2009/04/14

"Den här bloggen har blivit ett monster"

REFLEKTION. Så inledde Alex Schulman sina i blogosfären beryktade avgångsord. Han slutade blogga, i alla fall tillfälligt. Bloggar som blir populära blir samtidigt föremål för kritik, detaljgranskning och starka åsikter från sina läsare. Det vet vi som bloggar och det är en verklighet vi som väljer att leva med.

Det har kommit till min kännedom att ett par personer uppfattat mitt "minnestal" till en död IFK-supporter som ett stöd för våldsamma supportrar. Mina ord till minne av en död blåvit supporter sågs tydligen av somliga som uppvigling eller våldssympatier. Majoriteten av BaraBen.com:s läsare uppfattade förvisso inte mina ord på detta vis, tvärtom så uttryckte en närmast enig majoritet respektfulla kommentarer till en supporter som avlidit. Oavsett hans bakgrund och historia.

Men uppfattningar är personliga och det räcker att en person uppfattar något som provocerande eller över gränsen för att man måste fundera på om så var fallet. Det går inte att gömma sig bakom ett tankesätt i stil med "men det var ju inte så jag menade". Så fungerar inte unika perspektiv och intryck. Den inställningen är felaktig och feg.

Jag vill klargöra följande kring våld som beteende och metod. Jag tar personligen starkt avstånd från våld som metod för att föra fram sina åsikter, som vardagsbeteende för att underhålla sig själv och som maktmedel för att förtrycka andra personer, åsikter eller grupper.

"Våld löser inte problemen, bara uppskjuter dem eller omintetgör deras lösande. Man får inte en trasig maskin att fungera genom att sparka på den."

Per Anders Fogelström,
Svenska Freds ordförande 1963-77

Jag vet att de flesta av er inte vet eller bryr sig om vem jag är, eller vilka de andra skribenterna på BaraBen är. Samtidigt är jag medveten om att en del av er ogillar, avskyr och till och med hatar BaraBen som den provocerande blogg den är, men även mig som person. Det finns de som avskyr att jag ibland säger saker ocensurerat och rakt från hjärtat, det finns de som hatar mig för min bakgrund som "vänsteraktivist" som yngre, det finns de som hatar det faktum att jag mellan varven syns i media och därmed stämplas som "mediehora". De flesta av er läsare som avskyr mig gör det dock säkerligen för att jag är den som startade den här bloggen, det blåvita monstret, ni kanske gör det för att ni är AIK:are eller Gais:are. Till och med du som är Öis:are kanske irriterar dig på mig mellan varven.

När man driver en stor blogg av den här typen får man ett ansvar efter hand, att kunna stå för det som publiceras och att kunna svara på saklig kritik mot det som kan ses som dåligt, felaktigt eller provocerande på något vis. Ibland tycker man att kritiken är allvarlig, ibland osaklig och en del gånger får man inte höra någon kritik alls, förrän långt senare. Därför svarar jag er som såg mina minnesord till en död blåvit supporter - som ett allmänt stöd till fotbollshuliganer. Det var det inte. Det var mitt sätt att visa repsekt för en person som jag sett på läktaren i nära två decennier. Mina spontana tankar tragiken i att en läktarprofil, oavsett hans bakgrund och historia, hade gått ur tiden, formades i en krönika.

Det är möjligt att någon eller några rader ur min krönika var dåligt eller luddigt formulerade, men avsikten var inte att hylla våld. Sett till kommentarerna här på BaraBen så tolkade i princip ingen mina ord på det här rätt viset, men det finns naturligtvis andra än de som kommenterar och andra än de som är blåvita som besöker BaraBen.com.

Har jag gjort fel? Har jag någonsin gått över gränsen? Har jag till och med sagt eller skrivit att någon borde få en smäll på käften? Det har jag med all säkerhet gjort, i stridens hetta, även om jag inte minns det i dag. Men med handen på hjärtat, vem har inte gjort bort sig? Jag lär trolgitvis göra bort mig framöver med, kanske inte här på Blåvitt-bloggen, men ingen är perfekt. Det ursäktar förvisso inte något som jag eller annan person satt i skrift, men det väcker i varje fall en vilja hos mig att klargöra följande:

Jag som privatperson, som grundare av den här monstret av fotbollsbloggar - tycker att våld, av alla typer, i grunden är fel. Visst har jag i många lägen sympatiserat med folk som stridit mot förtryck, länder som varit utsatta och krigsdrabbade eller människor som hotats till livet. Deras rätt att försvara sig skulle jag aldrig ifrågasätta. Så jag tänker inte gå igenom varje krönika, bloggpost, foruminlägg och mail jag skrivit i mitt liv för att försäkra mig om att jag inte har fler åsikter från förr som kan vara värda att ställa till rätta på något vis. Det som har varit har varit, det som komma skall kan vi forma och se över. Lika lite tänker jag läxa upp några ilskna bönder som tar till våld på den franska landsbygden eller försöka ta avstånd från Kinas statsapparat som mördar fler personer än något annat land i världen.

Det är inte var BaraBen.com handlar om. Här skrivs det om fotboll och supporterskap. I alla fall är det tanken att det ska vara så.

Jag tänker dock ta ansvar för det jag skriver, säger och tycker i dag, här och nu. Jag som enskild skribent, som grundare av BaraBen.com och som representant för Blåvittbloggen tar tydligt och skarpt principiellt avstånd från allt våld i det svenska samhället. Här på BaraBen.com försöker vi oftast fokusera på själva införsnacket, fotbollsmatcherna, läktarsånger, tifo och sådant som träningssituationer eller upptaktshets inför matcher. Därför kritiseras vi mellan varven för att vara "för mjuka" eller "accepterande" i vår syn på fotbollshuliganism.

Men detta handlar helt enkelt om att de som vill ha, som nästan kräver, återkommande avståndstaganden och kritiska granskningar av så kallat fotbollsrelaterat våld - har sökt sig till fel plats. Det händer naturligtvis att vi lyfter frågan om våld i samband med fotboll, vi är de sista som stoppar huvudet i sanden. Men en ständig debatt om fotbollsrelaterat våld eller huliganism är inte ett grundläggande väsen för den här bloggens existens eller berättigande. Fotbollsvåld är ett samhällsproblem som inte måste adresseras i varje andetag här på BaraBen.com. Den ständigt återkommande debatten förs oftast på andra, mer lämpliga platser.

Om jag förolämpat någon person genom att inte vara tydlig med att jag inte officiellt förespråkar fotbollsvåld, så hoppas jag att den tveksamheten tar slut här och nu. Som tonåring och yngre sprang jag och de flesta av mina tonårsvänner runt och tyckte det var rätt spännande med våld, i lagom stora doser. Men då vet man inte bättre. Det är något jag absolut inte tycker i dag. Som vuxna människor så måste vi ta ansvar för våra handlingar. Precis på samma sätt som jag tar ansvar för att några provocerades av mina ord den här gången, så måste alla andra ta ansvar för sina handlingar ute i samhället. Huliganer eller ej, om man håller med eller ej. Vi vuxna har ett ansvar att visa dagens tonåringar att vi står för det vi gör och tycker. Oavsett vad det är.
"Den som griper till våld visar att hans argument är slut."
Kinesiskt ordspråk.
Bloggen är inte ett monster.
Men ibland förvandlas vi människor till monster.
En dag hoppas jag att vi slipper ta den här debatten.

/Frankie

87 kommentarer:

  1. varför detta klargörande nu? det fanns väl ingenting i texten om mowgli som kunde ses som våldshyllningar? du skriver ju att ni var motståndare på läktaren till och med. det syftar väl just till våldsfrågan??

    SvaraRadera
  2. Så han var hulligan den där Mowgli?

    SvaraRadera
  3. det var väl ingen som hade någon kritik mot att man skriver en respektfull krönika till en blåvit supporter som dött? jag såg inte en enda kritisk kommentar.

    måste vara sura gaisare som hör av sig!

    SvaraRadera
  4. Frankie jobbar väl på tidningen som fokuserade något enormt på våldsamheterna i sin bevakning av premiärmatchen, kanske kan vara därifrån kritiken kommer. Bara en gissning.

    SvaraRadera
  5. "jag inte officiellt förespråkar fotbollsvåld"

    Inofficiellt då ?

    Vem är det egentligen du har blivit tillrättavisad av.

    SvaraRadera
  6. Vi är många som hyllade Mowgli, vi började gå på matcher samtidigt och har sett varandra under 20 år på läktaren. Att vissa supportar är mer våldsamma än andra eller rikare eller fattigare spelar ingen roll. Han var en Ängel, med stor humor och passion.

    Jag tycker det är respekt, när man kan hylla motståndare(Hysén) eller oliktänkande inom samma grupp(Mowgli). Ser inget fel med detta och tycker bara att det är mycket märkligt när folk inte ser detta.

    I Italien hyllade samtliga lags supportrar och även främsta motståndaren AS Roma den avlidne supporten Gabriele Sandri. Samtliga lag visade stöd och solidaritet med Lazio. Vi är mer lika än olika våra motståndare!

    Å andra sidan skiter jag vad andra tycker, vi gör det som känns rätt för oss och våra hjärtan.

    Fortsätt blogga Frankie och ni andra. ni gör ett grymt jobb och är mycket uppskattde i det Blåvita lägret och oss supportrar.

    EN FÖR ALLA-ALLA FÖR BLÅVITT!

    /1927

    SvaraRadera
  7. Linnéstaden2009-04-14 16:29

    anonym 16:28/ Han kan ju naturligtvis inte tala för andra skribenters tankar eller privata åsikter, därför skriver han officiellt, för det är här på bloggen det syns...

    SvaraRadera
  8. utivårhage2009-04-14 16:31

    Hela det här inlägget är förvisso bra skrivet- men har en konstig timing tycker jag. Det var runt 50 kommentarer till texten om Mowgli och inte en enda var kritisk, låter som ni har drabbats av någon galning som mailat massa till er...

    SvaraRadera
  9. Mycket mycket bra skrivet Frankie!

    "vi är de sista som stoppar huvudet i sanden"

    Go Baraben!

    SvaraRadera
  10. hur dog han?

    SvaraRadera
  11. utivåghage- håller med dig helt, bra text med flera viktiga poänger men rätt skumt att den kommer med tanke på att det inte var någon debatt kring hans förra krönika. jag läste igenom den igen och hittar inget kontroversiellt, vad är detta?

    SvaraRadera
  12. De här va skumt, har ju inte vart någon debatt alls ang. den krönikan. Alla kommentarerna va ju positiva till vad som skrevs.

    SvaraRadera
  13. Jaha har du varit vänsteraktivist, där sjönk du i mina ögon...

    SvaraRadera
  14. anonym 16.45:
    De kommentarerna som var kritiska saxades förmodligen... av respekt för den avlidne eller för att inte reta upp wm? vad vet jag?

    SvaraRadera
  15. Sålänge du ger fan i att läsa / skriva på GP så är jag nöjd. Större fiasko till tidning får man leta efter, väljer alla dagar i veckan om att förstora upp och skapa svarta rubriker om fotbollen, inte minst i Göteborg.

    SvaraRadera
  16. Nu har du allt fått en släng hybris Frankie...

    SvaraRadera
  17. Jag har läst på andra forum typ flashback att du uppmanar till fysiskt våld mot "oliktänkande". Stämmer detta och hur länge sedan var det i sådana fall?

    SvaraRadera
  18. Bra krönika Frankie.

    / PK

    SvaraRadera
  19. 16:45/ Här har inget saxats, reflektionen är ett svar på mejlkritik.

    17:08/ Flashback ska du ta med en stor nypa salt.

    SvaraRadera
  20. Vad här hetsen inför Häcken?

    SvaraRadera
  21. blåvita flingor2009-04-14 17:37

    Du (och resten av skribenterna) gör ett grymt bra jobb Frankie! BaraBen är en fantasiskt underhållande och smart blogg och det skulle kännas riktigt jävla tråkigt om ni lade ner. Vad gäller våldshyllningar så tycker jag att ditt budskap framgick i texten och har man bara lite mer vett i skallen än en parkbänksgaysare så förstår man att du/baraben inte förespråkar våld i någon form. Det finns alltid miffon som tolkar in vad som helst i en text, det är inte så mycket att bra sig om om ni frågar mig.

    SvaraRadera
  22. En liten liberal2009-04-14 17:48

    det känns som att frankie skulle kunna skriva en text om att morötter är hälsosamma och så skulle en del nötter från stockholm och gårda mailspamma klagomål ändå...

    SvaraRadera
  23. Tack Frankie för detta inlägg. Tycker kanske att det var ett väldigt långt och omständligt avståndstagande från våld. Tycker det vore bra om Baraben kunde vara litet tydligare i sitt fördömande av "fotbollsvåld".

    Culo

    SvaraRadera
  24. bra text, men som en del andra säger: skumt att den kom just nu. ingen debatt mot något som skrivits på baraben har väl förekommit det senaste halvåret?

    SvaraRadera
  25. Ålborgsängel2009-04-14 18:25

    culo 18:19/ Du tycker baraben ska vara med tydliga i att ta avstånd från våld? Precis efter att de publicerat det mest detaljerade och långa avståndstagande som skrivits på mycket länge? Vill du att de ska sjunga cumbaya för dig med eller?

    SvaraRadera
  26. Det var bra att du förklarade dig Frankie. Inte helt PK att hylla en huligan på det där viset. Nu behöver folk inte tvivla...

    SvaraRadera
  27. Varför ska baraben ens behöva ta avstånd från våld? Det är väl IFK Göteborgs uppgift? Supporterklubben Änglarna tar ju inte avstånd från våld och har ingått en "supporterunion" med firman. Ni är ju helt efterblivna på baksidan.

    SvaraRadera
  28. Jävligt bra krönika. Hade velat se liknande tankar från IFK och Änglarna efter det som hände senast. Där är det tyst tyst tyst.

    SvaraRadera
  29. Det man inte har i hjärnan får man ha i nävarna. Bra att ni tar avstånd från våld. Vissa kommer dock aldrig lära sig. Men dom åker väl fast och blir fucked for life ändå. Gott åt dom, oavsett lag.

    Sjukt när supporterskaran blir brödraskap. Då blir det lite läskigt. Då har det gått för långt. Sådan fanatism leder aldrig till något gott.

    SvaraRadera
  30. det känns som att det blir ett jävla liv och massa reaktioner vad frankie än skriver.

    SvaraRadera
  31. nu kommer väl wisemen att mordhota frankie för att han inte hyllar dem. det är en stor jävla ond cirkel alltihop........

    SvaraRadera
  32. Varför skulle de göra det? Det är så jävla lustigt att lösa alla kommentarer om "våra" ligister. Folk som inte har en aning uttalar som både det ena och det andra.

    När det gäller Mowgli var han en legendarisk supporter som varit en stor profil på den blåvita läktaren i över 20 år och förtjänade att hedras.

    SvaraRadera
  33. Buss 2: Helt rätt

    SvaraRadera
  34. WM borde förintas, det är samhällets drägg och de tillför inget vettigt, varken som fotbolls-supportrar eller människor. Ärad den dag då folkdomstolen dömer!

    SvaraRadera
  35. själv stör jag mig på de odemokratiska principer som firmorna tillämpar. man kräver alla demokratiska rättigheter, men ifrångår alla dess skyldigheter och tycker att det är rätt att kväva oliktänkande med våld.

    SvaraRadera
  36. Plötsligt inser man att det den där huliganlagen var helt riktig. Huligananhängare påstår att "ingen skadas som inte är med". Skitsnack, vi har spelat två allsvenska omgångar och redan nu har centralen blivit sönderslagen två gånger och flertalet helt oskyldiga personer har skadats. Det känns betryggande att det finns både kameror, publikvärdar, väktare och sist men inte minst poliser som kan sätta dig dräggen, för de har inte på arenan att göra när de inte ens kan bete sig i stan!

    SvaraRadera
  37. så jävla TÖNTIGT att vara med i en firma. Gå och dö liksom...

    SvaraRadera
  38. Bra inlägg! Frankie du är förebild för alla oss blå vita änglar!
    Forza Blåvitt

    SvaraRadera
  39. Slödder och patrask är vad alla huliganer är som går runt och använder offentliga platser som sitt vardagsrum. Tvi!!

    SvaraRadera
  40. Tar du avstånd för att du skrev en text om en ängel som lämnat denna planet? Var texten du skrev förra veckan till grupperingen wisemen eller var den till Mowgli?

    Att sedan en stor samling börjar gapa om att dom hatar wisemen och att dom borde dö osv, blah blah blah, är bara tröttsamt att se.
    En blåvit ikon på läktarna har finns inte kvar, skit för i helvete vilken gruppering han tillhörde.

    Skämmes tamejfan!

    SvaraRadera
  41. Kom ihåg att WM ÄR IFK! Utan oss bara töntiga blajsupportrar. Det är vi som gör att IFK vinner!

    SvaraRadera
  42. Baraben skriver om honom och IFK har 5 tysta minuter inför sin match. Ni säger att det är för en läktarprofil, men för de människor den här mannen misshandlat och skadat eller den skada han och wm tillfogat IFK.

    Sen att Frankie skriver att han inte OFFICIELLT stödjer våld är ju bara ett hån..

    SvaraRadera
  43. anonym 20:41/ Han skriver att han officiellt tar avstånd och att BaraBen officiellt tar avstånd, det är så man gör. BaraBen har 70-80 skribenter och då kan väl inte en person bestämma vad folk tänker eller tycker privat, de kan bara säga vad som är den officiella linjen. Fan vilken patetisk kommentar av dig mister anonym.

    SvaraRadera
  44. GBG/ Han tog inte avstånd från någonting alls, han klargjorde att texten inte handlade om att stödja våld. Det hade även du fattat om du brytt dig om att faktiskt LÄSA det du kommenterar.........

    SvaraRadera
  45. Och det var väl redan klargjort innan denna text publicerats så vad är det du försöker göra dig lustig över?

    SvaraRadera
  46. Bra Frankie, synd att det ska behövas, men skönt med ett officiellt ställningstagande. Nu kanske man slipper en del av den bullshit som skrivs.

    Det finns folk som älskar det du gör, och de finns i tusental.

    SvaraRadera
  47. nu får det va nog!2009-04-14 20:57

    Ursäkta, men hur gör WM att IFK vinner? WM är kriminella män och IFK Göteborg är en idrottsförening. Mig veterligen är det spelarna, tränarna, organisationen bakom osv som gör att IFK vinner. Inte ett gäng kriminella personer som tar sig friheten att ställa sig över lagen och förstöra för vanligt folk. Tror (vet)knappast att IFK Göteborg bett om WM:s så kallade "beskydd".

    SvaraRadera
  48. Frankie-->

    Om du nu dels tar så jättemycket avstånd ifrån våld, samtidigt som du säger dig älska Blåvitt;

    Varför varför varför tar du inte öppet avstånd ifrån WM i sådana fall? Jag förstår att inte alla krönikor kan handla om detta. Har dock följt denna sidan rätt länge nu och inte läst ett enda ont ord ifrån dig angående de som säger sig slåss i Blåvitts namn.

    Min slutsats är att du antingen ljuger om kärleken till klubben eller om avståndstagande ifrån våld.

    Eller är det bara så att WM skrämt upp dig så att du inte vågar skriva något om dem, fastän de drar ner klubben i skiten?

    För eller emot?

    SvaraRadera
  49. Genom att krossa motståndarna på gator och torg vinner vi ära åt IFK, fatta det flanar!

    SvaraRadera
  50. Petter/ Hela den här krönikan är ett avståndstagande till allt våld. Varför tror du att någon skulle vara undantagen detta? Ska du sitta och kräva att Frankie eller Baraben.com sitter och tar avstånd med en separat text för varje våldsdåd och för varje våldsgruppering som finns? Baraben och frankie har ju ingenting med Wisemen att göra, varför ska DE ta avstånd från dem då? Gå in på tifoscenen och be dem att ta avstånd från våld, du snackar du ju med Wisemen. Den här sidan handlar om BLÅVITT, inte om fotbollsvåld.

    SvaraRadera
  51. innan det här klargörandet publicerades vad det ingen som ens tänkte på att din text skulle indirekt ha hyllat våld. nu får istället alla våldsrunkare sitta och kasta par på varann, för och mot för och mot. tänk på den debattmakt du har frankie, det sätter igång grejer.

    Petter/ Du bör nog läsa på din baraben.com-historia lite bättre. Finns väl ingen annan som gått ut med frän kritik mot Wisemens beteende inom de blåvita leden förutom just den här sajten. Sätt dig istället och klaga hos Supporterklubben Änglarna som är den officiella klubben, än att gnälla på en supporterblogg. De kan la skriva vafan de vill här, men vår officiella supporterklubb borde ju börja ta avstånd från våld och huliganer på ett tydligt sätt.

    det gör de ju fan inte i dag.

    SvaraRadera
  52. fortsätt ert jobb frankie och baraben, ni är sanslöst uppskattade, hoppas ni vet det!

    SvaraRadera
  53. ---> Anonym 20:39

    Du är en pajas. Som engagerad supporter skäms jag för drägg från Wisemen, att ni relateras till IFK är provocerande och totalt nonsens. Inse att ni enbart är en belastning för både klubben och staden och en stor böld i samhället. Du hävdar att du är en "äkta" IFK supporter och försöker förminska "blajsupportrar" som du kallar dem. Du tycks tro att er gruppering utfyller någon sorts funktion som beskyddar IFK:s ära från motståndare utanför planen. Ni är alla samma skit, ni stinker lika starkt av dynga.

    Jag tror att du har mer gemensamt med dina antagonister från rivaliserande firmor än med mig själv. Du är mindre värd för mig än gemene "blajsupporter" oavsett lagtillhörighet.

    SvaraRadera
  54. Andas nu ut Frankie. Storm i vattenglas.

    SvaraRadera
  55. Han fick order av GT att skriva denna. Tragiskt? Ja. PUNKT!

    SvaraRadera
  56. Frankie, du kan klargöra vad du vill, men att du haussade Mourad och bidrog till att förhala Bergs genombrott, det glömmer vi aldrig.

    Ja, rannsaka dig! Du är en förbrytare! Det var upprepad våldtäkt av startelvan att ta ut denne Mourad inför matcherna gång efter gång. Skäms!

    Skäms Wisemen också, er tycker ingen om! Problembarn. När jag når en dominant position inom nåt företag ska jag ta mig fan njuta av att hålla anställningsintervjuer med er för alla lagerjobb och kasta ut er så fort provanställningen börjar gå ut!

    SvaraRadera
  57. Anonym 22:58

    Kan bara hålla med....

    SvaraRadera
  58. Fy fan vilka nötter som ibland letar sig in i denna blogg. Skit i att be om ursäkt eller förklara dig Frankie. Vi som fattar har fattat från första början medan vissa aldrig kommer förstå.

    ***du sa Officiellt...vad menar du att blalba inoff blabla i flashbach blabla.....orka lyssna på idioter.

    Keep upp the good work...

    Med vänlig hälsning D-Day.

    SvaraRadera
  59. "det var väl ingen som hade någon kritik mot att man skriver en respektfull krönika till en blåvit supporter som dött? jag såg inte en enda kritisk kommentar."
    Anonym 16:10För det mesta så märkte ja kritik på Änglarnas forum och en hel del i kommentarerna. Jag blev mest arg över att folk inte kan acceptera att som familj så är man lika mycket värd no matter what.
    Och att hedra en bortgången person är de väl för fan inget fel att göra? Visst om det hade varit någon som gjort mycket mycket fel under hela sin livstid (som Hitler m.m) men en Blåvit själ, en evigt trogen som är på samma sida som oss.

    En sån person är minst sagt värd att hedras.

    SvaraRadera
  60. Jag har alltid varit blåvit och gått på matcher till och från sedan tidigt 80-tal. Våld har alltid förekommit men jag har aldrig blivit inblandad som väl är.
    BaraBen och andra bloggar stimulerar mitt fotbollsintresse, det är både roligt och intressant att läsa hur ni andra tänker om laget, arenan, individerna och motståndarna. Var och en har olika bakgrund och upplever saker och ting på sitt sätt. Men i grunden älskar vi alla vårat lag och förenas genom det.

    2009 är ett härligt år för fotboll på elitnivå i Göteborg!

    Vi ses på Gamla!

    SvaraRadera
  61. Ingen med hjärna och hjärta i behåll fördömer dig för din text, Frankie.

    Vila i frid, Mowgli!
    Vi glömmer dig inte.

    Oavsett gruppering - Tillsammans är vi IFK!

    SvaraRadera
  62. Helt rätt, tillsammans är vi IFK. Men varför vill ingen tala om hur han dog, vet ni inte eller är det något som bör döljas? Mörkande gör folk misstänksamma...

    SvaraRadera
  63. Oj, där var det många fina ord. ...jag officiellt inte förespråkar våld... ...tar avstånd från våld som metod... ...principiellt avstånd från allt våld...

    Som nöje och inofficiellt då?

    Den här krönikan kunde du lika gärna ha struntat i Frankie, alla med någon form av bildning eller läskonnighet genomskådar ju den direkt.

    /Henry

    SvaraRadera
  64. Undra hur många av de som snackar om att det var fel att hylla som följde blåvitt lika mycket...
    rip

    SvaraRadera
  65. ergonomi-->

    Lyft fram ett enda exempel där Frankie direkt tar direkt avstånd ifrån WM och jag skall köpa en pizza från Hisingen till dig.

    Ett enda exempel, tror inte du lyckas med det.

    SvaraRadera
  66. Frankie klargjorde redan i starten av Baraben.com att han var kritiker till huliganism och låg på Änglarna hårt för att de inte vågade kritisera Wisemen:

    "Jag har tidigare fått kritik av vissa tyckare för att Baraben debatterat huliganfrågan och även kritiserat Änglarnas flata attityd gentemot Wisemen, men jag tror inte på att tiga ihjäl frågor som berör fotbollsrörelsen. Oavsett om man sympatiserar med Wisemen eller andra huligangrupperingar eller är starkt emot allt vad fotbollsvåld heter så måste ämnet lyftas till debatt för att det är ett ämne som på olika sätt drabbar hela fotbollen."

    (Från Baraben 26 oktober 2006, av Frankie.)

    Du är skyldig mig en pizza. Baraben är den enda Blåvittsidan som varje år lyft debatten om huliganismen och våra firmor, den existerar i princip inte hos Änglarna, Alltid Blåvitt eller de andra småsajterna. Så ska du lipa, lipa för rätt sak i alla fall.

    SvaraRadera
  67. Är Frankie ordförande i IFK Göteborg? Nej. Är Frankie ordförande i Supporterklubben Änglarna? Nej.

    Ändå vill massa folk att Frankie av alla ska ta avstånd från huliganer, våld och Wisemen. Varför? Detta är inte den officiella hemsidan, inte supporterklubbens hemsida utan en blandad supporterblogg.

    Fattar inte folk det? Tillskriver så många Frankie större makt än själva IFK? Är ni dumma i huvudet?

    SvaraRadera
  68. Ergonomi:

    Och så var det de där med läsförståelsen...

    Bara för att vissa ord förekommer i ett sammanhang behöver det inte betyda att man kan kasta om orden och bilda vilka meningar man vill och därefter påstå att någon tycker så.

    Sen är det inte jag som är Petter och för egen del begär jag inte att Frankie ska behöva ta avstånd från något. Men det hade varit intressant om hur han faktiskt ställer sig i den frågan.

    Laphroig:
    Är man dum i huvudet om man låter en offentlig person få svara på en rak fråga?

    Vilka epitet eller med vilket värde man bedömer Frankies egen bedömning är helt upp till var och en. Han är ändå vanligtvis en tyckare, så det vore väl konstigt om han inte har en åsikt i frågan?

    SvaraRadera
  69. Vad är det som denna Mowgli har gjort att få en tyst minut? Jag fick höra att de var självmord, sen suppotrar som har dödt som brukar få tyst minut får det bara om deras död har nåt med nån match att göra. Sen dom en tyst minut, jag irriterade mig väldigt mycket när vi skulle vara tysta för denna huligan i 5 minuter.

    SvaraRadera
  70. Innan den här texten publicerades så var det ingen som tyckte att din text var något problem Frankie. Men med det här "klargörandet" lockar du ut intenets mörkerelement som måste hetsa och hata.

    Du har dock många bra poänger i din text.

    SvaraRadera
  71. Att folk orkar bry sig. Varför höjer ni Frankie till skyarna, för att i nästa sekund börja gnälla som fan för att en text inte är "korrekt" i era ögon?

    Ni håller på att skapa en ni Alex Schulman så som ni håller på.
    Antingen så gillar man honom, eller också vill man helt enkelt slå honom på käften.

    Detta snack om Mowgli och att man skall ta avstånd, och inte hylla en f.d stökig supporter är bara pinsamt.
    Det var samma visa när Tony Deogan dog (R.I.P). Då var folk jäkligt snabba med att kasta ur sig att "han får skylla sig själv" osv.
    Hur fan tänker man då??
    Det är ett människoliv, och det är inte ens ett alternativ att anse att någon är mindre värd bara för att man kanske varit inblandad i något som vissa stör sig på.

    Respektera familjen och vännerna istället, och framstå inte som om ni är så jävla pollitiskt korrekta själva. Alla kan göra fel ibland, även ni.

    /Slang

    SvaraRadera
  72. ergonomi-->

    Du har fortfarande inte lyft fram något exempel enligt vad jag frågade efter. Inte kan jag heller säga att jag direkt sitter och lipar. Gör du?

    Dock skall jag inte käbbla med dig mer. Du kan om du är snäll få smaka på min pizza senare idag. Gillar du kebab?

    SvaraRadera
  73. Nejnej.. inga barnfamiljer på Blåvitts matcher ifortsättningen. jag gråter... NOT Vi vill inte ha er där ändå Jävla evenemangs supportrar. Öppna ögonen! världen är sådan här... Krossa Häcken.

    SvaraRadera
  74. WM är IFK. Allt annat är tönt!

    SvaraRadera
  75. Blev han också dödad av aik:are?

    SvaraRadera
  76. Det märks va de e för folk som försvarar Wisemen här ibland kommentarerna. Ingen kan skriva mer än en endaste mening, blir väl för mycket tankeverksamhet kan jag tro.

    Slödder och patrask. jag blir besviken när jag går på nya fina arenan och fokus verkar ligga på allt annat än att njuta av fin fotboll.

    Mest irriterad blev jag förstås på DIF-supporters på sittplats ovan deras ståplats. De betedde sig som svin och jag kan bara hoppas att vi blåvita inte gör bort oss på samma sätt när vi är på bortaplan.

    SvaraRadera
  77. Va e de för nötter (15/4 16:39) som inte vill ha barnfamiljer på matcherna. Klart att trogna supportrar har rätt att ta med sig ungarna och uppfostra dem till rättrogna blåvita utan att de ska behöva utsättas för flaskkastning från dif.

    Huliganismen är en del av supporterkuturen, som dessutom känns väldigt äkta i dagens genomkommersialiserade fotboll. Men för fasen, utsätt inte oskyldiga för fara.

    SvaraRadera
  78. Mycket pengar blåvitt hade haft om de bara hade ståplats för en hundring.. evenemangssupportrarna behövs, det e ju dem som kan betala för de dyra platserna.. Tro inte att ni fanatiker kan ha blåvitt för er själva.

    SvaraRadera
  79. Men för fan sluta begära att frankie ska ta avstånd från wisemen hit å dit han är en supporter som har en blogg!fan ska han skriva här att han tar avstånd?
    och han får inga hot osv från WM det kan jag lova er så sitt inte å tramsa om det nu!NI är inte heller tvugna att hedra mowgli heller, gö inte det då för uppenbarligen kände ni honom inte så sitt inte här å häll ut galla över dom som kände han och ville visa sin respekt!!!och sluta fråga hur han dog osv, det är orelevant!fint av alla som hedrade honom i lördags!resten som bara sitter framför sin jävla dator och skriver skit om WM så fort de får chansen...Lägg ner!blir bara patetiskt!

    SvaraRadera
  80. Vad skall man skriva om dem då? Ros? Finns det något gott att säga? För mig är Mowglis inblandning i WM och således fotbollsrelaterat våld en anledning till att jag inte vill hylla honom. Långt mer än att han är blåvit. Oavsett hur lika mycket blåvittälskare vi är kan det inte ta bort att jag först och främst AVSKYR allt som relaterar till våld. Extra mycket när det smutsar ner fotbollen som sport, något som jag håller mer kärt än blåvitt.

    SvaraRadera
  81. anonym - precis så jag menar, du behöver inte hedra honom!ge snuter en Ris för deras lama insatts i lördags istället, var va dom när djurgårdarna attakerade GH insläppen bla, JAG tror att många som var där, ville i sina tankar att WM skulle vart där då!och det är vad JAG tror iaf.för snuten va ju helt bortblåsta iaf.

    SvaraRadera
  82. Det är väll inte Blåvitts fel att inte snuten kan göra sitt jobb. Framåt Wm Men framför allt Framåt IFK Göteborg. Tillsammans är vi Blåvitt. gött 2-0 tff mot gajs

    SvaraRadera
  83. Att folk bråkar i samband med fotbollsmatcher är naturligtvis helt åt helvete, oavsett om det är WM eller någon annan gruppering. Våld är alltid en dålig metod att lösa meningsskiljaktigheter och framförallt när oskyldiga drabbas. Vad man kanske inte alltid förstår är att människor kan drabbas mentalt av vissa händelser också, som sätter minst lika djupa, om inte djupare, spår än de rent fysiska skadorna. Huliganismen blir för många "vanliga" supportrar ett våldsinslag i en annars tämligen våldsfri vardag, ett obehagligt exempel på hur hat och missämja kan yttra sig i det vanliga livet.

    Jag har alltid sagt att om man verkligen inte kan sluta bråka kan man åtminstone göra upp långt bort från allmän plats, men det finns väl en exhibitionistisk ådra i allt antar jag...

    Ingen har rätt att begära att Frankie ska ta avstånd, att han sedan ändå gör det är BARA hedersvärt. Som företrädare för en blogg, officiellt obunden till den förening som man skriver om, är han (och BaraBens alla andra bloggare) berättigad(e) till att fritt yttra vilka åsikter han(/de) hyser, så länge de inte utgör grund för hets mot folkgrupp eller brott mot annan liknande lagstiftning.

    Att man hedrar en trofast supporter är inte fel, snarare rätt, men det är inte heller fel att ta avstånd från vissa delar av hans supporterskap (om det nu var huliganism). Denne tragiskt hädangångne supporter förtjänar respekt, precis som vilken annan människa som helst, i och med hans unika människovärde.

    Huliganism är för övrigt en företeelse som vi i mångt och mycket har att skylla samhället för, enligt min mening. Men det är en annan debatt. För övrigt blev det här inlägget också okristligt långt...

    SvaraRadera
  84. Anonym 16/4/09 22:43

    Okristligt långt men det spelade föga roll när det du skriver är så klockrent. Väl talat

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.