2009/02/25

Är du en soffliggare som gnäller?

ÅRSMÖTET. I dag skriver Supporterklubben Änglarnas ordförande en text på deras hemsida som är värd att uppmärksammas. Inte bara för att Supporterklubben Änglarna gör ett utspel mot framtida bolagisering av Blåvitt utan för diskussionen kring vikten av föreningsdemokrati, det maktmedel som medlemmarna i IFK Göteborg har att styra vår förening med.

Där ställs en viktig fråg kring engagemanget som du och jag, de unga supportrarna, har i förhållande till IFK Göteborg. BaraBen.com är den mest vitala platsen för debatt bland supportrar i åldrarna 15-30, de unga blåvita fansen finns här.

Men frågan är om alla ni, vi, unga fans är medlemmar i IFK?

Är ni det så handlar Anders Almgrens text om er. Hur det är viktigt att ni går på årsmötet och engagerar er där, för det är medlemmarnas sätt att stärka föreningsdemokratin. Men om ni inte är medlemmar i IFK Göteborg så förväntar ni er kanske analyser och förklaringar kring varför så är fallet? Det blir inga sådana i dag.

Det finns en orsak att vara medlem i IFK Göteborg -
man är då medlem i IFK Göteborg.

Den som inte förstår den här förklaringen är inte värdig ett medlemsskap. Vi kan sitta i all evighet och diskutera att det saknas vettiga medvärden för att bli medlem, "man får inget tillbaka" och så vidare. Jag håller med. Men jag är inte medlem i IFK Göteborg för att få något mer tillbaka än min rösträtt på årsmötet. Där vi varje år, gemensamt, tar beslut om föreningens framtid.
"Tänk på det. Även om ni tycker läget är okej nu, så kan det komma en dag då ni tycker saker och ting är fullkomligt åt helvete. Och om den dagen kommer, då har ni så länge IFK Göteborg är en medlemsförening och ni är medlemmar, möjlighet att gå till årsmötet och utkräva ansvar, eller påverka vägvalen för framtiden.

Denna demokratiska funktion är dock en storhet vars värde alltför få tycks inse."
Den som inte är medlem men ändå klagar och gnäller om föreningens situation och utveckling är precis lika patetisk som soffliggaren som gnäller på utgången av valet. Aktivera dig, bli medlem och få möjligheten att påverka. Tillsammans är vi starka.

9 mars håller IFK Göteborg årsmöte, ses vi där?

16 kommentarer:

  1. Du har rätt.

    SvaraRadera
  2. Medlem 2008 men slängt kortet, inte köpt nytt än för 2009, bara årskort, får jag rösta?

    SvaraRadera
  3. Nej, bara medlemskap gäller. Självklart är man medlem!

    Ett ganska viktigt exempel (som inte togs upp i någon av texterna) är 51%-regeln, som om den går igenom i RF ändå måste röstas igenom på årsmöte av OSS. Vi som är medlemmar i IFK Göteborg bestämmer om en affärsman ska kunna köpa upp våran klubb.

    SvaraRadera
  4. anonym 14:29/ Har du ID borde det inte vara något problem. På årsmötet har IFK hela medlemsloggen med namn nummer osv på plats så folk kryssas av där...

    SvaraRadera
  5. Varför så negativa till bolagisering? Konsumentkraft är också en form av demokrati. Ofta är det ett mer effektivt och direkt sätt att påverka t.o.m.

    I dagens fotboll krävs mycket pengar för att höra till toppen och uppenbarligen går det inte så bra ihop med den jävligt-många-kockar-organisationen som en medlemsstyrd förening innebär.

    Jag är iaf trött på att skitklubbar i skitligor har mer pengar än oss och kan locka dit våra talanger.

    SvaraRadera
  6. Jag har gått på alla årsmöten de senaste 10 åren.

    Överlag består de deltagande medlemmarna av en snittålder på 60 år. Uppskattningsvis brukar det komma max 300 personer varav 90% är över 50 år. Resterande 10% består av A-laget, U-truppen som ska få priser etc. plus några yngre medlemmar (typ jag själv)

    Kom igen nu alla yngre medlemmar;
    KOM till årsmötet och påverka!!!

    Det man undrar är hur många under 50 år som ÄR medlemmar i IFK...???

    SvaraRadera
  7. Det är rätt skrämmande att se 230-240 kommentarer om inmarschmusik men under 10 när det kommer till medlemsskap i IFK och deltagande på årsmötet. Prioriteringar?

    SvaraRadera
  8. @ Proffessorn: Ähh, ge dig. Självklar engagerar direkt känslosamma saker som inmarch-låtar mer än ett dammigt årsmöte

    SvaraRadera
  9. Aktiebolag vore den enda sanna demokratin, allt annat ger grund till sektbeteende

    SvaraRadera
  10. "Aktiebolag vore den enda sanna demokratin, allt annat ger grund till sektbeteende"???
    så en förening där medlemmarna röstar i demokratisk ordning är MINDRE demokratisk än ett AB där man måste köpa in sig? jag tror att du och jag har lite olika syn på demokrati...
    Medlemskap är ett måste om man vill förändra saker, annars får man sitta tyst i ett hörn och acceptera att man valt att stå utanför.

    SvaraRadera
  11. anonym 17:31/ Jo aktiebolag där den som äger allt bestämmer är ju väldigt demokratiskt. Not. Snacka om att yttra sig i nattmössan.

    I dag räcker det med att vara medlem och hålla på Blåvitt för att kunna påverka, om föreningen läggs ner och ersätts av ett aktiebolag så krävs det ekonomiska muskler, en ekonomiutbildning och prenumeration på Dagens Industri för att ha chans att påverka.

    De delar av verksamheten som drivs i bolagsform kan göras i separata bolag, så som redan finns på plats i dag. Att ge upp medlemsföreningen är otänkbart för dem som faktiskt bryr sig om vår förening och inte har gått på myten om att oljemiljonärer kommer köpa in sig i föreningen samma sekund som vi bolagiserar. Ni som tror det får gärna sniffa lite utanför fönstret, där finns verkligheten.

    SvaraRadera
  12. anonym 17:21/ Ett "dammigt årsmöte" där vår styrelse tillsätts som bestämmer allt som händer i vår förening. Smart resonemang.

    SvaraRadera
  13. sfac/
    Jag tycker liksom så här, varför skall man få nåt tillbaks. Det är ju Blåvitt du stödjer som medlem, inte nån jävla fantomenklubb. Som du får brevpapper och döskallering som medlem, iaf på 70-talet. Jag vaar medlem sen tidigt 80-tal, slutade på 90 nån gång. Skall gå med 09,inte kan nån skylla på att det är för dyrt.

    SvaraRadera
  14. Anon 18:06: Jo men, nu pratade vi ju om verkligheten.

    SvaraRadera
  15. Jag tycker att klubben sköts bra som den gör idag, så jag nöjer mig med att gå på matcherna.

    SvaraRadera
  16. Bra skrivet!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.