På gång


tisdag 31 augusti 2010

Även Blåvitt kan ju spela boll

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. I dag skriver en "Anonym ängel" om den senaste matchen. Håller du inte med om analysen? Hör av dig med din krönika till BaraBen!

Skönt att se JO våga ändra i startelvan efter plattmatchen senast. Visst var många ändringar påtvingade utav avstängningar men hur som helst blev det en väldigt stor skillnad spelmässigt. För det var faktiskt ett spelande Blåvitt vi fick se.

Försvaret löste knepiga situationer och spelade sig ur motståndarnas press ett flertal gånger. När såg vi det senast? Inget ont om Jakob och Hjalmar men de måste ju ställas över nästa match, för så mycket bättre blev spelet utan dessa herrar. Utan Hjalmars frenetiska långbollar och med ett spelskickligt mittfält såg vi intentioner till något riktigt bra.

När TO gick av till förmån för Bärkroth i andra halvlek fick vi se en glimt av framtidens blåvita mittfält, åtminstone hoppas jag det. Med Elmar och Sebban på innermittfältet har vi tveklöst ett av seriens bollskickligaste par. Tyckte det såg riktigt bra ut och njöt varje minut. Varför har vi inte spelat den här fotbollen tidigare?

Tycker i dagsläget att TO, Jakob och Faltsetas bör användas endast som reserver. Varför inte spela Stiller som #10 med Sebban och Elmar bakom på hemmaplan och Elmar som #10 med Sebban och Gurra bakom sig på bortaplan? Utvecklar resonemanget mer utförligt i texten om Stiller.

Nedan följer ytterligare tankegångar kring spelet och enskilda spelare.

Tankar om Jakob:
En talangfull spelare som med lite kvickare fötter och lite jävlaranamma kommer utvecklas till en bra fotbollsspelare. I dagsläget är han dock inte en man för startelvan enligt mig. Vad jag däremot inte förstår är hur många som inte vill ha Jakob i startelvan riktar sin kritik mot just Jakob. Det är ju knappast han som tar ut sig själv i startelvan. Eller försöker ni få honom att tacka nej till att spela när han blir uttagen? Är ni missnöjda med vilka som spelar i startelvan är det väl ändå den ansvariga tränaren ni bör kritisera, inte spelaren i fråga. Visst kan man kritisera spelare som underpresterar men har man synpunkter på startelvan är knappast att kritisera spelare vägen att gå, eller hur?

Tankar om Stiller:
Killen vinner ju inte ens nickduellerna längre, kvar har vi en långsam spelare med teknik och bollkontroll i superettanklass. Nu är jag kanske väl hård mot Hannes så jag utvecklar med följande: Hans roll på planen är att vara targetplayer, suga in eller skarva vidare alla långbollar som slås upp, samt att följa med in i boxen vid inlägg. Den rollen löser Stiller ofta utmärkt, på hemmaplan. För på hemmaplan är det ofta vi som står för bollinnehavet och försöker luckra upp ett defensivt inriktat motståndarförsvar vilket gör att vi skapar tryck och kommer till mycket inläggslägen. I bortamatcherna däremot där vi tenderar att satsa mer på kontringar faller Stiller istället ofta ur matchbilden. Tycker Jonas Olsson bör ha matchbilden i åtanke i högre grad när han tar ut laget, för att spela borta som vi gör hemma har vi inte klarat av någon gång i år(utom möjligtvis mot häcken).

Tankar om Sandberg:
Kanske ska man inte dra allt för stora växlar efter EN väl genomförd match. För faktum är att han har gjort några darriga ingripanden i de matcher han spelat hittills i år. Nu när premiärnerverna släppt och han blir mer och mer varm i kläderna ser jag bara ett frågetecken hos honom, timingen i utrusningarna. I övrigt är det en riktigt bra målvakt vi har och jag börjar mer och mer bli vän med tanken om Sandberg som förstemålvakt även nästa säsong.

/ Anonym Ängel

17 kommentarer:

 1. Kloka tankegångar du anonyme Ängel!

  SvaraRadera
 2. Stiller é kung31/8/10 22:58

  Jag tycker du går alldeles för hårt åt Stiller, han är den typ av spelare som ger oss en annan dimension i anfallsspelet just nu, som hänger kvar, kämpar fram bollar osv.

  Vad har han startat, fem matcher så här långt? Två spelmål, två ass? Det är ju bara ett sätt att se det med, men trots att hans uppgift i första hand är att kämpa för de andra i anfallet så är han dessutom med och producerar...

  SvaraRadera
 3. Närkroth?

  SvaraRadera
 4. stiller e kung : jag håller med skribenten , förra säsongen kom han in och verkligen presterade i början , möjligtvis med en del flyt och mot slutet av säsongen var han inget vidare.

  I år så känns det som han inte hänger med riktig , visst vissa matcher är han riktigt bra , som på hemmaplan som han har skrivit men på borta plan är han inget vidare . Tycker det är ett perfekt resonemang.

  Och alla poängen han har gjort är väll på hemmaplan med eller ?

  SvaraRadera
 5. Stiller är ju fem klasser bättre en dålig dag än vad Jakob är på en bra dag...

  SvaraRadera
 6. Men snälla korvspat
  Jakob framtid ?
  TO reserv?
  Sluta skriva krönikor här det stinker ju okunskap lång väg
  Bara ben sjunker lika sunkit som Jonas Olsson till bottenivå

  SvaraRadera
 7. Anonym 00:52, efter att JO ensam tog över huvudansvaret för Blåvitt har vi tabellraden 4-1-2 med målskillnaden 13-6 i Allsvenskan. Detta trots att vi har en orutinerad 19-åring i mål. Sug på den du.

  SvaraRadera
 8. Ganska bra skrivet. Jakob och Stiller är problem.

  SvaraRadera
 9. Stiller har varit helt under isen dom senaste matcherna tyvärr.
  JJ har hamnat i en liten svacka men har fan gjort det bra denna säsong. Han lyckas nästan alltid tråckla med sig bollen i närkampssituationer, spelar ofta enkelt, kanske för enkelt för att folk ska förstå att han är bra.
  Hjalmar, varför klagas det jämnt på Hjalmar? Ser hellre Hjalmar på vänsterbacken än Lund i dagsläget då Hjalmar är mer säker. Lund har en tendens att lägga sig ner när han ska bryta, när han missar dom brytningrna så blir det livsfarligt. Det verkar som motspelarna har lärt sig att han lägger sig ner och väntar ut honom lite.

  SvaraRadera
 10. Så länge Hjalmar är på plan så kommer Blåvitt aldrig vara ett spelande lag och om det är Hjalmar själv som bara vill spela så eller om JO säger till han det vet jag inte.

  SvaraRadera
 11. Sandberg har överraskat positivt. En svaghet är dock bollar efter marken. Blir skitnervös vid tillbakaspel. Har sagt det 1000 ggr, Hjalmar o Jakob skall inte spela i ett lag med allsvenska ambitioner.

  SvaraRadera
 12. Stiller vann ju för fan allt mot AIK. Trist när folk med begränsad förståelse för fotboll kan sitta och skriva saker som läsas av tusentals människor.

  SvaraRadera
 13. Bra skrivet!

  SvaraRadera
 14. MEN HALLÅÅ???

  Sandberg har bäst räddningsstatistik på 88%

  Sluta gnällla o lita på honom!

  SvaraRadera
 15. JJ hamnar i närkampslägen som andra spelare inte hamnar i. De han konkurrerar med har redan vunnit bollen och är förbi situationen när JJ "vinner" motläggen.

  Superettanspelare har inte i nån startelva i en centrallinje att göra.

  JO har knappast rosat med sin matchcoachning. Poängen skulle varit fler egentligen. Feg, spelare i fel positioner och fel 'ranking' av spelare är väl några problem.

  Antagligen glänser en del på träning men när vi ser matcherna fattar man ju inte hur han tänker.

  SvaraRadera
 16. Anonym 09:31: "Stiller vann ju för fan allt mot AIK. Trist när folk med begränsad förståelse för fotboll kan sitta och skriva saker som läsas av tusentals människor."

  Jag såg matchen på plats och har även sett den i efterhand och kan konstatera att Stiller knappt rör bollen på hela matchen. Så sluta prata om "begränsad förståelse".

  Stiller är nyttig när vi öser på med inlägg och han kan storma in i boxen. Men jag håller helt med skribenten om att det finns bättre alternativ i svåra bortamatcher.

  SvaraRadera
 17. Bra skrivit...

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.