På gång


tisdag 4 maj 2010

Vad ska göteborgarna göra i Borås?

GRÄSKAOSET. Svenska fotbollsförbundet inspekterade under eftermiddagen Gamla Ullevis sandlåda för att bedöma om det går att spela fotboll där på torsdag, när AIK kommer på besök. Rekommendationen blir troligtvis att inte spela på Gamla Ullevi:
– Men jag yrkar på att inte spela, säger tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager, som deltog vid inspektionen, till Aftonbladet.

Direkt börjar forumdebattörer på olika håll kräva konstgräs på Gamla Ullevi. Men om folk börjar göra det, ""kräva konstgräs, så bör kritiken från dessa personer riktas åt rätt håll - nämligen mot de tre sportchefer i GöteborgsAlliansen som hittills enbart uttalat ambitionen att spela på naturgräs. I Blåvitts fall är detta Håkan Mild. Han har tills dags datum alltid sagt att vårt lag ska spela på naturgräs, så den som kräver det ena och andra kring plastgräs bör rikta dessa krav mot Kamratgården. Vi kommer aldrig spela på "plast" om inte det sanktionerats därifrån.

Håkan Mild har dock helt rätt.
Vi ska spela på gräs, inte en landhockeybana som Elfsborg.

Problemet är knappast naturgräset i sig, då det finns gott om planer som klarat sig mycket bättre än de i Sverige - trots en hemskt tuff vinter även i länder som Skottland, Danmark, Norge - för att inte nämna Ryssland, där iskylan är lång varje år. Problemet är att vi inte satsar på att byta ut planerna när de är dåliga, vi tar inte in ordentliga planskötare som besitter kompetens för att våra dessa viktiga gräsmattor och vi vill aldrig ta ansvar för någonting i Sverige.

I stället bjuds vi fotbollsfans i Göteborg på det småaktiga bråkande som nu dominerat det offentliga samtalet mellan parterna inom GUAB sedan Gamla Ullevi upprättades lagom till starten av fjolårssäsongen. För närvarande så framgår det ju tydligt att ingen vill ta ansvar utan enbart är intresserade av att peka finger och käbbla, istället för att på ett konstruktivt sätt lösa problem och sedan finansiera dem gemensamt. Den Göteborgsanda som funnits i Göteborgs politik där moderater och socialdemokrater, kommun och näringsliv, kunnat samtala med en respektfull ton gentemot varann - borde stå som föredöme i den såpopera av käbbel som kallas Göteborgsfotbollen för närvarande.

Med andra ord, låt Stefan Allbäcks bygg byta mattan och fakturera den som "toalett vid Askimsbadet". Nej, men seriöst så är det väldigt märkligt att i teorin bittra rivaler som arbetsgivare och fackförbund, näringslivsrepresentanter och kommunpolitiker, höger och vänster - i decennier kunnat hålla en god ton och kompromissa för staden Göteborgs väl, men att tre fotbollsklubbar och en kommunal fastighetsförvaltare i form av Higab inte kan göra något annat än bråka om varenda minsta detalj som kan leda fotbollen framåt.

Sällan blir väl den politiska ironin tydligare än i det här läget, när Svenska Fotbollsförbundet kan underkänna Gamla Ullevi som spelplan och därmed tvinga matchen IFK Göteborg- AIK till reservarenan, Borås Arena i vår östra grannstad. Hur var det infrastrukturminister Åsa Torstensson reagerade på oppositionens förslag att bygga höghastighetstråg mellan Göteborg och Borås? Jo, hon sa: "Vad ska Göteborgarna göra i Borås?". Just nu undrar jag precis samma sak - men svaret ligger nära till hands:

Tydligen ska vi till Borås för att titta på fotboll.
Nu hade vi behövt det där jävla tåget. Eller lite gräs.

27 kommentarer:

 1. Om gräset på Gamla Ullevi på Svenskafans forum:

  Namn: Brand New » Svara på inlägg
  Sänt: 2010-05-04 01:38:01
  "Lövet//
  Spelar ingen roll vilket typ av gräs det är om man inte kan sköta det enligt konstens alla regler. I vintras konsulterade IFK några gräsexperter (kan tyvärr inte säga vilka då dessa absolut inte vill förknippas med dagens matta, och heller inte vill nämnas förrens HIGAB skjuter in de resurser som måste till), man gick vidare till HIGAB som negligerade detta och anställde/konsulterade några egna tjommar. Dessa använde en vertikalskärare som var för djup vilket ledde till att man nästintill skar sönder värmeaggregaten.

  Anledningen till att planen ser ut som den gör är, att det är en sk. "thatch" på golfspråk. Det innebär att det är dött gräs som lägger sig precis under den levande gräsbädden. Detta gör att rötterna inte kan andas och att vattnet inte tränger igenom.

  Åtgärder är att man vertikalskär, hålpipar för att således motverka "thatchen". Nu är inte detta gjort riktigt och därav resultatet i en kass matta. De jag snackat med som är oerhörda proffs på detta tror att det går att hålla en mycket god standard, trots beläggningen. Men då måste dte skötas rätt hela tiden. Sandas kontinuerligt etc.

  Edit: Så IFK har försökt, och det rejält. Att få till en spelduglig matta!"


  Om detta stämmer är det ju skandal!

  SvaraRadera
 2. Folk beter sig som om de här två miljonerna som det kommer kosta att byta gräsmattan är jordens undergång.

  Vad förlorar inte lagen sportsligt på att spela på en åker?

  Vad förlorar inte lagen i minskad publik av att spela på en åker?

  Vad förlorar inte Higab i minskade intäkter i längden av att spela på en åker?

  SvaraRadera
 3. Saxat från Aftonbladet.

  "Nej, vi hyr ut den till Borås Stad som sedan hyr ut den tillbaka. Så det är Borås stad som tjänar på det. Vi hjälper bara IFK Göteborg att bli bättre fotbollsspelare eftersom de får spela på riktigt underlag, säger klubbens media och evenemangsansvarig Göran Lohne."

  Vad snäll han är den där Göran Lohne, att han hjälper Blåvitt att bli bättre fotbollspelare! Vad han menar med "riktigt underlag" förstår jag inte, alla vet väl att "I Borås är kärlek bara plast".

  Annars bra skrivet om Åsa Torstensson! Hehe.

  SvaraRadera
 4. Troligtvis kommer tävlingskommiten att förorda att matchen flyttas men fotbollsförbundet kommer inte verkställa flytten då det är för sent att ordna med säkerhet och logistik osv.

  SvaraRadera
 5. Blir så jäkla trött på hela skiten.

  Det byggs en arena för hundratals miljoner kronor som är ämnad åt fotboll så skiter man i att underhålla gräset. Det är ju för fan som att skita i att spola isen efter varje period.

  Sen fattar jag inte att klubbarna inte ställer högre krav, vad fan skall de betala hyra när de inte får vad de betalar för.

  Sen kan man även tycka att SVFF har ansvar i det hela. De äger produkten allsvenskan och har fått pengar för såld tv rättighet. Då får väl de pynta ut med pengar för att uppehålla ngt slags underhållsvärde.

  När man ändå klagar så kan man ju även ta upp det där med nötterna till domare vi har. Förra året kantades av konstigt domslut, så även detta år. SKANDAL!!!!!

  SvaraRadera
 6. bra frankie gräv, gräv, gräv i myllan.....

  SvaraRadera
 7. Om SvFF betalar gräset på Råsunda för herrlandslaget kan dom väl göra det på GU för damlandslaget?

  SvaraRadera
 8. Avgå, utgå, ingå4/5/10 15:33

  Helt ojävlatroligt!

  SvaraRadera
 9. Allbäck kan väl få bygga en ny arena?

  SvaraRadera
 10. Spela matchen på valfri IP i Göteborg och ta 50 kr i inträde!

  SvaraRadera
 11. Figaro/ Och de 10 000 som redan köpt biljett då? Dåre.

  SvaraRadera
 12. Jqag har personligen ingen möjlighet att förflytta mig till Borås. Om det skulle bli såhär, vem får man då pengarna tillbaka från? För jag ska fan i mig ha ersättning.

  SvaraRadera
 13. Borås är ingen jälva "grannstad" och kommer aldrig att bli. Ingen i Göteborg gillar Borås och kommer aldrig göra det. Jag spelar hellre matchen i Stockholm än i Borås och jag hoppas att ingen åker dit.

  Avgå ALLA!

  SvaraRadera
 14. Snåla, lata, envisa gubbjävlar på Higab, helvate!!!

  SvaraRadera
 15. Pat the Cat4/5/10 16:02

  Z:

  Fan va rätt du har! Klart att SvFF ska pröjsa även GU's matta. Någon gång måste det ju vara jämlikt mellan könen!!!

  SvaraRadera
 16. Klart man inte kan spela tre lag på naturgräs. Tror ni lagen i Norge som ni jämför planer med har tre lag som spelar? Nä kör ut ÖIS till Valhalla, don efter person.

  SvaraRadera
 17. Pat the Cat4/5/10 16:13

  Hittade en gammal intervju med Jonas Georgsson från 2008... Inledningen:

  "Han har redan hunnit bli varm i kläderna och har massor av idéer om framtiden. Nästa års fotbollsfest ska följas av ännu fler:
  - Göteborg behöver en för fotbollen ändamålsenlig arena. Kulturen är stark här men publiken är misshandlad.

  Så här ser smålänningen Jonas Georgsson på fotbollens framtid i Göteborg..."

  * "Massor av idéer"... Vart tog de vägen?
  * "Publiken misshandlad"... Och det har blivit bättre?
  * "Smålänningen"... tro fan att den snåle jäveln va därifrån...

  Läs hela artikeln på:
  http://www2.svenskfotboll.se/u21em2009/t2.aspx?p=1411067&x=1&a=1143175

  SvaraRadera
 18. Bananrepubliken Sverige kan inte arrangera fotbollsmatcher i maj månad. God natt.

  SvaraRadera
 19. Där fick vi svaret varför de Röd/gröna vill köra högfartståg mellan Göteborg och Borås...
  Alla göteborgslag ska spela på Borås Arena!

  SvaraRadera
 20. http://www.gp.se/sport/fotboll/1.363052-nyhus-jag-tar-taget-till-boras-

  SvaraRadera
 21. "Med andra ord, låt Stefan Allbäcks bygg byta mattan och fakturera den som "toalett vid Askimsbadet". "

  hahahaha! Fy fan vad jag garvade!

  SvaraRadera
 22. http://www.sportsday.se/nyheter/fotboll/nytt-gras-pa-gamla-ullevi-det-har-varit-klart-lange-enligt-georgsson

  SvaraRadera
 23. N2-forever!4/5/10 22:18

  Ni slår huvudet på spiken med att påpeka att man inte satsar på riktiga planskötare. Man bygger en ny arena och sen fattar man inte att det kommer att kosta pengar att ha den i speldugligt toppskick. Ring in planskötare från något av topplagen i Premier League så kan man nog lära sig en hel del. För så som det sköts nu är inget annat än en skandal.

  SvaraRadera
 24. Det framstår ju mer och mer tydligt att den där jävla betongklossen som vi kalla hemmaplan är ett fuskbygge rakt igenom. Läktarna håller undermålig standard och gräset går inte att spela på I MAJ FUCKING MÅNAD. Jag skiter snart i det där jävla korpgänget blåvitt.

  SvaraRadera
 25. Det handlar om vem som äger arenan. Råsunda ägs av SvFF och där är AIK hyresgäster (och den hyra AIK betalar är inte nådig) så det är SvFFs skyldighet att hålla planen bra vilket krävde ny matta. Nya gamla lilla ullevi ägs INTE av SvFF och därför är det inte SvFF som ska bekosta den nya mattan som borde lagts utan det är Higab som ska bekosta den.

  SvaraRadera
 26. Klockren artikel och kul koppling till Åsa Torstensson, tåget och Stefan Allbäck! Tack Frankie, skönt att du är tillbaka!!

  SvaraRadera
 27. Detta ständiga gräsproblem. För er med bättre historisk referens, hur var det för 20, 30 år sedan? Får känslan av att gräset verkar växa sämre nuförtiden än dåförtiden. Det är väl klimathotet...

  Känns som väl investerade pengar att klubbarna är med och finansierar en egen greenkeeper från närmsta golfklubb.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.