På gång


lördag 1 maj 2010

Milds obalanserade trupp

Det skriks en hel del att tränarna ska avgång just nu. Och visst kan man förstå det. De har gjort en hel del konstiga laguttagningar, de verkar sakna alternativa spelidéer när spelet kör fast och deras matchcoachning är under all kritik. Men de ansvarar inte för truppen de har att jobba med, det är det sportchefen som gör. Och nu ska jag svära i kyrkan, jag ska kritisera Håkan Mild. Visst har Håkan gjort ett fantastiskt jobb de senaste fem åren, han tog upp IFK ur en ravin som var djupare än Grand Canyon. Han har skapat fantastiska sportsliga resultat. Men hans envishet att skaffa karaktärsspelare har nu skapat en väldigt obalanserad trupp.

Vi har idag 8 mittbackar, 6 innermittfältare, 0 naturliga vänsterbackar och 0 naturliga vänstermittfältare. Det är inte Håkans fel att de få naturliga vänsterkantsspelarna vi har numera spelar centralt. Hjalmar, Tobbe och Sebastian har alla visat sig passa bättre i mitten de senaste åren. Men detta var inte direkt någon nyhet för honom när han började titta över truppen i höstas. Det behövdes en ny vänsterback, en ny vänstermittfältare och en ny nr.10, alltså en target som släpande forward. P.g.a. alla skador hade han en rekordstor trupp inför 2010. Frågan var, skulle han sälja eller låna ut vissa spelare för att kunna köpa de spelartyper vi behövde? Svaret blev att endast Dalex fick lämna och bara en spelare köptes in, en ny nr.10. Han hade visserligen redan Stiller som nr. 10, men denne 31-årige spelare från Superettan passade såklart bättre som backup på den viktigaste positionen i lagbygget. Problemet var bara att Håkan köpte grisen i säcken, han köpte en spelare som aldrig spelat som nr. 10. Det har nu visat sig att Pärlan (hur lovande han än är) har väldigt svårt att acklimatisera sig i sin nya roll, han suger helt enkelt inte ner några bollar. Och vänsterkanten? Den struntade Mild i.

Varför valde Mild då bort vänsterkanten? Jag vet inte, jag antar att han chansade på att Dyre och Elmar skulle öva upp sina vänsterfötter och snabbt utvecklas på de positioner som inte alls är deras naturliga. Om det hade fungerat med Dyre är nu omöjligt att säga eftersom han är långtidsskadad. Elmar lyckades har inte lyckats upprepa det fina spelet på fel position från i höstas, det har sett ut som han längtar tillbaka till att spela rättvänt tvåvägsspel centralt som han delvis gjorde under försäsongen . Mild kanske kände att han hade bra reservalternativ med Hjalmar, Sebastian och Tobbe men dessa möjligheter har tränarna sällan utnyttjat. Det saknas en tydlighet. Man borde säga ”Den här killen ska spela på den positionen. Om han är skadad, sjuk eller avstängd spelar vi med den här killen istället.” Men det är svårt att säga detta när man inte har en tydlig startspelare och en tydlig reservspelare på varje position. Det har hattats runt, hipp som happ.

Förra året skapades 4 mål på inlägg från vänsterkanten, motsvarande siffra från högerkanten var 18! Det spelade inte så stor roll att vänsterkanten inte fungerade, inte heller att vi saknade en kreativ spelare, vi hade tre andra alternativ istället. Inlägg från höger, djupledsboll på Hysén, eller långboll på Wernbloom eller Stiller. Med Stiller skadad har vi nu ingen target att nita fast bollen på. Pärlan blev petad efter bara två matcher och det har inte blivit bättre efter det, snarare tvärtom. Hysén är skadad och även när han spelar har de lite ”sämre” motståndarlagen lärt sig att de måste sjunka ner i knäet på målvakten och därmed ta bort ytan för honom. Då skapas det stora ytor för nr. 10 men det spelar ingen roll för vår nr.10 får inga passningar längs marken ändå och när han får en tjongboll lyckas han inte suga ner den. Vi kan nu bara anfalla på ett sätt, på högerkanten, och det blir väldigt lättläst. Det femte och sista sättet att anfalla på, kreativt längs marken centralt, har vi bara en spelare som bemästrar och han sitter på läktaren. Detta är dock inte Milds fel, enligt ryktena köpte han in Elmar som central kreativ tvåvägsspelare med bra karaktär, och sedan är det SteReO som har flyttat ut honom till vänster och vidare upp på läktaren. Möjligtvis kan man lasta Mild för att han bara har defensiva innermittfältare förutom Elmar. Vem mer kan vara kreativ? TO? Inte ofta. JJ? Inte ofta. Gurra, Seb, Faltsetas? Inte alls. Ännu en obalans i truppen.

Det gör inte saken bättre att grundtryggheten längst bak, vårt supersäkra mittlås med Ragge och Bjärsa har försvunnit. Hjalmar gör det oftast någorlunda okej och han fungerar mycket bättre tillsammans med Ragge än de övriga. Men ingen kan väl argumentera om faktumet att han gör betydligt fler misstag än Bjärsa. Kalle, Risp, NC och Muki har efter långa speluppehåll ännu inte riktigt fått chansen. När Kalle var på gång blev han plötsligt petad, när Risp var på gång blev han skadad. Ragge har redan haft fyra olika kollegor i mittlåset på bara åtta matcher. Och den ende som inte fått spela hittills, Muki (utnämnd till Finlands bäste U21-spelare för ett drygt år sedan), måste undra var fasen han har hamnat. Ska han spela mittback, vänsterback, lånas ut eller säljas? Om han ska spela mittback som är hans naturliga position, flytta då tillbaka Hjalle permanent till vänsterkanten. Sätt honom sedan framför TV´n en kväll då det visas fotboll från de stora ligorna. Då kan han se att vänsterbackarna där faktiskt springer ända fram i höjd med motståndarnas straffområde hela tiden, även när de inte slår en hörna. NC har spelat target förut, han skulle vara en perfekt inhoppare där i andra halvlek . Det måste väl räcka med fyra mittbackar i truppen, det är en position som verkligen behöver kontinuitet. Just nu spelar vi runt på sex mittbackar och har ingen ordentlig till vänster. Ännu en obalans.

Vad det gäller det överbefolkade innermittfältet: Enda möjligheten är att sätta ut Sebban till vänster permanent. Han kan slå in inlägg med rätt fot och han jobbar bättre i defensiven än de flesta andra som spelat vänstermittfältare. I mitten överarbetar han och har kört fast. Om Gustav dessutom säljs har vi fyra innermittfältare kvar vilket borde räcka.


Visst beror årets totalhaveri på stukat självförtroende, osäkerhet, dålig aggressivitet och tunga ben i motvinden. Men det gör inte saken bättre när man inte har några spelalternativ. En sak är säker:

Med den obalanserade truppen som Mild har gett oss, ges det väldigt få alternativ. Och de få alternativ som ges verkar tränarna blunda för.

35 kommentarer:

 1. avgå 100år-och-inget-hår-mild

  SvaraRadera
 2. Kamal Mustafa är den enda naturliga vänsteryttern i laget, tillsammans med hysén.

  SvaraRadera
 3. Naturligt eller inte, Dyrestam var grym förra året på vänsterkanten. Han gjorde få misstag defensivt och är världsklass offensivt om man jämför med Hjalle. Tyvärr.

  SvaraRadera
 4. Men grejen är att Dyrestam ÄR NATURLIG INNERBACK.

  den bästa innerbacken sedan urlänge tillbaka. helvete den som försöker göra om han till vänsterback. visst i unga år går det. men om 1-2 skall han spela mittback.

  SvaraRadera
 5. Kamal tillhör U-truppen, han har inget A-lagskontrakt. Men visst stämmer det att Kamal med lite mognad kan bli vår näste vänstermittfältare.

  SvaraRadera
 6. Tycker alla borde fatta att Gurra redan är såld därför kom Falsetas in i truppen.

  SvaraRadera
 7. Jag har faktiskt gett upp tanken på en fungerande vänsterkant. Det brukar ju fungera i backlinjen men ärligt talat tror jag inte att jag kommer ihåg en enda spelare som spelat bra under en längre tid som VM sedan Jesper Blomqvist. Sella var ju okej men inte i närheten av vad han kan på högerkanten.

  SvaraRadera
 8. Man kanske inte skulle sålt Dalex.... Framförallt är det en nr 10 vi saknar något oerhört. En spelare med teknik, spelförståelse och som samtidigt kan " göra sin gubbe".

  SvaraRadera
 9. SFAC/
  Utomordentligt bra skrivet Collberg, du satte spiken i allt. Det är en stor stor gåta att inte Elmar får spela som en tvåvägsspelare. Jag tycker inte att det är så konstigt att vi ligger där vi ligger. hade vi satt straffen mot Häcken och mot Åtvid, hade vi med största sannolikhet haft 6 poäng till. Det är inte mycket som stämt hitills. Ragge som alltid vart lugnet själv tjonar iväg bollen på läktarn ala Hjalmar Jonsson. Läste en intervju men Söder ifjol. Han sa att Bjärs och Werner gör varenda spelövning till landskamp. (man ska vinna varenda närkamp och duell). När dessa två vinnarskallar lämnat är det ingen som tagit över. Sella är ingen ledargestalt direkt.

  SvaraRadera
 10. Anonym 1/5/10 12:52 - Om du inte mår bra så ta det ngn annanstans..

  Mild e KUNG och många glömmer av att när han tog över så var föreningen i ekonomisk kris..

  Alldeles för många medgångssupporters är tyvärr ifkare och totalt okunniga om när det gäller fotboll..

  SvaraRadera
 11. Bra analys!
  Ragge har varit i otakt en längre tid och skapar oro i backlinjen med obeslutsamma ingripanden.

  Sätt Ragge som forward från start!
  Urstark i närkamper, bra bollmottagning, starkt huvudspel och bra skott(normalt sett..) precis de egenskaper en forward skall ha!
  Kalle tar mittbacksplatsen.
  Sebbe tar vänsterbacksplatsen där han inte överarbetar situationer som han gör emellanåt på mitten.

  Tänk dessa spelare tillsammans på problembarnet
  fasta situationer!
  SPÄNNANDE tycker jag!

  Än en gång bra krönika!

  SvaraRadera
 12. Klockren analys

  SvaraRadera
 13. "Han sa att Bjärs och Werner gör varenda spelövning till landskamp. (man ska vinna varenda närkamp och duell). När dessa två vinnarskallar lämnat är det ingen som tagit över. Sella är ingen ledargestalt direkt."

  Detta är huvet på spiken även om det blev lite tv-spelsbarnsligt på kamratgården så vid träning och match spred de inställning. En eftervind låg kvar under hösten....

  Vi behöver en ledare primärt men även tydliga roller på plan.

  SvaraRadera
 14. Hmm tänkvärt! Milds långsiktiga prio ett måste nog vara att balansera upp truppen så att det (bara) finns två spelare på varje position 2011.

  Jag tycker annars att det största problemet inte är startelvans utseende - problemet är att det saknas energi på plan. De första matcherna saknades den där smällapå-taenskottchans-energin från start. De senaste matcherna har det bättrat sig men problemet är då istället att energin läcker ut i motgång.

  Nä jag tror det är dags att börja försöka hålla nollan, skrapa ihop de poäng vi kan komma över fram till uppehållet. Tänk Inter på Camp Nou!

  SvaraRadera
 15. nu har vi den truppen vi har, den räckte långt förra året och i år är den starkare med alla skadade spelare tillbaka. ifk var guldfavoriter för en månad sedan och är inte sämre nu.

  satsa på 11 spelare, ge dem förtroende och kontinuitet.

  adam-ragge-NC/risp/kalle/TT-hjalmar
  sella-gurra-elmar-seb
  söder-hysen

  TO kan hoppa in på vilken som helst av de två innermittpositionerna, pärlan eller stiller är perfekta att kasta in om vi ligger under och behöver mata inlägg.

  det viktigaste är att vi slutar rotera så mkt i laget, vi måste få lite kontinuitet!

  SvaraRadera
 16. Jag har faktiskt gett upp tanken på något spel någonstans på plan.
  Det Mild har gjort vet ju alla som spelat CM/FM spelen att det får man inte göra.
  Visst är man Real Madrid, Man U eller Barcelona så har man kanske råd med det inse sitt misstag och köpa in även de spelarna man missat.
  Men det klarar man inte när man är mindre lag, då måste man tänka länge och väl inför varje värvning även om det dyker upp spelare man är sugen på så måste man tänka på vilken position som behöver förstärkas.
  Det är inte okej att bortse från det.

  SvaraRadera
 17. Problemet blir att om du är en riktigt bra vänsterspelare(OW), försvinner du ganska snabbt från den allsvenska arenan. Fast vårat problem sitter inte på vänstern utan i mitten och jag skulle gärna se att man testar Bärkroth/Olsson på Gustav/Sebs bekostnad.

  SvaraRadera
 18. Problemet med så många mittbackar såg håkan efter säsongen och sade nej till risp. Alla supportrar inklusive mig vill ha han ändå och nu har vi väldigt många och det blir problem. Sedan när vi då har Risp,Nc,Kalle & Muki som försöker få en plats i startelvan flyttar man in hjalle i mitten istället.

  Vad ger detta för indikationen till våra 4 mittbackar som krigar för en plats.

  Tycker det krävs att man säger Hjalle du är VB och konkurrerar om den platsen. Jag vet att han har gjort det bra som MB förra säsongen och där av han får flytta in men det blir för rörigt i elvan.

  Ta seb som ett exempel som fått spela vänsterback, vänstermitt och deff mitt denna säsongen. Det blir för mycket osäkerhet i spelet tror detta är anledningen till allt. Spelarna hinner inte spela in sig på platserna och spelarna som har ordinarie plats som ragge blir osäkra med nya spelare runt omkring som han inte hinner få trygghet för

  SvaraRadera
 19. Intressant.

  Vill bara påpeka dock att samtliga här verkar ha glömt bort Sana.

  SvaraRadera
 20. Sant att Sana är bortglömd av även mig. Men håller med som några skriver det är för rörigt ingen kontiniutet överhuvudtaget. Inte lätt o fixa sitt självförtroende heller om man inte ska få spela på sin ordinarie plats o känna trygghet.

  SvaraRadera
 21. ÖstersundsÄngeln1/5/10 17:53

  Bra skrivet Collberg, hatten av för dig! Men Sana brukar ju inte vara den direkt säkraste inhopparen ( de få matcher vi har fått sett honom iaf..)

  SvaraRadera
 22. Jag tror inte Sana kan göra något i dagsläget. Behövs muskler från bärken för att kämpa till sig poäng. Sana passar i ett blåvitt som kan spela runt bollen och det kan dom inte nu

  SvaraRadera
 23. Bra skrivet

  SvaraRadera
 24. Collberg, jag gillar verkligen när folk tänker till! Även om jag personligen inte delar dina åsikter-Hysen är en naturlig vänsterkant, sen är Ragge ok som vänsterback även offensivt när han känner att han får backup när han går framåt. Så har det tyvärr inte sett ut iår.
  Kom ihåg unga spelare i medgång= Kanonbra I motgång -svårt svårt och många gamnackar och osäkerheten på sitt eget kunnande (och sina medspelare)kommer smygande. Ett exempel är när Gustav väldigt ofta iår hamnar i knät hos Ragge så fort det kommer en långboll, istället för att lita på att backarna löser sin uppgift och lägga sig i en offensiv position så springer de ofta ihop och ingen vet vem som skall ta bollen/spelare.
  Lugn -vi vinner förmodligen inte SM guldet men spelet kommer att ordna sig kanske redan på måndag när vi får spela på gräs igen.
  Avslutar med: Torbjörn (Gud) låt oss vinna på torsdag!

  SvaraRadera
 25. Collberg: Du levererar mycket bra analyser. Har själv tjatat länge om obalansen i laget. Skriver under på allt i din krönika.

  Man kan ju undra hur diskussionerna går mellan Mild och tränarna inför ett spelarköp, med tanke på att så många förvärv får följa matcherna från sidan eller spela på ovan position.

  SvaraRadera
 26. anonym 14:25
  Vad Håkan Mild har presterat spelar ingen roll, det är vad han presterar i nuet som är viktigt. Det samma gäller Rehn och Olsson. Ingen är större än blåvitt och det gäller gubbarna på kamratgården också. Samtliga de beslut som fattats och innebär sämre fotboll och därmed minskad publik (medgångare eller ej) medför minskade intäkter för klubben = ej "kung". Det har inget med att förstå fotboll att göra.

  Felbeslut fattas även i framgångsrika organisationer och det är viktigt att något görs i tid. Är du tillräckligt gammal för att komma ihåg när en annan gammal spelare och genom dåliga spelarköp mm brände ett mycket stort antal miljoner på ett par år? Klappade du i händerna då också?

  Du kanske vill sitta som en gaisare i superettan men många av oss har svårt att umgås med den tanken.

  Nu är det viktigt med transparens på kamratgården. Varför dessa (som det verkar för oss utomstående) märkliga beslut? Varför bemöts inte rykten om redan sålda spelare? Varför bänkas spelare som presterat ok (Kalle)? Kunde man leverera svar på detta tror jag att många kan acceptera att det går knackigt.

  Heja blåvitt.

  SvaraRadera
 27. hållundan1/5/10 20:16

  Sen har vi ju inte direkt ett myller av naturliga anfallare heller. När Tobbe var skadad mot MFF, Söder fick kramp och vi jagade mål sattes Faltsetas in. Tjoho!

  SvaraRadera
 28. Nu tycker jag faktiskt att JJ har visat prov på kreativitet, men skulle vilja ha in elmar bredvid antongen gurra eller seb på innermittfältet, elmar jobbar bra bakåt också... helt obegripligt att dom sätter honom på läktaren

  SvaraRadera
 29. Frågan är om vi verkligen ska köpa in nya spelare jag tycker att vi ska spela med den truppen vi har . för att vi inte ska bli som gais eller Kalmar o köpa in några jävla dåliga spelare från Brasilien satsa på ungdomarna som finns i den blåvita stapeln. I år är ju guldet kört redan satsa resten av året få så bra placering som möjligt i allsvenskan och få till baka själv förtroendet i spelarna vi kan tex byta spel system till 4-4-2 och få det fungera ...

  SvaraRadera
 30. Håller med 19:58

  Mild var kung på planen men det har inget med hans och SteReOs nuvarande jobb. Man kan inte leva på gamla meriter. Personligen så har jag aldrig gillat Mild som sportchef...karaktärsspelare hit och dit. Vad är dem idag?

  Nä, lite balans i truppen skulle inte vara fel.

  /Kålltorp

  SvaraRadera
 31. moggleif2/5/10 11:16

  Håller med 100%. Tyvärr så läser väl Håkan och gubbarna inte din text. Ibland är fotboll inte så svårt som de vill få det till!

  SvaraRadera
 32. En Som Vet2/5/10 11:36

  Sebban till vänster? Tyckte du det fun kade mot mff?
  Elmar är för långsam och skulle inte klara av att spela inner, de skulle bli press och han skulle gnälla likt en barnunge och stå och vifta med armarna, där håller han världsklass!
  Hjalle kan inte springa med i varje anfall det är inte vårt spel. Fan det enda du verkar ha rätt i är hur många spelare det finns pån varje position, och där har jag inte ens räknat efter om det stämmer...
  Håller dock med om att truppen är obalanserad!

  SvaraRadera
 33. Senaste anonym (11.36):
  Jag håller med om att Sebban på vänstermitt och Hjalle på vänsterback inte är idealiskt. Det var just därför jag ägnade halva analysen till att Mild skulle köpt in två nya gubbar till vänsterkanten. Eller så får han tvinga SteReO att sätta Tobbe på vänstermitt när han är tillbaka. Han kan säkert göra en hel del mål därifrån också.

  Och vad det gäller Elmar, det är mycket möjligt att han inte håller om han till slut får chansen. Men man måste våga för att vinna, det kan knappast bli sämre än vad det är nu. Eller jo det kan det ju bli rent teoretiskt, vi har ju faktiskt tagit 5 poäng på de senaste 7 matcherna. 5 poäng är ju bättre än 0.

  SvaraRadera
 34. I anfallsspelet skanar vi kreativitet, spel på vänsterkanten och spel i mitten.

  Vi behöver en nr 10 som kan hålla i bollen o få till längre anfall. Nr 10 skall även va tung i straffområdet.

  Vi har inte lyckats få till nåt spel på vänsterkanten. Dels för att vänstermittfältaren inte har samma stöd från vänsterbacken.

  Vi har inte haft nån nr 10 sen Wernblom stack. Sätt upp Ragge på denna postitionen! Han har nästan samma egenskaper som Wernblom!

  Eftersom inte vänsterkanten funkar tycker jag Hysen skall spela där. Det kommer göra att motståndarna måste flytta ut mer folk på vänsterkanten och därför få svårt att stänga av högerkanten som de nu gör... Hysen gjorde även mål därifrån när han spelade där förra våren.

  Vi skall spela upp bollar på backen om nu Ragnar spelar där. Men vi behöver nån som kan föredela bollarna. Seb har ju tappat sitt passningsspel i år och Gurra spelar ju bara bakåt eller i bästa fall i sidled.
  In med Bjarna på mitten...

  Det vinnande laget blir (inte för att Stereo nånsin kommer att spela så här):

  ----Söder
  Hysen Ragge Sella
  -Bjarna Gurra
  Adam Hjalle Kalle Lund

  SvaraRadera
 35. Anfallet då? Svagast i serien?

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.