2010/01/24

"Bingo Rimér borde designa damlandslagets tröjor"

KRÖNIKA. Jag har förstått att min pappa ibland önskat att jag var en pojke. Så fort jag bemästrade det här med att gå så gav han mig en fotboll. Spelade med mig på gräsmattan utanför huset och direkt när jag hade åldern inne satte han mig i fotbollsskola och efter det i ett riktigt fotbollslag. På helger kollade vi på fotbollen som visades på TV, jag lärde mig regler, namn på spelare och dansade runt i mina första fotbollsskor som jag har för mig var ett par svarta Diadora med ett neongult märke. Min äldre bror spelade fotboll sedan många år tillbaka och jag var hans största fan, jag gjorde en gång en planinvasion under en match men blev snabbt bortlyft utan att göra något större motstånd och slapp undan böter. Jag har levt, spelat och andats fotboll under hela mitt liv, jag brinner för fotbollen.

Som tjej och fotbollsfanatiker borde väl jag slå ett slag för och stötta damfotbollen, men faktum är att om jag mot förmodan skulle ta mig till en damfotbollsmatch igen skulle jag också med största sannolikhet att somna. Jag vet inte vad det är med den, om det är så att den är dålig, om det är en för dålig stämning eller kanske avsaknaden av manskroppar men jag finner en damfotbollsmatch mer sömnlockande än ett ’hem till gården’ maraton på TV.

Senast jag såg en damfotbollsmatch satt jag och var rädd för att hosta och därför kanske störa dom som spelade. Det var så tyst att man kunde höra fåglarna i träden på andra sidan vägen. Pinsam tystnad fick en ny innebörd och jag blev förvånad när domaren blåste i pipan, kom på mig själv att jag aldrig hört visselpipan under en ’riktig’ fotbollsmatch.

Det lag i damallsvenskan som lyckades dra mest publik förra säsongen var Piteå IF, med ett hemmasnitt på 1820. Jag menar, wow! Är det vad man kallar en riktig publikfest? Till och med Brommapojkarna slår det.



Varför drar inte damfotbollen mer publik? Det bjuds ju på ett hejdundrande spel med magisk teknik och för att inte tala om allt köttande.

Hur får man mer människor intresserade att engagera sig i damfotbollen och gå till matcher? För att damfotbollen ska växa måste klubbarna få in mer pengar och satsa helhjärtat med samhällets stöd bakom sig. För att få publiken att komma, ja, varför använder vi då inte det som vi vet har fungerat för oss sedan Jesus gick i kortbyxor? Kortare och tightare shorts, tightare tröjor, lite smink, snygg frisyr – mer sexappeal. Bara för att man spelar fotboll behöver man inte göra sig manlig, man behöver inte sluta raka benen och skaffa hockeyfrilla bara för att man spelar fotboll. Fotbollen kan även vara en tjejsport, den kommer aldrig bli lika stor som herrfotbollen, men den kan åtminstone bli större.

(BaraBen.com kommer i februari månad att lista ett flertal konstruktiva förslag på outfits som lämpar sig för en mer effektiv marknadsföring av damallsvenskan till nya målgrupper. Följ oss i slutet av februari, för mer på detta ämne. För ett smakprov och mer om detta på ett extremt sätt så lyftes ämnet tidigare av ”Korven” Ahlberg, och det inlägget hittar ni här.)

Läste även att det nu också finns kvinnliga fotbollshuliganer, jag menar – va? Hur då? Vem? Hur ser dom ut? Jag tror nästan att en sån här match kan dra mer publik än den faktiska fotbollen.

Är herrfotbollen helt enkelt mycket bättre och drar därför mer publik? Eller vad är det som är så förtrollande med denna sport som får oss att maniskt följa våra älskade lag? Om det nu är så att det är känslan och stämningen på matchdag, all hype innan, under och efter match som får oss att fastna, om det är nöjet att få se fantastisk fotboll och bli en del av något större, nå framgång tillsammans – varför är då inte alla IFK Göteborg supportrar?

Jag är en riktig mansgris, jag vet.

Skulle som avslut vilja passa på att lyfta fram och hylla Josefine Öqvist, som pissade på jantelagen och visade för svenska folket att en fotbollstjej kan vara riktigt snygg och inte rädd för att visa det. Hon blev efter utviket utfryst av hela damfotbollssverige. Vilket jävla skämt. Jag tror säkert att samma diskussioner pågår i Spanien och framförallt i Real Madrids omklädningsrum nu efter Christiano Ronaldos senaste utvik för Armani, undrar om han kommer att sparkas ut från Portugals landslag?


44 kommentarer:

  1. Ida, den sista bilden har förvisso en poäng för din text - men den gav mig ont i ögonen. Det var inte snällt.

    SvaraRadera
  2. Fotbollens Anna anka??

    SvaraRadera
  3. parodi på fotboll, och målvakterna sen, jösses

    SvaraRadera
  4. Varför inte filma ett huliganbox med brudar i tighta underkläder?
    Jag hade kollat. :)

    SvaraRadera
  5. Hela texten och bilderna var bra...Förutom på C Ronaldo jag mår ju bara illa så fort jag ser dem.

    SvaraRadera
  6. Bilderna på Cristina gjorde ju bara ont i ögonen.

    SvaraRadera
  7. Det finns en stor poäng i att det saknas rätt underhållningsvärde i damfotboll för att locka de stora åskådarmassorna, på samma sätt är det dock rätt tragiskt att det ska till sex för att män ska intressera sig för detta. Det innebär att män bara är intresserade av kvinnor om det är av sexuella skäl och det funkar väl bra för en 17-årig svennebanan men vi som vuxit upp vet ju att det finns liiiiite mer än så för kommunikationen mellan könen...

    SvaraRadera
  8. Charmigt reportageklipp.

    SvaraRadera
  9. Satt mest och tänkte att dom har bättre gräs på sin plan än GU...

    Eller har dom plast?

    //D-Day

    SvaraRadera
  10. Kanske underlättar att dra folk om någon vet när de spelar? Damallsvenska lagen har annonser som lag i herrarnas div 3 har och får folk därefter. Senast jag undersökte hade Umeå helsidor i VK och fick 3000 i snitt medan Bajen inte hade något i DN/SVD och fick 300 åskådare. Josefin Öqvist har inte gjort mycket nytta senaste åren då hon mest gått skadad

    SvaraRadera
  11. Suck. Vad trött jag blir på sånt här. Tradition ger supportrar en relation till klubben och idrotten. Detta är vad t.ex. Innebandy, Damfotboll och BK Häcken behöver för att locka större supporterföljen. Svensk fotboll kan inte sälja på överbetalda världsstjärnor, alltså får vi satsa på tradition och emotionellt engagemang. Att tro att ett sådant engagemang och en sådan tradition kan lockas fram med sexiga underkläder är oerhört naivt.

    Det handlar inte om att vara politiskt korrekt, Öqvist får gärna vika ut sig om hon nu vill det. Jag tycker bara att hela den här idéen om att sälja damfotboll med sexanspelningar är oerhört tafatt. Man kan möjligtvis nå kortsiktig medial framgång, men något långsiktigt supporterengagemang kommer det knappast att leda till.

    SvaraRadera
  12. Nu har jag aldrig besökt dessa inrättningar men tror du att stripp-klubbarna på andra långgatan drar massor med folk?

    Hade dina funderingar haft någon som helst bärkraft så hade det väl redan funnits striptease-tävlingar inför fullsatta läktare i tex Scandinavium varje helg?

    Det är verkligen ganska ovanligt med unga kvinnor idag som inte förstår poängen med jämställdhet och att det är vidrigt med tjejer som sexobjekt. Men en och annan solariebrun bimbodum förortsbrud med patinablonderat hår finns ju alltid. Kanske indoktrinerad av någon manschauvinist till far eller med något höhö-fnissande killgäng som jublar i bakgrunden för att få råg i ryggen att komma fram med dylika inskränkta åsikter.

    Ibland känns det som gaisarna har en viss poäng när de beskriver oss Blåvitt-supporters som white trash från Lindome och Partille. Särskilt när man läser vissa skribenters alster på den här bloggen. Tänker främst på Ida, Korven Ahlberg, PeeMaN och kanske någon till.

    SvaraRadera
  13. Sök in till Komvux och skaffa dig något som liknar en bildning!

    SvaraRadera
  14. Sluta ta allt så seriöst nu hörrni det är baraben som har skrivit det inte någon topp politiker på ledarsidan i DN. Försök se ironin, satiren och komiken i något som skrivs här, kan ni inte se den kanske ni ska sluta läsa här då ni uppenbarligen inte förstår något?

    Underhållande läsning Ida, du lyckas förarga någon varje gång! Hah

    SvaraRadera
  15. 23:33 - Texten är uppenbarligen inte överdrivet seriös i sin ton det har du helt rätt i. Däremot är den inte heller komisk, den är inte satir och den är inte ironisk. Den är ett uttryck för en osäker ung kvinna som söker bekräftelse bland en manlig publik.

    SvaraRadera
  16. anonyma/ Och den kultur där i princip alla svenska unga kvinnor drömmer om att bli modeller och glamourmodeller, med framväxt av tidnningar som Slitz (tidigare musikmagasin), Café och Moore, Svenska Playboy etc är inte ett tecken på att sex säljer? Vakna till verkligheten direkt, tack. Det är så lätt att moralisera och kasta skit på Ida, men att faktiskt belägga sin kritik med någon typ av argument verkar inte vara något som behövs när man slår i mörkret med någon slags "upplyst" slagträ...

    SvaraRadera
  17. Renberg håller på Blåvitt!

    SvaraRadera
  18. Anonym 23:40
    Spot on - kunde inte sagt det bättre själv...
    Och som vanligt när man tar ställning MOT rasism, sexism eller huliganism på BaraBen, så blir man anklagad för att vara fjantig, humorlös, politiskt korrekt, puckey-älskare och Gud vet vad...

    SvaraRadera
  19. Jo men visst! Kosovare Asslani skulle fått precis lika mycket uppmärksamhet om hon hade sett ut som ett troll. Det är ju bara hennes fotbollskunskaper som gör henne till medias gunstling.

    SvaraRadera
  20. Frankie, varför får du ont i ögonen av den? För att det är en man?

    SvaraRadera
  21. Finns det något tröttare än när folk tar till den gamla harangen om jantelagen så fort man ska försvara någon korkad/förkastlig/egoistisk grej?

    Cristiano är ju förresten gubbsnygg på bilderna, Jossan sådär ...

    SvaraRadera
  22. anonym 13:29/ För att det är extremt sliskiga bilder??!?

    SvaraRadera
  23. Hur ser könsfördelningen ut på en vanlig match på GU? Är jag snäll mot tjejerna om jag skulle säga 80-20? Problemet med damfotboll, som är en anna sport än den IFK håller på med, är att dom inte lyckas locka tjejer till arenorna. Det är "närmast sörjande" och sen kanske ett gäng killar som följer med någons pojkvänn som ska kolla på matchen. Men vart fan är tjejerna? Det är där som dom damallsvenska lagen ska hitta sina kunder/gäster/åskådare. Och OM nu GöteborgsKopparberg??? skulle kunna locka 3000 flickor/tjejer/kvinnor/damer till arena så skulle alla dumma förslag om kroppsmålade matchkläder försvinna.

    SvaraRadera
  24. magnus 18:11/ Men det är ju poängen med blogginlägget - att tjejerna har andra sporter som är större för dem (Ridning är näst största sport i landet, av alla) och att det därför krävs knep för att locka manlig publik till damallsvenskan - som sexiga outfits...

    SvaraRadera
  25. "Och den kultur där i princip alla svenska unga kvinnor drömmer om att bli modeller och glamourmodeller, med framväxt av tidnningar som Slitz (tidigare musikmagasin), Café och Moore, Svenska Playboy etc är inte ett tecken på att sex säljer?"

    Känner jag bara massor av underliga människor när jag hävdar att jag känner mycket få, förmodligen inga, tjejer som drömmer om att posera i Moore?

    Poängen här är inte enbart att säljandet av damfotboll via objektifiering av kvinnor är ideologiskt förkastligt. Det är också en katastrofalt usel marknadsidé. Jag äter upp varenda hatt jag äger om tightare tröjor och hotpants ökar publiksiffrorna i damallsvenskan. Tror snarare ett sådant grepp skulle förlöjliga den ytterligare.

    SvaraRadera
  26. Bilderna på Cristiano är inte sliskigare än några andra parfym-/kalsongbilder. Tror mer det handlar om "anonyms" och Frankels dolda förakt för sydeuropéer och den odlade myten om deras lathet och sliskiga självupptagenhet.

    SvaraRadera
  27. Utan sexigare kläder, ingen publik! Fotbollens kvalite lockar inte.

    Elena

    SvaraRadera
  28. Johan/ Så du menar alltså att bilden på Ronaldo är sexig, eller vadå? Haha, kul för dig. Men vad fan har det med synen på sydeuropéisk lathet att göra?

    SvaraRadera
  29. Män får vika ut sig för att öka sitt marknadsvärde, men när kvinnor gör det är det diskriminerande mot de kvinnor som har dålig självkänsla!

    damboll(nej det är inte FOTBOLL) håller en sådan låg klass att det inte är klokt. Det stora problemet är att fotbollen är anpassad till män!

    Planen är anpassad till manlig fysisk, målen är anpassade till manlig fysik, och bollen är anpassad till manlig fysik!

    Målvakterna når ju för fan inte upp till ribban! Spelet sker på en minimal del av planens yta, finns knappt en kvinna som kan slå en ordentlig krosspass över banan ju, och bollen är för tung för att man ska kunna se ett bra spel!

    Anpassa planen,bollen och målen till kvinnlig fysisk, jo feminister, kvinnorl har genrellet en sämre fysik än män, har inte siffrorna här men runt 40 % högre fysik har jag för mig att män har!

    Vad är det för övrigt för fel i att vilja vara snygg och få uppmärksamhet för det? Oavsett kön!? Inte skriker jag om diskruíminering när Ljungberg eller Ronaldo viker ut sina kroppar med magruter!?

    SvaraRadera
  30. När man läser vissa kommentarer här, blir man beklämd. I synnerhet såna som Anonym 24/1/10 22:50 och liknande.

    De ojar sig som fan över fördomar, rasism och sexism, samtidigt som de själva inte har några problem med att använda begrepp som "white trash".
    Ett vidrigt hyckleri, som hos alla politiskt korrekta icke-tänkare.

    Detta ska ni på BaraBen ta som ett gott tecken på att ni är på rätt väg. Stå på, Ida! Skön text!

    SvaraRadera
  31. Till anonym 24/1/10 23:40

    Det du uttrycker är bara åsikter (som du förmodligen fått dig itutad sedan barnsben; inte ens dina egna alltså). Inte fakta.

    Herregud! Dina forumleringar är ju plankade rakt av från någon tokfeministisk tankeförvirrad pamflett.

    Försök tänka själv nästa gång. Vem vet? Du kanske tycker om det och kommer fram till något vettigt.

    Lycka till!

    SvaraRadera
  32. Typisk text av en kvinna som söker bekräftelse hos en manlig publik. Tro mig, jag har själv varit där.

    Har själv gått på Blåvitt i hela mitt liv och tillhör det kvinnliga släktet. Ständigt, jämt och konstant måste man bevisa för alla andra att ens motiv till att gå på Blåvitt handlar om genuint intresse och passion, inget annat. Jag vet hur jävla irriterande det är att behöva bevisa för alla andra att du inte är ett "klackluder".

    Så visst, framställ dig själv som en mansgris. Folk kommer säkert att applådera dig, tycka det är jättebra. Men tro inte att möjligheten till att se en lättklädd Victoria Svensson skulle öka publiken till Damallsvenskan. Det är fan absurt.

    SvaraRadera
  33. Anonym 12:52

    Det står rätt klart för mig att du inte känner eller alls har träffat Ida (skribenten). Dina problem är inte allas problem.

    Men skönt att du fick skriva av dig.

    SvaraRadera
  34. Vet inte vilken rotvälta du bor under, men kryp tillbaka

    SvaraRadera
  35. Anonym: 26/1/10 12:52

    Fan vad du generaliserar! Bara för att du har problem och inbillar dig saker (att du måste "bevisa" att du inte är ett "luder"!!!??) innebär inte per automatik att alla andra lider av samma neuroser och tvångsföreställningar.

    Du behöver inte bevisa någonting, för alla skiter i vem du är och var du kommer ifrån, så länge du håller på Blåvitt! Sluta upp att dilla om dina griller, eller sök terapi. Det FINNS hjälp!

    Däremot är det jävligt lågt av dig att attackera en medsyster på det äckligt fega sätt som du gör här.

    SvaraRadera
  36. @ 12:52

    Du häver ur dig: "Typisk text av en kvinna som söker bekräftelse hos en manlig publik."

    Jaså? Men om du tittar på många av inläggen ovanför, så hittar du "typiska texter av män som söker bekräftelse hos en feministisk publik."

    Vilket tyvärr är mycket, mycket vanligare och mycket, mycket värre...

    SvaraRadera
  37. Tack för att ni håller en så hög nivå på debatten grabbar...

    SvaraRadera
  38. Håller med dig Frankie, tycker min poäng i debatten är mer intressant.

    Om vi skiter i kvinnoidealfrågorna (som ändå alltid landar i pajkastning) för ett litet tag, så är jag intresserad av följande. Är det någon som på allvar tror att det här är en idé som marknadsmässigt kommer fungera? Kommer det verkligen locka stora massor till damallsvenskan bara för att titta på lite lättklädda tjejer?

    Personligen tror jag inte ett skvatt på förslaget. Vad som skall göras för att utveckla produkten vet jag inte, men lättklädda damer tror jag inte leder någon annanstans än till ytterligare förlöjligande av damallsvenskan.

    SvaraRadera
  39. Dave/ Tidigare i vintras skrev ju BaraBen om amerikanska underklädesligan, där tjejer spelar amerikansk fotboll i underkläder och det fick ju en rätt så bra start...

    Därmed säger jag inte att det är automatisk succé, men inte att det skulle vara automatiskt fiasko heller.

    SvaraRadera
  40. @ Frankie:

    "Tack för att ni håller en så hög nivå på debatten grabbar..."

    Grabbar????

    SvaraRadera
  41. anledningen till att de inte kommer folk på dammatcherna är att män framförallt, rent ut sagt tycker att tjejer som lirar är en skam för fotbollen. Sedan värkar inte kvinnor i fråga tycka att det är roligt att kolla på det häller, därför läggs deras fokus på männen (om tjejen är fotbollsintresserad). för övrigt så vet jag inte om många tjejer som är intresserade av fotboll och OM tjejen i fråga skulle vara de så är hon troligtvis så medveten om vad som är bra/dåligt i fotboll att de kvinnor som faktiskt gillar sporten inte tycker Damallsvenskan (som ex) duger. (eller så är de bara för att se snygga kroppar som tjejer går på herrfotboll, va vet jag.
    det är även ingen feminist som höjt rösten om detta, som skulle göra att alla tjejer skulle lyda och bilda någon sorts "girlpower", som när gudrun säger något.


    /B

    SvaraRadera
  42. B/ Värkar? Värkar? Värkar? Hur ska man ta debattinlägg seriöst när folk inte ens kan stava som någon i fjärde klass kan?

    SvaraRadera
  43. Åh fy sjutton för C. Ronaldo.

    Jag föredrar damfotboll alla gånger.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.