2009/04/13

Tobias Hyséns form och myter och fakta om fotboll

Tobias Hyséns två mål och strålande spel mot Djurgården visade att han är i mycket god form. Det lovar förstås gott inför de stundande derbyna mot Häcken och Örgryte. För av en spelare i så god form kan vi väl förvänta oss ytterligare mål i de följande matcherna - eller?

Svaret på den ovanstående frågan är dessvärre nej. I den nyligen publicerade boken Myths and Facts about Football: The Economics and Psychology of the World's Greatest Sport (red. Patric Andersson, Peter Ayton & Carsten Smith) visar författarna att en hel del fotbollssanningar egentligen inte har så mycket med sanningen att göra. En sanning som visar sig vara en myt är formens betydelse för spelarens insats i kommande matcher. En enkät med spelare i Premier League visade t ex att en stor majoritet av de tillfrågade hade uppfattningen att om en spelare gjorde mål i en match så ökade sannolikheten för att han skulle göra mål även i matchen därpå. Men så är det inte. Sannolikheten för att en spelare gör mål i en match varken ökar eller minskar av att spelaren gjort mål i den föregående matchen. Förklaringen påstås vara att målgörarens ökade självförtroende balanseras av en känsla av förnöjsamhet. Så åtminstone ur det perspektivet kan Häcken-försvaret simma lugnt...

Däremot bekräftar författarna en annan fotbollssanning - det är en liten fördel att få börja på bortaplan i cupmatcher. Författarna har gått igenom 12 364 europeiska cupmatcher mellan 1955 och 2006. Av dessa vanns 54 procent av det lag som fick börja spela på bortaplan, mot 46 procent av det lag som fick börja spela på hemmaplan (och då har författarna kontrollerat för förlängning och straffsparkar). Förklaringen påstås ligga i att de välkända "hemmaplansfördelarna" som publikstöd, hemkänsla på arenan samt domar-bias för hemmalaget intensifieras i den mer avgörande andramatchen.

Boken har bl a presenterats i det alltid utmärkta programmet Vetandets värld i P 1 (1/4 -09), samt i en intressant artikel i The Independent. (Missa inte heller Kent Brockmans lysande serie om fotbollsvetenskap tidigare här på Baraben.)

Så låt oss hoppas att Tobias Hysén stäcker vetenskapen genom att låta sitt stärkta självförtroende slå undan all förnöjsamhet och sätter två mål till mot Häcken (och gärna två mot Örgryte också), samt att IFK Göteborg ständigt lottas att börja på bortaplan i de cupmatcher mot europeiska storlag som lär komma om spelet från matchen mot Djurgården håller i sig.

Mot SM-guld 2009!

Ulf Bjereld

11 kommentarer:

  1. Låter som en intressant bok, får ta och kolla upp. Att undersöka populära "sanningar" är alltid intressant.

    SvaraRadera
  2. Va fan, komma här och sänka stämningen...

    SvaraRadera
  3. Hur köper man biljetter till Häcken-Ifk om man vill ha klackbiljett? Gör man det i spärren eller?

    SvaraRadera
  4. Brockman:

    Blir det fortsättning på din Fotbollsvetenskapsserie på Baraben?

    SvaraRadera
  5. Kapten: Får se när det dyker upp något. Gör ett söksvep lite då och då.

    SvaraRadera
  6. Säger som Selander: Var köper man biljett? Eller skall 10000 blåvita tvingas tälta på Hjalmar Brantingsleden från och med ikväll för att få biljett?

    Eller är de sektioner som annonseras på TicNet helt enkelt avsedda för IFK-fans? Häckens tvåsiffriga supporterskara får ju alltid plats någonstans..

    SvaraRadera
  7. Psycho In Spe2009-04-14 14:03

    Jag konstaterar att (i) tur att vi har fler än Hysén som kan göra mål, samt (ii) att vi borde börjat borta mot Basel.

    SvaraRadera
  8. Just blåvitt har ju några av sina skönaste segrar i internationella cuper i matcher som börjat hemma och slutat borta. Typ, Hamburg-82 och Dundee-87...

    SvaraRadera
  9. Gött med en blåvit på Statsvetenskapliga!

    SvaraRadera
  10. Psycho In Spe2009-04-14 17:45

    Såg Peter Esaiasson efter DIF-matchen tillsammans med glada barn och bärandes blåvita attribut. Kanske han också har lust att göra något blogginlägg framöver? Och förresten, Ulf, vilket lag håller Mikael Gilljam på? Fast han kanske är ointresserad av fotboll...

    SvaraRadera
  11. Jodå - det finns en icke så liten Blåvit koloni på Statsvetenskapliga institutionen (inbegripandes även min kära hustru och tillika kollega Marie Demker). Mikael har dock nog inte (ännu) skådat det Blåvita ljuset.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.