2009/04/24

Matchrapport IFK Göteborg - Örgryte IS (j-allsvenskan)

MATCHRAPPORT. Ja, vad säger man efter en sån här match? Tja, vi kan ju dra en sammanfattning först. IFK Göteborgs juniorer åkte på en förlust mot lokalkonkurrenten Öis med 1-2 i en synnerligen grinig och ful match. Grinigheten stod bägge lagen för - det gnälldes över allt, fulheten stod IFK Göteborg själva för. När domaren till slut blåste slutsignalen hade han tvingats hålla upp det röda kortet inte mindre än tre fyra gånger - tre gånger mot en blåvit spelare, varav två av utvisningarna var grova.

IFK Göteborg ställde upp med följande startelva:

MV. Markus Bengtsson
HB. Sebastian Andersson
MB. Alexander Berntsson
MB. Mikael Gonzalez
VB. Niklas Andersén

HM. Christopher Mbamba
IM. Joel Allansson
IM. Robin Alnäs
VM. Korab Bakraqi

A. Patrik Hansson (K)
A. Kamal Mustafa

Bänken: Mattias Holmström, Ali Selim, Johan Lundgren, Mikael Andersson, Niclas Martinsson.

I en trevande inledning stod IFK Göteborg för det största bollinnehavet men utan att komma till några större chanser. Lagen kände lite på varandra utan att något av dem nådde riktigt fram till den andres straffområde. Men denna matchbild skulle snart ändra på sig för i 17:e minuten såg Korab Bakraqi plötsligt rött efter en närkamp och det tvåfaldigt. Först ger han sin närkampskombatant en dansk skalle varvid domaren har inget annat val än att ge honom det röda kortet. Och det med rätta för så beter man sig inte någonstans.

I och med decimeringen av manskap tar Öis över spelet helt och hållet. IFK Göteborg får mest ägna sig åt att försvara sig och försöka sticka upp på kontringar. Trycket håller i sig och till slut orkar inte Blåvitt hålla emot längre. En rödblå kommer igenom och kan döna in ledningsmålet helt välförtjänt.

Då trodde man att matchen mer eller mindre var över, för Öis hade verkligen dominerat totalt mellan utvisningen och målet, men IFK Göteborg replikerar snabbt och överraskande. Bara två minuter senare snappar Kamal upp en rensning och från vänsterkanten slår han ett perfekt inlägg som Christopher Mbamba når högst på och hastigt och lustigt var det kvitterat. Sekvensen föregicks dock av att Kamal satt ner efter en närkamp i säkert 30-40 sekunder och protesterade högljutt. Tack vare detta fick han ett retroaktivt gult kort efter målet, vilket skulle visa sig förödande senare.

Hursomhelst gör kvitteringen att spelet jämnar ut sig något. Precis efter målet kommer Blåvitt loss på Örgrytes vänsterkant igen och Kamal kan sånär nicka in ett ledningsmål men målvakten tänjer ut sig och kan tippa till hörna. Öis har alltjämt mest boll, men de skapar inga chanser utan allt de försöker sig på slutar i att nån av deras anfallare springer offside.

I 38:e minuten blir så Kamals tilltjatade gula kort förödande. Mitt på plan ställer han sig i vägen för en nickhoppande öisare som flyger som en vante. Trots att Kamal försöker be om ursäkt har inte domaren nånting annat än att tilldela honom det andra gula kortet och vips var man bara 9. Nu är matchen i stort sett körd. IFK Göteborg har bara att försvara sig med allt man har och Öis försöker och försöker komma igenom men skapar inget. Ställningen står sig halvleken ut.

Efter halvtid gör man ett byte i och med att Ali Selim kommer in i stället för Patrik Hansson. Bytet gör att man får in en snabbare spelartyp och Ali gör bra ifrån sig. Men det är inte mycket man kan göra när man är två man kort. Det är igelkottaförsvar för hela slanten och man lyckas hålla tätt ända fram till dryga 80:e minuten. Då får Öis en frispark i spegelvänt hjalmarläge och efter lite flipper i straffområdet letar bollen sig fram till en fristående öisare som bara har att knoppa in den. Alla blåvita skriker på offside, men denna gången har den rödblå lyckats hålla sig på rätt sida.

Strax därefter åker Blåvitt på sin tredje utvisning när Niklas Andersén går all-in med dobbarna före i en närkamp och träffar illa. Upp med det röda kortet direkt.

Blåvitt försöker skapa nåt slags forcering i slutminuterna för att nå en kvittering, men vad kan man göra när man är tre man kort? Inte mycket. Matchen slutar 2-1 till Örgryte IS som därmed får en minirevansch efter måndagens derbyförlust.

Vill nån kika på fler bilder så hittas de här.

35 kommentarer:

  1. Strålande jobb Olof!

    SvaraRadera
  2. Korab går i min skola, en jävla tomte är det.

    SvaraRadera
  3. Det var två namn som jag inte tycker mig ha hört eller läst förut. Är de här och provtränar?
    Jag tänker på Korab danskskalle-killen och målgöraren Christoper Mbamba.

    Och vad var det Korab gjorde tvåfaldigt. Det skrivs bara en sak, "först en dansk skalle."

    Var det grinigt för att domaren tappade matchen, Olof?

    SvaraRadera
  4. Korab har varit med ett tag. Han kom upp från U-truppen förra året. Mbamba är en ny bekantskap för mig.

    Korab såg rött tvåfaldigt - först i själva situationen och sen när domaren höll upp kortet. Jag vet, det var jättefyndigt av mig. Jag vet.

    Domarens insats har jag inga större intryck av. Jag minns inga större tillsägningar, så det är fullt möjligt att det ligger ett visst ansvar på hans axlar vad gäller grinighetsnivån. Det var väldigt mycket klagomål på domslut ur bägge leden.

    SvaraRadera
  5. Kan man heta nått mer göteborskt än mbamba?

    Tack för rapporten!

    SvaraRadera
  6. vart har du alla bilder från macthen?

    SvaraRadera
  7. Jag håller på att redigera bilderna. Kommer ut om en stund.

    SvaraRadera
  8. Korab gör en jättematch innan utvisningen, stämmer det?

    SvaraRadera
  9. Hur är Bakraqi och Mbamba som spelare, framtida alags spelare?

    SvaraRadera
  10. Ja, han var väl ganska framträdande under den kvart han var med, men det överskuggas givetvis av att han tappade humöret på det där viset.

    SvaraRadera
  11. vet någon vad som händer innan skallningen?

    SvaraRadera
  12. Christoper Mbamba var från någon afrikansk fotbollsakademi, som skulle hjälpa spelare att få komma ut i europa. Christoper skulle vara i sverige i 6 månader har jag för mej. men har vart här i ungefär 9 månader, vet ej om han har fått kontrakt...

    SvaraRadera
  13. Någon efterfrågade fler bilder. Här finner man 51 stycken.

    SvaraRadera
  14. Till Olof:
    Vet att huvuddomarn va ung (har varit domare sj), men fick han inte hjälp av linjemännen va fan? Sånt borde krävas

    SvaraRadera
  15. Jag känner "Chris" Mbambas brorsa och va på plats o kolla på matchen. Han kommer inte från någon afrikansk fotbollsakademi. Han är dock från Zimbabwe och hittade hit på en av de mest otippade vägar. Hans bror gick på en svensk internatskola i närheten av sthlmområdet. Zimbabwe är som de flesta vet inte det trevligaste av ställen just nu så Chris föräldrar (pappan pluggade i gbg på 70-talet) förskte hitta ett svenskt lag som ville ha chris. Först försökte de med Skansen som ställde sig helt oförstående och ville inte ens tillåta en provträning. Sedan (hör och häpna) så ville AIK efter en provträning ha Chris. Men Chris har en halvbror som bor i Gbg, då rekommenderade AIK Chris till IFK som plockade upp spåret. Faktiskt sjukt mysigt av AIK (läskigt att säga men sant).

    SvaraRadera
  16. Verkar vara ett riktigt "crazy gang" u-truppen i år.

    SvaraRadera
  17. Men fortsätter de så här och visar dålig karaktär (?) så blir det inte långvariga i a-truppen, om ens det. Håkan och gubbarna tar ju som bekant bara upp de "rätta" grabbarna (ex Vasquez)

    SvaraRadera
  18. Visst domaren kunde kanske stävjat mer än vad han gjorde, han kunde kanske ha fått mer hjälp av sina assisterande, etc ,etc, men faktum kvarstår - IFK Göteborg åkte på två grova utvisningar som var otvivelaktigt korrekt dömda.

    Oavsett hur grinigt det är på plan så måste spelarna kunna hålla huvudet så kallt att man inte begår sådana, i stort sett, övergrepp som gjordes igår.

    Men för mig är det som hände historia. På officiella framgår det att klubben kommer vidta åtgärder i någon form mot de två drog på sig de grova utvisningarna. Och i och med det så är saken historia för min del. Ingen av öisarna blev skadade, vilket känns som det viktigaste i denna historien.

    SvaraRadera
  19. Förhelvete, SLUTA att ha Ronaldo som förebild. Ungarna kommer inte ha en chans att komma upp a-truppen om de forsätter så här. Dålig attityd. Någon måste säga till dom.

    SvaraRadera
  20. WHo????? is Ronaldo?????

    Alla blåvita ungdomar borde förses med planscher och nyckelringar med Niclas Alexandersson på när de börjar sin blåvita karriär. Kanske instifta ett altare uppe på kamratgården där änglar tillsammans kan be till den Milda guden?

    SvaraRadera
  21. Var Patrik Hansson tillbaka som anfallare? Han brukar väll vara back (Om det nu är samma Hansson som var med och vann Gothia cup för några år sedan). Skötte han sig bra under tiden han fick vara på plan? Han har väll varit skadedrabbad en del?

    SvaraRadera
  22. Håkan får väl ta ett snack med U-laget. Den här nysvenska attityden håller inte i A-truppen.

    Bra jobat Olof!

    SvaraRadera
  23. Gonza är kungen i backlinjen!

    SvaraRadera
  24. lika som bär, öjs lagkapten å jan tauer.

    SvaraRadera
  25. En vän från Sthlm som håller på AIK sa så här till mig förra sommaren: Fy fan va gott det måste vara att hålla på blåvitt, nästan bara svenska spelare med namn man kan uttala, kan ju snart inte gå och kolla på AIK med den flyktingförläggning dom besitter."

    Jag ser nu att inget varar för evigt men med den attityden lär dom aldrig spela A-lags fotboll i blåvitt.

    SvaraRadera
  26. Pinsamt att ta så mycket kort, väx upp

    SvaraRadera
  27. 10:14

    Löjlig kommentar där men däremot kan vi inte ha spelare som bär sig åt så här.
    Agera

    SvaraRadera
  28. riktigt löjligt att folk beter sig sådär. och dåligt att dom ställer över dom ordinarie spelarna under ett derby. varken mikael andersson, johan lundgren, niclas martinsson, ali selim eller david johansson var med från start.

    SvaraRadera
  29. Riktigt dåligt att skämma ut föreningen genom sånt här uppförande på planen, men lika dåligt av de trångsynta rasistidioter som skriver här.

    SvaraRadera
  30. "En vän från Sthlm som håller på AIK sa så här till mig förra sommaren: Fy fan va gott det måste vara att hålla på blåvitt, nästan bara svenska spelare med namn man kan uttala, kan ju snart inte gå och kolla på AIK med den flyktingförläggning dom besitter."

    Jag ser nu att inget varar för evigt men med den attityden lär dom aldrig spela A-lags fotboll i blåvitt."

    Nej, det är oftast nationalitet som avgör om en fotbollsspelare är bra eller dåligt. I din rasistiska syn så borde vi ju även ligga etta på världsrankingen.
    Sedan så blir det väl mer patetiskt att du försöker hitta anledningar till att sprida dina rasistiska åsikter när en av två av de grova utvisningarna orsakades av en med inte allt för svårklingat namn. Jävla luffare!

    SvaraRadera
  31. Svenska eller nysvenska namn spelar la ingen roll men den här attityden håller inte och jag räknar kallt med att Håkan ser till så att bara de spelare med rätt inställning kommer upp i A-truppen.

    Därför var det konstigt att se grinpelle (Kamal) i cupmatchen. Kicka dem innan vi blir som iff iff med ett helt gäng stämningsförstörare.

    /Dicanio

    SvaraRadera
  32. Dicanio: Verkligen lämpligt vald signatur...

    Ärligt talat, kicka någon efter EN idiotgrej? Som om inte Håkan själv tog en del onödiga kort under sin karriär. Föreningen har varit jävligt tydlig utåt med att det blir interna konsekvenser av det här. Mer än så kan vi inte hoppas på. Låt grabbarna skämmas och så hoppas vi givetvis på att de hinner med att utmärka sig på andra, trevligare sätt i den vackraste av tröjor framöver.

    /John

    SvaraRadera
  33. "Nej, det är oftast nationalitet som avgör om en fotbollsspelare är bra eller dåligt. I din rasistiska syn så borde vi ju även ligga etta på världsrankingen."

    Det är nog inte många som fattar vad du skriver om. För det första varför svara du på en fråga? Finns ju ingen fråga! och vad menar du med din andra mening? Det enda jag förstår är att du blir upprörd över att man vill ha svenska spelare i truppen..ska jag vara ärlig så är det nog så i de flesta länderna att man hellre vill ha inhemska spelare.

    SvaraRadera
  34. Kan inte ni rasistiska nötter tjuvkoppla era sista stackars hjärnceller och börja heja på något annat lag?

    Det är sådana som ni som inte borde vara välkomna i den blåvita gemenskapen, ni smutsar ner de finaste av färger med er värdelösa attityd!

    Väx upp!

    SvaraRadera
  35. Användingen av ordet nysvensk och signaturen Di Canio säger väl det mesta. Det roligaste i sammanhanget är inte namnvalet med tanke på de fascistiska åsikterna han hyser, snarare är det vad han själv har ställt till med både på och utanför planen. Oerhört komiskt.

    27/4/09 14:16

    Du behöver inte dra alla över en kam för att du inte själv förstår. Allvarligt talat så skiter jag nog liksom många med mig vad spelarna heter. Det viktigaste borde väl vara att laget är så bra som möjligt. Sedan kan det kanske vara jobbigt för dig(jag vet inte) om namnen inte klingar Andersson, Svensson eller liknande. Men när jag går ifrån arenan så är det resultatet och inte efternamnen jag reflekterar över.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.