På gång


måndag 2 augusti 2010

Den dagen Tobias Hysén dyker - dör fotbollen

KRÖNIKA. Barn får lära sig att det inte lönar sig att fuska. I det långa loppet åker du fast, säger mamma. Förr eller senare kommer du straffas, säger pappa. Men sedan börjar de följa ett fotbollslag och ser att fusk faktiskt lönar sig. Gång på gång. Allt som föräldrarna har sagt motbevisas framför deras beundrande ögon i Allsvenskan - Tobias Hyséns helvete, Pontus Wernblooms drömvärld.

Tanken att skriva den här krönikan slog mig under den senaste hemmamatchen, mot Kalmar FF. Det var en situation i första halvlek när Tobias Hysén gick på genombrott, hamnade i en rätt så tilltrasslad situation och drogs i tröjan som irriterade mig. Den blåvita landslagsmannen stod på sina ben, kämpade för att ta sig loss och bollen rann därmed iväg från honom. Målvakten kunde plocka upp den helt ohotat.

Hade han kastat sig är jag till 100 procent säker på att det dömts straff.
Så jag är mäkta glad att Tobbe stod upp på sina ben.

Allt oftare hörs åsikten att filmandet hör fotbollen till. Därför har det varit rätt så uppfriskande att se hur domarkåren gjort flera ryck för att stävja den här utbredda fuskarmentaliteten under de senaste säsongerna av den internationella fotbollen. Grova filmningar ger i dag gult kort i allt större utsträckning. Varje gång det sker så njuter jag.

I min värld är fotboll en kampsport, där fysisk kontakt är en av byggstenarna. Men elementen av tacklingar, närkamper och fysiskt spel - precis det (och en boll) som skiljer fotboll från konstnärlig dans - hotas av fuskarna. För reaktionen när spelare kastar sig så fort en vindpust rör vid dem blir naturligtvis att spelare inte vågar gå in i närkamperna, om det visar sig att filmningen premieras av domarna.

Nu är det naturligtvis så, som i alla domarstyrda bedömningssporter, att det inte går att få till perfekta bedömningar genom hela matcher eller säsonger. Men därför är det även viktigt att ställa höga krav på domarna för att de hela tiden ska hänga med i sporten och därmed spelarnas anpassning till verkligheten och utveckling av sporten. Här är kampen mot filmarna en av de fundamentala frågorna i dag. För varje gång en filmare får komma undan med sitt beteende så blir det svårare för sportens utövare att fullt ut funktionera inom sin idrott. Fuskarna blir inte bara de dåliga förebilderna för barn och ungdomar, de tvingar även sin omgivning att spela en sämre fotboll. En fylld av rädsla för domarens pipa, snarare än en fylld av hopp om att träffa bollen med den där utmanande tacklingen.

För att hålla den här balansen, och hålla filmande fuskare kort, måste även det motsatta beteendet belönas. Där Tobias Hysén rycker sig igenom och blir dragen i tröjan, grovt dessutom, så ska han även i fortsättningen vilja, kunna och våga stå upp - i stället för att dyka som en skadeskjuten svan. Men om domarna inte blåser frispark, straff eller delar ut ett retroaktivt gult kort är risken överhängande att nästa djupledslöpning där en ärlig forward tar sig loss och blir ryckt i tröjan - slutar med ett svandyk.

Och den dagen Tobias Hysén väljer att dyka i stället för att stå upp har hela sporten förlorat. Men mest av alla förlorar de föräldrar som konsekvent försökt lära sina barn att "brott inte lönar sig". Jo, men ser du mamma, det gör det ju visst - i Allsvenskan. Så snälla domare, våga stå emot fuskarna och lyft upp det gula kortet när de ärliga spelarna dras i tröjan. Gör det om och om igen. Så är ni med och förhindrar vår sport från att dö ett litet snäpp.

31 kommentarer:

 1. så jävla sant.

  SvaraRadera
 2. Dör kanske är lite att ta i men tråkigare...

  SvaraRadera
 3. Som linjespelare i handboll kan jag bara säga att taniga fotbollsspelare inte vet vad en riktig tröjdragning är.

  Mycket bra krönika.

  SvaraRadera
 4. Kanske att den dör "ett litet snäpp" men dör lär den inte göra!
  Bra skrivet dock!

  Inför en match i VM så höll Lucio ett litet tal om fairplay, han filmar ju inte så sällan!

  SvaraRadera
 5. Couldn't agree more..

  SvaraRadera
 6. Riktigt bra skrivet Frankie!

  Tycker inte att man kan skylla på domarna dock utan felet ligger i att förbundet och fotbollsorganen inte går in med klara riktlinjer om hur domarna ska döma. Dessutom ger dom inte domarna befogenheter för att göra rättvisa bedömningar.

  För att få bukt på tröjdragningarna så är det bara för förbundet att gå ut att säga att det ska råda nolltolerans mot tröjdragningar.
  Så att så fort någon tar tag i motståndarens tröja så ska det resultera i frispark och gult kort. Om sen den tröjdragne spelaren faller för att söka frisparken ska han istället/också tilldelas gult kort.

  För i ärlighetens namn, inte fan faller man för en tröjdragning!!!

  SvaraRadera
 7. vet du var man kan få tag i ett par nya arbetsstövlar?

  SvaraRadera
 8. Som gammal mittback finns det inget jag hatar mer än folk som dyker så fort man rör dom. Har alltid tyckt detta och det hör fan inte till sporten!

  Bra skrivet Frankie, håller med till 110%!

  // Mittbacken

  SvaraRadera
 9. Om man ska rannsaka sig själv så har vi några spelare som faller ganska enkelt... Seb o Lund...

  Domarna har även fått upp ögona på att Blåvitt ofta flyttar fram inkasten...

  SvaraRadera
 10. Fröken Wernblom fick väl aldrig skit när han filmade i IFK? Och som han filmade, herre min skapare, Ingmar Bergman hade varit stolt över ett sån´t regiarbete!

  SvaraRadera
 11. Har saknat din penna, Frankie. Keep it coming.

  SvaraRadera
 12. Som gammal forward finns det inget jag hatar mer än folk som drar en i tröjan så fort man rör sig. Har alltid tyckt detta och det hör fan inte till sporten! Bort med fuskande mittbackar som drar i tröjorna!

  SvaraRadera
 13. Anonym runkare2/8/10 22:56

  Som gammal runkare finns det inget jag hatar mer än folk som stör en när man runkar. Har alltid tyckt detta och det hör fan inte till att störa andra! Bort med störande folk på bussen när man runkar!

  SvaraRadera
 14. Helt klart nåt som alla spelare och domare borde läsa och begrunda...

  SvaraRadera
 15. Jag och farsan brukar ha ganska heta debatter om detta, brukar sluta i att vi båda enas om att man ska dela ut gult kort inte bara för grova filmningar utan så fort man ser en filmning när en spelare ramlar lite för lätt så är det bara visa den jäveln det gula kortet. I det långa och korta loppet förlorar spelaren mer på att filma.

  SvaraRadera
 16. Fuska tillhöt spelet. Vilket fusk är värst? Flytta stolpen? Filma? Rycka tröjan? Flytta fram muren flera meter vid frispark. Dra punggrep? Finns ännu fler. Så inse. Fusk e charmen med fotboll. Tänk om spelarna skulle följa alla regler, fy fan vilken tråkig underhållning det skulle bli.

  SvaraRadera
 17. Minns när den gode Tobbe spelade i äckliga Djurgården. Match på Råsunda var det. Han filmade till sig en billig frispark i närheten av straffområdet. Och sen var det mål för Djurgården.

  Antar att fotbollen verkligen är död nu.....

  / Vill ha tillbaka linjemannen nu!

  SvaraRadera
 18. Bra krönika som jag håller med om. Men för att undvika grova skador och bättre stå emot tacklingar av olika slag måste man hoppa och vara i luften som spelare, vilket ibland kan se ut som en filmning. "Han hoppade ju innan", kommenterar vi i publiken. Hade spelaren stått kvar hade han dock fått hämta smalbenen från sidlinjen 10 m bort. Så ibland bör man ha lite känsla för vad som är en filmning och vad som är ren självbevarelsedrift.
  /Spelaren

  SvaraRadera
 19. detta från en supporter till ett lag med svår fuskarstämpel. herreminje så roligt. dog fotbollen när pontus wernbloom dök och fyrade av sitt debila hästleende? nej.

  SvaraRadera
 20. Låt spelare (ja, Lund tex) som blivit så illa skadade i en duell att de måste lura in bår och läkare på planen förbli utanför plan och spel i minst 5 min.

  SvaraRadera
 21. En sak som jag tycker är värd att ta upp:
  Det finns faktiskt en möjlighet att det varken är frispark eller gult kort för filmning - en bra brytning eller schysst, hård tackling kan faktiskt få en spelare på fall utan att han filmar.
  Vissa domare verkar tycka att det bara finns två alternativ...

  Är blåvit i själen, men kan faktiskt hålla med om att både PW och Seb ramlar lite väl lätt emellanåt - samtidigt har de en bra bit kvar till Egurens och Gilardinos nivåer...
  http://www.youtube.com/watch?v=ix1nkAum9TM
  http://www.youtube.com/watch?v=8W00d3yJKl4

  SvaraRadera
 22. Hysen ska ha all respekt för att han står upp. Lund och Sebbe har lite att lära. Lund föll senast mot Kalmar två gånger i bolldueller som Hansson genomskådade och lätet spelet gå vidare..

  SvaraRadera
 23. Jag är Blåvit men har reagerat på att spelarna ofta försöker fuska några meter på inkasst ,framför allt Adam. Störigt som fan! Att Seb faller lätt som en fjäder och blir skogstokig är åxå rätt störande. Detta förstör ryktet för Sveriges största framgångrikaste populäraste förening. Tobbe är en förbild i hur han beter sig på och utanför planen.

  SvaraRadera
 24. den dagen glenn strömberg dök dog fotbollen.

  SvaraRadera
 25. http://www.youtube.com/watch?v=6D3DafM-DyU

  haahahaha

  SvaraRadera
 26. Översten3/8/10 13:36

  Vill ha tillbaka linjemannen nu/ Du tror inte kaaaaanske kanske att det med Tobbe är symbolik snarare än att det handlar om just den spelaren. Symboliken är naturligtvis att han i detta fall (exemplet) representerar den ärliga spelaren som valde att stå upp.

  Har sagt det förr, säger det igen: inför en Baraben.com på lätt svenska för dem som inte förstår normal text.

  SvaraRadera
 27. Då är fotbollen redan död för Tobbe dök rätt friskt i Djurgården. Kommer speciellt ihåg en frispark han ordnade våren 06 av någon anledning.

  SvaraRadera
 28. Anonym 14:49/ Som en del redan har konstaterat här ovan så handlar det inte om att spelaren Tobias Hysén är ofelbar på något sätt, utan jag tog honom som exempel eftersom det fanns en situation i den föregående matchen som passade ämnet. Det är principen, att jag inte vill se spelare kasta sig i dessa situationer, inte att just Tobias Hysén inte ska göra det, som jag debatterar.

  SvaraRadera
 29. Håller med, jag är stolt över grabbarna som anstränger sig för att stå upp.

  Tyvärr så lönar ju sig dykningarna. Pontus föll snyggt ute vid sidlinjen, pang så nickar AZ in 1-0 på den frispark som inte skulle ha varit...

  SvaraRadera
 30. Varför inte ha en granskning av matcher i efterhand? Gula/röda-kort som delats ut pga av att någon filmat borde strykas om det är ställt utan tvivel att de delats ut pga att motståndaren filmat. För de som har filmat borde man kunna bestraffa, efter granskning, med gula kort. Detta skulle nog ge lite mindre filmningar samt att det verkligen kan kosta att filma i större grad, förhoppningsvis skulle flera spelare tänka till innan de tappar balansen..

  SvaraRadera
 31. Fotboll är ingen kampsport. Fotboll är ju en bollsport! Ha ha, jag vann!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.