2010/01/25

Ett mål mot FC Moskva vore succé

KNOW YOUR ENEMY. På söndag spelar Blåvitt säsongens första träningsmatch, mot ryska FC Moskva. Fredrik Risp har tränat ett par veckor med det Blåvitt som ratade honom nu i vinter - i väntan på just ett provspel med den ryska klubben som vi ska möta i Larnaca. Nu får Rispen en unik möjlighet att bevisa sin duglighet för ryssarna i en match mot träningskamraterna.

Men själv är han kanske mest sugen på att knäppa sportchefen som nyligen nobbat hans efterlängtade återkomst, på näsan? Nervositeten på läktarplats lär nog även fokuseras på den mest sura formen av karma. För tänk om utmaningen slutar i att Risp brakar ihop med, ja säg Kim Christensen eller Tobias Hysén - som långtidsskadar sig i situationen?

Enligt lagen om alltings jävlighet är det inte ett mardrömsscenario.
Så det är vad vi kan förvänta oss. Minst.

FC Moskva då, vad är det för typ av motstånd?

Laget är inte ett klassiskt ryskt gäng som består av en inhemsk trupp som toppas med en eller ett par Afrikanska/Sydamerikanska stjärnor. FC Moskva har ett försvar som får FN att se ut som Askim.

-Dacosta Goore (Elfenbenskusten), som spelade för sitt landslag i 2003 års U20-VM.
- Goran Drmić (Bosnien/Kroatien), innehar dubbelt medborgarskap men inga större meriter.
- Jean Narde (Brasilien), en backnomad som varit i allt från São Paulo till Dynamo Moskva.
- Branko Ilič (Slovenien), som kom på lån till Moskvaklubben efter två säsonger i Real Betis.
- Yuri Zhevnov (Vitryssland), 28-årig landslagsmålvakt som kom från FC BATE.
- Roman Hubnik (Tjeckien), utlånad till Herta Berlin fram till i sommar.
- Fredrik Risp (Sverige), tidigare IFK-back med många år i turkiska högstaligan bakom sig.

På mittfältet har de en rutinerad serb, Zvonimir Vukić, en tidigare bosnisk landslagsman i Dragan Blatnjak och - hör och häpna - ett par ryssar. Den här internationella kompotten, där i spelare från i princip hela forna Jugoslavien ingår, gör att FC Moskva naturligtvis även spelar lite mer oregelbundet än ryska lag vanligtvis gör.

Klubben som går under smeknamnet "Medborgarna" spelar 4-4-2 och anfaller främst via sin vänsterkant. De är väldigt starka i det offensiva luftrummet och därmed - teoretiskt sett - bra på fasta situationer, men väljer mycket oftare att ta skott i svåra (läs omöjliga) lägen - framför att spela på inlägg till offensiva medspelare. I stället är det slovaken Martin Jakubko som står för finesserna på topp, FC Moskva låg till och med på Champions League-plats under Jakubkos bästa period i fjol. På försvarssidan har laget däremot nyligen förlorat sin ryska stjärna Kirill Nababkin till hårdsatsande CSKA Moskva. Det är en försäljning som nu ger Fredrik Risp hopp om att slå sig in i den redan försvarsinriktade truppen.

Med tanke på att matchen är IFK Göteborgs första för säsongen så får motståndet rankas som riktigt tufft. FC Moskva är ett av de lag som ligger och hugger precis bakom storlagen (Rubin Kazan, CSKA, Spartak Moskva, Zenit St Petersburg) på den övre halvan av den ryska ligan. Denna stabila tabellposition kommer först och främst tack vare att främlingslegionen i "Medborgarnas" försvar har fått ihop en solid defensiv - endast 28 insläppta mål under den senaste säsongens 30 matcher (0.93 mål per match).

Om Blåvitt klarar av att göra ett mål och tar en pinne, får det räknas som en klart godkänd premiärinsats. Med motstånd från övre delen av den ryska ligan kan vi inte skena iväg i förhandsförväntningarna. Spräcker vi ryssens nolla - så rivstartar vi den här säsongen!

33 kommentarer:

  1. Det är på något sätt upplagt för att Risp skall springa ihop med någon av våra killar så att det innebär två långtidsskador. Det vore så jävla typiskt.

    SvaraRadera
  2. "FC Moskva har ett försvar som får FN att se ut som Askim."

    hahahah, årets.

    SvaraRadera
  3. Jag tror inte vi förstår i Sverige vilken hög nivå ryska ligan håller och FC Moskva var ett topplag förra året. Sedan är det svårt att veta vad för lag de ställer upp med på Cypern, kan ju vara ett rent reservlag...

    SvaraRadera
  4. Vem är Frankie's otroligt insatta källa? Någon rysk mafioso i Hisingens mörka restaurangvärld?

    SvaraRadera
  5. Евгений Влади́мирович Малкин2010-01-25 17:05

    det var ingen dålig rysslandskoll du hade frankie. dock skall det väl påpekas att de anfaller mest via högerkanten av den enkla anledningen att de haft en riktig sopa som vänsterytter.

    SvaraRadera
  6. Евгений Влади́мирович Малкин2010-01-25 17:05

    tvärtom menade jag naturlitvis. sopan till höger, anfall via vänsterkanten!

    SvaraRadera
  7. hahaha så fult i rocky 4 när dolph/ivan drago tränar i ett hightech-gym och rocky balboa springer i snön med en stock på ryggen.

    SvaraRadera
  8. Paris/ Okej.

    SvaraRadera
  9. Ryssar (och dörrvakter) är väl det som Wismen är mest kända för annars? Många i FCM som burkar köra med WM eller?

    SvaraRadera
  10. Tackar för infot. <3 baraben

    SvaraRadera
  11. Olof-klass på infon där, Frankie. Mycket bra.

    SvaraRadera
  12. Hade ju annars vart fint ifall Risp pajade två av våra mittbackar, ej Ragnar, så blir Håkan tvungen att kontraktera honom. Haha, drömsenario.

    SvaraRadera
  13. Frankie, vad fick dig att tro att de kallas för "MEDBORGARNA"?! För det gör klubben inte alls, utan de kallas för citymän, då klubben heter FC Moskva. Det är Moskvas 6-e klubb och är något av typ om Häcken slog ihop sig med Gunnilse och Västra Frölunda och flyttade till stan. Noll historia där.
    Sedan har klubben tappat en handfull nyckelspelare under vintern och i princip inte förstärkt med nåt vettigt förutom Risp då, det ryktas om problem med ekonomi och nedflyttningshot, vilket är nog bäst för den klubben med tanke på att de drar publik i klass med Trelleborg. Men visst är ligan stark så visst vad som helst från högsta divisionen (Premier League) är ett hot. Förra året slutade klubben på en 8-e plats tror jag.

    SvaraRadera
  14. ...och apropå den internationella uppställningen så finns det en regel i Ryssland som skall gynna landslaget, att man inte får ha fler än 6 utlänningar (oavsett nationalitet) på planen samtidigt, vilket i för sig inte hindrar dem att mönstra 11 jugoslaver i en träningsmatch på Cypern.
    Sedan har de en duktig tränare, som gjort sig ett namn i Ryssland genom att ta klubbar med relativt (med ryska mått) begränsade budgetar till övre halvan av tabellen. Han är från Montenegro. Miodrag Bozovich heter han tror jag

    SvaraRadera
  15. Ryssen, du har fel. Горожане kallas FC Moskva i pressen vilket översätts till "Medborgarna" på svenska. Det smeknamn du är ute efter är inte citymän utan Кепки vilket översätts till typ "gubbkepsarna" - efter Moskvas borgmästare Yury Luzhkov - då Moskvas kommun är storägare i FC Moskva. Dessa två smeknamn används ungefär som Blåvitt/Änglarna, det vill säga så är ett fansens begrepp medan ett är medierna.

    Ska du utbilda mig på Ryssland får du försöka hårdare nästa gång.

    Sedan slutade de inte åtta, utan sexa förra året. Precis bakom fem (inklusive Lokomotiv - jag nämner fyra i texten) av de stora topplagen. Sedan snackas det inte alls kris för laget, det vet jag inte hur du får debatten till. Stommen är kvar och det är egentligen bara Nababkin som de har tappat - av värde.

    SvaraRadera
  16. Frankie, vi kan slå vad att det ordet betyder just Citymän (eller stadsborna om du vill ha det svenskt) och inte Medborgarna. Vi kan slå vad om vilket belopp du än anger. 50 000? Sedan gällande kepsarna, så stämmer detta, dock är ett nedvärderande benämning på Moskvafans (på båda två alltså).
    Ingen idé att försöka utbilda mig om Ryssland och rysk fotboll, då jag jobbar 50 % av min tid där borta, behärskar språket i tal och skrift och har stenkoll på rysk fotboll.
    Sedan måste jag erkänna att du hade rätt, klubben slutade på en 6-e plats i tabellen ifjol. Upprepar de bedriften i år så är det en bragd mer eller mindre. Förutom Nababkin (till CSKA) så har klubben även tappat Epureanu och Cesnauskis till Dynamo, Sheshukov (till Spartak), Tarasov (till Lokomotiv), Grigolava (till Rostov), Samedov (till Dynamo) och Okoronkwo (kontrakt upphört). 6-7 av ovanstående 8 var ordinarie. Var det ett bättre försök? :=)

    Har nyligen läst en intervju med Rispen i Rysslands största dagliga sporttidning, meddela om intresse för översättning finns.

    SvaraRadera
  17. Ingen kritik så sätt från mitt håll, ni är Sveriges i särklass bästa blogg.
    Guldet ska hem till GÖTEBOORRRG!

    SvaraRadera
  18. En battle mellan Frankie (amerikanen) och "ryssen" om Moskva. Rena kalla kriget!

    Ryssen, har du material till BaraBen kan du alltid mejla den till kontakt@baraben.com så får du svar där!

    SvaraRadera
  19. Ryssen/ Vadå ingen kritik, kritik är det bästa som finns när den kommer från någon med insikt i en fråga/ämne! Det skapar diskussion och debatt vilket alltid är välkommet. Dock har du en person med viss rutin på Ryssland här med...

    Du har helt rätt vad gäller Горожане, som ordagrant översätts till cityfolk/stadsbor som du är inne på, men det betyder ju i själva meningen stadsmedborgare och skulle på svenska motsvara att kalla någon just "medborgare", då det ryska språket är lite mer gammaldags än svenska och därför går det ju inte att översätta direkt på det viset.

    Du har en poäng i det du säger man jag köper inte att du har rätt ändå, ЭТОТ ПОВРЕМЕННЫЙ.

    Sedan är flera av de spelare du nämner, som moldaven Epureanu och nigerianen Okoronkwo, sådana som klubben gör sig av med för att få in nya utlänningar (som Risp) då man bedömt att de misslyckats.

    Sheshokov och Tarasov i alla ära, men av det jag sett så är de rätt så mediokra spelare jämfört med Nababkin som var backstjärnan som FC Moskva tappat nu i vinter. Därmed håller jag fortfarande inte med dig om att det råder kris i det här laget, då stommen med Jakubko i spetsen är kvar.

    Den ekonomiska situationen var ju för övrigt värre i FCM för ett par år sedan när tidigare ligapresidenten Igor Dmitriev tog över ordförandeklubban för klubben.

    SvaraRadera
  20. Jag syftade på kritik i negativ bemärkelse.
    Sedan kan du översätta orden lite hur du vill, men faktum kvarstår, ordet betyder stadsbor. Inte medborgarna och inte stadsmedborgarna. Det är FAKTA. Du kan vända o vrida på det hur du vill, men vilken legitimerad översättare som helst kommer intyga att jag har rätt. Därför föreslår jag vadslagning :=))

    Beträffande spelarna.. Okoronkwo kan jag hålla med om. Epureanu håller dock helt ok klass (men visst är Risp bättre!). Tarasov och Samedov anses vara i samma klass som Nababkin, men smaken är som baken. Egentligen tycker inte jag att FK Moskva har några riktiga stjärnor överhuvudtaget (återigen med ryska mått mätt), utan består av hyfsade medelmåttor, ett par unga talanger (Rebko t.ex.) och en duktig tränare. Dock ett bra kollektiv. Något slags motsvarighet till Häcken t.ex.

    Frasen som du skrev: ЭТОТ ПОВРЕМЕННЫЙ saknar betydelse i sammanhanget, tro mig, då jag behärskar ryska till 100 %. Vad menade du? Använder du Google språkverktygs översättningsprogram? Alla översättningsprogram är oftast ganska felaktiga om man översätter ord och särskilt meningar från olika språk som inte härstammar från samma språkgrupp.

    Gällande klubbens ekonomiska situation så är det ingen som talar öppet om det, men mycket tyder på det, alla spelarförsäljningar, låg ambitionsnivå, huvudsponsorn Norilskij Nickel hoppar av (Luzhkov kommer dock inte tillåta på tok för stora problem med ekonomi och med svenska ögon så är klubben fortsatt ekonomisk gigant) mm.
    Jag nämnde väl inte ordet kris, men klubben känns i dagsläge mycket svagare än vad den gjorde ifjol, konkurrenterna förstärker, medan det inte gör det, snarare tvärtom.
    Det bästa den klubben kan göra är att slå ihop sig med Torpedo

    SvaraRadera
  21. ryssen/ Om du behärskar ryska till "100 procent", hur kan du då säga att FC Moskva inte har några stjärnor med Jakubko i laget? Han har ju inte bara varit jagad av flera andra lag utan dessutom "öste" in mål under förra året...

    SvaraRadera
  22. Spartak Moskva kallas "köttet". Det ni.

    SvaraRadera
  23. Letten --> för det första så har inte mina språkkunskaper inget med Jakubkos fotbollstalang att göra. För det andra - vilka exakt andra klubbar har jagat honom? Inte Spartak, Lokomotiv, Dynamo, Zenit, CSKA, Saturn och Rubin i a f. Resten räknas liksom inte. Är det Krylya Sovjetov, Getafe eller Gefle du menar? Öst in mål? Lite att ta i - 8 mål gjorde slovaken för klubben ifjol och under hela sin karriär i Ryssland gjorde han 14 mål på 62 matcher. Helt OK, men inte mer.

    SvaraRadera
  24. Ja, Spartak är "köttet" eller "grisarna/svinen".
    CSKA är hästar
    Dynamo är snutjävlar och/eller sopor.
    Zenit är påsar och/eller luffare
    Kryslya Sovetov Samara - råttor
    Alla har sina "smeknamn"

    SvaraRadera
  25. Letten (röda stjärnan)2010-01-26 15:33

    Ryssen/ Åtta mål förra året var ju bäst i FC Moskva och orsaken till att de hamnade så högt i tabellen. Försök inte mästra mig, jag är halvryss och halvlett, vilket gör att jag kollar eländet rätt ofta. Sedan kallar du CSKA för hästarna i din ranking av smeknamn när du borde veta att de i vardagsmun kallas för "rödblått" (красно-синие) i Moskva, ungefär som Öis och армейцы som betyder "Militärerna", då CSKA var militärens lag i Sovjetunionen. Alla ryska lag har många smeknamn och det du är ute efter i detta fall med hästarna började som "Stallet" så vår gamla träningsplan en gång varit ett stall.

    Nu yttrade jag mig mest för att jag håller på CSKA och det bör man få rätt!

    SvaraRadera
  26. hahaha vem fan bryr sig om detaljer i rysk fotboll, informationen om att det är en bra liga och att FC Moskva gjorde sitt bästa år förra året räckte gott och väl! tack frankie!

    SvaraRadera
  27. Armejtsy (militärerna) och krasno-sinie (rödblått) kallas CSKA snällt i folkmun, typ som aik är gnaget. Hästarna och/eller Stallet är är nedvärderande, ungefär som när vi kallar aikfansen för råttorna.
    Och du - jag kollar eländet varje vecka under säsongen, ofta live..

    SvaraRadera
  28. Anonym - nej, de har gjort bättre säsonger. Har varit trea som bäst har jag för mig

    SvaraRadera
  29. Haha, nu känns det som att den här diskussionen har spårat ur i en hel del annat än vad syftet var: att få ett hum om vad FC Moskva är för en slags lag!

    SvaraRadera
  30. Ja, så verkar det vara, och därmed kan vi nog avsluta diskussionen. Ser fram emot nya :=)

    SvaraRadera
  31. Moskva slog Gefle idag med 2:0.
    Man körde med två helt olika uppställningar, den ena i första halvlek, den andra i andra halvlek

    SvaraRadera
  32. Ett mål skulle vara succé...

    Återigen slår Baraben till med en rubrik som säkerligen skulle platsat på Aftonbladet...

    SvaraRadera
  33. Vad är nyheten om superduper dundra succén?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.