2009/12/22

Daniel Sjölund är ingen Pontus Wernbloom

HANKINS JULKRÖNIKA. Det tisslas och tasslas kring Daniel Sjölund. Den ena analysen mer meningslös än den andra avlöser varann just nu på sportsajter och i tidningar. Orsaken? De har tydligen ingen koll på vad som faktiskt händer. Priset tog väl en analys i en "närliggande upplaga" som konstaterade att Sjölund var närmare IFK - eftersom Djurgården verkade ha misslyckats att skriva kontakt med denne halvfinne.

Den får nog nomineras som kandidat till årets No shit Sherlock.

Sedan kom även brasklappen, att IFK nu konkurrerar med Europa om Sjölund. Ja, där måste han vara tokigt het. Om det nu inte menas att han är en sötebror, med "Europa". No shit...Holmes? När Daniel Sjölund dessutom visade redan i somras att han inte behöver någon agent för att sköta sina affärer, blev det väldigt tydligt att han har karaktär nog att passa in i Blåvitt.

Men, låt oss se över vad IFK Göteborg har sagt sig vilja ha.
- En Pontus Wernbloom-typ, en sådan spelare till vill vi ha, säger Jonas Olsson.

Utan att gå in på någon närmare analys av läget kan vi väl konstatera att Daniel Sjölund inte är aktuell för IFK Göteborg i en nummer tio-roll. Han är inte någon Wernbloom i vare sig spelstil eller spelkaraktär och värvas därför inte för den rollen. En scoutning av Wernbloom handlar om att IFK Göteborg just nu genomgår en tuff övergångsperiod på sitt mittfält.

Det kan tyckas konstigt att vi skulle ha det tufft på mitten när U21-landslagsmän står i kö när SteReO väljer ut startelvan. Men ser vi över materialet är det tydligt att Gustav Svensson just nu står på kö för att ta klivet ut i Europa.

BaraBen.com kan även avslöja att trion Tobias Hysén, Adam Johansson och Kim Christensen är väldigt sugna på att ta ytterligare ett snäpp uppåt i den europeiska fotbollshierarkin. Uppgifter till BaraBen.com gör gällande att de talat hoppfullt om att få chansen att spela i en större liga än Allsvenskan. Adam Johansson har trots sin långtidsskada haft ögonen på sig sedan länge från minst två lag i länder som rankas snäppet högre än Sverige. Men trots att inge konkreta anbud funnits den senaste tiden, kan inte blåvita fans andas ut. En Adam Johansson som kommer upp i normal standard blir utan tvekan såld till utlandet under transferfönstret i januari 2011.

Det hade jag vågat satsa mina barns collegefond på - om jag bodde i USA, hade barn och därmed tvingades spara till deras utbildning. Som tur är slipper jag den risken nu, men mer bergsäker på en backförsäljning än så här har jag inte varit på väldigt länge. Det hela kryddas nämligen av att Adam Johansson har stått på randen till att slå sig in i A-landslaget och därmed har den nödvändiga hunger som krävs för att lyckas stort som svensk toppspelare. Han förstår att IFK Göteborg inte är optimalt för att han ska behålla sin landslagsplats efter ett långt skadeupphåll och kommer därför vilja utmana sig själv med bättre motståndare - i en liga med högre tempo.

Det är en verklighet som vi måste vänja oss vid, även om vi tycker att den bör förändras. Men märk väl att det i första hand är klubbledningar, inte spelare, som bör känna ansvar för att minska gapet mellan Allsvenskan och Bundesliga eller Eredivisie.

Håller sig Adam hel, så säljer Håkan Mild honom efter säsongen 2010. En sommarförsäljning känns dock osannolik då uppehållet kommer VM-tidigt i år. Det finns helt enkelt mindre möjlighet för honom att visa upp tillräckligt, speciellt med tanke på att han kanske inte är i träning förrän ett par veckor före seriestarten i vinter. Allt detta är dock naturligtvis förutsatt att IFK Göteborg får in ett bud som gör att de inte tappar masken gentemot sponsorer och medlemmar - när de säljer honom. Håkan Mild har den otacksamma uppgiften att hålla både oss och spelarna nöjda. Jag avundas honom inte.

När det gäller Tobias och Kim så talar deras intresse för utlandssejourer ganska mycket för sig själva. Kim har trots sin fantastiska period i Göteborg kvar sitt hjärta hemma i Danmark och vet hur svårt det är för just målvakter att ta klivet upp genom den nämnda fotbollshierarkin. Det är ett tvåeggat svärd dock, för det lugnande för fansen i att målvakter är stenhårt konkurrensutsatta och därmed svårsålda så innebär det även en skarpt ökad risk för att en målvakt tar chansen att flytta på sig när den väl uppstår.

För tänk väl att ett par skador är allt som skiljer Kim Christensen från buren på Kamratgården och den i en VM-match i sommar. Allt kan som bekant hända i fotbollens värld. Och inget.

Tobias Hysén har varit ute på en sejour i Europa och vet därför hur det fungerar. Trots att Blåvitt misslyckades med att räkna antalet dagar han var i England så har tiden tillbaka på Kamratgården varit en succé. Glenns son har hittat hem och är det något jag är säkrare på i vinter än att Adam säljs utomlands under 2010 - så är det att Tobias Hysén kommer vända hem till IFK Göteborg efter en eventuell andra vända i utlandet.

Förutsatt att IFK Göteborg är intresserade då. I skuggan av Risp-gate så går det ju inte att förutspå någonting, egentligen. Men lik förbannat försöker vi ändå. Tobias Hysén är till skillnad från de unga talangerna, som Gustav, Seb, Söder, Bärkroth med flera, lite mer medveten om att detta kan vara hans sista chans för ett äventyr i en större liga. Men jag är även övertygad om att han väljer med omsorg, det kommer inte bara att krävas en sex-, sju, kanske åttadubbling av hans lön (exklusive förmåner och en fet sign on bonus), jag tror och hoppas att han har kyla att vänta in ett lag som ska spela i eller i varje fall kvala till Champions League. Det är han värd. Och då menar jag inte AIK.

Åter då till Daniel Sjölund och den tomma Wernbloom-roll vi så hett suktar efter att få tillsätta. Enligt en liten fågel som viskat i BaraBens öra så var ett av argumenten till att Elmar Bjarnason lämnade sitt sjukande norska skepp, ett så kallat "halvt om halvt, löfte". Om vad? Jo att få spela offensiv mittfältare. Den uppgiften har sedan i somras florerat under ytan vid flera diskussioner bland personer i den inre kretsen kring mittfältets formering. Hur det ligger till vet bara Stefan Rehn, Håkan Mild och Elmar Bjarnason.

Men det skickar även en signal om att vi även fortsatt kan tänka oss en annan spelartyp än Wernbloom-tian som offensiv mittfältare. Där har vi Jakob Johansson, Elmar Bjarnason, Thomas Olsson, Hannes Stiller och Pontus Wernbloom under 2009. Jag glömmer säkert någon ytterligare, då det roterats "friskt" på både position som uppställning. Men signalen om att föreningen väldigt gärna vill se en centertank i vår startelva ger inga som helst vibrationer om att Daniel Sjölund är den tilltänkte.

Men det innebär inte att Daniel Sjölund skulle vara inaktuell. Håkan Mild vet att det finns utlandsintresse för Gustav Svensson, Thomas Olsson vet själv att han nu intagit en backup-roll och att Sebastian Eriksson men främst Jakob Johansson ännu inte är redo för den stora uppgiften att ensamt kunna leda detta mittfält. Därför är Daniel Sjölund högaktuell för Blåvitt, men inte som ersättare till Wernbloom.

Det och bara det faktum att han år 2009 satte sig för att förhandla kontraktsförlängning utan någon agent med kommentaren: "det fixar jag själv". Tänk er blicken som Roger Gustafsson och Håkan Mild måste ha utväxlat efter att ha läst om det. Sådan kärlek tror jag hade fått Stålmannens laserögon att kännas iskalla i jämförelse.

Daniel Sjölund är högaktuell för Blåvitt.
Men Daniel Sjölund är inte Pontus Wernbloom.

33 kommentarer:

  1. Jag kan avslöja att samtliga spelare i IFK Göteborg är sugna på en större liga.

    SvaraRadera
  2. Nyheter från Ålands Radio
    22.12.2009 - 10:33

    Fotboll: Daniel Sjölund har ännu inte skrivit på något kontrakt för nästa säsong. Sjölund som har ett utgående kontrakt med Djurgården lämnar nu tillfälligt förhandlingarna för att fira jul hemma på Åland. Men enligt Daja själv har han haft kontakt med flera olika klubbar, däribland IFK Göteborg.
    - Det är en bra klubb som har ett väldigt gott rykte och jag känner även ett par spelare, men jag ska väl inte säga att det är supernära i dagsläget, säger Daniel Sjölund. Att han har gått skadad under hösten har inte skyndat på förhandlingarna, men enligt honom finns fortfarande intresse från ett antal europeiska klubbar. Samtidigt förnekar han att Djurgården inte längre skulle vara intresserade av honom.
    - Jag hade ett möte med sportchefen i fredags där vi diskuterade och de säger själva att de är väldigt intresserade av att ha kvar mig, säger Daniel Sjölund.

    SvaraRadera
  3. Ja det var ju verkligen ett avslöjande att just de spelarna var sugna på utlandet...

    SvaraRadera
  4. "En Adam Johansson som kommer upp i normal standard blir utan tvekan såld till utlandet under transferfönstret i januari 2011"

    No shit Sherlock!!

    SvaraRadera
  5. Hmm intr. läsning även om ett flertal slutsatser hamnar under:
    No shit Sherlock!!
    Men är inte så enkelt att skriva kritiskt utan att själv falla i gropen (för att använda ett halvt ordspråk) :)

    SvaraRadera
  6. Christian/ Du kan räkna kallt med att om Frankie skriver det så är det för att han hört att de sagt något om att de vill sticka nu och inte en lös slutsats. Fråga bara Håkan Mild om vad han säger om Frankies krönikor/bloggar. Har själv hört snacket...

    SvaraRadera
  7. Jag är rätt säker på att Adam bara har kontrakt över 2010 också så om han försvinner i jan 2011 så gör han det gratis... om han inte hunnit skriva på nytt vill säga.

    SvaraRadera
  8. Efter en lång analys om vårt mittfält och flera spelare är det enda vissa hakar upp sig på att han skriver "avslöjar" om att spelare gett signaler om att de söker sig till större ligor...

    Förvånad? Nej.
    Besviken på folks intresse för IFK? Ja.

    SvaraRadera
  9. "Enligt en liten fågel som viskat i BaraBens öra så var ett av argumenten till att Elmar Bjarnason lämnade sitt sjukande norska skepp, ett så kallat "halvt om halvt, löfte". Om vad? Jo att få spela offensiv mittfältare."

    Men, han har ju inte spelat annat än offensiv mittfältare... Jag antar att du menar central offensiv mittfältare?

    /A.

    SvaraRadera
  10. Just Wernbloom är hopplös att använda som jämförelse när man tittar på nyförvärv. Den karaktären och utstrålningen är snudd på unik. Vi gör oss själva en stor otjänst om vi försöker hitta nån som kan växa in i hans kostym.

    Jag tror t.ex. det är en av huvudförklaringarna till att Jacob Johansson fick en sån tuff start i år - att han fick gå in och "ersätta" Wernbloom när han var avstängd. Och sen blev han aldrig av med pw-spöket.

    Så jag ställer definitivt upp på att hamra in budskapet att vare sig Sjölund eller något annat nyförvärv är Wernbloom.

    SvaraRadera
  11. A 13:36/ Om man talar om en ytter, så är man just en ytter, eller kantspelare. Offensiv eller ej. En off mitt som det talas om här är ju en "nummer tio"...

    SvaraRadera
  12. Blåvitt behöver en vänsterfotad snabb, teknisk och kreativ yttermittfältare. Värva nu!

    SvaraRadera
  13. Det finns bara en Pontus Wernbloom, bara en Pontus Wernbloom.

    Och han kan vi självklart inte ersätta, vi borde inte ens försöka

    SvaraRadera
  14. SFAC/ Says!Pär Ericsson är den enda liraren i Allsvenskan som efter viss skolning kan axla Wernbloom.

    SvaraRadera
  15. Alla spelar är ALLTID högaktuella för klubbar i Europa när de är dax att skriva kontakt... Ni minns väl hur många som kollade på Sella innan han förlängde...!

    SvaraRadera
  16. Frankie snart klar för the Sun! Bara detaljer återstår.

    SvaraRadera
  17. Varför inte locka hem Pontus igen? Han har väl inte fått så mycket speltid i Holland?

    SvaraRadera
  18. "Daniel Sjölund är ingen Pontus Wernbloom"
    No shit, Holmes?

    SvaraRadera
  19. Filip/ Säg det till kvällstidningarna som kallar Sjölund för Wernblooms ersättare...

    SvaraRadera
  20. Avslöjandet om att Elmar vill/och enligt honom värvades som "tia" är väl ingen nyhet? Det finns bland annat att läsa i Änglarnas förra numera av Blått&vitt.
    //Fredrik

    SvaraRadera
  21. Det intressanta är att folk hänger upp sig på ett ord här eller där men struntar i de faktiskt stora frågorna. För många gaisare på baraben?

    SvaraRadera
  22. Det intressanta är väl att Sjölund inte är någon target, vilket PW var.
    Kanske är det Daja som ska pröva på vmf-positionen. Han kan ju inte vara mera enfotad än vad Elmar är, kanske kan Daja få in ett inlägg med vänsterfoten ibland. Men att också köpa in en vänsterfotad back som kommer med fart på överlapp är väl för mycket begärt?

    SvaraRadera
  23. Mitt i allt mitt julstök då knäcken ska knådas, bullar ska bakas, granar ska upp på biltaken och skapar mer förvirring än Martin Mutumba i Göteborg, paketen ska lackas sista chokladen ur den där kalendern ska käkas innan den blir för gammal.

    Ja, just när jag står där så känner jag att det är något som saknas, för vare julaftonsmorgon så brukar hela familjen sätta sig ner för att äta den klassiska mackan (i alla fall i vår familj) med julskinka på, och senap förstås. då brukar min mamma läsa julevangeliet ur bibeln för att man ska komma i rätt stämning och allt det där. ni fattar själva.
    just en jul, jag minns det som om det vore igår, så gick jag ner och kollade baraben på morgonen och hittade den vackraste krönika som skrivits här på denna hemsidan. året var 2007 guldet var bärgat hem till stad som hade förtjänat det efter 11 års lång väntan.
    det som jag skulle komma till är att jag undrar om det kommer komma något lika vackert i skriftform detta året som jag om min familj skulle kunna får åtnjuta detta året?
    jag kan bara säga att jag hoppas detta innerligt och skulle vara fantastiskt glad om det blev så även detta året, fastän inget guld.


    Tack på förhand //B

    SvaraRadera
  24. Finns det ingen gangster i bergsjön vi kan slänga in på vänsteryttermf som snurrar upp backlinjer och tatuerar sig lite galet och rånar hela kiosken. Dessutom så är han ändock renlevnadsmänniska och förstå att det är korkat att snusa under en fotbollsmatch?

    SvaraRadera
  25. Eftersom daja är vänsterfotad kan han nog slå inlägg med vänsterfoten.

    SvaraRadera
  26. Lite kul att skribenten väljer att raljera över andra som skrivit om Sjölund.

    AVSLÖJAR att allsvenska spelare vill utomlands. Kan nästan tro att han jobbar på kvällstidning.

    Sjölund är INTE samma spelartyp som Werner. Som sagt; No shit Sherlock.

    För mig är Daja varmt välkommen yill Blåvitt.

    SvaraRadera
  27. "till Blåvitt" givetvis.

    SvaraRadera
  28. Stackars Blåvitt med dessa fans2009-12-23 02:34

    Mr65%/ Du måste ju försöka göra bort dig själv eller så är du lite bakom. De som säger att Sjölund är Wernblooms ersättare är ju kvällstidningarna, varav det raljeras över detta i krönikan.

    Fan försöker du göra dig dum eller är du det på riktigt?

    Gällande spelarna som vill utomlands så kanske du borde ha läst baraben förr för att veta. Om Frankie skriver att det är så, så har han snackat direkt med dem och då är det ingen allmän dröm utan ett mål för säsongen. Men det är klart, en besserwisser på internet utan koll kan väl lalla runt bäst han vill........

    SvaraRadera
  29. @21:58 - haha. Ärligt talat hade det varit rätt kul med en sån karaktär inmixad i det fina lagbygget. Imo var PW lite av en sån typ faktiskt.

    SvaraRadera
  30. "Stackars Blåvitt med..."

    Jag står på mig. Anser fortfarande att det känns lite löjligt att slå på stora trumman för att man kommit på att Sjölund och Wernbloom inte är samma typ. Samt att skriva det där om att vissa spelare vill bli utlandsproffs.

    Om du själv hade haft bättre koll så hade du vetat att både Kim och vår käre Tobbe m fl har uttalat sig tidigare om att de kan tänka sig att lämna om rätt bud kommer.
    Inget scoop i det direkt.


    Sedan är jag ledsen om jag fick dig att gråta då vi inte hade samma åsikt i ämnet. Tror nog att Frankie sitter inne med tillräcklig grad intelligens för att både kunna ta och ge kritik.

    Tack för ordet och Forza Blåvitt!

    Nu lämnar jag sandlådan så du kan få min spade.

    SvaraRadera
  31. Det var länge sedan som lill-Glenn och Kim gick ut med att de kunde tänka sig attlämna om rätt bud kom.

    Inget konstigt i det men förstår inte riktigt nyhetsvärdet i det. Kvällspressen hade ju uppe detta för länge sedan.

    God Jul alla Blåvita!

    SvaraRadera
  32. Det är ingen nyhetsartikel där något "nyhetsvärde" framhävs, det är en krönika smarto.

    SvaraRadera
  33. Janne Tauers kompisar har startat resebyrå.

    www.sandhamnstek.se

    Någonting för Öis kanske?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.