2010/01/11

BaraBen rankar: 2009 års ABSOLUT värsta...

...uppsnurrning: Robin Söder versus Dennis Jonsson.
53 minuter in i matchen IFK Göteborg- Örgryte IS så sätter Söder fart. Dennis, du är för alltid Ärkeängel och en god vän till mig - men smakade korven gott?

En mot en...
Tvåfotsdribbling...
Överstegsfint...
Dennis på läktaren.

Söder tar sig förbi, in i straffområdet och blir nersparkad. Domaren dömer straff. 3-0 till Blåvitt.

utnämning: BaraBen.com nominerades till Sveriges bästa sportblogg 2008. Skandalöst segrade naturligtvis ett av de stora mediehusens proffsbloggare, men vad gör det om hundra år när allting kommer kring? Som om inte det vore nog kan vi avslöja att BaraBen.com åter igen är nominerade till Sveriges bästa sportblogg 2009, ett pris vars nomineringar offentliggörs i dagarna.

mobbare: Mikael Stahre. Fruktansvärt synd om den så sympatiske, godhjärtade och mjuka Alexander Schulman. Vi grät alla när han talade ut i kvällspressen.

förhandschock: När BaraBen.com gav läsarna unikt förhandsmaterial från Offsides Glenn Hysén-reportage. Först på BaraBen, bäst på Offside.

medieavslöjande: Klubb TV-Blåvitt gick i graven och dåvarande marknadschefen Hans Lundberg talade ut om det hela hos BaraBen.com.

debatt: Musiken på Gamla Ullevi. Det som började med en sedvanlig diskussion bland supportrar mynnade ut i en lynchmobb som ville byta ut "Heja Blåvitt" och fick hjälp av en ny låtmakare med känsla för uppdraget. Bytet blev, ja, rätt så lyckat.


spelarblogg: Inifrån Blåvitt med Tobias Hysén, här på BaraBen.com. Under året fick vi läsa först om hans skador, om hans funderingar på livet utanför fotbollen, hans värdering till 25 miljoner av sig själv, frågestund med läsarna, fotbollsanalyser och mycket mer. Alltid underhållande, alltid öppenhjärtat.

inomhusmatch: Säsongspremiären gick av stapeln i Oslo mot Staebeck och BaraBens team på plats gav rapporter till läsarna. Detta skulle följas av ett gäng matcher i terrorkyla på Valhalla, en säsongsinledning som inte var formad för de svagsinta...

svikardebatt: var utan tvivel den kring Bjärsmyrs kontraktsförlängande kontra Bosmanlämnande. Nu blev det ett mellanting och debattörerna är långt ifrån överens ännu. BaraBen.com avslöjade dock att Blåvitt hade gjort upp om en försäljning av smålänningen.

quiz: Årets domarquiz. BaraBen gav läsarna chansen att byta ut glåport till igenkännande, i alla fall för en stund.

läsare: avslöjades i BaraBens läsarundersökning som var " en man mellan 16-35 år. Han ser sig som arbetare eller student och har gymnasie- eller högskoleutbildning. Han bor i hyreslägenhet eller villa, men har ingen stor familj, i var tredje fall är han singel och har oftast inga barn själv. Han bor i Göteborg eller på landet och reser ganska mycket."

reklam: var en mix av Blåvit marknadsavdelning och Glenn Armys bittra ton. Årskorten till nya arenan blev en snackis och krävde analyser från alla möjliga håll.

värning: Fredrik Risp. En cirkus som avslutades långt senare under året, men tog fart redan i februari.

köld: Valhalla under träningsmatcher i februari.

ultras: Frölunda Indians. Deras Goa gubbar-klack skulle få konkurrens och då tog det hus i helvete...

bojkott: Bortaderbyt mot Gais. BaraBen.com ansåg att grönsvart sysslade med rent ocker i sin prissättning inför matchen Gais-IFK Göteborg och uppmanade till en bojkott som Supporterklubben Änglarna hakade på. Tillsammans arrangerade vi sedan en fullsatt bojkottfest på Biljardpalatset och uppskattningsvis 5 000 blåvita följde bojkotten och såg i stället matchen på tv. Supportermakt i dess renaste form.
"Shalke04 tar 120 till 140 kronor för en ståplatsbiljett på Arena AufSchalke.
Malmö FF tar 160 kronor för en klackbiljett mot HIF på Swedbank Arena.
IFK Göteborg tar 195 kronor för en klackbiljett till sina derbyn.
Chelsea tar runt 350 kronor för en klackplåt till Stamford.
Gais tar 380 kronor för en biljett på övre kortsidan mot Blåvitt.
Välkommen till en ding ding värld."

träningsbevakning: BaraBen i Barca 09. Skribenterna feldgrau och Erling levererade analyser, matchrapporter, bildrapporter, träningsrapporter, videobevakning och allt möjligt och omöjligt från Blåvitts träningsläger i Spanien i början av mars. Total jävla världsklass.

videoblogg: Tobbes videoblogg från Spanien. En serie av dagboksliknande blogginlägg från bakom kulisserna som blev omåttligt populära och gav en unik insikt i fotbollsspelarnas liv.

missräkning: IFK-spelarnas tips. Officiella bad spelarna säga vilket lag som skulle "komma tvåa bakom oss" och 18 killar i den blåvita truppen svarade Elfsborg. Ingen sa AIK. Ragnar sa: Inte Gais i varje fall.

lagfoto:




aprilskämt: Johan "Biljettansvarig i Gais" Gunnebo. Jag vet inte vad han höll på med under 2009, men jag tycker faktiskt lite synd om honom. För bra gick det inte i varje fall...

mordhot: En Malmö-spelare mordhotade en egen supporter. Förvisso en glappkäft till idiotsupporter, men mordhot är knappast rätt väg att hantera urspårade kritiker...

dolda kamera: När BaraBens reporter blir utslängd från Max på Gamla Ullevi för att han inte får filma där inne. Stor humor.

hemmapremiär: Vi var kaxiga på förhand, levde upp till snacket och Glad Påsk Djurgården-krossade motståndet med tennissiffror.


spelarranking: feldgraus femma. Totalt dominant på supporterscenen när det kommer till att ranka sitt lag, sina fans, matcherna och allt runt omkring. Populärare år för år.

handikapp-blogg: Rapport från sektion K. Hur många andra fotbollsbloggar har rullstolsläktaren representerade bland bloggarna och dessutom med sådan finess?

You Tube-kanal: Kanal Glenn. Sveriges bästa matchsammandrag, Sveriges mest tittade supporterkanal och Sveriges sexigaste upptåg. Utan en enda krona i budget. Respekt.

pizzabagare: BK Häcken. Bjussade på gratisbiljetter tillsammans med bakiskäket. Ingen gick och kollade på dem ändå, tyvärr. Men pizzan var god sägs det.

slöröv: Eniro. Hade inte mäktat med en ny bild på Gamla Ullevi sedan, ja, eeeh Gamla Gamla Ullevi. Bilderna som kom från insidan var rätt intressanta med...

säsongsstart: Öis, utan konkurrens.

torrläggning: Polisen föreslog att Göteborg skulle torrläggas från alkohol på matchdagar. En ordningspolis, på chefsnivå. Är någon förvånad?

comeback: Guld-Bengan.

You Tube-film: Hitler blev skogstokig. Över 36 000 pers har sett den och de flesta uppskattade Kanal Glenns kaxiga remake av Undergången. Att AIK sedan vann matchen och guldet är en annan femma, på förhand såg detta bra ut...


terrorist: Bojan. Men han visade även stor självdistans när BaraBens Kanal Glenn ringde upp honom inför guldmatchen för att snacka fotboll och hans läsande av BaraBen.com. Men det är klart att det är helt okay att vara kaxig om man kan kombinera sin utstuckna haka med att faktiskt vinna allt. Vilket AIK gjorde.

huliganattack: Gais till attack mot blåvita och Svenssons på The Queen. Fotbollens fulaste sida visade sig åter igen.

bojkott 2: När Gais fans bojkottade sitt eget lag, trots att biljetterna var gratis.

match: Malmö borta. Totalt tillbakapressade nästan hela matchen men lyckas ändå vinna matchen och hålla liv i guldstriden. En match som kunde blivit lika klassisk som Råsunda 2007, om vi vunnit guld till slut.

Norgehistoria: Blåvitts nya biljettpartner. Inte ens med bästa välvilja kan bytet anses varit en succé under premiäråret. Allt från strul med årskort, pengar som försvunnit från kunderna, nerstängd försäljning och direkt tykna svar till upprörda kunder har avlöst varandra som problem.

misär: Fotbollsgöteborg. Det räcker så.

gästkrönika: Derbyt blev hans första match med Blåvitt. Läsvärt, passionerat och riktigt bra.

beslut: Att ge böter till Öis på grund av Dawit Isaak-banderollen.

kritikerstorm: Den mot Jakob Johansson, det gick helt enkelt för långt för att vara produktivt eller smart. Egna fans bör alltid vara kritiska mot sina spelare och ledare, men när Jakob fick skit för att han var på plan - ett beslut som Stefan Rehn och Jonas Olsson tog - så fick det vara nog till och med för mig.

mål: Övertidsavgörandet mot Gais i hemmaderbyt. Helt sanslös Hollywood-avslutning som fick hela Göteborg att koka för en kväll...

homoerotik: Elfsborgs spelare i katakomberna under Gamla Ullevi.

årets debattinlägg: Robin Carlander, ordförande i Supporterklubben Getingarna gick till attack mot Göteborgs kommun och vädjade om stöd från blåvita led. Hans ambition: att Hisingen skall få en ny fotbollsarena.

brudblogg: Amandas Bara B:n som kom in på sajten som en frisk fläkt, men som sedermera tappade glöden och nu har fejdat bort till förmån för en ny energisk brudbloggare vid namn Ida-Marie, som serverade oss en uppskattad lucköppning i BaraBens alternativa julkalender och otaliga krönikor om blåvit passion från en kvinnas perspektiv. Under 2010 kommer Ida-Marie från Norrland att synas mer och mer på BaraBen, till vissas förtret men de flestas njutning...

barnslighet: När AIK:s Flavio tog på sig en "Hata Göteborg"-tröja och sedan skyllde på att han inte förstod vad det stod på den. Höjden av barnsligheter faktiskt. Ska du ta på dig en supportertröja med guldkonkurrentens namn på så tar du reda på vad det står på den och sedan så står du för att ha gjort det. Inte fegar ur och hittar på löjliga bortförklaringar.

säkerhetstjänst: Mossad, som lyckades skydda de israeliska spelarna från göteborgare, men inte göteborgarna från de israeliska spelarna. UEFA-cupen gav även Blåvitt sin första förlust på den nya hemmaplanen Gamla Ullevi, men oj vad vi törstade Europaframgång innan den plattmatchen.

nyförvärv: Barjanos.

comeback 2: Guld-Alex. Efter en lång tid utan proffsfotboll så snörade Niclas Alexandersson åter på sig skorna när Blåvitt mötte sin värsta skadekris på många år och höll snart samma nivå som de andra i den allsvenska toppen. En unik spelare med hjärta och energi som få andra.

skarprättare: Tobias Hysén, som inte bara avlossade bössan så nät rasslade runt landet utan även talade öppet om för supportrarna vad som händer och sker ute på planen. Respektingivande.

Örebro -70: Kim Christensen med stolpflyttandet i Örebro som gav internationellt skandaleko. Kvällstidningarna och vissa klubbledare rasade mer än Bert Karlsson, sedan visade det sig i en rundringning som GT gjorde att de flesta målvakterna fuskar på olika sätt. Fusk-BaraBen gick dessutom till Kims försvar i starka ordalag, eftersom vi är en sajt skarpt färgad av "fusk- och fifflar-Blåvitt"...

nykomling: Sportsday.se där GT-Leman och AB-Zero startade sportrapportering från Göteborg på nätet. En redan poppis sajt som slåss på en stenhård informationsmarknad men som inte sjunker till vissa andra sportsajters låga nivåer när det kommer till fakta och fabrikation av sanningen...

supermatch: AIK-hemma växte något enormt av all införhype före den matchen.

djurrättsaktivister: Djurgårdens fans.

reafynd: Entrecovic på ICA.

julfirande: Steve Galloways tid i Djurgårdens IF/FF/AB. Det var jul mest hela tiden, tydligen.

fortkörning: Håkan Mild, som har en så kallad "led foot".

U/U21/J-lagsrapporter: BaraBen.com. Där Officiella hemsidan helt och hållet prioriterat bort bevakningen av yngre förmågor och B-lag så visade BaraBen åter igen vart skåpet skall stå. Bildrapporter, matchsammandrag och allmän bevakning står på agendan och kvalitén är beundransvärd.

Bosse Hansson: GT-Sporten.

försvarsinsats: backlinjen mot Helsingborg där jättarna i blåvita dräkter lät dvärgen i rött och blått nicka in bollen.

insats: Polisens. I Helsingborg fick Gaisare på pälsen, i Göteborg tilläts både AIK:are och Djurgårdare att gå totally nutters. Efter ett par år med minskade sammanstötningar på matchdag tvingades den göteborgska fotbollspubliken uppleva ett par riktigt stökiga hemmamatcher, mest på grund av en ogenomtänkt eller till och med obefintlig polistaktik.

modell: Han som käkar hund.


sociala medie: Twitter, dit även BaraBen.com klev in framåt hösten och kommer växa rejält under 2010. Även under 2009 fortsatte vi på BaraBen att driva med oss själva och blogosfären som den ser ut nu för tiden.

SPOILER 2010: Blåvitt vinner SM-guld. Med eller utan Tobias Hysén.

I morgon nomineras BaraBen.com till Sveriges bästa sportblogg 2009 i Stora Bloggpriset. Här är några av de drygt 1 000 bloggposterna under 2009 som visar att BaraBen.com är värd din röst. Vi har inte de medel som de stora tidningarnas bloggare har, vi kan inte göra reklam för oss på landets största mediesajter men vi har något de saknar - ren och skär passion för fotboll.

24 kommentarer:

  1. Världsklass!

    SvaraRadera
  2. Årets succé: Levande Sittplats

    SvaraRadera
  3. Tack Baraben för att ni finns.

    SvaraRadera
  4. Jävlar vilken lång text eller? :P
    Lite väl lång i mitt tycke faktiskt ;) 1898 ord, 10 517 tecken! OMFG

    SvaraRadera
  5. tänkte bara nämna att Jag fyllde 30 den 11 April 2009 ;) skaplig present dom vackraste av färger gav mig!! :)

    SvaraRadera
  6. Nä nä Baraben kan aldrig skriva för mycket, ba bra! ;)
    Keep up the good work. Mer intervjuver till denna säsongen ba. Tack för att ni finns.

    SvaraRadera
  7. Årets GAIS-blogg: Bara Ben

    SvaraRadera
  8. Helvete sicken jävla mastodontpost! grymt!

    SvaraRadera
  9. måste ju tagit fyra timmar att sammanställa den här posten hahaha CRED FRANKIE! 2009 var barabens år!

    SvaraRadera
  10. "Så rösta på BaraBen.com - Sveriges bästa fotbollsblogg 2009".

    Självklart! Men vart röstar vi?

    SvaraRadera
  11. KUNG! Baraben at it's best!

    SvaraRadera
  12. Tack Hankins o alla andra underbara
    Baraben

    SvaraRadera
  13. BaraBens väpnade front2010-01-07 10:35

    Här röstar man på BaraBen: Stora Bloggpriset 2009!

    SvaraRadera
  14. Ja, det är faktiskt världsklass på BaraBen! Helt outstanding!

    SvaraRadera
  15. Riktigt riktigt bra år, AIK-Hitler som absoluta höjdpunkt!

    SvaraRadera
  16. Barjanos är nog det ballaste "smeknamnet" man kan ha.

    SvaraRadera
  17. Jepp det är blåvitt och GAIS som gäller i Göteborg, jag håller på båda dessa härliga allianslag, i GBG-derbyt är jag kluven men det är ju lättare att hålla på IFK som vinner nästan jämt så det gör jag väl nog.
    KROSSA 08-LAND

    SvaraRadera
  18. Frankie is back!

    SvaraRadera
  19. Inte att Gajs priser på derbyt var okej men det är ändå elakt att jämföra övre etage på deras match med undre etage på våran.

    SvaraRadera
  20. Har ni inte redan publicerat detta för typ en vecka sedan?

    Btw är inte Sebastian Eriksson modellen?

    SvaraRadera
  21. Varför postas denna igen?

    SvaraRadera
  22. Joel & Anonym/ För att en stor andel av våra läsare dyker bara in här någon gång i veckan och en sammanfattning av förra året kan vara kul för fler än de som ugglar här dygnet runt att kika på...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.