2009/09/18

Smått och tragiskt

SMÅTT & GÔTT. Det finns en hel del att fundera och tänka till kring efter att ha spenderat gårdagskvällen med att kolla på två matcher ur premiäromgången av Europa League. Först ut i sändningen var Panathinaikos-Galatasaray som följdes upp med Everton-AEK. Spännande, men också lite tragiskt...

Det tog ett bra tag innan jag fattade. Men efter att ha lyssnat på konstant läktarsång från Goodison Parks läktare i en halvlek insåg jag att det inte var hemmasupportrarna som hördes. Och när ställningen var 4–0 till hemmalaget i den 90 minuten var det fortfarande bortafansen som var de enda som hördes på stadion. Jag har alltid föredragit engelsk läktarkultur med sång, humor, spontanitet och inte haft så mycket intresse av tifon, flaggor, konfetti och trumma. Och även om jag redan är väl medveten om det förfall som skett på Englands läktare så var det nog dagens upplevelse som slutligen fick mig att inse tragiken. När ett antal hundra Blåvita kunde göra sig hörda genom "kan ni höra våran sång, AIK, AIK?" på Old Trafford hösten 1994 var det ett stort wow. I går hade ett par dussin Blåvita kunnat sjunga ut Evertons supportrar i 90 minuter. Tillåt aldrig att samma sak händer här som hänt i England.

«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»

Bjärsmyr gjorde en bra insats för ett i övrigt mediokert Panathinaikos. Bjärsa har utvecklats enormt de tre senaste åren. Från att ha varit inte så mycket mer än en lång mittback med ganska bra luftspel har han plötsligt blivit en ledarfigur, en pådrivare och en uppspelsexpert. Det är inte utan att man hade föredragit att hålla kvar honom resten av säsongen och låta honom gå som Bosman istället för att ta de där fjuttiga miljonerna det blev. Med ett bibehållet mittbackslås i form av Bjärsa-Ragge hade vi inte förlorat mot TFF borta och inte heller bara fått oavgjort mot Häcken och Helsingborg. Det hade varit ytterligare sju inskrapade poäng och överlägsen allsvensk ledning.

«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»

Men hur mycket är egentligen ett SM-guld värt? Nu kanske det visar sig att vi kan vinna SM-guld även utan Bjärsa och att valet att sälja därmed var helt rätt, men om så inte sker? Hur många miljoner skiljer det mellan guld och en andraplats, för att inte tala om okvantifierbara förluster supporter-, och intressemässigt?

«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»

Något annat som är tragiskt är att studera följande resultat från veckans europacupspel:
  • Liverpool-Debrecen 1–0
  • Hapoel-Tel Aviv-Celtic 2–1
  • Basel-Roma 2–0
Ett Debrecen som över två matcher var spelmässigt underlägset bonna-Kalmar klarar sig med en hedersam förlust mot Liverpool. Ett Hapoel som över två matcher inte var många snäpp bättre än ett IFK i årets djupaste svacka slår Celtic. Ett Basel som enbart på grund av domare Richmond slog ut förra årets IFK piskar upp Roma med två mål. Varför ska det vara så jävla svårt för svenska lag?

«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»

Något som inte är lika tragiskt är att studera följande resultat från veckans europacupspel:
  • Cluj-FC København 2–0
Den klubben kan man inte annat än önska att det går åt helvete för. Att med de förutsättningarna inte ha lyckats bättre än att ta sig till ett enda gruppspel i Champions League är ett fett jävla finger i ansiktet på "Don Ø" som på det senaste inte uttalat sig så kaxigt som han brukar. Jag skrattar ännu mer när jag ser att aktien för Parken Sport & Entertainment som äger hela skiten har tappat mer än 50 % på ett år. Go to hell!

«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»

Ett annat lag som det gärna får gå åt helvete för är Gais. Men när det gäller supportrar mot media skiter jag i hat—vilken jävla spinn det blev bara för att jag råkade nämna att hatet är en del av fotbollen...—och ställer mig istället vid deras sida och pekar ut media som idioter. Läs Gais redogörelse för Keene-incidenten. Så det som enligt medierna var nidvisor, antändande av trähus, pissande på detsamma, och attacker mot bostaden var egentligen inget annat än en helt vanlig uppladdning inför match på ett ställe som råkade visa sig ligga nära Keenes bostad. Hur fan ska jag kunna tro på allt annat som tidningarna skriver om de inte ens kan få något så här simpelt att stämma?

«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»

Det är däremot tragiskt att det går bra för ett lag som Red Bull Salzburg som i går slog Lazio med 2–1 på bortaplan. Österrike är ett skräckexempel på vad som händer när man släpper tyglarna fria för företag att blanda sig i fotbollen. Det värsta exemplet är kanske den numera nedlagda andradivisionsklubben SC Schwanenstadt som för ett par år sedan bytte namn till SCS bet-at-home.com. Tur då att det åtminstone finns ljusglimtar i mörkret. Till exempel storebror Tyskland där förbundet åtminstone satte stopp för Red Bulls planer på att skapa sig ett nytt Salzburg i östyska Leipzig. Nu fanns det visserligen inget som kunde hindra företaget från att köpa 49 % av klubben och få igenom ett namnbyte från SSV Markranstädt (förort till Leipzig) till RasenBallsport (RB...) Leipzig, men det finns åtminstone en gräns någonstans.

«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»

Men hur mycket är egentligen ett gruppspel i Europa league värt? Är det värt att helt tappa sin identitet och all form av respekt för ett par matcher i Europa? Naturligtvis inte. Den dagen IFK Göteborg trampar över den gränsen trampar jag inte längre förbi spärrarna på Gamla Ullevi.

«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»

Tragiskt är det även att ni läsare är beroende av något så simpelt som poäng till fyra spelare efter en Blåvittmatch. Här är cupfemman i kortformat:

5 poäng: Sebastian Eriksson - Tittfinten går liksom inte att överträffa. Den är så jävla snygg. Och Crumbs klippning gör den inte sämre.
3 poäng: Tobias Hysén - Gör om, gör rätt, tänkte Tobbe, och det visade sig vara ett genidrag att åter försöka runda tafatte Pär Hansson.
2 poäng: Elmar Bjarnason - Ni kanske minns "Mild är överallt på plan, gärna samtidigt". Elmar är i alla fall överallt på plan. Dock inte samtidigt.
1 poäng: Hannes Stiller - Killer Stiller blev Assist-Stiller, hur fan det nu gick till? Två målgivande passningar. Chippen till Hysén en delikatess.

«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»

Det ryktas att det för cupfinalmatchen mot AIK sålts 4 000 biljetter på norra stå till göteborgsadresser. Det ryktas även att björnar inte skiter i skogen och att Pamela Anderson inte sover på rygg...

«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»

I all tragik är det i alla fall skönt att konstatera att det ska väldigt mycket till för att vi ska missa europacupspel nästa år. För det första måste vi förlora cupfinalen. För det andra måste vi hamna utanför topp tre. För det tredje måste även AIK hamna utanför topp tre. Ibland är det faktiskt omöjligt att vara pessimist, så jag har redan börjat se fram emot lottningen av 2010–11 års säsongs första kvalrundor vilken bör äga rum om sisådär nio månader. Nedräkningen har börjat!

«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»

Sist men inte minst, tragiskt att Blåvita supportrar blir bortsjasade från sportbarer och pubar för att ge plats åt folk som aldrig varit i Barcelona eller Milano men som ändå tycker att det är så hardcore att hålla på Barca och Inter. Vad är det som säger att Helsingborg-IFK i en cupsemifinal har mindre underhållningsvärde än en 0–0-match, bara för att spelarna som inte lyckades göra mål hette Ibrahimovic och Eto'o? Tyvärr är vi på väg åt ett håll där det bli mer och mer internationellt "supporterskap" och mindre och mindre känsla för de lokala fotbollslagen.

35 kommentarer:

  1. NNUUUU GÅR vi MOT DUBBELN FÖRFAN!!

    SvaraRadera
  2. Härligt lite bitter artikel- jag håller med dig om allt! Särskilt att jag hoppas det går åt helvete för fc Köpenhamn, de skall veta att de inte är bättre än något topplag i sverige dvs blåvitt trots sina miljoner. Populistlag utan anor.
    för övrigt alla pratar om AJK, men ingen pratar om kalmar, tror de blir farligare än solna.

    SvaraRadera
  3. Fan, det var mycket agitation såhär på en fredag. =)

    SvaraRadera
  4. Jävlar... hets-overload...

    SvaraRadera
  5. F(u)CK är en skitklubb, man ska ge fan i att slå oss på straffar i en RLfinal för några år sen...

    Ja lottning till 2010/11års säsong ser jag fram emot rejält, synd bara att vi inte kan få Luch-Energia Vladivostok, DÄR snackar vi bortaresa.

    SvaraRadera
  6. Håller med dig feldgrau, var själv på P.C och såg blåvitt, i den 80:e nånting minuten flippade dom över alla skärmar till Viasat Sport kanalen. Nu ledde visserligen Blåvitt med 1-3 men ändå..Skandal.

    SvaraRadera
  7. Håller med till 100 % Kunde inte sagt det bättre själv ! :)

    SvaraRadera
  8. 5 poäng: Hela laget
    3 poäng: Alla Änglar på plats
    2 poäng: Tittfinten
    1 poäng: Resan Hem med finalplats.

    SvaraRadera
  9. Håller med om sista stycket. Vi går mot en alltmer polariserad uppdelning av de fotbollsintresserade i landet. De som har ett lättsamt intresse för fotboll och håller på Barca eller Inter å ena sidan och så vi som håller fast vid de svenska lagen å andra sidan. Folk som håller på gais eller gnaget kan man i alla fall ha någon slags respekt för men TV-supporters är det värsta som finns.

    SvaraRadera
  10. Fan vad bra du skriver feldgrau! Tack för en läsvärd artikel så här på fredagseftermiddagen. Den dagen IFK Göteborg blir ICA Göteborg tar även sagan slut för mig. Låt oss hoppas att den dagen aldrig, aldrig någonsin, kommer.

    SvaraRadera
  11. för jävligt att media blåste upp keene historian så till den milda grad, de medier som hängde på storyn borde be om ursäkt offentligt. hade baraben inte skrivit och hänvisat till gays hemsida så hade jag fortfarande trott att det var en "huliganattack"

    fy fan media ta ert ansvar i fotbollsdebatten.

    nästa gång kanske man själv tar en öl i närheten av dulees bostad exempelvis.

    SvaraRadera
  12. Gött skrivet, ja Keene-storyn är ju verkligen helt sjuk.

    Lika sjukt som det du säger om Blåvitt vs. Övrig europafotboll på sportbarerna i stan. Var det någon som var på ett ställe där de faktiskt prioriterade blåvitt, eller iaf visade bägge!?
    Var en jävla massa folk där jag var, kändes som flest blåvita, men det var liksom inget snack, i 80minuten - zapp -> Inter - Barca.
    Jävligt trist. Var fan är lokalpatriotismen? =(
    /New Cult King

    SvaraRadera
  13. Jag håller med om att vi går mot en delning supportermässigt i Sverige.
    Jag verkligen avskyr personer som "älskar" Liverpool,Inter, Real Madrid osv men som aldrig har varit där...det är bara pinsamt!

    Vi går mot konkurrens där PPV och betalkanalerna tar fotbollssupportrar från läktaren till TVn. Därför är det viktigt att produkten "se Blåvitt LIVE" är bra. Drömmen är 15.000 säsongsbiljetter och att medgångarna slåss om resterande 4.000 biljetter. Men då är det viktigt att att man får valuta för pengarna MERVÄRDE!
    -Riktigt bra priser på årskort. 50% rabatt mot ordinarie vore rimligt.
    -Bra tifo
    -Utöka Levande Sittplats, jag personligen tror den sektionen kommer växa nästa år..
    -Bra spel, Blåvitt har bjudit på Champangefotboll ett antal matcher på GU. Detta är viktigt och gör att suget ökar. Vi är oslagbara hemma!
    -Bra tryck på läktaren. varför bara Klacken och LS? Få med alla 4 sektionerna i läktarsången. Lyssna på Turkarna eller Grekerna, där snackar vi engagemang och läktarspel från ALLA!

    /Olivedal 1904

    SvaraRadera
  14. Håller med om det mesta bitter-fi**an ;)

    Dock 2 saker:

    1. Nu så jag inte Everton Aten matchen men du behöver inte vara orolig. Visst har stämningen sjunkit på engelska arenor men du upplever fortfrande grym och unik stämning när du besöker öarna och kollar boll, tro mig! För övrigt, ni som klagar på stämningen på engelska matcher, har ni varit på matcher där över huvud taget eller läser ni bara om det på nätet??

    2. Visst att gais snorungarna råkade befinner sig just där. För det har ju gais skrivit på sin hemsida...ehh..

    SvaraRadera
  15. New Cult King: På Rose & Crown bytte de inte utan visade båda.

    SvaraRadera
  16. Utgår ifrån att du pratar om stars n bars feldgrau, stolpskott på den baren.

    SvaraRadera
  17. Som någon skrev häromdagen. Inter och Barcelona har ju vi plusstatistik mot

    SvaraRadera
  18. Bra skrivet!

    Fast jag måste ge cred till Red Bull när de är så kreativa att de hittar på den helt nya förkortningen RB (Rasen Ballsport betyder fritt översatt Gräs Bollsport) i klubbnamnet bara för att få med sina egna initialer.

    Tyskarna är på gång nu. Dom spelar rolig fotboll i Bundesliga, på läktarna har det alltid varit drag och ligan är på väg att passera den italienska i intresse. Det är jäkligt kul att följa Marcus Berg i Hamburg, speciellt nu när Guerrero blev långtidsskadad så kommer Mackan säkert få spela en hel del. Hapoel hamnade ju i Hamburgs grupp i Europa League så om vi hade slagit ut israelerna hade chansen varit god att Mackan skulle spelat mot Blåvitt på GU, de hade ju varit riktigt mäktigt!

    SvaraRadera
  19. new cult king/ Varför reagerade ni inte då??? Om kunderna inte vill se matchen så visar de inte matchen. Hallå eller.

    SvaraRadera
  20. "Tragiskt är det även att ni läsare är beroende av något så simpelt som poäng till fyra spelare efter en Blåvittmatch. Här är cupfemman i kortformat:"

    Hur kan du pissa på dina läsare på det där sättet. Jävla pajas.

    SvaraRadera
  21. Anonym 16:20/ Jag har hört ett antal berättelser från engelsmän som varit på plats i Sverige och imponerats av läktarkulturen här, och sagt att den är så mycket mer levande än i England. Jag erkänner att jag inte sett en PL-match på plats, men jag har inte heller någon anledning till att misstro det jag fått höra.

    Gällande Keene-incidenten tror jag faktiskt inte att det var någon attack mot honom utan ett rent sammanträffande. Du får naturligtvis tro att det inte var så men allt pekar på att media överdrev.

    Anonym 18:53/ Du förstår inte riktigt det här med sarkasm, eller genomgående teman va?

    SvaraRadera
  22. U N D E R B A R artikel!
    Baraben när den är som bäst.

    SvaraRadera
  23. Håller verkligen med om det allra sista. Det är patetiskt med fotboll som enbart underhållning. Att hålla på ett lag från Spanien utan att ha annan anknytning dit än Zlatan?

    SvaraRadera
  24. Tack Feldgrau!

    Många bra och viktiga punkter, håller med i allt du skrev.

    SvaraRadera
  25. Mycket bra artikel. Jag håller med - fullständigt!
    Att hålla på ett lag i något annat land typ Man U, utan att ha någon anknytning är korkat.

    Nåväl, Blåvitt - kom igen nu gubbar, nu tar vi fanimej tre pinnar på söndag!!

    SvaraRadera
  26. BLÅVITT, KOM IGEN NU FÖR FAN GUBBAR! NU TAR VI DUBBELN!

    SvaraRadera
  27. mikael dyrestam borde fått poäng

    SvaraRadera
  28. feldgrau, det bästa jag läst på länge - tack ska du ha gubben!

    SvaraRadera
  29. Trevligt inlägg som vanligt men däremot tycker jag att du lägger lite väl mycket tilltro till Bjärsa. Inte fan är han värd 7 pinnar i allsvenskan?! Tycker Hjalle istället ska hyllas som vuxit som spelare och till slut visat att det är mittback han ska vara. En mittback som dessutom kan skruva in frisparka från 35 m..... Det hade aldrig Bjärs gjort :)
    //Karlsson

    SvaraRadera
  30. Självklart håller man ju på sitt lokala lag! Visst att de kanske spelar bättre boll i Champions League men varfan är kärleken? BLÅVITT <3

    SvaraRadera
  31. Karlsson: Visst har Hjalle vuxit, och han spelade fantastiskt bra mot Ellos och Gefle. Men innan dess kostade han oss helt klart några poäng. Och i onsdags mot HIF var han tillbaka till gamla synder igen. Först vid 1-1 målet, var är Hjalle? 10 meter bakom sin gubbe Sundin.. Och sedan levererar han en sidledspassning som sista gubbe på offensiv planhalva till en framrusande helsingborgare. Nej, jag hoppas att detta var ett tillfälligt bakslag mot HIF och att han fortsätter på den inslagna positiva vägen mot Bajen imorgon.

    SvaraRadera
  32. Härlig och rolig läsning..
    Alla äkta storklubbs fans som dessutom har mage att håna allsvenskan för att de är så jävla tråkig fotboll kan man inte annat en tycka synd om..

    SvaraRadera
  33. Vad är underhållning? Jag blir underhållen även av en snöplig förlust borta mot Trelleborg typ

    Allt handlar om känslor. Jag har svårt att få såna känslor av ett lag ifrån ett annat land

    SvaraRadera
  34. Sist men inte minst . Stars n Bars på Järntorget körde blåvitt - HIF på alla storbild . klippte dock någon minut innan slutsignal men då var det ju klart och Barca matchen pågått några minuter. Dessutom 34:- för en stor stark. Hasse

    SvaraRadera
  35. Nästa gång jag är i Solna ska jag pissa på trädet som Dullee bor i.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.