2009/06/17

Matchrapport: Gais - IFK Göteborg (U21)

MATCHRAPPORT.Soligt väder, lite lätt vind och två dagar före midsommar - vad passar bättre än ett derby i miniformat på en skogsinklädd Gaisgård lätt ackompanjerad av skottlossning? IFK Göteborg tog idag en rätt så komfortabel seger i Folksam U21 Mellersta över lokalkonkurrenten. Slutresultatet skrevs till 4-0 efter mål av Niklas Martinsson, Mikael Dyrestam, Ali Selim och Nicklas Bärkroth.

Inför matchen utannonserades Kalle Svensson som en av mittbackarna som skulle starta dagens match, men när domaren väl blåste till spel stod Mikael Gonzalez på planen i hans ställe. Glädjande för Gonza, men oroväckande vad som hade hänt Kalle. Nu visade det sig att Kalle hade känt av en migrän under uppvärmningen och tvingades kasta in handduken. Inget allvarligt, således.

IFK Göteborg ställde upp med följande starka startelva:

MV. Markus Sandberg

HB. Mikael Dyrestam
MB. Mikael Gonzalez
MB. Nicklas Carlsson (K)
VB. Mikael Andersson

DM. Niklas Martinsson
DM. Johan Lundgren

OMH. Daniel Alexandersson
OMC. Kamal Mustafa
OMV. Ali Selim

AF. Nicklas Bärkroth

Via en snabb titt på denna startelva kan det konstateras att den bygger på fart i anfallet. Samtliga fyra offensiva spelare har bra fart under fötterna och därmed kändes taktiken klar - löp sönder backlinjen i djupled, vilket visade sig stämma alldeles ypperligt. IFK Göteborg inleder matchen med att trilla boll i egen backlinje/nedre mittfält för att när man lockat upp motståndarna slå en längre boll på Bärkroth eller någon av de andra tre.

I början är taktiken inte riktigt lyckosam eftersom man slår bollarna lite väl långt ifrån Bärkroth, men det ordnar upp sig allteftersom och det på bara några minuter. Redan i minut tre har Blåvitt dagens första målchans då Daniel Alexandersson får några meter på högerkanten och slår ett bra inlägg mot lille Bärkroth som med en spänst man knappt sett sen Rosenqvists dagar når bollen med pannan. Nicken är riktad mot mål, men Ali Selim har tjuvrusat på kommande retur och råkar komma i vägen för bollen och densamma går i en vid båge in i målvakt Oliver Gustavssons händer.

Detta är inledningen på en kavalkad av målchanser som håller i sig i stort sett hela halvleken ut. I tionde minuten hinner Bärkroth upp en studsande boll och försöker lobba över den utrusande målvakten, men bollen seglar förbi målet. Ledningsmålet får vänta på sig - i hela två minuter - för i tolfte minuten får Blåvitt en hörna från vänster. Kamal Mustafa slår hörnan på bortre stolpen där Mikael Dyrestam ohotad kan nicka bollen mot mål. Precis innan bollen skall tas av målvakten sätter Niklas Martinsson fram skallen och på hockeymanér styr han bollen över mållinjen och nollan är spräckt.

IFK Göteborg fortsätter att anfalla och det är ofta farligt framför Gais målställning. De grönsvarta backarna får kämpa rejält för att hålla koll på alla snabba kors-, tvärs- och djupledslöpande blåvita som kutar på alla bollar. De fyra offensiva krafterna byter ofta position med varandra och till och med "defensive mittfältaren" Niklas Martinsson är framme och avslutar titt som tätt. Gais får mest ägna sig åt att försvara sig eller slå ifrån sig och det är på en sådan rensning deras klart bästa chans för dagen uppkommer. Nicklas Carlsson skall i den 18:e minuten "bara" nicka tillbaka en förlupen boll till Markus Sandberg men får inte fart nog på bollen. Gais ensamma anfallare Mihael Jevtic når upp bollen och lobbar över Sandberg. Bollen seglar i en vid båge över honom och.... går i stolpen. Returen får Blåvitt bort. Mycket nära kvittering där.

Hursomhelst låter inte IFK Göteborg denna incident påverka dem. Man fortsätter i samma anda som man gjort så här långt och man har bra möjligheter gång på gång - för det mesta genom en djupledsboll mot kortlinjen och en passning snett bakåt mot straffpunkten, men man har lite dålig skärpa i avsluten och bollarna går ofta över.


I 31:a minuten är det dags igen för gaiskeepern att vittja nätet. Daniel Alexandersson dribblar sig till ett skottläge från höger sett från målvakten. Skottet täcks av försvarare men inte bättre än att bollen dimper ner rakt på fötterna på Mikael Dyrestam som placerat sig i straffområdets vänstra del. En enkel bredsida mellan benen på målvakten och 2-0 är ett faktum.

Blåvitt fortsätter i samma takt resten av halvleken. 3-0 görs i 38:e minuten av Ali Selim som fint serverad av Kamal Mustafa smeker bollen upp i bortre krysset mycket behärskat. Halvleken slutar 3-0 efter att snudd på förnedrat Gais efter att mycket effektivt nyttjat sin största styrka för dagen - sin kvickhet. Blåvitts taktik var mycket simpel - slå bollar att kuta på, möjliga som omöjliga och grönsvart fick verkligen kämpa för att freda sitt mål. Gais hade några rusher på vänsterkanten genom Mervan Celik, men bortsett jättechansen på lobben så hände inte så mycket på Blåvit planhalva.

Andra halvlek inleds och det känns avgjort redan nu och det märks litegrann på intensiteten. Man är inte lika fokuserad på sin uppgift längre, vilket gör att Gais vaskar fram några möjligheter. Först vinner man en hörna genom att Mervan Celik kommer runt på sin vänsterkant och Mikael Andersson tvingas bryta inlägget. Därefter bryter Mervan Celik inåt i banan och avlossar ett högerskott som går på blåvit back till hörna. Lite därefter kommer Mihael Jevtic nästan loss i ett friläge, men Nicklas Carlsson hinner upp honom och kan slå bollen till hörna. Hade regeln "tre hörnor - en straff" gällt hade IFK legat risigt till nu.

I tolfte minuten punkterar Blåvitt matchen och dödar alla grönsvarta förhoppningar om en vändning. I en djupledsboll (vad annars?) kommer Nicklas Bärkroth förbi sin back och kan bredsida bollen förbi Gustavsson i målet. 4-0 och tack och godnatt.

Nu avtar matchen i tempo rejält. IFK Göteborg tvingar visserligen målvakten till några fler kvalificerade räddningar, bland annat efter bra skott från Daniel Alexandersson och Kamal Mustafa på... gissa... djupledslöpningar! Gais lyckas få in en boll i mitten av halvleken, men det är avvinkat för offside. Detta är helt enkelt inte grönsvarts dag.

Matchen slutar 4-0 till IFK Göteborg efter att på ett förkrossande sätt verkligen nyttjat sin spetskompetens på bästa möjliga vis. Hur man värderar denna segern vet jag inte, för om man skall vara ärlig så var inte Gais det allra bästa motstånd man sett. I det grönsvarta laget hade man Mervan Celik, som ställde till visst bekymmer hos den blåvita backlinjen men bortsett från det hade man mest juniorer som inte riktigt hade kunnandet att stå emot IFK Göteborgs något mer rutinerade manskap. Men oavsett känns det bra med fyra mål framåt och många bud på fler. Det bådar gott för våra killar som står med ena benet i A-laget.

Så en kommentar: Kalles frånvaro märktes knappt. Nicklas Carlsson axlade hans kaptensroll med bravur. Han styrde backlinjen, manade på de yngre, lugnade ner de yngre då de höll på att tappa humöret och visade pondus gentemot domaren när han ansåg att något obeivrat regelbrott inträffat. Nicklas Carlsson var riktigt bra i "papparollen" för de yngre idag.

Han visade till och med prov på skön humor. Efter en grönsvart rensning till inkast hamnade bollen på fel sida av enmetersstaketet inne bland högt gräs. Daniel Alexandersson stod då och tittade efter bollen tvekandes över hur han skulle göra - hoppa över och hämta bollen eller ropa på en annan boll. Då ropar Carlsson till honom: "Gå och hämta den nu, Danne, så får du prova vaccinet!".

Dessutom försökte han förhandla ner matchtiden på slutet med domaren. "- Hur långt är det kvar, domarn?" "- 10 minuter" "-Vad sägs om 7 minuter? Inte? 6 då?"

Att IFK Göteborg kan ha en mittback av Nicklas Carlssons kaliber på bänken är ett styrkebesked. Han hade varit given i de flesta andra allsvenska lagen med sin pondus och sitt säkra positionsspel.

Till sist. Du kanske reagerade över "lätt ackompanjerad av skottlossning" i ingressen? Det låter ju spännande, men det var inte mer dramatiskt än att Gaisgården ligger intill en skjutbana... Så var det med det.

Fler bilder från matchen kan beskådas här för den som råkar vara nyfiken.

19 kommentarer:

  1. Bra matchrapport som vanligt! Men förstår inte riktigt om Dyrestam gjorde 2 mål eller om det var Martinsson som gjorde ett också?

    SvaraRadera
  2. Dyrestam gjorde 2-0 och nickade fram till Martinssons nickstyrning. Jag skall förtydliga detta.

    Tack för övrigt!

    SvaraRadera
  3. "Kamal Mustafa slår hörnan på bortre stolpen där Mikael Dyrestam ohotad kan nicka bollen mot mål. Precis innan bollen skall tas av målvakten sätter Niklas Martinsson fram skallen och på hockeymanér styr han bollen över mållinjen och nollan är spräckt"

    Så fick det bli istället. Jag dribblade in mig i en jäkla massa floskler där...

    SvaraRadera
  4. synd att gais ställde upp med juniorlaget. Vad jag förstod p92 och yngre. gais alag är tillbax från 1 veckas semester. VAr kul att sola sig och se matchen

    SvaraRadera
  5. Psycho In Spe2009-06-18 05:36

    Gott att höra om NC. Tror han blir en tillgång i höst. Tycker han har sett riktigt pigg ut i sina korta inhoppp under våren.

    SvaraRadera
  6. Tack för en bra matchrapport

    SvaraRadera
  7. Tack för en kanonrapport för oss som inte kunde vara där och kolla.

    Är fortfarande orolig att Kalle är en riktig "Litmanenvärvning", men jag blir gärna övertygad.

    Forza blåvitt!

    SvaraRadera
  8. Teddy Lucic (eller Low-Kick som min kompis säger) syntes igår gåendes upp för Linnégatan. I en Hemköpspåse hade han en sk. "Ungkarlsmiddag".
    Alltså 1½ liter mjölk och ett paket "Start!".

    SvaraRadera
  9. "3 hörnor 1 straff." Hahahaha.

    Tack för en mycket bra rapport. Härligt att läsa om NC och hans sätt att vara.

    /Fnyq

    SvaraRadera
  10. Läste någonstans att KFF:s Rydström var avundsjuk på stämningen i Blåvitt där man står upp för varandra när det hettar till. Han önskade att kalmarspelarna var lite mer blåvita i det avseendet.

    Det var just det NC visade prov på igår när en gaisare gav sig på en blåvit spelare. Gott att se.

    Min personlige favorit bland IFK:s yngre: Johan Lundgren, en allroundspelare som finns överallt, hugger på allt och alltid går vinnande ur situationerna för att därefter leverera precisa passningar. Fick jag till namnet rätt, Olof?

    SvaraRadera
  11. Härligt Olof. Har sagt det förut, och säger det igen: Dina matchrapporter är guld värda när man inte själv kan vara på plats!

    SvaraRadera
  12. Vad händer egentligen med Kalle Svensson?

    Ur form?
    Skadad?
    Har ej tränarnas förtroende?

    Har inte kunnat hänga med i fotbollen i vår så jag har missat varför årets värvning inte spelat en minut.

    SvaraRadera
  13. Dieter: Japp, det är Johan Lundgren du vurmar för. Jag är tvungen att hålla med. I matcher som gårdagens så är det lätt att stirra sig blind på de fyra offensiva spelarna och glömma att deras tokruscher på alla bollar lämnar blottor bakåt. Dessa blottor täckte Johan Lundgren och Niklas Martinsson upp så väl att man knappt märkte det. Tyvärr får spelare med de arbetsuppgifterna, exempelvis Gustav Svensson, sällan den uppmärksamhet de förtjänar.

    Johan Lundgren och Niklas Martinsson såg till att Bärkroth, Alexandersson, Selim och Mustafa kunde fokusera helt och hållet på att få bollen i mål. Och som tack för det får de inte ett ord i min rapport.

    Där får man skärpa till sig, känner jag.

    Thomas: Igår fick Kalle migrän och var inte med av den orsaken. Hur han ligger till träningsmässigt vet jag inte.

    Övriga: Det är tack vare er uppskattning som jag finner ett nöje i att skriva dessa rapporter.

    SvaraRadera
  14. Fredrik Risp är klubblös!!!

    SvaraRadera
  15. Riktigt trevlig matchrapport!

    Instämmer i att man funderar lite över Kalles status. I gammalt gott slag vore han en avsevärd förbättring jämfört med Bjärsa, men som läget är nu... Vem vet?
    Skulle absolut inte ha något emot att få hem Risp, tror att han och Ragge tillsammans skulle kunna skrämma skiten ur vilka anfallare som helst. Men om det inte blir så, så tycker jag Råttan ska få chansen.

    SvaraRadera
  16. Johan Lundgren spinkig och smal. + blond. Påminner om nån ex vitryss eller ryss eller så, exempel Alexandr Hleb. Bådar gott!

    SvaraRadera
  17. Hur nära kan Mikael Gonzalez tänkas vara A-laget?

    Och vilken moderklubb har han?

    Tycker han är en sådan spelare som aldrig är dålig men som aldrig hörs eller syns.

    SvaraRadera
  18. inte så troligt att han lär få kontrakt eftersom dom redan har NC, Kalle, ragge, dyre och petter ... möjligtvis träna och känna på

    SvaraRadera
  19. Har inte Gonzalez spelat i IFK sedan barnsben?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.