2009/07/25

BaraBen rankar: Allsvenskans 50 bästa spelare just nu!

ALLSVENSKAN. Det har kommit till halvtid i allsvenskan och vad passar väl bättre än att då passa på att ranka allsvenskans bästa spelare. Kriterierna är enkla. Man måste vara kvar i allsvenskan och man får inte vara långtidsskadad. Spelarna bedöms efter sina insatser i respektive klubbar under våren och sommaren och även insatser i cuper och landslag vägs in. Listan är framarbetad i samförstånd mellan BaraBens ledande skribenter och kan ej överklagas. Tobias Hysén har dock inte fått vara med och bestämma... Det skall också sägas att vi påbörjade arbetet med vår lista, och färdigställde den, för flera dagar sedan. Alltså långt innan Sportbladet släppte sin ynkliga motsvarighet som vi därmed inte tagit någon hänsyn till.

Here we go!

1. Rasmus Elm
Har varit outstanding i vår och sommar. Gör mål och assist och är enormt viktig för spelet i Kalmar. Har dessutom varit framträdande i både a-landslag och u21-landslag och är samtidigt tillräckligt ung för att fortsätta spela i nästa generations u21-landslag. Ett framtidsnamn som redan nu är en superb fotbollsspelare. Given etta på listan.

2. Tobias Hysén
Allsvenska skytteligaledare som hade en vår som inte liknade någon annans. Bombade in mål i parti och minut och belönades tack vare detta till slut med landslagsspel. Något litet formtapp i de senaste tre allsvenska matcherna då det inte blivit något mål, trots att chanser inte saknats. Bland annat en missad straff. Gjorde istället två i cupmatchen mot Gefle. Vår bloggkollega behåller trots det andraplatsen på listan mycket tack vare hur viktig han är för IFKs spel. Ständigt smarta löpningar som sätter skräck i motståndarna blandas med en pådrivande karaktär. Hysén är vårens och sommarens regent hos de allsvenska serieledarna!


3. Wanderson
Gais må vara ett bonkegäng, men i Wandersson har dom allsvenskans störste individualist. Och också den bäste. Dribblar en gubbe och skjuter bollen i mål och får det att se väldigt enkelt ut. Blandar det med fina assist och detta gör att han leder allsvenskans totala poängliga. En bedrift som nästan kan ses ännu större när man tittar på lagets position i tabellen.

4. Ivan Obolo
Intar fjärdeplatsen på listan tack vare att han är så otroligt viktig för AIKs anfallsspel, och målfabrikation. I kaoslaget AIK är det Obolo som bär laget på sina axlar och det sägs att han ligger bakom 75% av lagets mål. En siffra som säger det mesta. När Obolo försvinner då riskerar gnaget att rasa.

5. Anders Svensson

"Taco" må ha fallit ur topp-tre, men håller fortfarande otroligt hög klass. Navet i Elfsborgs spel, både det offensiva och defensiva. Viktigt med sin rutin och inställningi laget som ligger tvåa i allsvenskan. Fortfarande även en viktig kugge i landslaget.


6. Gustav Svensson
Spelaren som tagit störst kliv i hela allsvenskan på kortast tid i sommar. Var briljant i u21-EM med det otroliga målet mot Vitryssland som topp, men även i matchen mot Serbien får inte glömmas då Gustav gjorde en av de enskilt bästa matcherna någon gjorde i hela det mästerskapet. Har sedan tagit med sig den formtoppen tillbaka till IFK efter sommaruppehållet då han varit lagets troligen absolut bästa spelare. Har vuxit och tar mer ansvar nu när Pontus är borta och håller på att bli riktigt bra även offensivt.


7. Emir Bajrami
Bolltrollaren Bajrami har varit extremt bra vissa matcher med Ellos under våren och gjorde även han vissa insatser i u21-EM som var riktigt vassa. Toppar Boråslagets poängliga överlägset med sina nio poäng, sex mål och tre assist. Har ett otroligt driv i steget och kan han bara lära sig värdera vissa lägen bättre så kan han bli hur bra som helst.

8. Henrik Larsson

Likt Lance Armstrong må kungen ha kommit till åren och abdikerat från tronen, men är fortfarande med i den absoluta toppen. Har inte producerat poäng som förut som förut men är fortfarande enormt viktig för hela HIFs spel, för utbildnignen av lagets unga spelare (bland annat nummer tio på den här listan) och för föreningen i stort. Ett rent spelgeni i sina bästa stunder.


9. Kim Christensen
Allsvenskans bästa målvakt utan tvekan. Högst procent, minst antal insläppta mål, flest räddningar och flest nollor. I topp i allt. Gjorde ett misstag i sin första match, sen har det knappt blivit några fler. Förvisso två kommunikationsmissar i år, men har kompenserat upp det med ett fantastiskt närspel, enorm säkerhet i luften och det överlägset bästa spelet med fötterna bland allsvenskans samtliga målvakter. En komplett målvakt.

10. Rasmus Jönsson

Ynglingen hade en formsvacka en liten period i våras men har nu kommit igång igen, och det rejält. Bara 19 år men trots det fyra i allsvenskans skytteliga med sina sju mål. Enorm potential med sin längd, sitt driv i steget och sin blick för spelet. Redan en otrolig målskytt nu, hur bra kan han bli i framtiden?

11. Stefan Selakovic

Högerbreddaren Selakovic är enormt viktig för serieledarnas spel just nu. Rutinerad, smart och finurlig. Har utvecklat sina inlägg och sätter de flesta precis där de ska nuförtiden. Leder därmed allsvenskans assistliga och är femma i den totala poängligen. Det räcker för en elfteplats för den sympatiske skojaren Selakovic.


12. Amadou Jawo
Om Obolo är viktig för AIK så är det precis samma med Jawo och Gefle. 25-åringen är allt i Gefles offensiv. Fem mål och två assist har det blivit så långt och det lär bli mer för spelaren som jagas av många av allsvenskans toppklubbar och även en rad utländska.

13. Sebastian Eriksson

Serieledarnas nya lagkapten har utvecklats enormt under våren. Är blyg utanför fotbollsplanen, närmast tillbakadragen, men på densamma växer han till en gigant. Är navet i IFKs spel med sina öppnande offensiva passningar, men är även en kämpe defensivt och tvekar aldrig att göra en precis glidtackling. Vill alltid ha boll, vill alltid framåt. Enda nackdelen är att han kan falla ut matcher ibland i andra halvlek när tröttheten gör sig påmind.


14. Stefan Ishizaki
Solnatattaren Ishizaki må vara tämligen opopulär person bland Göteborgssupportrar, men är trots det en enormt bra fotbollsspelare. Ligger bakom mycket av Elfsborgs offensiva spel.

15. Ragnar Sigurdsson

Det är alltid svårt att ranka försvarare på en sån här lista, men är det någon som skall placeras högst upp av dessa så är det Ragge. Säkerheten själv i allsvenskans bästa backlinje och gör sällan ett misstag. Anpassar sig till vilken annan mittbackskollega som helst. En stor karaktär med offensiva kvalitéer. Säker straffskytt.


16. Rasmus Bengtsson
En oerhört spelskicklig mittback som har framtiden för sig. Ryktas vara på väg mot större uppgifter. Nära komplett utan att glänsa. Kan bli en framtida klippa i a-landslaget.

17. Dominic Chatto

Häcken ligger trots allt på en sjundplats i allsvenskan och den som har dominerat lagets mittfält är nyförvärvet Dominic Chatto. Hade utan problem gått in i vilket topplag som helst i serien. Grym defensivt och även duktig på att hitta rätt med passningarna. Blir knappast kvar i Häcken i många år.

18. Emil Johansson

I ett sorligt Bajen har vänsterbacken Johansson varit ljuspunkten. Var duktig under våren och riktigt bra stundtals i U21-EM. Årets första mål i allsvenskan kom från Johanssons vänsterfot och var även årets så långt snyggaste. Det dröjer inte länge förrän nån bättre än Hammarby klubb slantar upp för 23-åringen.

19. Teddy Lucic

Först och främst, vi glömmer aldrig hans svek... Men trots det kan man bara konstatera att veteranen håller än. Styr en av de bästa backlinjerna med bravur. Trots att han inte är den snabbaste så kompenserar han upp det med att alltid stå på rätt plats. Kan säkert spela tills han är 45.

20. Magnus Bahne

Bahne är ofta den som räddar poäng för Halmstad, inte bara i matchen mot oss. Enorm i reflexerna och kan vara som en vägg i vissa matcher. Allsvenskans näst bästa målvakt.

21. Marcus Lantz

Är motorn på HeIFs innermittfält. En krigare som aldrig ger sig. Somliga påstår till och med att han är lika viktig som Larsson men det är kanske att ta i. Dock fortfarande en oerthört duktig fotbollsspelare och bollvinnare.

22.
John Alvbåge
Den gamle IFK-målvakten har gått en ny vår tillmötes i ÖSK och stundtals varit enorm. Inte långt ifrån landslagsklass i sina stunder, men varvar fortfarande upp med lite flaxigt spel emellanåt.


23. Michael Görlitz
Halmstads tyske mittfältsdynamo vinner en plats på vår lista, precis som han vann priset som HBKs bäste spelare 2008, trots att han då värvades mitt under sommaren. En kreativ mittfältare som hittar öppningar i spelet.

24. Labinot Harbuzi

Svårbedömd. Ska man tala klarspråk så verkar det ibland som att Harbuzi har någon lättare form av hjärnfel med de uttalanden han gör. Har gjort några bra matcher och verkar tro att han är bäst i världen. Klubbkänslan är noll och han är ingen favorit hos fansen för det han gör utanför planen. Dock, på planen så är han stundtals en enormt spännande teknisk fotbollsspelare som hittar passningar, dribblingar och ser lägen för målet som få andra. Enorm potential.


25. Pär Hansson
Den unga målvakten har imponerat med sitt lugn och sin pondus. Har även ett väldigt vårdat spel med fötterna. Kanske framförallt i början av serien, det senaste har det blivit en och annan tabbe. Dock fortfarande en av de absolut bästa målvakterna i serien.

26. Marcus Allbäck

Öis-ikonen har varit skadad mycket men nu när han väl är tillbaka så visar det sig vad oerhört viktig han är för jumbon. Håller i boll och fördelar passningar med väldigt hög kvalité. Den gamla landslagsmannen håller ännu mycket hög klass.



27. Pär Ericsson
Gais stjärnskott har låtit höra om sig rejält under våren och sommaren. En stor, stark anfallstyp som även har fart och teknik. Inte helt olik den ztore, även om han har en bra bit kvar till hans nivå. I allsvenskan duger det dock fint, även om det är lite synd om Pär att han spelar i ett så ruttet lag.

28. Kim Olsen
Örebros viktiga anfallare som med sin kraft gärna stångas med samtliga allsvenska försvarare. Viktig för Örebros målfabrikation och även med sin karaktär.


29. Christoffer Andersson
Helsingborgs yttermittfältare Andersson är en klassiker i svensk fotboll. Gör alltid ett gedigt jobb med god kvalité och står dessutom för en del mål och assist. Tvåa i lagets poängliga.


30. Paulinho
Häckens fasta situationer stavas Paulinho. Och när Henriksson och Ranegie kör fast så är det Paulinho som står för det kreativa. Är väldigt bra och blir bara bättre. Häcken har själva sagt att dom inte tror dom får behålla brassen länge till.

31. Daniel Mendes
Förvisso inhoppare en hel del men trots det fem mål och tre assist från Mendes än så länge. Här har Kalmar återigen värvat smart.

32. Pavel Zavadil
Den kreative mittfältsdynamon Zavadil är även en duglig spelare defensivt. Men framförallt är hans känsliga högerfot ett stort vapen för jumbon. Zavadil är egentligen för bra för Örgryte.

33. Sidleds-Danne
Gamle Daniel Andersson håller än. Tar ett stort defensivt ansvar i Malmö och leder även laget i egenskap av att han är kapten. Gör en och annan passning i sidled, men så länge han gör det i allsvenskan är det ok. Har spelat ut sin roll i landslaget.


34. Hans Berggren
Ytterligare en riktigt gammal allsvensk profil. Sätt in Hasse Berggren i vilket lag som helst och han gör mål. Fem har det blivit i år för 36-åringen.

35. James Keene

Elfsborg centertank. Kanske inte den mest kreative men en riktig kämpe att slänga in när det kör fast. Har gjort fyra mål än så länge i år, kan bättre.


36.
Mathias Ranegie
Problembarnet Ranegie lämnade mästarna för lillebror på Hisingen. Kanske var det precis vad han behövde då han blommat ut i år (bättre sent än aldrig) och gjort inte mindre än sex mål. I BK Häcken. Säga vad man vill om Ranegie men det är helt okej trots allt.

37. Viktor Noring
Det är någonting med Trelleborg och målvakter. Bara 18 år gammal men agerar redan med stor pondus och står ofta för riktigt svettiga räddningar. Väldigt ung för att redan stå i mål i allsvenskan, kan bli enorm på sikt.

38. Tobias Eriksson
Kalmarspelaren som är som en duracellkanin. Benen trummar på och det är sällan man ser det blonda yrvädret stå still. 24-åringen har dessutom levererat fyra mål och två assist.

39. Tomas Olsson
Den gamla mittfältsstrategen håller fortfarande klassen. Inte alltid given i laget men när han får spela så står han oftast för riktigt starka insatser trots allt. Tempot är inte där det en gång var men speluppfattningen och det utmärkta passningsspelet har han kvar.


40. Guillermo Molins
Molins har varit lite upp och ner under året.
Hans inhopp i U21-EM var starkt och bara att han var med där tyder trots allt på att han håller helt ok klass. Leder Malmös interna poängliga, förvisso bara på fyra poäng men ändå.

41. Daniel Sjölund
En av få ljusglimtar i ett Djurgården i spillror. Håller uppe standarden så gott det går, men visst hoppas väl Sjölund att det snart blir spel i ett bättre lag...

42.
Mattias Lindström
Gamla Helsingborgsprofilen är tillbaka i svensk fotboll, denna gång i Gais. Säga vad man vill om gais men det är ett fåtal spelare som hållt klassen uppe, och en av dom är definitivt Lindström.


43. Jonatan Berg

Den gamle Blåvita högeryttern som "aldrig fick chansen". Kämpade i flera år men förgäves då han hade Niclas Alexandersson framför sig. I Gefle stämmer det bättre. Spelet är lite rakare, lite enklare och passar Jonatan bättre. Har en av allsvenskans vassaste högerfötter och är ständigt ett vapen med sina frisparkar, inlägg och hörnor.


44. Philip Haglund
I BP är det Philip Haglund som är den som drar det tunga lasset. Stor och stark och även med patenterat långa inkast. Han är navet i BPs anfallspel och leder också den interna poängligan.


45. Roni Porokara

Örebro har faktiskt skapat ett helt okej lag lite sådär i skymundan. Man har ett par riktigt bra offensiva spelare som alla håller ganska hög nivå. Därför ligger man också sexa i tabellen. Porokara är en klart bidragande orsak till det med sitt kreativa och smarta offensiva spel.

46. Joakim Runnemo
I ett BP som lever på att kriga är Runnemo kanske den störste krigaren av alla. Springer på allt och alla. Skapar en hel del på egen hand framåt och är också behjälplig defensivt.

47. Jonas Henriksson

Kämpen som springer på allt och som dessutom är ganska kreativ och gör ett och annat mål. I ett mästarlag platsar han inte men i Häcken tillåts Henriksson till och från att briljera.

48.
Michael Almebäck
Örebros unga mittback är en riktigt tuff typ. Ibland lite för tuff, på gränsen till hård. Men för att ligga sexa i tabellen räcker det inte med bara bra offensiva spelare och en bra målvakt, man behöver bra försvarare också. Almebäck är den bäste av dom.

49. Erik Sundin

Smart värvning av Helsingborg. Sundin är snabb och företagsam. Springer på allt skapar oreda i motståndarnas försvar. Har pytsat tre bollar i år.


50. Bengt Andersson

Sist men inte minst. Gamle Bengan har styrt upp Örgrytes försvar och det är sedan har har ställt sig i mål som Örgryte börjat plocka poäng. Och vad kan väl passa bättre än att avsluta listan med en riktig Blåvit hjälte?

51 kommentarer:

  1. Adam Johansson då? topp 10 !

    SvaraRadera
  2. Precis, var är Adam?

    Sen tycker jag inte att Jonathan Berg ska få vara med.

    Men i övrigt en mycket genomtänkt lista!

    SvaraRadera
  3. "Allsvenskans 50 bästa spelare just nu", Adam är just nu skadad.

    SvaraRadera
  4. "Allsvenskans 50 bästa spelare just nu", Adam är just nu skadad.

    25/7/09 11:25


    Det är Jawo, Berggren och säkert nån till på den där listan.

    SvaraRadera
  5. sidleds-danne är sjukt lik alan i two and a half men

    SvaraRadera
  6. gheyklubben aik har en gubbe med. en för mycket

    /Roffe

    SvaraRadera
  7. Tycker att det är en objektiv och fair lista! Gött jobb!

    SvaraRadera
  8. Adam och Lund kunde fan varit med istället för vilken annan spelare som helst.

    SvaraRadera
  9. Jonathan Berg med på listan? Nee du

    SvaraRadera
  10. haha, grymma bilder

    SvaraRadera
  11. Haha, Dvärgbilden är lika kul än.
    Inte lätt vara den mindre kända broderna...

    SvaraRadera
  12. Som dalslänning och blåvitt kan man inte annat än älska Seb men borde i Rasmus Bengtsspn och Ragnar vara före?
    Vill heller inte erkänna det men någon med Ellos kunde varit med(inte POP) men kanske någon av ytterbackarna

    SvaraRadera
  13. Labinot spelar ju inte i allsvenskan längre, så varför är han med?

    SvaraRadera
  14. Harbuzi spelar visst fortfarande i allsvenskan. Han har skrivit på för turkarna när hans kontrakt går ut efter säsongen. Allt pekar dock på att de köper loss honom nu men inget är klart

    SvaraRadera
  15. vart kan man se matchen inne i stan imorgon????

    SvaraRadera
  16. den fule inavlade Elm....hata.

    SvaraRadera
  17. på en tv-skärm!!!

    SvaraRadera
  18. Sjukt att Haglund är så långt ned på listan. Jawo ligger riktigt högt för att han betyder mkt för laget, men Haglund betyder mer för sitt lag och är i botten?

    SvaraRadera
  19. Gryym lista!! Forza Blåvitt

    Anonym sa...
    Adam och Lund kunde fan varit med istället för vilken annan spelare som helst.
    25/7/09 12:36

    e du helt från vettet människa? Erik Lund är en inkompetent spelare, skulle lätt platsa på listan allsvenskans 50 sämsta lista!

    Bra lista

    SvaraRadera
  20. Lund inkompetent? E du go eller? Lund är snart med i landslaget!

    SvaraRadera
  21. Berg? BERG! sicket skämt killen har ett skott som säkert är bäst i allsvenskan men i övrigt är det div 2 klass.

    SvaraRadera
  22. Erik Lund är bättre än Elfsborgs ytterbackar som någon ville ha med.

    Annars borde mittfältaren Danielsson kunnat vara med. Grymt underskattad och nej jag är inte Elfsborgare.

    SvaraRadera
  23. Undrar vad ghey betyder för något.Kanske någon slang från götteborg............

    SvaraRadera
  24. Bra lista! Tack.

    SvaraRadera
  25. jävligt svårt att sammanställa en sån här lista men bra jobbat. Även om den kanske är lite väl partiskt i blåvit favör och sanningen ska fram. Fler elfsborgare tyvärr och Ragge är solklar topp fem.

    Bästa mittbacken allsvenskan haft sen milleniumskiftet.

    Håller också med om Berg, han har bara sitt skott annars duger han inte.

    SvaraRadera
  26. Bengans bild asså. Världklass

    SvaraRadera
  27. Herr H.Rydström då?? =)

    SvaraRadera
  28. Änglarna Fiskebäck2009-07-25 19:34

    seckett gött kort på bengan på sluttet. Han ser för hemla go ut på det kortet

    SvaraRadera
  29. Ska inte bärkan få plats i truppen nu när nyförvärven kommit?

    SvaraRadera
  30. Men var är Hjalmar? :-|

    SvaraRadera
  31. Kunde vart en riktigt skön lista men det är lite väl uppenbart vart sympatierna finns....väldigt många befintliga & f.d. fiskrensare med blåvita förkläden.....och hur kunde du missa Adam J.....som alla andra skriver upp till skyarna du kanske inte är så blåvit ändock??

    SvaraRadera
  32. Världsklass på bilden på Jonatan Dvärg hahaha

    SvaraRadera
  33. Denna lista har givetvis så mycket brister och logiska fel att skärmen bländar sönder ögonen. Jag kan och vill inte kommentera detta ytterligare.

    SvaraRadera
  34. ... och våga inte säga emot mig för då kommer jag skjuta sönder er med så mycket argument att kommentarsfunktionen kollapsar av överbelastningen.

    SvaraRadera
  35. Så här står det i början av artikeln "Man måste vara kvar i allsvenskan och man får inte vara långtidsskadad"

    Alla som skriker om Adam borde veta att han är långtidsskadad.

    Tycker listan är helt ok. Lite komik i det hela skadar inte heller :)

    SvaraRadera
  36. Lite för mycket slagsida åt göteborgsspelare. T ex borde Ischi upp några snäpp. Annars kul läsning.

    SvaraRadera
  37. och Zavadil har ju knappt gjort något rätt denna säsong. Absolut inte defensivt. Vill man veta något om Öis så läser man med fördel Martins supporterblogg på Nyheter24.

    /samma anonym som ovan

    SvaraRadera
  38. Harbozi har GRAVA hjärnskador!

    SvaraRadera
  39. Lund är verkligen inte nära denna lista. Att han går in nu istället för Adam kommer betyda mycket..han fullföljer inte löpningarna på kanten vilket ger Sella alternativen att gå inåt på skott eller släppa på kanten för inlägg. Lund är för feg..dessutom hade han 20 lägen där han inte var pressad mot AIK att slå bra inlägg men lyckades inte med något. Sella kommer verkligen att tappa nu när Adam inte är med...dom som säger att Lund är så bra...kan ni inte utveckla vad han är bra på?

    SvaraRadera
  40. Riktigt, riktigt bra lista !

    SvaraRadera
  41. Om Sella nå´n gång, jag säger nå´n gång, kunde släppa bollen till Erik när han överlappar...men nej, han slår inlägg eller går själv. Så vad fan skall Lund göra, när motståndarna kontrar efter Sellas missar?

    SvaraRadera
  42. Bra initiativ till roliga listor.
    Alltid svårt att lägga känslor tillbaka före det faktiska. Klart att en del spelare är bra men man har lite aviga inställningar mot vissa och vissa klubblag.
    Bra inlägg tidigare angående biljetterförsäljningen till BLÅVITTS hemmamatcher. KÖP BILJETTER NU. Läs mer och se på nyligen upplagda filmen om vårt härliga GÖTEBORG på: http://www-anglakamraten.blogspot.com/

    SvaraRadera
  43. såg både seb och erik "rund" tillsammans inne på burger king i veckan... serveras det möjligtvis hund där?

    SvaraRadera
  44. Jag ser inte Hjalmar Jonsson.

    SvaraRadera
  45. Daniel Mendes? DANIEL MENDES? Seriöst.

    SvaraRadera
  46. Hjalmar Jonsson va ju faktist med i fotbollskanalens allstar-lag så han borde vara given. Jeffrey Aubyn kan även han, i sina bästa stunder va brilljant, precis som hans kollega Wilton Figureido. AIK-duon Bojan Djordjic (syns att han spelat i Man utd) och Dulee Jonson borde vara självskrivna.

    SvaraRadera
  47. Tobbe hade platsat som nr 2 innan uppehållet. Nu har han halkat ner betydligt. Max sjua-åtta säger jag. Och upp med Lantz till topp 10, han betyder fan mycket mer än Henke.

    SvaraRadera
  48. Mattias Florén i IFE borde definitivt vara med på listan. Han är med och bygger upp nästan alla Elfsborg anfall...

    SvaraRadera
  49. Det var den sjukaste lista jag har sett...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.