2010/03/29

Hysén: "Ge fan i att köpa spelare - satsa på planer!"

INIFRÅN BLÅVITT. I dag är det dags för en tuff match, Helsingborg har fått en bra start på den här säsongen. De är dessutom har ett bra lag och är alltid jobbiga på Olympia. Men med det sagt så har vi spelat bra mot dem samtidigt som vi fått lite av en skral utdelning poängmässigt under de senaste åren - så det kanske är dags för lite flyt nu?

Vi åker ner till Skåne med samma inställning som vi hade med oss mot Kalmar, fast med insikten att planen kommer vara bättre än i Småland. Jag hoppas det innebär att vi kan spela lite mer fotboll! Om jag längtar till att få spela på bra gräs nu. Men det känns som att man nästan kommer att ha för stora förväntningar på planens kvalitet, så jag får väl tagga ner lite på den punkten tror jag. Men annars är det nog ungefär samma inställning vi har - att vi inte behöver be om ursäkt för att vi spelar ett lite rakare spel. Vi behöver inte bjuda till på bortaplan utan vill alltid vinna matcherna och tog för få poäng borta under 2009. Nu vill vi se till att inte göra några dumma misstag på egen planhalva på grund av ett naivt spel.

Efter en seger och en förlust i de inledande matcherna, ja då har vi trots allt tre poäng mer än på motsvarande matcher i fjol - om vi kryssar mot Helsingborg. Så vi ligger ju oavsett på plus jämfört med förra året, så det har börjat bra, haha. I spelet så vill jag se mer av samma, men med skillnaden att vi måste vara ännu lite hetare inne i boxen. Vi hade några inlägg som rann rätt i genom straffområdet sist, där måste jag eller någon annan offra en fot för att kunna dunka in den i nät. Annars bör vi ösa på ungefär som i förra matchen, för vi missar inte så mycket lägen en gång till...

Vi synar alltid lagen vi skall möta i taktikgenomgångar. Vad vi sagt om Helsingborg vill jag inte avslöja eller ens gå in på vad vi snackar om på de här genomgångarna, men vi vet ungefär hur de spelar och vad vi ska göra åt detta. Jonas och Rehn är de som håller i genomgångarna och Teddy sköter datorn. Sedan snackar de om vilka detaljer vi vill åt i motståndarens spel. Inför-snacken är ofta uppbyggda på samma sätt, det innebär att vi kollar på motståndarna dagen innan match och sedan, om inte det är något speciellt vi ska tänka på, kan vi gå igenom det hela på träningen den dagen. Taktiktavlan är nästan aldrig med på de här införsnacken. I bland är den är med på matchgenomgången på själva matchdagen, men då är dess funktion inte mer än att tränarna räknar upp det lag som vi tror att motståndarna ställer på banan den dagen.

De gångerna som motståndet har något speciellt som vi vill åt blir det något som genomsyrar hela veckan före den matchen, men så är det inte den här gången. Det beror väl på hur det gick matchen före mot just det motståndet, om vi ser på deras senaste match eller om vi ser på deras respektive hemma- eller bortamatcher, för att förstå hur de spelar. Om man tar Djurgården 2009 som exempel så spelade de ju inte på samma sätt hemma som hos oss som de gjorde på sin egen arena längre fram på säsongen. Oftast har lagen lite annorlunda taktiska upplägg för hemma- och bortaspelet, precis som vi måste kunna ändra lite i vårt spel beroende på match.

Alltså, jag fattar inte hur debatten om planernas kvalitet ens kan vara uppe på tapeten? Det är precis som om folk trott att det skulle vara bra kvalitet på planerna i det här läget. Detta skulle lagen naturligtvis tagit tag i redan när man bestämde att serien skulle börja så här tidigt på året. Det känns helt offside att börja snacka om det nu, planerna är som de är, och därmed punkt. Ja, vi har säkert kört igång för tidigt i år. Men vad fan, när hade vi en meter snö konstant i tolv veckor senast? Det är ju otur också skulle jag vilja säga, för planerna hade nog varit speldugliga men en normal vinter, tror jag.

Får vi en "normal" vinter nästa år och dessutom kan höja kraven på arenorna så är det helt rätt att börja säsongen tidigt. Jag tycker det ska ställas krav på värmeslingor och plantäckning på allsvenska arenor. Dom som inte har det, otur, men spela någon annan stans då. Eller ge fan i att köpa någon spelare och satsa på en vettig plan istället. Tråkigt kortsiktigt kanske? Men det handlar om en investering för framtiden lika mycket som en spelare är - kanske mer till och med mer!

Helsingborg utan Henke Larsson. Ja, han var en fantastisk spelare - man såg klass i allt han gjorde ute på plan. Men som Frankie skrev, så tror jag att alla nånstans förväntade sig att han skulle lösa det mesta där ute. Nu har de inte honom och då måste alla spelare ta lika stort ansvar och jag tror att en sådan spelare som Rasmus Jönsson kan blomma ut ordentligt nu. Han har spelat bredvid Henke och lärt sig en väldigt mycket där. Nu får han ta ansvar själv och det ska bli intressant att se hur han tacklar det.

I chatten med mig här på BaraBen.com i förra veckan fick jag många frågor om de "ritualer" jag kör inför matcherna. Så jag kan väl sammanfatta lite hur det kan se ut:
1. Hjalle bär mina skor som jag ska spela i från hotellet till arenan.
2. Jag får alltid massage sist av alla med Hellberg eller Roger om han är med. Han var med mot Kalmar så han får säkert en ny chans av mig. Sedan är det likadan massage varje gång.
3. Innan alla värmer upp så kör jag och Gurra en egen uppvärmning.
4. Jag springer alltid näst ytterst bredvid Olle, eller om inte Olle är med blir det näst ytterst bredvid någon annan.
5. Jag skjuter alltid som tvåa i ledet.
6. Till sist är det detta med kläderna. Jag tar på mig strumpor, benskydd och skor från vänster hela tiden.

Dessa ritualer kommer oftast till av en slump. Som det här med att Hjalle bär mina skor, det var inför någon match där jag inte hade en väska med mig och då tog Hjalle mina skor. Vi vann matchen och jag gjorde mål, så efter det så...ja. Ibland glömmer man vissa ritualer, men det mesta sker av sig självt. Jag har kört de här grejerna sedan jag kom till Blåvitt även om en del av klädgrejerna är något som jag alltid har gjort.

I dag är det dags för en tuff match - men vi siktar alltid på tre poäng.

Med kamratliga hälsningar

27 kommentarer:

  1. Alltid lika roligt att läsa Tobbes inlägg! Tyvärr var jag tvungen att avboka resan till Helsingborg i sista stund så det får bli tvn idag istället. Tre pinnar ska till oss idag, spelar ni som mot Häcken och bara får fram den där sista tån på bollen så kommer vi utan tvekan vinna idag.

    Framåt Blåvitt gör ett mål!

    SvaraRadera
  2. Hehe fan va komiskt med Hjalle och skorna.

    SvaraRadera
  3. Vi som är från Göteborg, åker aldrig hem med sorg, vi som är från Göteborg, HEJ, HEJ, HEJ!!!

    SvaraRadera
  4. Mot tre nya poäng boys!

    SvaraRadera
  5. samma för mig, Pay Per View på tv:n tyvärr.
    har inte pengarna att sticka ner annars skulle jag gjort det

    Framåt Tobbe gör ett mål!

    SvaraRadera
  6. "3. Innan alla värmer upp så kör jag och Gurra en egen uppvärmning."

    Jahaja =P

    SvaraRadera
  7. Härlig att läsa som uppladdning!

    Dock hade vi, liksom i år, 3p efter 2 matcher förra året (0-1 HIF, 6-0 DIF). Vinst ikväll och vi ligger 3p "före" eftersom match 3 förra året var bortatorsken mot Häcken.

    SvaraRadera
  8. Syns i Helsingborg!

    SvaraRadera
  9. Riktigt skönt att Hjalle alltid bär skorna :) Håller också helt med om planerna, det har skötts fördjävla dåligt.

    Tack för ett riktigt härligt inlägg, nu är man riktigt taggad inför HIF borta!

    SvaraRadera
  10. "Inifrån Blåvitt" - Detta engagemang från Tobbes sida sammanfattar egentligen hela kärleken man har för Blåvitt. Man ser delar av truppen på fräcka affischer av addidas, coola pampiga klipp från förra året, på plan där flera tusen hyllar dom... MEN samtidigt kan man se och hälsa på dom mitt på stan, höra dom på bandit, att de står i nordstan eller blåvittSHOPEN en förmiddag och signerar grejer. All engagemang utanför och innanför planen av spelarna uppskattas. Det är just detta som gör så att kärleken till Blåvitt handlar inte bara om fotboll, det handlar om någonting mer.

    Fortsätt med dina briljanta inlägg Tobbe, dom uppskattas verkligen! Forza Blåvitt!

    SvaraRadera
  11. Då får vi väl verkligen hoppas att du stannar i laget, skulle ju vara för jävligt om Hjalle också blir medtvingad som din skobärare ;)

    Säger som jag brukar, tack för att du tar dig tid att upplysa oss !!

    SvaraRadera
  12. Gött Tobbe!! Kom igen nu Blåvitt

    SvaraRadera
  13. Härligt att du fortsätter skriva Tobbe! Spring ifrån Hif nu. Mot tre poäng!

    SvaraRadera
  14. Det kan fan inte vara normalt att som heterosexuell man tycka om en annan kille så mycket som jag tycker om Tobias Hysén.

    SvaraRadera
  15. Intressant att Tobbe hänvisar till Frankies krönika och håller med om analysen att HIF på ett sätt stärks av att mista sin stjärna. Visar att han följer de övriga skribenterna noga.

    SvaraRadera
  16. Var babbla om att vi har mer poäng än i fjol om vi gör si och så. Vill ni att det skall sluta som i fjol igen? Det är dessutom inte samma lag med som i fjol vilket inte heller gör resonemanget speciellt relevant.

    Vi har torskat två av tre tävlingsmatcher det är det enda som räknas!

    SvaraRadera
  17. anonym 15:02/ Om man ligger bättre till än förra året och håller samma tendens går det ju bättre än förra året. Då kom vi tvåa, var hamnar man om man blir bättre än så? Tänk lite.

    SvaraRadera
  18. Hjalle är från och med nu alltid given i truppen!

    SvaraRadera
  19. Tobbe - ebboT2010-03-29 15:48

    Gött med dina tankar, Tobbe!

    Jag hoppas mycket på vinst ikväll!

    SvaraRadera
  20. 15:28//

    Från och med nu!? Han har väl varit given i truppen i sju år eller nått!?

    SvaraRadera
  21. 16.22, nej det har han inte alls. Han var inte given under Wendts tid, inte heller förra våren osv osv.

    SvaraRadera
  22. Observera att han skriver "Given i truppen", det innebär inte given i start-elvan. Om Hjalle alltså.

    SvaraRadera
  23. Gott Tobbe. Hoppas du får näta ikväll. Mot SM-GULD 2010.

    SvaraRadera
  24. Tobbe//

    Ang. ritualer.

    Kanske dags att sluta blogga här på Baraben tätt inpå match? Kvällen innan matchen mot Häcken samt nu idag ---> Två förluster och 0 mål framåt.

    Värt att tänka på? ;-)

    // Mange

    SvaraRadera
  25. "Men annars är det nog ungefär samma inställning vi har - att vi inte behöver be om ursäkt för att vi spelar ett lite rakare spel. Vi behöver inte bjuda till på bortaplan utan vill alltid vinna matcherna och tog för få poäng borta under 2009. Nu vill vi se till att inte göra några dumma misstag på egen planhalva på grund av ett naivt spel."

    Största anledning till att ni inte tog några poäng var att ni inte VÅGADE spela på egen planhalva. Och det heter inte RAKT SPEL, det heter TJONGANDE. J-la lallare är vad ni är. Skärp er nu för f-n och visa att ni är Sveriges bästa fotbollslag!

    SvaraRadera
  26. Måste säga det att du visar Hjärta när du ställer dig framför publiken på gårdagens match! bra gjort, ha det gött! framåt kamrater!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.