På gång


onsdag 4 augusti 2010

Den som ger upp drömmen på förhand är en svikare

Biljettläget till AZ-matchen, 00.42 onsdag morgon.
PUBLIKSIFFROR. Det svala intresset för Blåvitts returmatch i UEFA Europa League är en fullständig gåta. Ett dygn före matchdag är bara 5 712 biljetter sålda, vilket osökt tvingar fram frågan - vad är det för fel på den blåvita publiken?

Att IFK Göteborg historiskt sett är framgångsrikt i Europacuperna är ett faktum som vi kan slå fast. Publikintresset har samtidigt varit väldigt stort genom alla dessa år av framgångar i både UEFA-cupen, Cupvinnarcupen, Europacupen och Champions League. Så när Blåvitt spelar sin första viktiga Europamatch för säsongen borde väl all denna nostalgi väckas till liv och därmed garantera en fullsatt arena, folkfest och elektrisk stämning? Nej, inte för den kräsna Göteborgspubliken inte.

Eftersom det alltid brukar strömma till något tusental personer under den sista dagen inför match kan väl ett vettigt tips på en publiksiffra för torsdagens returmatch mot Pontus Wernblooms AZ från Holland hamna på runt 7 000 - 8 000 personer. Om vi tänker optimistiskt. Det är tamejfan helt sjukt.

IFK Göteborgs hemmasnitt så här långt in på säsongen 2010 är 10 776 personer enligt Svenskfotboll.se. Det innebär att vårt snitt på matcher i serielunken kommer vara flera tusen personer högre än den summa av människor som tycker det är värt att gå och stötta sina favoriter när det är dags för Europaspel. Så vad kan orsakerna till det här omvända publikläget vara, om vi ser över vår nuvarande publika situation?

Är det biljettpriserna? Ser vi över prisläget för AZ-matchen så ser vi snabbt att det här inte kan vara orsaken. En vuxenbiljett till klacken kostar enligt ifkgoteborg.se 150 kronor och en biljett på de flesta långsideplatserna kostar 220 kronor. Det här är alltså mindre än vad det kostar med ett derby i Göteborg, det är till och med mindre än vad det kostade att gå på Champions League-matcher på Ullevi, för 15 år sedan! Blåvitt har ett minst sagt humant prisläge för den här kvalmatchen, så den supporter som tycker det är för dyrt att gå och se Europa-fotboll på Gamla Ullevi har helt enkelt ingen koll.

Har vi luttrade fans? Eftersom Blåvitt inte lyckats avancera till Europa-spel i någon större utsträckning, nej jag räknar inte enstaka kvalsegrar nu, på mer än ett decennium, kan många ha gett upp på förhand. Folk kanske resonerar som så att "de kommer ju ändå inte att gå vidare, så det är inte lönt mödan"? I så fall undrar jag varför folk inte tänker på samma sätt när det kommer till matcher i den vanliga serien. Det borde väl vara mycket enklare att ge upp och sluta tro på sitt lag efter en tuff säsong med många motgångar i Allsvenskan - än att kasta in handduken i ett hemma/borta-möte mot ett holländskt lag? Här kan ju allting hända, hur många gånger har vi inte sett överraskningar och tokvändningar i dessa sammanhang? Alla vet väl med skräck hur Blåvitt åkte ner med en säker hemmaseger (3-0) till Barcelona 1986 - för att sedan åka ur? Varför skulle inte det kunna upprepas? Om fansen ger upp på förhand, hur kan de då på allvar ställa krav på spelarna att inte göra precis det samma? Visst, de får betalt för att göra sitt bästa, men jag trodde i min enfald att supportrarna hade hjärta och passion för att göra sitt bästa för att stötta laget. Är det luttrade supportrarna har blivit, finns faktiskt ingen anledning att komma till några matcher alls. Blåvitt vinner ju inte serien "varje år" som de gjorde på 90-talet, vad är då meningen att gå och se dem mot Trelleborg, Halmstad eller Örebro? Den som ger upp på förhand är totalt ologisk och sviker inte bara sitt lag, de sviker svensk fotboll.

Kan det handla om bortskämda supportrar? Visst är det så att alla vi som sett på Blåvitt sedan 1980- och 1990-talen kan rada upp alla storlag vi fått se på besök i Göteborg. Vi har sett Blåvitt lira framgångsrikt mot Manchester United, Barcelona, Porto, Galatasaray och många andra internationella storklubbar. Är det detta som spökar i bakhuvudet hos folk, nu när vi "bara" får besök av AZ från Nederländerna? Behövs det ett superlag fyllt av megastjärnor för att den där nostalgin från de stora Europaåren skall kittlas tillräckligt för att ett biljettköp skall bli av? Jag hoppas inte det. För i alla de turneringar som Blåvitt lyckades i, även för 13, 15 och 25 år sedan - så fanns det kvalmatcher mot mindre lag i början av segersviterna. Trots detta var publiksiffrorna avsevärt bättre i förhållande till ligasnittet då, än vad de verkar bli i morgon. Hade fansen svikit då, finns det en klar risk att laget inte hade levt upp till sin fulla potential 1994 eller 1987. Hur hade Blåvitts historia sett ut i så fall?

Nej, i morgon borde Blåvitt bjudas på fest av sina 10 000-tals supportrar. Det är lagets chans att rädda säsongen som Torbjörn glömde. Vi får se en återkomst av en tidigare blåvit hjälte i Pontus Wernbloom. Det skulle dessutom - med lite otur - kunna bli den sista Europamatchen i Göteborg på två år. Allt detta kan läggas ihop med ovan nämnda punkt om de attraktiva biljettpriserna och snabbt resultera i en match som ingen vettig blåvit själ borde vilja missa. Inget Europaäventyr börjar med Arsenal och Real Madrid, det börjar med en vändning på Gamla Ullevi, mot en överskattad motståndare från Holland.

Det är under sådana förhållanden som epoker inleds, det är nu agnarna skiljs från vetet. Vill du verkligen behöva se ner i marken och rodna när polaren frågar dig vart du var när Blåvitt mirakelvände mot AZ, i början av den där klassiska UEFA-cupssäsongen 2010? Nej, det vill du inte. Tro mig. För den supporter som ger upp före det att matchen har spelats stöttar inte sitt lag, han eller hon sviker sin förening, sviker det hopp som alla fotbollssupportrar innerst inne lever på.

Den blåvita supporter som tycker att IFK Göteborg ska ställa ut skorna kan stanna hemma. Men den som tycker att matcher skall spelas före det att en vinnare kan koras bör rannsaka sig själv och skaffa en biljett till hoppets arena, fotbollens vilda dröm om framgång och internationell ära.

I bland kallas den San Siro. Andra gånger Wembley. Ingenting är förlorat eller hopplöst före det att slutsignalen ljudit. Var där, eller rodna när du frågas i fall du var där "den magiska kvällen". I morgon lever drömmen om Europa på Gamla Ullevi.

48 kommentarer:

 1. Bra skrivet, åker ner med 2 polare från västerås för å stötta blåvitt på torsdag!

  SvaraRadera
 2. Svaret är nog rätt enkelt, var inte lika kul för gemene svennebanansupporternonse Blåvitt förnedras mot wolfsburg o Roma o för den delen övr skitlag senaste åren som derry o zimbru.

  Roligare på det glada 90-talet tycker nog dom flesta

  SvaraRadera
 3. Jag är där!4/8/10 01:47

  anonym 01:33/ Så det är även roligare att se Blåvitt spela mot Trelleborg eller Häcken än att spela mot AZ i UEFA-cupen?? Totalt ologiskt.

  SvaraRadera
 4. 01.47

  allt är inte logiskt

  tror du förstod ungefär hur jag menade, evenemangarna vill att vi krossar united o Milan som vi brukar. Az pisslag:)

  SvaraRadera
 5. Jag bojkottar alla matcher så länge JO är huvudtränare. Spelet är ju sämre än år 2002

  //Årskotsinnehavare, men kommer inte förlänga nästa år

  SvaraRadera
 6. Tack för att du skrev det Frankie. Jag blir så djävla besviken och jag tycker det är helt obegripligt. Det är ju Europaspel som är den ultimata målsättningen och det måste vara djävligt klent virke i folk om det kapituleras innan ronden börjat.

  SvaraRadera
 7. 03:35: Bra inställning. Vi klarar oss nog utan dig...

  7800 sålda nu enligt IFK's hemsida. Värdelös siffra det också men det tar sig.

  SvaraRadera
 8. Tror att folk har blivit bekväma. Är det lika tillgängligt idag att köpa sin biljett? Visst vi som varje dag följer blåvitt vet vart biljetter finns att tillgå men hur är informationen till Svensson?

  Hur många har årskort? 7000? Hade man inte haft sina årskort så som vårsäsongen sett ut så tror jag dessverre inte att vissa allsvenska matcher lockat fler än 4000. De som har årskort förlängde dem i år tack vare ett fantastiskt 2009 med många grymma matcher. Tror tyvärr inte lika många kommer förlänga sitt årskort till nästa år. Men man hoppas såklart på en härlig höst och omvänt scenario.

  SvaraRadera
 9. Fy fan vad bra. Tack. Kom igen nu alla. Köp och var en del av vändningen istället.

  /Fnyq

  SvaraRadera
 10. Visst är det KASST att det är så många som väljer bort denna matchen.
  Personligen tycker jag att resultatet i Holland spelar mindre roll beroende på det faktum att det oftast blir en helt annan typ av fotboll när motståndet är internationellt.
  Det är ju egentligen dessa matcherna som man går och längtar riktigt mycket efter! Allsvenskan är ett nödvändigt ont för att komma hit och vägen mot europa toppen går via lag som AZ.

  SvaraRadera
 11. Tänk på att många precis har avslutat sin semester och tömt kassan.
  En familj eller en far & son blåser lätt 500-600 spänn på denna match inkl. korv & bröd, godis, dricka m.m.

  SvaraRadera
 12. Jag bokade så fort dom släppte biljetter, det är ju europa-spelet som är roligast.

  SvaraRadera
 13. Känn texten4/8/10 09:40

  När vi går genom staden över broar och torg
  med doft av salt ifrån havet minns vi glädje och sorg
  Och vi minns första gången när änglarna sjöng
  hur vårsolen värmde och vintern var glömd

  Åh... När vi kastar våra tomma glas
  finns det alltid någon med hjärtat kvar
  Födda ur hav och himmel står vi kvar,
  för vi glömmer aldrig denna stad

  Vi såg hur du haltade, vi såg hur du sprang
  Med tårar på kinden och hjärtat i brand
  Med längtan i bröstet, du stod där och sa:
  "Snart skiner Poseidon och Blåvitt står kvar"

  Åh... När vi kastar våra tomma glas
  finns det alltid någon med hjärtat kvar
  Födda ur hav och himmel står vi kvar,
  för vi glömmer aldrig Änglarna

  SvaraRadera
 14. Mycket bra skrivet. Vi köpte biljetterna så fort de släpptes för oss med årskort. Trodde ju att det skulle bli ett enormt tryck på biljetterna. Det är med lite besvikelse man ser antalet sålda biljetter. Sveriges bästa klack behövs ju otroligt mycket imorgon kväll.

  SvaraRadera
 15. Kort lektion:

  "jävla" och "jävligt" stavas inte med ett d framför. Samma sak med "jäkligt".

  Däremot stavas själva ordet "djävul" med ett "d" framför.

  Så vet ni det gossar.

  SvaraRadera
 16. Mycket väl skrivet inlägg!

  SvaraRadera
 17. Årskort nästa år. AZ imorgon. Går inte på Blåvitt för att bli underhållen. Går på Blåvitt för att jag brinner för färgerna och har det i blodet. Suckar och våndas när allting skiter sig, men överger inte laget, vi reser oss alltid. Nästa säsong. Nästa match. Blåvitt-AZ 3-0. Var du där?

  SvaraRadera
 18. Småpapp Ersbitar4/8/10 11:05

  Jag ska på kalas, så jag kan tyvärr inte. Men någon av er kanske kan kasta lite konfetti för min räkning också?

  SvaraRadera
 19. Anonym 10:56

  Det värmer ett 55 årigt blåvitt hjärta att läsa detta!!!

  SvaraRadera
 20. Att årskorten inte omfattar den här matchen spelar givetvis in på publiksiffran.
  7000 sålda bara sådär blir det liksom inte denna matchen.
  Tror dessutom tyvärr många årskortsinnehavare skippar denna match av olika anledningar.

  Jag tycker Blåvitt rimligen kunde låta första rundan i Europaspelet ingå i årskortet, det i stort sett garanterar en högre publiksiffra även om vi hade fått möta ett skitgäng. Detta kan ju i sin tur göra skillnaden mellan att gå vidare eller bli utslagna.
  Nä, jag tycker det är snålt av Blåvitt, första rundan (där risken är stor att det blir lite publik) hade de fan kunnat bjuda oss årskortsinnehavare på.

  // Mange

  SvaraRadera
 21. Detta gäller ju för dom flesta svenska lagen. Är det inte allsvenska poäng som står på spel så kan det lika gärna kvitta. I nästa andetag snackar samma personer gärna ner serien och drömmer om europaspel...

  SvaraRadera
 22. Hade gått om jag inte varit bortrest men jag håller med om att det är ynkligt att man inte premieras mer som årskortsinnehavare. Förköp känns ju lika intressant som en hög med sten. Rabatt av något slag vore på sin plats om det nu inte är ekonomiskt hållbart att bjuda oss, som pumpar in flera tusen kronor årligen till föreningen, på europamatcher.

  SvaraRadera
 23. Självklart kommer jag gå på matchen imorgon, drömmar är anledningen.
  Men alltför många är, helt förståeligt, realister.
  Chansen att IFK slår Alkmaar är så försvinnande liten eftersom klasskillnaden är så stor att det är löjligt. Minns bara matchen mot Hapoel på Gamla förra året. När vi hade hunnit slå en pass hade dom hunnit göra två, ungefär så stor var temposkillnaden

  SvaraRadera
 24. Din mamma4/8/10 12:22

  Jag misstänker att i o.m. dagens teknik är folk nuförtiden nöjda med att se fotboll på TV, Dator eller mobil. Information, underhållning direkt på stående fot. Det är helt enkelt andra bullar nu för tiden.

  -

  @ Anon 10.30:
  djävla el. jävla
  adv. o. adj. oböjl.
  * {kan väcka anstöt}
  "göra ngt på d." för att välla skada el. förtret.

  Källa: SAOB

  Dvs. valfri stavning tillåten.

  SvaraRadera
 25. Från IFK's startsida tidigt i morse: 7800 sålda

  Från text på IFK.se: Onsdag morgon var drygt 6 200 biljetter bokade till matchen mot AZ Alkmaar.
  --

  Snacka om bra koll. Bara 1500 biljetter som felaktigt står med på förstasidan.

  SvaraRadera
 26. Ja sjukanmäler mig för att se matchen! inget som kan hindra mig...

  SvaraRadera
 27. Blåvitt tråkiga stil gjorde mig förbannad. Årskortinnehavare hade endast två dagar på sig att köpa biljett till sin plats, därefter gick platsen förlorad. Detta under semestertider. Vad är det för sätt att förhålla sig till sina mest trogna fans?

  SvaraRadera
 28. Jo visst är det konstigt.

  Samtidigt tycker jag att det är snålt som fan av Blåvitt att inte Årskorten gäller vid Europamatcher

  SvaraRadera
 29. fan va bra artikel, dags att hetsa några polare till att köpa biljett! jag o en annan polare har redan införskaffat oss våra!

  FROZA BLÅVITT

  SvaraRadera
 30. 4/8/10 08:15 anonym

  vad får du den siffran ifrån, jag kollade nu, och det är bara 6228 sålda

  SvaraRadera
 31. Nu premierar jag mina vänner i vårt halvdänga bluesband högre än Blåvitt... Men alla som inte har något för sig förstår jag inte varför de skiter i matchen. Jag var sekunder ifrån att köpa biljett innan jag kom på att jag inte kunde. Och det kommer göra ont att inte få stå på Gamla imorgon, när vi får finbesök av Pontus Wernbloom dessutom!

  SvaraRadera
 32. Jävligt synd att det inte säljs mer, jag har äntligen fått med farsan på hans första match sen 2003 och då vore det kul om man kunde få uppleva den fantastiska stämning som vi hade under 2009 och även under flera matcher i år.

  Skulle vara väldigt glad om vi nådde upp i 10 000.

  Förövrigt tycker jag det är dags att gräva fram artikeln som skrevs innan Malmö borta förra året som förkunnade att den enda godtagbara anledningen att missa en sådan viktig match var om man satt fast i en grotta Afghanistan.

  SvaraRadera
 33. Ruggigt bra skrivet! Alla för blåvitt!!!

  SvaraRadera
 34. Sparka Jonas Olsson. sen kommer jag

  SvaraRadera
 35. Till 4/8/10 14:55

  Kommer du inte pga av tränaren, så hoppas jag inte du kommer tillbaka alls.

  Inget hjärta där!!!
  Gillar inte hur JO spelar laget just nu heller. Men ska vi stanna hemma bara för att vi inte gillar en viss person.

  Lägg ner

  SvaraRadera
 36. Kommer inte förlänga årskortet nästa år ! Avgå JO

  / Thomas

  SvaraRadera
 37. Vi som inte gillar JO bojkottar givetvis AZ. Enda sättet att visa Mild att det räcker med JO fotbollen nu.

  /Thomas

  SvaraRadera
 38. Biljettstapeln på förstasidan verkar fått fnatt under dagen, samma sak mot KFF hemma.

  Ena stunden står en summa för att sedan korrigeras nedåt. 6700 nu senast hur som.

  SvaraRadera
 39. Detta att man inte går på europamatcherna har jag heller aldrig förstått, förra året var det 7500 på hapoel-tel aviv. Jag tycker det är den solklart viktigaste matchen på året, att få möjligheten att avancera i Europa.

  SvaraRadera
 40. Är det ingen mer än jag som tror att den dåliga publiksiffran beror på att vi förlorade med 2-0 borta, och att det innebär ett mycket svårt utgångsläge?

  Hade vi spelat oavgjort eller vunnit hade det varit 2000-3000 mer biljetter sålda. Var så säkra.

  SvaraRadera
 41. Tror ändå de flesta som läser här kommer gå på matchen, du skulle behöva få upp det i GP eller nåt :p

  SvaraRadera
 42. Pat the Cat4/8/10 18:59

  Kan ju inte tala för alla men att endast ha biljetterna reserverade 19-20 Juli (mitt i semestern och dessutom innan man visste om det fanns någon chans till avancemang överhuvudtaget) har kanske gjort att en del årskortsinnehavare inte kunde/ville reservera. Jag och mina polare (årskortsinnehavare hela bunten) ska gå och ingen av oss har varken köpt eller reserverat ännu. Förhoppningsvis tickar det upp över 10 000 iaf, vilket iofs är dåligt det med.

  Jag förespråkar fortfarande att man ska införa det engelska årskortsystemet då det sätter press på en att vara på VARJE match... Blåvitts årskort ger ju inte direkt jättemånga fördelar eller är speciellt billigt i relation till att köpa enstaka biljetter till varje match...

  SvaraRadera
 43. Alla IFK:are som bor runt Göteborg läre på matchen! Jag önskar att jag kunde åka ner mina 65 mil till matchen, men kan tyvärr inte! / IFK Hälsing

  SvaraRadera
 44. tar tåget direkt efter jobbet, ALLT för blåvitt

  SvaraRadera
 45. Nu har jag också fixat biljett.

  :)

  SvaraRadera
 46. Elfsborgaren5/8/10 01:57

  Chansen kanske inte är jättestor till seger imorgon, men att försöka vinna båda halvlekarna imorgon så kanske man kan rubba AZ. Kommer ge mitt stöd på plats för IFK! Ingenting är omöjligt så länge man inte spelar som AIK är jag nöjd :)

  SvaraRadera
 47. Vi börjar närma oss en skamgräns nu när 8027 biljetter är sålda och iticket.se erbjuder en kö med motiveringen "vi har ett högt tryck på önskat evenemang". Jag tippar på 13 000... En hel hop med "sent-ute-årskortare" kommer lösa biljett direkt innan match.

  SvaraRadera
 48. 10115. Okej, men vi kan bättre än så!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.