2009/02/23

Tobias Hyséns blogg: Milans spelare är inte bättre än oss!

INIFRÅN BLÅVITT. Specialträningen på avslut som jag bloggat om tidigare i vinter har väl om inte annat sett till att jag kanske är nån procent lugnare i de avslutslägen jag får. Men det finns mycket kvar att jobba med, trots mitt hattrick senast, det var trots allt bara en match. Om mina avslut fortsätter bli markant bättre så är det ju suveränt, men än så länge är det som sagt bara en match.

En forward ska göra mål och gör man det så blir allt mycket lättare. För mig personligen är det en magisk känsla att sätta dit de lägen jag får och med det här hattricket har jag klivit över en barriär som jag kanske rent av tvivlade på var möjlig. Och att få göra det i Blåvitt känns fantastiskt kul. Men som sagt, det var en träningsmatch och det ger inga poäng mer än så i min egen bok.

Vi har ju smarta fans som inser att detta bara var en match av många så det är inga problem att favoritskapet på oss skall bli för hysteriskt. Medias vinkling av vår form är ju lite svårare att hantera däremot. Men det är klart att man alltid lägger ribban för sin prestation själv, så vill vi ju även ha det och jag vinner hellre och spelar bra än att det skall vara tvärtom.

Det är klart att vi aldrig är nöjda med förluster och det ska man inte vara vare sig som supporter eller spelare. Jag tycker ändå vi har fantastiska fans som följer med i oss både med- som motgång, sen så har väl ni fans likt oss i laget sämre stunder där man inte alltid presterar det man helst vill själv. Så när det kommer till kommer till krav på en själv, så finns det likheter mellan att vara supporter och spelare.

Det här med favoritskap är jävligt knepigt. Att vara guldfavorit är lurigt, för media har ju ofta en favorit och då har plötsligt alla andra medier samma favorit. Det räcker att någon säger "Blåvitt är guldfavoriter" så hakar alla andra på, vilket är väldigt konstigt med tanke på att de vill vara så originella annars...

Men det är väl ändå så att man hellre är outsider är storfavorit om man skall vara ärlig. Som outsider kan man smyga med i toppen utan att någon direkt bryr sig. Fast samtidigt är det ett bra lyft för självförtroendet när folk tror på en, så det är lite kluvet det där. Jag har noterat att vi är favoriter hos spelbolagen i år. Att folk tror att vi vinner sporrar ju en väldigt mycket, för det betyder att de tror på oss och tycker att vi har bra spelare i föreningen. Och det har vi ju.

Den press det skapar måste man kunna hantera på den här nivån, annars får man byta sport. Men för mycket press kan ju även knäcka vissa spelare, men jag tycker inte vi har sådana spelarna i vår trupp just nu och skulle mot förmodan ha det så gäller det att vi andra hjälper till med stöttning och stöd.

När det kommer till mediekontakten vi har så tycker jag att det är väldigt olika när det kommer till den bild jag får av medierna och journalister. Många journalister är okej, de har ett lite sämre rykte än de egentligen förtjänar, men sen finns det dom som faktiskt förtjänar det där ryktet med. De jag tycker bäst om av sportjournalisterna är Simon Bank, Ulf Nicklasson och Henrik Leman. Det finns säkert någon bra jag har glömt nu, förlåt till honom eller henne i så fall. Men i sanningens namn har jag faktiskt ganska bra kontakt med de flesta av journalisterna. Men om jag ska ranka topp tre så får det bli dessa herrar.

Om vi återgår till vårt spel så tycker jag att vi måste fortsätta jobba med allt. Försvarsspelet har varit och kommer vara bra. Där har vi den bästa "fyran" i allsvenskan - oavsett vilka av våra killar som spelar. Nu har vi även hittat ett bra passningsspel på mitten och framåt tycker jag, vilket leder till att vi skapar rätt mycket chanser. Kan vi där framme bara sätta dit bollarna så tycker jag det ser riktigt bra ut just nu. Konkurrensen om platserna är stor och även om jag har mina idéer om vilka som borde spela, så håller jag dem för mig själv. Det kan fortfarande hända mycket innan Allsvenskan börjar.

I senaste matchen var det en kombination av medvetet hög press och dåligt försvarspel av Fredrikstad som gav oss storsegern. Men vi vill ju vinna boll högt upp i banan så vi ska ha nära till målet. Sedan att de spelade juniorfotboll i backlinjen var ju enbart en bonus. De var väl troligtvis rätt nedtränade, alla backar kan inte vara lika bra som våra om man säger så.

Vi får väl köra med hög press om vi får Milan i UEFA-cupen, helt enkelt. Deras spelare är inte bättre än oss, de bara tjänar mer cash på fotbollen. Nej, jag klagar inte på vad vi tjänar, jag är nöjd i alla fall. Men det där är upp till var och en. De svenska publiksiffrorna för fotboll är högre än i hockeyn men ändå tjänar hockeyspelarna 4-5 gånger mer än oss, varför e det så? Man kan ifrågasätta allt egentligen, men så länge man själv är nöjd så borde man inte bry sig om andra. Löneklyftor finns även inom den svenska fotbollen, därför att vissa spelare helt enkelt har en högre status än andra. Status är nåt du förtjänar, spelar du tillräckligt bra kommer du till slut tjäna det du är värd...

När det kommer till att spela bra så har vi inte gått igenom målsättningarna som IFK Göteborg har för säsongen 2009 än. Jag tror vi kommer ta den diskussionen nere på lägret i Barcelona, men det är väl ungefär samma som i fjol kan jag tänka mig. Ut i Europa ska vi. Är vi med där uppe när det bränner till så finns chansen, sen är det tur, skicklighet och en hel del tillfälligheter som avgör i slutändan.

Jag tror det var nyttigt framöver att vi fick erfarenheten med förlusten mot Basel. Nu vet vi att om det händer igen får vi jobba lite mer med det vår reaktion till förusten. Men det ska inte ske.

På lördag är det dags för mig att kliva in på okänd mark, jag ska på syntfest. Min granne är den största syntfantast du kan tänka dig och har lovat mig att det kommer bli grymt. Styling och klädval står Andreas (grannen) för. Kommer bli väldigt spännande.
Ikväll slappar jag med flickvännen framför en hyrfilm nu när lillgrabben somnat, det får man unna sig efter att hattrick senast. Gör jag fyra mål i nästa match ska jag fan bjuda laget på en helkväll...

Till sist: Nästa blogginlägg behöver jag din hjälp för! Nu är det dags att svara på era frågor i ett helt inlägg. Maila in det du undrar till BaraBen på kontakt@baraben.com och märk det "Tobbe svarar" så ska jag svara på ett helt gäng av era frågor och funderingar! Förresten så kan ni nu nå direkt till min blogg via den här adressen: http://tobiashysen.baraben.com!

Med hälsningar Inifrån Blåvitt
//
Tobias Hysén

29 kommentarer:

  1. Härligt Tobbe, man blir alltid lika lycklig när man loggar in och hittar ett inlägg av dig, alltid intressant och matnyttigt.

    Grattis till hat-tricket senast, det värmde i kylan.

    SvaraRadera
  2. Intressant läsning som vanligt. Missade oturligt nog matchen i torsdags men kommer vara på plats när vi möter Qviding.

    Skickade iväg en fråga till "frågestunden" också.

    Grattis till segern och de fina målen!

    SvaraRadera
  3. Hmm, stycket börjar med intressant diskussion om hög press mot Milan och är två meningar senare inne på löneklyftor och lönediskussion..

    Det är tvära kast.. MEn som vanligt skitkul att läsa!

    SvaraRadera
  4. Tobbe är kung.

    SvaraRadera
  5. Sjukt bra bloginlägg. Skriver Tobbe verkligen detta själv eller har han en spökskrivare som han snackar med?

    SvaraRadera
  6. Det är 150 hockeymatcher per säsong plus att biljetterna kostar mer.. Kanske?

    SvaraRadera
  7. Given fråga med tanke på debatten här inne: Vilken låt vill spelarna höra vid inmarsch?

    SvaraRadera
  8. Grymt inlägg som vanligt Tobbe! Riktigt sköj att läsa en spelares tankar och funderingar.

    SvaraRadera
  9. Tror de vill höra Änglarnas berusade sång. Alltså sång från fansen som kör nån ramsa, inte nåt jävla allsång på skansen kopia. Fy faen!

    SvaraRadera
  10. Jag tror att både fotbollspelare och hockey-spelare har tappat fäste när det gäller löner.

    SvaraRadera
  11. Milan spelar i CL nästa år och kommer att gå långt som vanligt, så det är inte så troligt att Blåvitt möter dem.

    Vad gäller löner så håller jag inte med. Även om puckey är en tråksport och inte alls lika stor som fotboll så är Elitserien förmodligen den tredje bästa ligan i världen och lönerna därefter.
    Allsvenskan i fotboll är tyvärr inte så bra. Då är lönerna därefter också. Finns inte en spelare i Allsvenskan som skulle platsa i Milan, hur mycket vi än skulle önska det.
    Förmodligen skulle inte någon allsvensk spelare platsa i Cagliari heller.

    SvaraRadera
  12. anonym 13:26/ Det där med att Elitserien är tredje bäst är ju dock jävligt knepigt, dels för att vi överskattar ligan här i Sverige. Se hur de svenska lagen fick storstryk i Europacupen och åkte ut i gruppen. Sedan får man även tänka på att det kanske bara finns 10 hockeyligor av hyffsad klass i världen, så jämförelsen till fotbollen är lite svag där...

    SvaraRadera
  13. Laphroaig:

    Ok, jag har inte någon större koll på puckey.
    Ja, det finns mycket fler ligor inom fotboll. Dock är ju ändå klassen på Allsvenskan inte så bra.
    Spelarna tjänar väl ändå helt ok om det är etablerade. Hjalmar Jonsson tjänar säkert 45000 kr i månaden och han vet ju knappt hur en fotboll ser ut.

    SvaraRadera
  14. Puckeyindianerna drar ju in mångdubbelt större sponsorintäkter än Blåvitt. Sen är det fler matcher och alla sänds i tv, vilket ger bra med pengar från tv-avtalen. I nuläget är det bara i rena biljettintäkter som fotbollen är bättre än hockeyn.

    SvaraRadera
  15. Det här med lagets förmåga att anpassa sig till motståndarna har du tagit upp tidigare.

    Såg vi detta mot Fredrikstad eller var de helt enkelt för dåliga för uppgiften?

    Jag hör gärna mer resonemang kring detta då det varit en svaghet hos oss tidigare, att vi spelat för likt oss själva både mot svaga som starka lag...

    SvaraRadera
  16. 13:43

    skicka då den frågan till tobbe via mail, som han skrev

    SvaraRadera
  17. gött tobbe , börjar gilla dina inlägg mer och mer. Fortsätt så här !

    SvaraRadera
  18. Haha, där såg man lite Platon när du gick från Milan till lönerna! Men jag gillar det!

    SvaraRadera
  19. Tyckte väl att det såg ut som att FFK pressade väldigt högt och aggressivt häromveckan. Det fick dom betala för sen när vi fann fotfästet efter nån kvart. Det är bevisligen rätt svårt att ställa om från sån press till ordnat försvarsspel.

    Frågan är bara hur vi bekämpar de lag som spelar skitfotboll och inte ens försöker. Ja, som LSK, ni vet.

    Har vi nåt recept på det i år?

    SvaraRadera
  20. Kom igen nu då, Baraben. Vad vet ni om vår nya ordförande? Är han kompetent nog att ha världens finaste jobb? Är det verkligen rätt att ta en som alltid verkat inom Blåvitt-sfären och inte vet så mycket utanför den världen (om det nu är så)? Är han visionär och stark nog?

    SvaraRadera
  21. Indianerna har fler hemmamatcher på en säsong än vad blåvitt har matcher, hemma som borta, en säsong. snitt antal åskådare ca 10.000 och ett biljettpris på 200 spänn. 2 mille på biljetter, a 27 matcher plus slutspel. Dyr starköl, lotter och popcorn till förbannelse och ett avsevärt mycket bättre avtal när det gäller hyra av hall. Alla fotbollslag i gbg har en hel del att lära av hockey-gänget när det gäller pengar.

    SvaraRadera
  22. hahaha andreas norén, sveriges bästa so-lärare gör det igen :)

    SvaraRadera
  23. Walle klar för giffarna sundsvall.

    Tack och bock för tiden i GBG och lycka till däruppe!!

    SvaraRadera
  24. Tobbe! Jag tror kanske att hockey spelare tjänar mer pga av mer matcher och att elitserien rankas topp 3 i världen. Men med nya arener i sverige ett större tryck på billjetter, blir fler utsålda arenor. O med spelet som presterades i slutet av säsongen mot elfsborg o dif, och tränings matchen mot fredrikstad. Så tror jag att fotbollen går en ljus framtid till mötes

    SvaraRadera
  25. Tack tobbe!!

    Mera bränningar...

    SvaraRadera
  26. Holger Hansson verkar ha bytt blogg. www.klackarochgrejer.se

    SvaraRadera
  27. Fotbollsfans är fiiina i kanten och snåla som skottar. Hockeyfans är arbetare som klämmer bärs på matcherna. Och därmed mer stålar till hockeyn.
    Men varför jämföra hockey och fotboll? I fotboll är sverige ett blåbär, typ vad danmark är i hockey.
    Jämför damer och herrar som spelar fotboll, då tjänar herrarna mer, trots att de, relativt sett är sämre. Undra varför det är så?

    SvaraRadera
  28. IFK > MILAN!!!!!!

    SvaraRadera
  29. kul inlägg!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.