2009/09/29

Frusen och usel insats av U21

U21. Det brukar vara roligt att se vårt Blåvita U21-lag spela boll. Det var det inte i kvällens match mot Ängelholm. Verkligen inte. Det var kallt och jävligt och spelet var rent utsagt uselt långa stunder.

Första halvlek passerar bara förbi i en orgie av misstag, chanspassningar och oordnat spel. En av få som kvittera ut godkänt i denna halvlek är Tobias Sana. Han försöker åtminstone och skapar en hel del, utan att tappa boll allt för enkelt som i stort sett alla andra ägnar sig åt. Ängelholm skapar förvisso inte så mycket heller men när dom gör det känns det tyvärr farligt. Samspelet mellan Kalle Svensson och Toumo Turunen är obefintligt. Kalle är den som är bäst av de två i första halvlek där Toumo verkligen inte gör många rätt.

Framåt händer inte nånting på hela halvleken. Kalle är farlig på ett par hörnor men i övrigt ser man inte mycket av det fina spel som brukar prägla U21-matcherna. Fina överlapp, bra kombinationer, skott utifrån. Nada. Första halvleken slutar således 0-0.

I andra halvlek blir det iallafall lite bättring. IFK tar tag i spelet från början och visar vilket lag som skall föra matchen. Sana är nu än mer delaktig i spelet och är den som hela tiden skapar farligheter. Trots det som händer ett par minuter senare är han solklart matchens bästa spelare. Och vad är det då som kommer hända? Jo, vi tilldelas en straff efter att Kalle blivit nedriven i straffområdet i en situation som följer på en hörna. Sana går fram och slår den men sätter den i stolpen och ut. Där kändes det som att det fanns en chans att börja punktera den här matchen men den missades.

Istället gör Ängelholm 1-0 efter att en av deras anfallare löjligt enkelt rinner igenom vårt mittförsvar och enkelt sätter bollen bakom en annars väldigt bra Marcus Sandberg. Nu är det kärvt läge, minst sagt.

Blåvitt trycker på och äger verkligen spelet men har svårt att komma till de riktigt farliga chanserna. Efter en hörna kommer dock den eftrerlängtade kvitteringen då Jakob trycker in bollen efter en trippelchans i boxen.

Det återstår nu ca en kvart av matchen och denna domineras av IFK Göteborg som sätter en väldig press mot de gulas mål. Chanserna kommer, främst från Sanas fötter, men det blir trots allt aldrig extremt farligt. Noggrannheten, som Eilert alltid tjatar om, är lika med noll framför mål och istället kommer Ängelholm i ett par farliga kontringar. Dessa resulterar dock som tur är inte heller utan matchen slutar således 1-1.

Det här är match som vårt U21-lag skall vinna. Det vet alla som var där och tittade och alla som spelade. Att inte göra det är långt ifrån godkänt. Tobias Sana och Marcus Sandberg som tidigare nämnts är två av otroligt få som kan kvittera ut godkänt betyg. Sana är tillochmed riktigt bra stundtals men straffmissen drar ner intrycket en aning. William glimtar till stundtals och höjer sig något i andra halvlek innan han blir utbytt. Laget i övrigt svarar för en blek insats.

Nästa match i U21-slutspelet är nästa tisdag mot Öis, och då krävs det vinst. Om det sedan räcker för avancemang är en annan femma.

Olofs intryck: Nej, detta var väl ingen höjdare. IFK Göteborg var det spelförande laget och hade mest boll men anfallsspelet gick i stå i och med att Ängelholms backlinje orkade haka på Williams rusher och lyckades störa honom. Därför fick han oftast vända upp och leta passningsalternativ istället för att avsluta och det bromsade upp anfallen. Man lyckades skapa några hyggliga chanser efter lite bollande runt backlinjen och med lite tur hade Robin Alnäs lyckats få in bollen vid två tillfällen när hans avslut styrdes av täckande ben först stolpe ut och sen strax utanför.

Målet görs av Jakob Johansson där han fullkomligt dönar in bollen på volley efter att ett avslut räddats på mållinjen vid en tilltrasslad hörna. Med Robin Alnäs två borttäckta skott från nära håll i minnet gick det ett sus genom publiken när det första avslutet täcks på samma vis, bollen skulle tydligen inte gå in idag, men så följdes suset upp med ett förlösande jubel sekunden efter när Jakob distinkt trycker in bollen. Åtminstone den sekvensen värmde.

Vad gäller spelarinsatserna så Sana var bra och man spelade oftare på hans kant än på högerkanten, vilket är förståeligt för det blev bra mycket mer åka av när bollen var på vänsterkanten än nån annanstans. Synd att han brände straffen för det förstörde en tio minuter av hans match då han verkade ha svårt att släppa missen och gick och hängde med huvudet istället.

Även målvakt Sandberg skötte sig bra där han vid ett flertal tillfällen tvingades till kvalificerade räddningar när ängelholmare lyckats ta sig igenom mittförsvaret.

IFK Göteborg försöker forcera in ett vinstmål de sista minuterna men man är aldrig riktigt nära att lyckas. Kallt var det också. Vintern kom fort i år!

Nu är det måstematch mot ÖIS nästa tisdag som gäller. Samtidigt måste Ängelholm förlora mot Malmö FF och sen är det en målskillnadsaffär som avgör ifall säsongen är över eller ej.