nu är det ju den där bingolotto-handsregeln vi pratar om där man skall blanda in avsikt, position, avstånd till bollen, bollens hastighet, kalsongstorlek, etc etc och när alla dessa faktorer summerats väljer domaren att fria. Gais protesterar livligt givetvis, men domslutet kvarstår.

Grönsvart fortsätter att försöka nå en kvittering och man har ett bra frisparksläge strax utanför straffområdet i slutet av matchen. Skottet är hårt men går rakt på Mattias Holmström som kan revanschera sig för sin matchinledning genom att inte släppa nån retur till framrusande motståndare.

Strax därefter blåser domaren av och IFK Göteborg tar en mycket skön seger efter att ha visat fantastiskt hög moral och rest sig efter en fullkomligt usel matchinledning.

Noterat från Gaisgården:

* Robin Alnäs och Bragi Bergsson gör ett väldigt bra mittfältsjobb i Joel Allanssons frånvaro.

* David Moberg-Karlsson kommer bli en attraktion framöver. Han är en riktig slitvarg och stressade gaisförsvaret till dåliga uppspel hela tiden. Dessutom var han vass framåt. Ni ser hur många gånger hans namn nämns i rapporten ovan - han var inblandad i precis allting som skedde framåt.

Född 1994 är killen också och redan så vass. Jisses...

* Sam Larsson gick av efter knappa kvarten av andra halvlek och fick knät hårt lindat. Eijlert Björkman hade ingen snabb diagnos att ge, men såg bekymrad ut när han pratade om skadan. Men Larsson kunde åtminstone gå för egen maskin till omklädningsrummet efter matchen så...

* Mattias Holmström visade prov på rena rama Peter Schmeichel-utkasten vid några tillfällen. Bollen damp ner en bra bit in på offensiv planhalva vilket var ett effektivt kontringsvapen med Moberg-Karlsson på planen kutandes på allt.

Holmström gjorde även ett flertal bra ingripande och revanscherade sig efter den mindre lyckade starten. Bland annat avvärjde han säkert ett friläge när Goran Mihajlovic kom igenom när Gais jagade kvittering sista kvarten.

* Chris Mbamba fick sin tredje varning för säsongen och är avstängd nästa match.

* Nästa hemmamatch är nästa lördag 28 augusti kl 14.00. Den matchen är flyttad till Bergsjövallen eftersom Lemmingvallen hastigt och lustigt blev uppbokad för ett jubileumstjosan fastän att IFK Göteborg haft planen bokad sen början av året. Nu kanske det inte gör så mycket, för med tanke på vilket skick Lemmingvallen är i för tillfället så är vilken plan som helst ett bättre alternativ. Till och med planerna i beach volleyball-hallen i Sisjön har mer gräs än Lemmingvallen...

GAIS: 2 - IFK Göteborg: 3


Fler bilder från matchen kan ses här.

14 kommentarer:

 1. "... döna in bollen". Fan vad jag saknar Göteborg! Bra matchrapport. Grattis till segern!

  SvaraRadera
 2. Otorligt abitiöst och riktigt jävla inressant! Grädde till dig Olof!

  SvaraRadera
 3. Tack Olof !
  Du gör ett otroligt bra jobb !!
  Jag såg själv matchen och det spelet som blåvitt visade upp innan 1-2-målet strax före paus var grymt.
  Det var ett "one-touch-spel" där GAIS agerade som statister under 5 minuter utan att röra bollen.
  Bl.a. Sam Larsson och Robin Alnäs
  visade vilken fin bollbehandling/ teknik, speluppfattning och passningssäkerhet som finns i det här gänget.

  SvaraRadera
 4. Stort tack för rapporten !!

  SvaraRadera
 5. Stoort tack för det här, du gör ett sjukt viktigt jobb!

  SvaraRadera
 6. Kvalitetsrapport, Olof!
  Men är du säker på att det var gajsarn som gjorde 2-0? Jag tyckte mest det såg ut som att Mattias boxade in bollen i det egna målet...

  SvaraRadera
 7. Starkt att vända 2-0 till 2-3. Härligt pôjkar!

  SvaraRadera
 8. Kärlek! Tack för att du gör detta för oss!

  SvaraRadera
 9. Olof, jag håller med föregående, du gör otroligt bra matchreferat!!
  Är du utbildad journalist?

  Jag tycker att blåvitts ungdomslag spelar mycket attraktiv fotboll och till er som inte sett dem spela säger jag bara: gör det!

  SvaraRadera
 10. Underbart!! tack för denna rapport o keep up the good work! =)

  SvaraRadera
 11. Någon med insyn: om GAIS U19 spelar sina hemmamatcher på Gaisgården, Häckens U19 på moderna Gothia Park, varför kan inte våra dito spela på Kamratgården? Jag har tagit mig ut till Lemmingvallen några gånger och den lämnar, som de flesta säkert håller med om, en hel del att önska både för publik och spelare.

  / Nemo

  SvaraRadera
 12. Nemo, det har väl flera olika orsaker. Dels vill man väl kanske inte ha upp så mycket folk som det kan komma ibland till KG, parkeringsplatser och annat. Dels vill man inte slita på sina planer.

  Spela på konstgräset i Skatås då? Ja, det gör man ju ibland men helst vill man ju spela på naturgräs med ungdomarna, det har man gått ut med flera gånger. Sen är ju inte konstgräset i Skatås så lätt-tillgängligt heller, och där finns verkligen inga faciliteter att tillgå.

  Det är väl så jag tror dom tänker, men man kanske ska fråga Eilert nästa gång för ett lite mer utförligt svar.

  SvaraRadera
 13. Jakebox: Tornblad har fått kredit för målet på svenskfotboll.se så jag tog för givet att han hann före Holmström händer. Jag stod på blåvitts offensiva planhalva så jag såg inte skitbra, men jag tänkte samma sak när jag såg det att Holmström väntade in bollen istället för att gå emot den.

  12:20: Hehe... nope, inte mycket till journalist här inte. Men man har plitat ihop en del matchrapporter och på vägen har man fått en del erfarenhet. Sen så läser jag mycket nyhetsartiklar för att studera hur andra skriver och får idéer därefter

  12:53: Lustigt att du frågar. Eijlert Björkman diskuterade planfrågan en del när jag körde telefonaren i torsdags och man har diskuterat Kamratgården som alternativ. Ena planen håller storleken för att kunna köra match på, men man drar sig för att flytta matcherna dit eftersom man känner att man tappar en träningsplan då. Ungefär så.

  SvaraRadera
 14. Flytta matcherna till Gamla Ullevi. Juniorernas spel drar mer folk än A-laget snart ?

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.