2009/07/31

Gästkrönika: Losing my religion.

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com tar med jämna och ojämna mellanrum in gästkrönikor från er supportrar. Ibland är det ett okänt namn som får säga sitt, ibland en stor blåvit profil. Vill du dela med dig av dina tankar eller åsikter till BaraBens läsare så mejla in ditt material. I dag talar signaturen "Ferrara" ut kring tränarnas coaching i går.

Det händer igen! Vi har ledningen, spelar faktiskt bra, sen kommer andra halvlek och vi tappar allt. Precis som mot Trelleborg så har vi greppet om matchen men tappar helt fokus och viljan att vinna(?) när andra halvlek beger sig.

Jag har ofta försökt tänka öppet och inte döma ut spelare eller tränare, ibland till och med försökt försvara spelare och tränare när griniga polare kritiserat dem, försökt få mina vänner att även de försöka värdera helheten.

Jag brukar tänka att tränarna ser ju faktiskt spelarna i match och träning mycket mer än vi supportrar gör, det måste ju logiskt sett finnas något som tränarna ser hos exempelvis Hjalmar som de flesta av oss andra inte ser, och de måste ju ha bra mycket mer koll än någon av oss supportrar kan ha vad gäller spelarnas förmågor och oförmågor.

Men idag fick jag nog.

När Hapoel gjorde 2-1 så kom bara en stor stark känsla av besvikelse, en sådan jävla besvikelse! Fast man troget som vanligt stod mitt i klacken så tappa jag bara lusten, nej jag vill fan inte sjunga, jag har fått nog. Hon har slagit mig för sista gången, nu går jag till polisen! För igår Blåvitt så svek ni mig.

Det Känns precis som ”Peeman” skrev om Trelleborgsförlusten ”När vi hamnar i underläge känns det som att vår tränarduo tar det med allt för stort lugn. Sitter kvar lite på bänken och kollar på spelet och känner att det "nog löser sig självt".

Man ser på Tel Avivs tränare, som trots att man leder med 2-1, 3-1, står så nära planen han bara får och ropar, gestikulerar och ger direktiv matchen ut. Så ser man Rehn-Olsson som vid 83:44 bara står där med händerna i kors, precis som om att det står 0-0 och matchen just börjat. Jag menar inte att våra tränare ska stå och gapa eller vifta som stinsar, men agera! Make something happen!

Att man tog in Kalle som anfallare(?) i slutminuterna är ju ena sidan ett fruktansvärt skevt sett att coacha med det spelarmaterial vi har, men framför allt, om vi nu ska satsa något här varför hände inte detta direkt efter 2-1?

Tänker inte ens gå in på att man byter ut matchens glädjeämne Bjarnason mot Dalex och sedan i ett pressat läge sätter in Jakob på offensiva mittfältsrollen. Rehn och Olsson, all respekt, men när det kommer till coachningen - vad fan håller ni på med?

Den besvikelse och tomhet som jag kände nu mot Hapoel Tel Aviv har jag aldrig riktigt känt innan. Ibland kommer den där känslan, som man försöker förtrycka, men känner innerst inne, att vi inte kommer göra fler mål i den här matchen.

Jag tror att vi alla väljer något i livet att tro på, något som hjälper en igenom vardagen, något som ger en hopp. Vissa väljer Kristendom, vissa väljer Islam, vissa väljer Buddism, jag valde fotboll.
...I thought that I heard you laughing, I thought that I heard you sing, I think I thought I saw you try
But that was just a dream, That was just a dream, just a dream,... dream.
//Ferrara

39 kommentarer:

  1. Bra skrivet! Joakim ferrara?

    SvaraRadera
  2. Bjarnason såg väldigt trött ut i andra så att byta ut han var rätt. sen var det fel person som kom in.

    SvaraRadera
  3. Mycket bra skrivet och jag måste säga att den där tomheten började smått smyga sig på efter Trelleborgs match men igår blev den fullbordad!!!
    Förhoppningsvis kan man börja njuta av livet lite mer om vi krossar Häcken på Söndag men tills dess pch de bara gråa moln.

    SvaraRadera
  4. Lite OT - men till er som tycker att Bjärs är olojal:

    http://fotboll.expressen.se/Allsvenskan/1.1656710/harbuzi-vill-inte-trana-med-mff

    Det finns iaf värre..

    SvaraRadera
  5. Återigen, att ta ut Bjarnason var absolut inte fel. Han va bra andra halvan av första halvlek, i andra halvlek va han ingen vidare varken offensivt eller deffensivt.

    Den coachning du eftersträvade efter tvåettmålet borde dessutom satts in betydligt tidigare, typ i minut femtio.

    Men annars så hade jag samma känsla som du och när sen blåvitt försvarar sig med en spelare och låter dem göra 3-1 också så dog jag en smula.

    SvaraRadera
  6. Elmar joggade bara och täckte yta sina sista tio á la Söder i U21-förlängningen. Helt rätt att byta honom. Bra text annars. Håller med till fullo.

    SvaraRadera
  7. Jocke Ferrara2009-07-31 13:34

    Jag menade inte att det var fel att byta ut en trött Bjarnason, men att det var HELT FEL att byta in den, tyvärr, alltid totalt värdelös Dalex. Då hade jag hellre sett en trött Bjarnason på planen. Men det känns som att det mest självklara hade varit att byta in Bärkroth. Och ev. Stiller mot Olsson. Fast jag ville mest poängtera min besvikelse totalt vad gäller insatsen och coachningen.

    SvaraRadera
  8. Håller med om att det är förjävla surt och allt känns oinspirerat från gubbarna, men som någon annan kommenterade i ett tidigare inlägg; Det var två säsonger sedan vi vann guldet, förra året tog vi två titlar.

    Dock känns det som ovan nämnt lite oinspirerat och Rehn/Olsson kanske inte riktigt coachar sådär svinaktivit när det är motgångar, men allt till trots, vi är Blåvitt, bäst i Sverige!

    Glömmer aldrig pissåren under slutet 1990 och början 2000... Det mina vänner, det känns tack och lov fjärran från Trellehölamatchen och gårdagens fadäs.

    Dock står jag likt många andra fråganade till Dalex, JJ och Kalle-härvorna. Vad händer bakom kulisserna egentligen?

    SvaraRadera
  9. bra skrivet! jag vet inte i hur många år jag å grabbarna har stått och gapat å skällt på hjalmar han måste verkligen göra underverk på träningarna..han dalex och jj håller inte måttet..skämmes!

    SvaraRadera
  10. L-arse 13:11
    Du har helt rätt, tacka fan för att vi inte har en sån jävla idiot som Harbuzi i laget. Det borde vara nackskott på sånt beteende.

    Angående Bjärs, han ville vidare i karriären och han har skänkt oss i Blåvitt så mycket glädje den tiden som varit. All heder till Bjärs! Frågan är om det var bättre att ta 5 millar nu, eller att behålla honom säsongen ut? Jag lutar åt att det varit bättre att ha kvar honom tills kontraktet gått ut och sedan kunde han gått gratis. För visst hade det varit värt 5 millar om Bjärs stannat resten av säsongen?

    SvaraRadera
  11. Tränarduon kan visserligen inte trolla men jag håller helt med angående bytena. Att sätta in Lill-Alex och JJ är huvudlöst, en skymf mot allt och alla. Bärkroth ensam skulle, oavsett förkylning och känningar, uträttat mer ensam än dessa totalt håglösa typer. JJ är inte bra och borde rimligen försvinna till nästa år, en talang som tydligen är bra på träning men inte har tempo för ett topplag. Det är inte så att vi vet bättre som supportrar generellt, men just nu går tränarna på tomgång och förmår inte ändra matchbilder annat än till det sämre. Det måste bli en ändring! Jag vill se en rejäl genomgång och analys, det är direkt pinsamt att som officiella påstå att första halvlek igår var bra. Vi fick knappt låna bollen och hade legat under med tre-fyra mål om Tel Aviv-spelarna kunnat skjuta bättre. Gårdagens insats är så usel att vi som betalade för stream eller biljett på plats borde få pengarna tillbaka.

    SvaraRadera
  12. Det finns en obehaglig känsla just nu, inte av 2006 utan nästan 2002. Konstiga signaler, spelare som inte ger allt, mystiska uttagningar, uttalanden som det av Hysén när han ifrågasätter JJ. Och ovanpå allt denna ovilja att egentligen spela här, första bästa flygbiljett till ett annat land ses som frälsningen. Egentligen är det inte tränarnas fel, även om de verkligen inte hjälper till när de verkar sakna både tro och idéer just nu.

    SvaraRadera
  13. Bra krönika, kan skriva under på den. Både coachningen och laginsatsen var en besvikelse.
    Både JJ och Dalex är två allroundspelare utan framträdande spetsegenskaper. Såna spelare förändrar sällan en matchbild när dom kommer in.
    Till det krävs spelare med en utpräglad spetsegenskap som man dittills har saknat i spelet.
    I halvlek hoppades jag att Rehn/Olsson skulle komma med taktiska ändringar, för det var ju så att vi hade svårt att komma upp i press på de bollsäkra israelerna. Men så blir det bara ännu sämre i andra.....
    Har spelarna svårt att förstå taktiken, eller finns det överhuvudatget en plan? Ja man undrar ju...

    Om nu IFK satsar på vinnarskallar, varför får JJ så många chanser? Att vara bra på träning kan ju inte vara tillräckligt, det är ju på matcherna det gäller och där visar han att han ännu inte håller.
    Hur många chanser har Tobias Sana fått? Han är i mitt tycke en större talang än JJ!

    SvaraRadera
  14. Mycket bra skrivet.

    SvaraRadera
  15. Håller ju inte med om att första halvlek var så bra... Den var klart bättre än andra men det var ju tyvärr klasskillnad under hela matchen. :(
    Tror dock att Bjarnason kommer att bli ett fint tillskott när han får spela i mitten.

    SvaraRadera
  16. Förbannat bra skrivet Mr Ferrara! Dig vill vi läsa mer av, anspelningen på tro och hopp är underbar och anknytningen till R.E.M.s legendariska losing my religion är så träffsäker att jag ryser! Jag känner precis likadant och tror att du precis har satt ord på alla blåvits anhängare borde känna en dag som denna..
    tack som fan

    SvaraRadera
  17. Det var nästan pinsamt att se hur enkelt israelen gled förbi JJ vid 1-1... Han måste bli snabbare för att kunna vara med i Allsvenskan.

    SvaraRadera
  18. JJ ska inte bli snabbare för att vara med i allsvenskan, han skall fan inte vara med överhuvudtaget!

    SvaraRadera
  19. Spana in JJ vid 1-1....
    http://www.youtube.com/watch?v=yZa9w5Trq6g

    SvaraRadera
  20. Det våra tränare gjorde igår, har fått mig att tappa förtroendet helt för dem. Helt oacceptabelt att göra de bytena samt att ha kvar Dalex och JJ i truppen överhuvudtaget är en skam och en skymf mot alla som satsar pengar på klubben och som ingår i ungdomsverksamheten!

    SvaraRadera
  21. Visst var spelarna som byttes ut tötta igår, men de var fortfarande ett bättre allternativ att ha på planen som trötta än att sätta in Dalex och JJ. skamligt att de två är proffesionella fotbollsspelare i vårat Blåvitt. Skamligt! >Skamligt av våran tränarstab! Fina signaler som skickar till Bärkroth och Kamal! och resten av våran ugsomsverksamhet för den delen.

    SvaraRadera
  22. 15:42

    Men snälla nån. Hur jävla pantad får man vara?

    Vadå skicka dåliga signaler till vår ungdomsverksamhet? JJ är ju bara barnet och ett aldeles utmärkt exempel på att man släpper fram ungdomar. Hans insats igår är ju en annan fråga...

    Vaskern är väl typ 18 år eller något i den stilen.

    SvaraRadera
  23. Få tag på Våldtäktsmännen!!!

    SvaraRadera
  24. Det spelar väl ingen roll att JJ är 19. Det som spelar roll är att han är att han är helt talanglös och vilka signaler det sänder till de som kan och vill men inte får för att han är Jonas favorit. det är sådana signaler vi pratar om, glöm ålder tänk kvalite!!!!!

    SvaraRadera
  25. Vi kanske får konstatera att blåvitt just nu är inte bättre än så här,Vi blir utspelade i andra av ett lag som inte har börjat sin säsong ännu,knappt någon försäsongsträning.
    Man kan skylla på spelare och ledare till det oändliga ,sedan kan man applådera laget från israel för en lexion i snabb och effektiv fotboll.Vi kommer tillbaka

    SvaraRadera
  26. Vi kommer aldrig tillbaka, för halvvägs dit har vi sålt allt!!!

    SvaraRadera
  27. Bra skrivet:


    Det givna bytet hade varit in med Bärkroth. Och varför spelade inte Dyrestam (riktigt bra mot Trelleborg!)

    Jag tycker den nye Turunen spelade upp sig hyfsat efter en sjukt darrig inledning. Jakob Johansson ser tung och stabbig ut och tillför ingenting - snarare tvärtom. Sälj honom.

    Jag håller med Anders - för jag satt i söndags på Vångavallen och såg ett håglöst oinsprerat Blåvitt fullkomligt rasa ihop. Stackars Christensen var den ende med glöd som faktiskt var med i de TRE sista anfallen för att om möjligt hjälpa till att få utjämning.
    Någon måste ruska om i truppen - ställa krav och dunka näven i bordet.

    Hysén springer som Johnny Ekström på sin tid och...ja visst det blir i alla fall mål då och då.



    Godkända igår:
    Bjarnason

    Christensen

    Sigurdsson

    Hysén

    Sella

    Svensson



    Detta räcker INTE

    SvaraRadera
  28. Efter att ha sett sista målet i repris idag. Visst fan är det offside. Okay att domarna tycker att spelaren som är offside inte påverkar spelet till en början. Men det ju faktiskt han som fölföljer och gör målet. Då är det väl offside?

    SvaraRadera
  29. Det va 5-6 spelare som va godkända igår. Men det finns bara en som har det där lilla extra. Sebastian Eriksson kan bli hur bra som helst. Han söker boll hela tiden. Kan han bara börja spela mer framåt, så blir det riktigt bra.

    SvaraRadera
  30. Angående 1-3 målet så menar domarna på att han inte påverkade spelet, men tro fan att han påverkade spelet - bollen är ju 1dm ifrån honom?

    Det är lätt att börja klaga på spelare och tränare nu, kom ihåg det pöjkar. Men till viss del är det faktiskt befogat nu, det är inte att vi förlorar mot ett bättre lag som jag blir så jävla arg. Utan det är HUR vi förlorar. Sålde vi all vinnarmentalitet för 30 miljoner a lá Boom-Boom eller?

    Det finns iaf något positivt med gårdagens miserabla insats: Tobbe gör mål igen. När Bjarnasson får upp flåset och matchtempot kommer han tillföra mycket, ser gärna honom som offensiv mittfältare istället för TO och Bärkan/Kamal på kanten istället.

    P.S Tuomo är sjukt lik Bärs-Bjärs.
    Tack för mig
    Lasse

    SvaraRadera
  31. Man kan skylla på offside eller inte,men vi har 94 minuter på oss att påverka resultatet så ni medgångssupporter väx upp och inse fakta, dom var bättre.

    SvaraRadera
  32. Varför blir du inte tränare, det verkar ju vara så enkelt. Det enda som behövs är att man står och skriker vid linjen, då gör man ett bra tränarjobb tydligen!

    Gå en tränarkurs, NOLLA!

    SvaraRadera
  33. Mycket bra! Tyvärr tycker jag att man alltför ofta ser Rehn-Olsson bedriva en rent lagerbäcksk ickecoachning. Matchcoachningen måste bli betydligt bättre om det ska bli något av detta lag.

    SvaraRadera
  34. Att coacha måste inte betyda att man står och GAPAR vid sidlinjen. Du har inte tänkt på att om man står och gapar en massa vid sidlinjen, då betyder det mycket väl att man har gett sina spelare bristfälliga direktiv?

    Kolla in Svennis, int ebehöver han stå och gapa sig hes! Det viktiga är att spelarna vet VAD det ska göra, sen att spelarna har en dålig dag,det är en annan sak!

    SvaraRadera
  35. Replik:

    Matchcoachning är inte att stå och
    GAPA vid sidlinjen. En bra matchcoach gör anpassningar/ förändringar efter hur matchen utvecklar sig. "Varje match lever sitt eget liv"...

    Svennis är f ö ingen vidare matchcoach.

    SvaraRadera
  36. Visst var 1-3 inget orättvist resultat, men det betyder väl inte att man kan tillåta ett offsidemål?Säg att det står 2-1 til Blåvitt i 89:e minuten i Tel Aviv på torsdag, då är detta "icke-mål" jävligt viktigt. Alla, framförallt dom i media, verkar inte bry sig om offside-målet bara för att Blåvitt var så underlägsna. Vi verkar inte ha någon tur med domare i europakvalspelet...

    SvaraRadera
  37. 31/7/09 14:01
    Har Hysén ifrågasatt JJ? Var?

    SvaraRadera
  38. Fan vad glad jag blev nu! Ser nu att både JJ och Dalex inte är uttagna mot Häcken imon! Känns som att Rehn o Olsson vart inne o läst på "baraben" !

    SvaraRadera
  39. Jocke Ferrara2009-08-02 20:50

    Alltså, jag menar inte att, som sagt att tränarna ska stå o gapa just, men jag vill se lite coachning! direktiv!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.