2009/07/19

Inte självklart att ersätta Wernbloom

SILLY SEASON. Centrala finska U21-backen/mittfältaren Tuomo "Muki" ("Muggen") Turunen är klar för IFK Göteborg. GT avslöjade här om dagen nyheten om att han var högaktuell och i dag satt han bredvid Håkan Mild på Gamla Ullevis läktare. Nu fattas bara en norsk spelare i den blåvita försvarslinjen så är hela norden representerat:

Kim "Dansken" Christensen, Toumo "Finnen" Turunen, Ragnar "Islänningen" Sigurdsson, Hjalmar "Islänningen" Jonsson och svenskarna Mikael Dyrestam, Karl Svensson. Chocken vore väl en comeback av Jon Inge Höiland vars Stabaek är i finanskris...

Men eftersom det verkar vara en defensiv och en offensiv pjäs som skall täppa igen luckorna efter duon Bjärsmyr och Wernbloom lär den comebacken endast förbi en nostalgisk dröm. Men var inte så säkra på att det blir fler nyförvärv.

Traditionellt sett, ja begränsat till Håkan Mild-eran i alla fall, så är ju IFK Göteborg väldigt restriktiva med nyförvärv utifrån föreningens gränser. De "nyförvärv" som görs i pressade lägen har under senare år i allt större utsträckning kommit från våra egna led. Nu har flera före detta och nuvarande Blåvitt-stjärnor uttalat sig i frågan, säkerligen till Milds förtret, med önskemål om offensiva förstärkningar för att fylla luckan efter Boom-Boom Wernbloom.

Men se det inte som självklart. Blåvitt både kan och skulle klara av att ersätta Wernbloom inom föreningen, något Mild och company även lär överväga. Samtidigt är det en chansning, eller vågspel om ni så vill, då det är tufft att förlita sig på tonårstalanger när Europaspel och allsvensk guldstrid är höstens företag.

I dagens seger mot Trelleborg fick vi se lite indikationer åt vart det kan sluta. Thomas Olsson är i dagsläget tränarnas naturliga val för vår offensiva mittfältsroll, med yngre talangen Jakob Johansson som backup. När TO går av, för det lär han göra mellan varven, så flyttas laget om så att Jakob tar den centrala rollen som släpande forward, så att säga.

Sedan kan det diskuteras om Olsson har det rätta steget för att styra vårt anfallsspel när toppmotstånd står på andra sidan planen. Lika så kan det ifrågasättas om Jakob är färdig för utmaningen, om han kan lyfta sig det snäpp som krävs för att lägstanivån inte ska vara lite för låg. Men dessa två spelares insatser i spelsystemets kanske viktigaste position visar oss en sak med all säkerhet - det är inte säkert att vi får se något offensivt nyförvärv i sommar...

41 kommentarer:

  1. Fan vi behöver ju en vänsterback!

    SvaraRadera
  2. Måste säga att JJ gjorde sin bästa match denna säsongen idag.

    Dyre visar att alternativ finns även om jag hoppas att de finns möjligheter för honom att sitta över några matcher. Detta för att man inte ska bränna ut honom.

    SvaraRadera
  3. Varför då, kungdyre spelar ju där.

    SvaraRadera
  4. Bra match idag, och kanoninsats av Dyrestam. I Gp står det om matchen på hela 7 rader, Elfsborgs och helsingborgs bortasegrar behandlas utförligare, märkligt...

    SvaraRadera
  5. Finns bara en värvning som duger: Kimm Källström

    SvaraRadera
  6. Nej, Jacob var tyvärr sämst idag. Han får ta på sig målet. Och inte hittade hans pass rätt många gånger. Ok, han gjorde ett mål framåt också, men det var ett himla turmål via målvakten i TFF.

    SvaraRadera
  7. Vem är Kimm källström?

    SvaraRadera
  8. Kim Källström

    SvaraRadera
  9. Jakob var bra. Ett mål och fixade straffen som var ganska billig.

    Men alla som inte gillar Jakob, då måste han vara lika bra som Ragnar eller någon annan i den klassen för att han skall vara bra.

    SvaraRadera
  10. "Han får ta på sig målet."

    Varför får Jakob ta på sig målet när det var Dyre som släppte första stolpen?

    SvaraRadera
  11. T.O. & JJ håller inte i Europa som offensiva mittfältare. Värva!
    Dyre funkar kanske i Europa som mittback, men definitivt inte som vänsterback.
    Jag förstår inte riktigt lovsången av Dyre idag. Visst, för att vara 17 och spela på en ovan position i sin hemmapremiär gör han en kanoninsats, men han såg ofta seg och passiv ut, många bakåtpassningar blev det. Dyre & JJ måste vara ett av de underligaste vänsterkantspar vi någonsin haft, och hade inte TFF haft 70% av laget skadade hade vi åkt på vår första hemmaförlust. Basta.

    SvaraRadera
  12. 19/7/09 22:11

    Palla, om vi så hade haft barcas trupp så hade du hitta något att klaga på!

    SvaraRadera
  13. anonym 22:07/ Han syftar naturligtvis på att Jakob var den som slog bort bollen i vårt anfall före deras mål.

    SvaraRadera
  14. anonym 22:13/ Så du tycker på fullaste allvar att de killarna som nämns är i toppklass? Motivera gärna varför inte våra egna spelare skall kunna sakligt kritiseras utan att sådana som dig tar debatten till en pajkastningsnivå...

    SvaraRadera
  15. Det fanns bara en kung idag och det var Ragnar. Och då räknar jag inte ens in straffmålet. Ragnarök ska ha 10 poäng idag i Feldgraus femma. Om nu Feldgrau har hittat nätverkskabeln..

    SvaraRadera
  16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  17. 19/7/09 21:52. som någon skrev här nere, dyre går bort sig lite och de är väl de som skapar målet.

    19/7/09 21:42
    Dyre kommer inte kunna prestera sånna här matcher om han ska spela alla matcher som väntar under hösten.

    Rent allmänt tycker jag att han ska spela på kanten som idag. Vi hade för första gången under säsongen två sidor som funka att anfalla på. Detta mycket tackvare dyres löpningar.

    SvaraRadera
  18. Så som jag uppfattar baklängesmålet är det JJ som släpper markeringen på sin gubbe och tar några steg framåt. Eller såg jag fel?

    SvaraRadera
  19. Det är bara att inse fakta: Vi hade tur och snubblade fram en seger över Trelleborgs B-lag. Det var seeegt. Bättre att inse detta nu än efter matcherna mot Tel Aviv.

    Och anonym 22.13:
    Om Abidal och Iniesta hade varit lika passiva som vår vänsterkant var idag, hade halva Katalonien krävt pengarna tillbaka på säsongskorten.

    SvaraRadera
  20. Den dagen Ragnar försvinner blir det kris, hoppas det inte händer på en väldig lång tid. Ragnar är vår bäste mittback sedan Jocke Björklund.
    Tycker Dyrestam är duktig, men han spelar ibland med för små marginaler.
    Måste även säga att Hjalmar har skärpt sig avsevärt de senaste månaderna, känns t om stabilt med honom på plan, Vem hade trott det.. Skall bli kul att se finnen i den blåvita dressen:)

    SvaraRadera
  21. På officiella fick jag svar på min fråga angående JJ och baklängesmålet...det var som jag trodde.
    Måste också hålla med Nick. Ragge var grym idag. Igen.

    SvaraRadera
  22. Dyre gjorde en bra insats men får ta på sig målet. Inte ok att släpa stolpen så totalt.

    Han lär sig säkert i takt att han får mer rutin.

    SvaraRadera
  23. Hjalle är mycket mycket bättre som mittback!

    SvaraRadera
  24. sommarn e kort2009-07-19 23:35

    var tyvärr inte på matchen men ja fattar inte riktigt hur matchbilden har vart för alla säger i stort sett olika:

    19/7/09 21:42: "Måste säga att JJ gjorde sin bästa match denna säsongen idag."

    sedan kommer: 19/7/09 21:52: "Nej, Jacob var tyvärr sämst idag. Han får ta på sig målet. Och inte hittade hans pass rätt många gånger. Ok, han gjorde ett mål framåt också, men det var ett himla turmål via målvakten i TFF."

    sedan kommer ännu en hyllning till JJ efter en kritisering:
    19/7/09 22:00:
    "Jakob var bra. Ett mål och fixade straffen som var ganska billig.

    Men alla som inte gillar Jakob, då måste han vara lika bra som Ragnar eller någon annan i den klassen för att han skall vara bra."

    sedan kommer en känga till dyre o JJ igen... : 19/7/09 22:11 :
    som säger: "T.O. & JJ håller inte i Europa som offensiva mittfältare. Värva!
    Dyre funkar kanske i Europa som mittback, men definitivt inte som vänsterback.
    Jag förstår inte riktigt lovsången av Dyre idag. Visst, för att vara 17 och spela på en ovan position i sin hemmapremiär gör han en kanoninsats, men han såg ofta seg och passiv ut, många bakåtpassningar blev det. Dyre & JJ måste vara ett av de underligaste vänsterkantspar vi någonsin haft, och hade inte TFF haft 70% av laget skadade hade vi åkt på vår första hemmaförlust. Basta."


    för oss som inte var på matchen kan detta ses som ganska luddigt o mycket skiljda åsikter om spelarna, men det skulle vara bra om någon opartisk person (som såklart håller på blåvitt, (fast som inte kritiserar någon av spelarna) skulle uttala sig) !

    SvaraRadera
  25. "skulle vara bra om någon opartisk person (som såklart håller på blåvitt, (fast som inte kritiserar någon av spelarna) skulle uttala sig) !"

    Att vara opartisk har väl absolut inget att göra med om man kritiserar någon av spelarna lr inte? oO du vill alltså höra från en person som inte tycker att någon av dom var dåliga eller hur menar du?

    SvaraRadera
  26. Jag såg AIK-Blåvitt och måste hålla med om att det måste värvas in någon i den släpande forwardsrollen. Även om JJ var duktig när han flyttades in, men han ska nog placeras på vänsterkanten för närvarande. Tomas Olsson däremot var på tok för långsam med bollen (han blev konstant upphunnen och av med bollen). Ser inte att han kommer hålla mot Elfsborg, Helsingborg eller AIK. Turunen ska tydligen kunna spela vänsterback också. Det gör att Blåvitt har en bra besättning med backar. Men jag undrar när kalle ska göra comeback??

    En sak som talar för att det inte blir någon värvning av en släpande anfallare är ju den uppenbara bristen av dessa. Någon som kan komma på en lämplig spelare Blåvitt kan värva? D.v.s. inte Kim Källström, för det är rätt så uteslutet.

    SvaraRadera
  27. oj, så fel jag hade idag. Jag trodde Dyre skulle lovordas här på bloggen efter dagens match. Han gjorde en näst intill prickfri match. Målet kan diskuteras. Visst han släpper stolpen men vem har gubben som skarvar?
    Han klassar lätt ut Lund på vänsterbacken. Lund som för övrigt också spelade bra idag och det syntes inte att Adam saknades.

    Som någon påpekade tidigare: Vi hade faktiskt två kanter som fungerade idag. Och det var inte JJ förtjänst.

    All cred åt Dyre som visade upp lite känsla och att han vågade dra en gubbe! Fortsätt så!

    SvaraRadera
  28. Tycker Dyrestam gjorde det mesta rätt, inte bara offensisvt där han riktigt briljerade. Har väl inte mycket att hämta i löpdueller mot Jensen, men han var smart i i de situationerna, åtminstone i första halvlek då jag kunde se honom på nära håll. Och det var Jakob som missade markering på samma Jensen på hörnan. Jakob börjar annars visa lite av kvaliteterna från i höstas - men hör fortfarande, aldrig, hemma på en kant.

    Det här spelet funkar mot mittenlag hemma, men vi har just nu ingen Rasmus Elm, Bajrami eller Obolo som kan höja oss över det habila. Söder är annars en sådan spelare, en som gör mirakel på egen hand. Tobbe är alltjämt hyperfarlig i djupet och som avslutare, men särskilt mångsidig och oförutsägbar är han ju inte. Vi borde ha någon mer renodlad striker, som inte är för lik Tobbe (läs Bärken) utan kan agera target. Inte nödvändigt att han också kan göra Pontus jobb på mittfältet, men en stor fysisk forward skulle åtminstone göra 4-4-2 till ett gångbart alternativ.

    SvaraRadera
  29. Över Masthugget2009-07-20 04:21

    ALLTSÅ backsituationen var förvisso bättre, eller åtminstone mer rogivande, under vårsäsongen, men den är inte i någon direkt kris. Mittfältet oroar dock betydligt mer med målet satt i Europa!!! Med vårt nya snabbare och rörligare spelsystem - som stundtals har fungerat helt magnifikt i år och som ger de yngre kvicka, tekniska och passningsskickliga spelare chansen - så har WERNBLOOMS avsked drabbat oss hårt. Han kunde passa och kämpa så att luckor på offensiv planhalva ofta uppstod samtidigt som de andra grabbarna sökte dessa = RÖRELSE. Och därpå slog han sina passar underbart. Men med TO som så utmärkt lämpade sig för Blåvitt anno 2007 & 2008 så fallerar planen, för hans starka sida är att göra sig tillgänglig och ta god tid på sig innan han överlämnar bollen till nästa mottagare. Wernbloom drog till sig gubbar, alltså öppnade ytor, samtidigt som han OCKSÅ kunde ta emot bollen med sin kämparglöd medans TO inte alls på samma sätt öppnar upp i mitten på offensiv planhalva. Motståndaren ställer sig kompakt tillrätta och rörelsen avtar.. Med Blåvitts spelidé är det A och O att forcera detta "kompakta" och kontrollerade. Och så skall ske SYSTEMATISKT och inte sporadiskt, vi vill ju undvika långbollar och individuellt superduper-tekniska spelare har vi inte, utan snarare en större tro på det "sammansvetsade laget". Och ironiskt nog var det just i detta som en person betydde så mycket. Summa-summarum: Spelet får inte stanna upp! Och då det nu inte finns tid för taktiska omstruktureringar så är det på det offensiva mittfältet som jag anser det absolut viktigast att på något vis få in ett nytt tillskott. Och sedan kan ju i andra prioritet YTTERMITTFÄLTARE framhållas. Det är från kanterna som offensiven oftast byggas upp och vänstermitten måste därför ses över, aa liksom.. I alla fall stadgas...

    SvaraRadera
  30. Över Msathugget2009-07-20 04:29

    TO springer tillbaka, tillbaka tillmot egen planhalva i princip för att göra sig tillgänglig, medans motståndarna med Wernbloom på planen sökte sig til honom varpå ytor skapades.

    SvaraRadera
  31. Glenn Strömberg, göm dig inte under synonymer som "Över Masthugget"!
    I alla fall var detta det mest klarsynta inlägg på länge. Word!!

    SvaraRadera
  32. Tycker det är på plats att hylla tränarna som får efter alla skador och sålda spelare får ihop ett lag som faktiskt gör en bra match mot ett svårspelat lag. Även om TFF saknade massa gubbar så är de svårspelade med sin defensiva Prahl taktik.
    Trodde faktiskt Wernblom skulle saknats mer men efter gårdagens match (och även andra halvlek mot gnaget) är jag mer positiv. Dyrestam kommer bli en enorm tillgång och även JJ tar små steg mot ett större spel. Ha tålamod! :)

    Någon som såg Dyres tvåfotare på kanten? Värt hela entrén!

    SvaraRadera
  33. Steinar Pedersen någon ?

    SvaraRadera
  34. Rent krasst kan man konstatera att JJ var den som fixade segern igår med ett mål + en fixad straff. Han var inte på något sätt fläckfri i sitt agerande igår, men definitivt ett steg i rätt riktning. Fortfarande har man känslan av att han inte riktigt växt i sin stora kropp. Han verkar ha tränarnas förtroende och kommer få många fler chanser. Kommer bli riktigt bra vad det lider. Många gillar att hitta någon att hacka på och ibland är det JJ. Han har varit med ett tag nu och känns snart som en veteran. Men hur gammal är han? 18 tror jag. Hur många 18-åringar finns det i övriga allsvenska lag?

    SvaraRadera
  35. Med Hjalle, Muki, Kalle och Dyre som alla är bäst som mittbackar så finns ett mycket bra alternativ i PW-positionen i truppen - Ragge! Japp, Ragge!

    Kille har spelsinne, kan slå en pass, kan nicka och kan skjuta! Men, med tanke på att Stereo inte kan tänka så långt (vi har t ex aldrig fått se Hajsen i en högerytterposition ens mot en fallande backlinje då vi ligger under och han kan utmana snett inåt - vilket ju han gjorde superdåligt mot DIF hemma) så lär vi inte få se detta heller.

    Nej fan! Vi kör med JJ eller TO! De har ju sånt enormt spelsinne och en oerhörd passningsskicklighet båda två! Eller jag vet!

    SvaraRadera
  36. 11:39

    Som får spela regelbundet?

    SvaraRadera
  37. nu har jag inte sett reprisbilder bara live men visst fan är det JJ som har stolpen och går med trelleborgspelaren ut som möter bollen med en nickskarv. Dyrestam har inget med den situationen att göra alls.
    Hasse

    SvaraRadera
  38. Låt som som finns i truppen lira. Och att plocka in någon (dyr)video-jugge hjälper inte heller.

    Antal utlänningar i de allsvenska trupperna:

    ifk 3
    ife 4
    hif 7
    kff 8
    aik 9
    ösk 11
    gif 2
    tff 1
    bkh 5
    hbk 6
    mff 10
    bp 2
    öis 3
    gais 9
    dif 8
    haif 6

    då skulle frmälingslegionen Ösk leda.

    SvaraRadera
  39. J Bråttom

    Inte undra på att det går trögt för MFF. Klubbkänsla = noll (dvs Labinot-nivå)

    SvaraRadera
  40. Kalle Svensson!!!
    Vad händer egentligen?
    Vi "värvar" hem en fd landslagsman och har backkris, ändå platsar han inte?!
    Har någon lite inside info om det märkliga i att voi värvar en mittback till??

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.