2009/12/21

Hellre assyrisk poesi än överklassfrenesi

NOLLNOLL-TALET. Fram till 31 december 2009 kommer ett större antal av BaraBen.com:s bloggare att på olika sätt - från sina egna och unika sätt att se på världen - att tolka och sammanfatta det senaste decenniet i fotbollsvärlden. Vinjetten är som på många andra håll i dessa tider NollNoll-talet, eller 00-talet om man så vill. BaraBen:s NollNoll tal is here.

På något sätt representerar Assyriska en av de många saker som vi minns från 00-talet. Hur en liten lokal invandrarförening, sådana som finns i de flesta städer, lyckades slå sig in i den svenska elitfotbollens finrum. Där besegrade de bland annat IFK Göteborg, på Gamla Ullevi.

När Fifa.com kommenterade avancemanget sparade de inte på de bibliska metaforerna:
They have been called modern day churches, provided a sanctuary for the oppressed and an escape for the masses. But despite the religious likeness, few football stadiums can claim to house spectators speaking the language of the Lord – until now. Aramaic, the tongue said to have been spoken by Jesus Christ, is regularly chanted by the faithful of Assyriska, a club in, of all places, Central Sweden. Last month, the team, founded in 1974 by descendants of the Assyrian people who had fled from the Ottoman Empire in 1914, gained promotion to the top flight of the domestic league for the very first time. “Assyriska feels like a national team for the entire group,” said club president Zeki Bisso. “For all of us who were oppressed in our home countries for many years … this felt superb, it was something every Assyrian wanted to take pride in.
På ett sätt känns det som att Djurgården var värda att få stanna i Allsvenskan till 2010. Just på grund av deras fantastiska prestationer under 00-talet. Men samtidigt hade det varit som att ödet slog till ifall Assyriska av alla lag skulle itagit sig rollen att sticka hål på Järnkaminernas framgångsvåg. Den kaxiga lilla uppstickaren från förorten som sänker överklassens innerstadslag.

Verkligheten misshandlade poesin, ännu en gång. En brat från Östermalm misshandlade en estnisk AFF-spelare. Synd att han inte försökte samma grej i Södertälje. Jag hade applåderat lynchmobben. Gatans rättvisa i Södertälje hade sänkt Djurgården med hjälp av en rak vänster efter planinvasionen där flera Assyriska-spelare misshandlades. Den "rättvisan" finns inte i styrelserum - så en degradering blev aldrig aktuell.

Det är som Buster, helt enkelt är det som är lite för bra för att vara sant, sällan sant. Och så blev det ju inte sanning heller. Jag både tror och hoppas att det är lång tid till att Djurgården åter kan rada upp titlar och någonting säger mig samtidigt att vi inte har sett det sista av Assyriska FF i Allsvenskan...

Hur många andra svenska lag har välskrivna och tätt uppdaterade engelskspråkiga supporterbloggar? Inte ens Blåvitt. Framtiden är här, vare sig vi vill eller inte.

23 kommentarer:

  1. Södertälje är inte förort, det är en egen med svenska mått, stor stad. Spelaren som fick spö talade svenska utan brytning, men hade finskt namn. Minns jag rätt?

    Skulle aldrig mer vilja se den sketgängen i AS, glömmer inte ****** Haddads beteende....

    SvaraRadera
  2. Tycho brahe2009-12-22 00:09

    berndt/ Det står i texten att spelaren var Estländare...

    Sedan ligger Södertälje ungefär två hållplatsers avstånd från slutstation Norsborg (?) på röda linjen. Så viss fan kan man kalla det för en förort till Stockholm...

    Inte som Angered, men som Kungälv, fast närmare stan...

    SvaraRadera
  3. Ja, och därför ifrågasatte om han är est eller svenne med finskt namn.

    Att Stockholms södra 'orter' vuxit nära Södertälje förtar inte det faktum att det är en stad med egen historia och så vidare.

    Fotbollsmässigt påminner det om TFF, lika delar lokala snubbar, reject från storklubbar och halvskumma importer.

    SvaraRadera
  4. berndt/ Du kanske inte ska ta det med förort så bokstavligen som du gör utan mer som en schablon. Alltså invandrartätt kontra "helsvensk" innerstad. sen om södertälje är en äkta förort till stockholm eller inte kanske inte är så jävla viktigt i diskussionen......

    SvaraRadera
  5. Att de spelar elitfotboll är imponerande. Men hot mot tränare, kusiner som lägger sig i laguttagningar och så vidare verkar vara utbrett. När det händer i andra elitklubbar fördömer vi och spyr galla över firmorna. När det händer i Södertälje är det bara charmigt engagemang.

    SvaraRadera
  6. ren skit.. har du inget vettigt att skriva sa hall dig fran datorn istallet for att lagga upp totalt meningslosa och orelevanta inlagg!!

    SvaraRadera
  7. Södertälje är en stad. Obildat skriver Holger.

    Hur kans du vara så säker på att det var en brat som slog spelaren? Känner du honom?

    SvaraRadera
  8. "Gatans lag". Bah! Jäkla anarkist-skitsnack. Skulle helst vilja slippa sådana som dig på GU.

    God Jul alla Änglar!

    SvaraRadera
  9. Otroligt dum "PK" artikel.
    Förort Bah!!

    Södertälje är en tätort i Södermanland och centralort i Södertälje kommun, med 62279 invånare.

    Jämför med:
    Kalmar ca 36000 invånare

    Fortsätt du att drömma sköna upproriska poetiska drömmar om den romantiska förorten.

    SvaraRadera
  10. Krossa kommunismen!2009-12-22 09:41

    Naturligtvis kan man avfärda alla som inte håller med skribenten som rasister! Tyst på er mörkrets budbärare ty den sanna läran kan/får ej ifrågasättas.

    Idrott får aldrig bli politik. Älska Blåvitt.

    SvaraRadera
  11. Jävlar vad negativa kommentarer det var här då... Jag vet lite om Assyriska, men konceptet är ju störtskönt och framgången likaså. Bra skrivit.

    SvaraRadera
  12. Typiskt SveridedemokratPACK som spammar i kommentarerna så fort en invandrare kommer på tal. Hoppas ni blir bannlysta och skickade till Baden-Belsen era fascistsvin.

    SvaraRadera
  13. Respekt för förorten2009-12-22 10:28

    Kul när obildade rassar inte fattar att Baraben är fullt av förortsbarn (nu menar jag typen Kortedala & Biskop, inte Kungälv) och rödingar. Första gången ni besöker sidan för att ni bara sitt och googlar på förort + invandrare + slagsmål?

    SvaraRadera
  14. Pinsam krönika.
    //Stolt Örgryteängel

    SvaraRadera
  15. Respekt för förorten och anonym.....Med andra ord så har "krossa kommunismen" rätt i det han skrev.

    SvaraRadera
  16. baden-baden2009-12-22 13:19

    Apropå obildad.. det heter Bergen-belsen och inte Baden-Belsen... du blandar nog ihop lägret med en solstol som heter baden-baden. :)

    SvaraRadera
  17. Skön artikel, mer sån BB! Haha roligt att ser hur fascistsvinen upprörs... Ni har ingen plats på GU pack!

    SvaraRadera
  18. Ja ni har minst en anarkist bland supporterleden. MOI!

    Men men alla parlamentariska synder är förlåtna om ni håller på BLÅVITT :)

    SvaraRadera
  19. Jag lever i den bästa av världar. Håller på Blåvitt samtidigt som jag slipper att vara arbetare.

    SvaraRadera
  20. Hellre överklasspoesi än syrianidioti.

    Forza Blåvitt!

    SvaraRadera
  21. Fascistsvin och sverigedemokratpack? Endast den obildade sätter etikett på folk.
    Bara vänsterflummare kan i sin vildaste fantasi få de negativa kommentarerna här om artikeln att bli till främlingsfientlighet.

    SvaraRadera
  22. Första gången jag stöttade wisemen och själv var nära att hänga på dom, var när dom stod upp för GBG och piskade på anarkistkräken under göteborgskravallerna.... mera sånt wisemen.... på dom bara.

    SvaraRadera
  23. hellre Djurgårn...Äckliga AFF usch!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.