På gång


lördag 8 maj 2010

Matchrapport: IFK Göteborg - Halmstads BK (j-allsv)


Sebastian Elmgren och Lawal Ismail
MATCHRAPPORT. IFK Göteborg segersvit i Juniorallsvenskan Elit Södra står sig efter att ha besegrat Halmstads BK med 2-0 på fredagskvällen. Blåvitts mål gjordes av Jetmir Kurti och Bragi Bergsson.

Det var en blåsig tillställning när IFK Göteborgs juniorer mötte Halmstads BKs dito i Juniorallsvenskan Elit Södra på Lemmingvallen (införrapport). Den kraftiga vinden, som gick i planens längdriktning, gjorde att matchen kan delas upp i två tydligt olika halvlekar där det lag som hade medvind förde matchen och satte press på motståndarlaget. Motvindslaget hade märkbart svårt att komma upp i banan och lyckades egentligen bara komma upp i enstaka kontringar utan att lyckas hålla kvar bollen längre stunder på offensiv planhalva så att laget kunde flytta upp.


Andreas Wrele och Muhamed Dizdar
IFK Göteborg började i medvind och efter en trevande start utkristalliserades ett tryck mot HBKs mål. För dagen hade man satsat på att ha fart på kanterna i Andreas Petersson på vänsterkanten och Lawal Ismail till höger. I mitten stångades Muhamed Dizdar med Halmstads mittfältare, understödd av Bragi Bergsson och Johan Lundgren. Längst fram sprang Jetmir Kurti på djupledsbollar. Just Muhamed Dizdar fick särskilt beröm av Eijlert Björkman efter matchen där han främst lyfte fram Dizdars fysik.
- Man kan inte tro att han är yngst på plan, så som han kan hålla undan sina motspelare, menade Eijlert Björkman.

I mina ögon är högerkanten med Lawal Ismail och David Johansson den som skapar mest farliga lägen. För min del var det första gången, och äntligen, som jag fick se Lawal Ismail i matchspel. Mina spontan intryck är att han har en enormt bra teknik och "riktningsförändringsacceleration" som gör att han lätt lyckas ta sig ur trånga situationer med bollen under kontroll. Han kämpar även förtjänstfullt och stressar tillbaka bollen ett flertal gånger. Möjligen kanske han håller bollen lite för länge emellanåt och väljer att dribbla i vissa lägen som en passning kunde resultera bättre, men de positiva intrycken överväger de negativa helt klart.

IFK Göteborg skapar ett flertal halvchanser under första 45 minuter och ett fåtal klara. Halvchanserna är mestadels skott utifrån som går en bit utanför. Bäst möjlighet har man på en hörna där Jonathan Azulay möter med en bredsidevolley i höjd med straffpunkten, men skottet räddas på mållinjen. Returen dönar Lawal Ismail upp i ribban. Men inget mål och 0-0 står sig halvleken ut.


Marcus Antonsson
Halmstad då? Man kommer upp några gånger och har några skott på mål. Mest synlig är Marcus Antonsson som bland annat har ett vänsterskott från lite dålig vinkel efter att ha dribblat sig loss, men August Strömberg räddar ganska enkelt. Tvillingarna Andreas och Joakim Wrele gör också bra ifrån sig och har många fysiska kamper med Blåvitts centrala mittfält.

I halvtid byter IFK Göteborg ut vänsterback Pedram Talebi och sätter in Niklas Andersén för att säkra lite hemåt. Talebi har inte på nåt vis varit dålig, men de få möjligheter som Halmstad vaskat fram har kommit fram på Blåvitts vänsterkant så man väljer att sätta in mer rutinerade Andersén istället. Dessutom gör man en rockad på Jetmir Kurti och Lawal Ismail på högerkanten.

I andra halvlek har Halmstad medvind och det vänder hela matchbilden. Redan från avspark sätter HBK full fart framåt och IFK Göteborg har bara att försvara sig. Men dryga fem minuter in i halvleken kommer Blåvitt upp på offensiv planhalva och Jetmir Kurti får bollen på högerkanten. Han har en bra bit fram till målet men kliver in några steg och avlossar ett skott med vänsterfoten. Bollen går högt högt högt och ser ut att gå över mål. Men nu var det där med motvinden vilket gör att bollen stannar i luften och ramlar ner i mål bakom en chanslös Viktor Kristiansson i HBK-målet. 1-0.

Med ledning i ryggen så minskar IFK Göteborgs ambition att trotsa motvinden och Halmstad kan pressa än mer. I mitten av halvleken får HBK in bollen i mål när Kristian Alexanderssons perfekta inlägg når Kristoffer Thydell som bredsidar in bollen. Men assisterande har hittat en offside och målet är underkänt.

IFK Göteborg är uppe några gånger och har några något längre anfall när främst Muhamed Dizdar med bollen under kontroll lyckas täcka bort sin motståndare och skapar tid för resterande spelare att flytta upp, men det är Halmstad med sin medvind och sin kvitteringsjakt som anfaller mest. Halmstad skapar emellertid inte speciellt mycket, utan IFKs försvar håller tätt. August Strömberg får tippa nån hörna till ny hörna eller rädda nåt skott som går rakt på honom, farligare än så blir det aldrig.

När klockan tickat över till plusminuter och Halmstad har flyttat upp allt som går att flytta upp bryter Lawal Ismail sig loss på högerkanten. Han ser Bragi Bergsson inåt banan och slår ett lågt inlägg mot straffområdet. Bergsson kommer perfekt till bollen och kan enkelt bredsida in 2-0 målet. Det är matchens sista spark och domaren blåser av matchen direkt på avspark.


Sammanfattningsvis är matchen en rätt jämn tillställning med bra spel på mittplan men med ganska få klara målchanser. Den kraftiga blåsten gjorde att ett av lagen hela tiden fick fokusera på att försvara sig eftersom det var svårt att skapa ett kollektivt anfallsspel i motvinden. Det tätade ihop försvaret och gjorde det trångt för anfallande lag. IFK Göteborg vinner tack vare det något tursamma 1-0-målet som gör att Halmstad måste sälja sig defensivt i jakten på kvittering, vilket till slut resulterar i ett kontringsmål för Blåvitt.


IFK Göteborg - Halmstads BK, 2-0
Juniorallsvenskan Elit Södra
1-0 Jetmir Kurti, 2-0 Bragi Bergsson

Fler bilder från matchen kan studeras här.
Halmstads BKs matchrapport.
IFK Göteborgs matchrapport.

10 kommentarer:

 1. Grymt!

  Lawal verkar ju vara ganska lång? Jag har alltid trott att han var kort?

  SvaraRadera
 2. Nej, kort är han inte. Han är ganska normalbyggd. Han är väldigt irrationell i sin bollbehandling och leker fotboll mycket. Väldigt intressant spelare, måste jag säga.

  SvaraRadera
 3. Härlig matchrapport, det är fanimej lyxigt att få sån kvalitet serverad till frukosten. Tack.

  Dessutom roligt att det går bra för "kidzen". Motiverade och ambitiösa juniorer lovar gott för framtiden i seniortruppen.

  SvaraRadera
 4. Man riktigt kände hur Hbk dränerades på kraft när deras ledare höll på med sitt gapande på domarna .Måste ge Björkman cred för sitt ledarskap. Joel var saknad idag.

  SvaraRadera
 5. Mattan ser trots knölarna ut att vara klasser bättre än den A-truppen spelar på. Ska det vara så?

  SvaraRadera
 6. 14:38: Ja, det är helt i sin ordning. Pojklagen spelar på gräsmattor jämna som ett dansgolv och sen blir det successivt sämre och sämre för att förbereda ungdomarna gradvis inför de usla planerna i Allsvenskan.

  Det är därför Joel inte längre är tillgänglig för U19. Man ville inte att han skulle bli bortskämd med alltför fina planer som den på Lemmingvallen. ;)

  SvaraRadera
 7. Eijlert är kung!

  SvaraRadera
 8. Vad har hänt med Johan Lundgren? För ett halv år sedan ingick han i A-truppens matchtrupp i Allsvenskan, men nu då?

  SvaraRadera
 9. Lundgren blir proffs till sommaren vilket inte uppsakttades av klubben eftersom dom inte erhåller några kronor alls.
  säkra källor

  SvaraRadera
 10. 22:39: Johan har inte blivit sämre utan är fortfarande alltid en av de främsta på plan och gör ett gediget städjobb i det tysta. Jag vet inte varför han inte längre är med i allsvenska trupperna, men jag misstänker att värvningen av Faltsetas, som är en liknande spelartyp, gjorde att Lundgren får vänta ett tag till innan han är aktuell för debut i de stora sammanhangen.

  01:00: Det där vet jag ingenting om. Eijlert Björkman har aldrig sagt nåt sånt till mig om Lundgren. Men om han nu skulle lämna på det sättet du nämner, varför har han då fått spela kontinuerligt i såväl U19 som U21 under våren?

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.