2009/02/27

50 saker som suger med den moderna fotbollen

PLATS 1: Visiteringar.

Fotbollsfans visiterades inte förr. Det gör de i dag. Förr existerade inte bengaler på läktarna. Det gör de i dag. Detta är orsaken till visiteringar och den förnedring detta innebär, på svenska fotbollsmatcher. Fotboll på en fotbollsarena är just fotboll, inte besök på en kärnkraftsanläggning eller studiebesök under ett EU-toppmöte.

Varför visiteras ståplatspubliken, ibland även sittplatspubliken, på våra matcher? Det fungerar ju uppenbarligen inte, bengaler, rökbomber och sådant förekommer ju frekvent lik förbannat. Varför envisas matchvärdar med att titta i folks snusdosor, till och med i folks lilla snusdosefack där använd snus läggs? Vad är det för något man kan gömma där som man lika gärna inte kan gömma i sina plånböcker eller i munnen om man nu verkligen vill smuggla in det? Rakblad? GHB? Syra?

Dessutom har incidenter förekommit under 2008 där matchvärdar stulit pengar från supportrar med förevändningen att det inte ska få förekomma mynt inne på arenan, för att mynt kan man kasta in på planen. Nu ska det förvisso till en spjutkastare i världsklass för att nå in med mynt på plan från Ullevis läktare, men den stora skandalen är ju att ingen åtalats och dömts för dessa uppnebara stölder från blåvita supportrar. Got Event bryr sig inte och IFK Göteborg bryr sig inte. Men vi bryr oss om fotbollssupportrarna i Göteborg och det är hög tid att lägga ner den här förbannade förnedringen.

Men förstår IFK Göteborg någonting av detta? Nej, istället ekar stöveltrampen över Kamratgården. I fjol kunde BaraBen avslöja att IFK Göteborg planerade att införa metalldetektorer utanför Ullevis läktare, ett försök som sedan skrotades men en indikation på hur föreningen och fotbollsgöteborg tänker. En indikation om att man även i fortsättningen vill och kommer trackassera sin publik, sina supportrar och sina medlemmar i en bisarr hetsjakt på "bengaler" som de ändå inte lyckas stoppa. Den enda gång som bengalbrännandet upphört de senaste decenniet var när supportrar på läktaren enades under LM4:s flagg och stoppade brännandet själva. Då tog det slut, inte med förnedrande visiteringar, dussintals vakter, batonger viftande, matchvärdar i massor och flygplatssäkerhet i spärrarna.

Bara vi supportrar bestämmer vad som försigår på fotbollsläktarna. Provokationerna måste upphöra om man vill förtjäna den respekt som det krävs för att läktarna ska kunna ta tag i sina egna problem. Ökade provokationer och förnedringar kommer få en motsatt effekt med ökat våld på våra läktare, ökade ambitioner att bryta mot reglerna och ökad subversiv verksamhet bland de yngre fansen. Det kan inte kameror stoppa, det kan inga batonger förhindra.


Här har ni en bild för bild på hur en vanlig dagstidning, eller kanske ett matchprogram, kan förvandlas in till en batong. Innebär detta att IFK Göteborg kommer införa förbud mot papper i framtiden? Kommer matchprogram och kvällstidningar att beslagtas i entrérna på Gamla Ullevi? Ungefär så känns det som att ni, vår förenings säkerhetsansvariga, resonerar er fram. Ni måste upphöra med att behandla era kunder, de blåvita fansen, som pöbel och djur. Annars kommer fansen att slå tillbaka och det hårt.

Visiteringar och entréförnedring från fotbollens egna, självutnämnda, representanter är det som suger mest med den moderna fotbollen. En dag hoppas jag att få gå på fotboll utan att behandlas som en potentiell terrorist, mördare och bombman. En dag.

65 kommentarer:

  1. aaa...The milwall brick !! skall sådant verkligen läras ut till Bara bens läsare :-))

    SvaraRadera
  2. Kan förstå att man visiterar på högrisk matcher men på en jävla träningsmatch mot Fredrikstad. Då undrar jag hos vem problemet ligger.

    SvaraRadera
  3. vore kul om någon gömde en AK47 i byxan för och se hur dom reagerade.

    SvaraRadera
  4. Vad hände med plats 2-31?

    SvaraRadera
  5. Vad hände med Klackar och Grejer, Holger? :D

    SvaraRadera
  6. Anonym 15:32/ Holger Hansson har bestämt sig för att han har gjort sitt på BaraBen och ska blogga om lite annat hos en blogg som heter Klackar & Grejer, därför avslutar han lite abrupt den här listan...

    SvaraRadera
  7. Visiteringen känns ju helt sjuk speciellt på träningsmatcher. Det verkar ju råda en tanke om att det är helt legitimt att stoppa åskadare och visitera dem samtidigt som man kan kosta på sig att vara lite otrevlig under tiden man gör det.

    SvaraRadera
  8. Allvarligt talat, dessa visiteringar börjar som sagt bli överdrivna, att man vill komma åt bengaler och rökbomber är ju en sak men vad fan mer tror de att man tar in? OCh vad tro de skall hända? Bara för att man gillar fotboll behöver väl det inte innebära att man är ligist.

    SvaraRadera
  9. Senast mot Fredrikstad var flera matchvärdar direkt aggressiva med, en polare till mig fick flera hot om att han inte skulle få komma in när han ifrågasatte att de ville se igenom hans snusdosa...

    SvaraRadera
  10. Väntar bara tills första idiotkommentaren i stil med "den som inte har något att dölja har väl inget problem med detta".

    Ungefär samma personer som tycker att Säpo/FRA helst bör läsa ens post, höra ens telefonsamtal och gokänna ens sexställningar med...

    SvaraRadera
  11. Äh, fotbollsfans och fildelare skall man hålla kort!

    Mördare, våldtäktsmän, rånare och andra våldsmän bör man behandla med respekt, men fotbollsfans (jordens avskum) och fildelare (än värre) skall man behandla på värsta möjliga vis.

    Publik på en match innebär bara en massa bekymmer.

    SvaraRadera
  12. Det värsta är att man inte ens hade reagerat om inte matchvärdarna börjat bete sig som galningar de senaste två åren. Flera gånger har det nästan blivit bråk för att matchvärdar är dumma i huvudet och inte kan ta människor på rätt sätt.

    Saknar dessa utbildning? Om inte, vad är det för bristfällig utbildning de får av IFK?

    I vilket annat sammanhang hade gästerna, kunderna, stommen för verksamheten behandlats på det här vidriga sättet?

    Borde inte en matchvärd få sparken för varje bengal som bränns? Då har de ju misslyckats med sitt förnedringsarbete!

    SvaraRadera
  13. Gud vilken fånig post. Argumenten är ju total nonsens om man jämför med motargumenten, som givetvis inte publiceras i en subjektiv blog.

    SvaraRadera
  14. Själv vart publikvärd ett kort tag, och ja... dom är dumma i hövvet, annars hade man ju vart kvar (kanske). På tal om utbildningen så är det faktiskt SvFF som står för den och inte IFK

    SvaraRadera
  15. Simon: Som är?

    SvaraRadera
  16. Simon/ Förklara gärna motargumenten?

    Vad finns för argument för att visitera folk på fotboll över huvud taget? Att de ska ha bengaler och liknande med sig in på arenan?

    Om det är argumentet vill jag gärna att du svarar på följdfrågorna:
    - Är inte visiteringarna helt misslyckade då med tanke på att det bränns pyroteknik på svenska läktare trots visiteringarna?
    - Varför beslagtas mynt och varför tittar vakter i plånböcker och snusdosor då? Vad letar de efter?

    Om det är för att stoppa alkoholintag, så ok. Men då hade de inte letat på platser som de gör nu.

    Och då kommer följdfrågan blir det inte ett jävla hyckleri när alkohol nu kommer serveras inne på arenan?

    SvaraRadera
  17. Oavsett visiteringar eller ej:

    MAN KAN INTE HA MATCHVÄRDAR SOM BETER SIG SOM SVIN, VILKET VI HAR IDAG!

    detta är ju ett grundproblem att makthungriga pajasar söker sig till dessa roller och beter sig som as mot Blåvitts fans/kunder.

    förstår inte IFK detta är de ute på tunn is.

    SvaraRadera
  18. Hört av manlig matchvärd vid insläppet till Valhalla: "Får jag ta dig på brösten?"

    SvaraRadera
  19. Jävligt bra skrivet Holger.

    Bengaler (som i vissas ögan är det farligaste som finns i detta farliga landet Sverige) kommer ju in även om det sker visitering.

    SvaraRadera
  20. Ni som har så många dåliga och negativa argument mot publikvärdar som är där för eran och blåvitt skuld skulle kanske tänka er själva att bli utsatt för myntkastning och träffas i ögat och få hornhinnan skadad och nedsatt syn Publikvärd som inte vågar att arbeta mer.

    SvaraRadera
  21. Anonym 17.34: Jättetragiskt att du råkat ut för det, men vad har det med publikvärdarnas dåliga beteende att göra..?

    SvaraRadera
  22. Kan tyvärr inte hålla med om att publikvärdar har ett dåligt beteende man ställer upp för sin klubb likväl hemma som på borta matcher och försöker att se till att ni supportrar behandlas efter de regler som gäller

    SvaraRadera
  23. Helt ärligt, att du har fått ett mynt i ögat hör väl inte hit. Att ni jobbar idellt saknar också betydelse men det skall betonas att den stora tjuven i det här dramat ÄR Ifk Göteborg som klubb, Det är tydligen okey att behandla oss trogna som kriminella idioter.

    SvaraRadera
  24. Att visitering förekommer tycker jag inte är så konstigt. Det finns många föremål som inte hör hemma på fotbollsmatcher men jag håller absolut med om att det är löjligt att man skall behöva komma ihåg att tömma plånboken innan man går på match samt öppna snusdosan i entrén.

    SvaraRadera
  25. Du verkar vara en bitter person! min ögonskada är bestående men jag vill påstå att ingen kallar eller behandlar er som kriminella personer publikvärdar är där för allas trevnad.Har du synpunkter hur du behandlas tycker jag att du skall ta upp det med IFK

    SvaraRadera
  26. Sluta gnäll för fan, är det matchvärdarnas fel att visst folk som går på fotboll inte kan uppföra sig eller?

    Tycker visitationer är bra, den dagen jag råkar ut för ett rötägg (ja, det är inte helt ovanligt att våra firmakillar ger sig på sina egna i brist på andra att bråka med) vill jag helst slippa knivar och batonger, eller vad nu patrasket har med sig in.

    Lös problemet från början istället för på mitten, och sluta gnäll på IFK Göteborg. Men det är klart, att kritisera dom sk ligisterna är ju inget man är bortskämd med här...

    SvaraRadera
  27. Kom ihåg att bengaler är farligare än handgranater, mynt farligare än kulkärvar och fotbollsfans farligare än SS-divisioner! Kom ihåg det!

    SvaraRadera
  28. Holger Hansson:

    På vilket sätt skall fansen tillbaka hårt?

    -Bortaresebojkott a la Sthlm?
    -Bränna ner klubbstugan?
    -Skriva arga arga inlägg på Baraben?

    Lugna ner dig nu.

    SvaraRadera
  29. Menade Naturligtvis publikvärdarna* och inte matchvärdarna*

    SvaraRadera
  30. OM inte puckon som har med bengaler, kastar mynt och uppför sig som dårar hade vi inte haft visitering

    SvaraRadera
  31. Men om man nu inte får ta med sig mynt in på arenan? Hur gör man då när man skall handla i kiosken? Nä, alla på en arena har inte kort och det skulle ta evigheter att handla i pausen. Eller skall man bara betala med sedlar? Underbara priser för att handla i så fall...
    20 för kaffe 40 för korv 50 för en öl? Och man kan inte betala med en 50 lapp ifall du handlar för 40.

    Sen är inte flera matchvärdar typ inlånade från Samhall? Det ser ju i alla fall helt mongo ut.

    SvaraRadera
  32. Du har nog uppfattat det helt fel att man inte får ta med sig mynt in på arena. Men har man med sig en stor plastpåse med slippade gamla mynt som kastsjärnor,så år det nog inte för att köpa korv eller läsk

    SvaraRadera
  33. Den som inte har något att dölja kan knappast ta skada av en visitation. Det är ju härligt med lite kroppskontakt!

    SvaraRadera
  34. Det gör ont att skriva det, men tyvärr så verkar vår klack som grupp rätt så ryggradslösa som grupp.

    Igen som verkar säga till när folk beter sig som pöbelaktigt.

    SvaraRadera
  35. Orkar verkligen inte läsa va andra har sagt. Men seriöst, jag är för bengaler så länge de används rätt. Men de har de uppenbarligen inte gjorts... Men oavsett, klart som fan visitering skall förekomma. Skärp er! De e ingen laglös utopi vi vill framställa på blåvitts nya arena, och vi fans e långt ifrån de "änglar" vi vill framställa så lägg av nu gubbar... /Hamp

    SvaraRadera
  36. Sen ska fan tilläggas att när ja var sugen på en bärs mot trollhättan förstod ja fan inte sjutton va i helvete som försigick när dom tulla mig som landningsbanan på JFK /Hamp

    SvaraRadera
  37. old geezer,
    en trevlig engelsman lärde mig på kos -91 att göra en millwall brick. helst en större morgontidning ska det vara.

    SvaraRadera
  38. Hur blir det med växel (under 20:-) på inköp inne på arenan? Får man tillgodokvitto då eller?

    SvaraRadera
  39. Haha, är visiteringar det sämsta med den moderna fotbollen? Hahaha!

    Om inte folk tog med sig massa skit in på arenorna så hade man inte behövt visitera publiken. Hövven.

    SvaraRadera
  40. hah fan vilken tomte skrev detta. hahha sjukt korkad
    Batong? testa din batong och testa sedan en riktig. tror resultatet blir något annolunda.
    hahah du e nog en skadad afa anhängare eller som nämdes tidigare milwall fan

    SvaraRadera
  41. öööhhh va f-n polis och brandkår är ju onödigt. det förekommer ju brott och bränder ändå.

    SvaraRadera
  42. jag har inget emot visitering men de som de sägs i artiklen bengaler o skit kommer in iaf.

    jämförlse ta jag målkamerna i puckyn. där hemmalaget alltid får med sig domslutet iaf

    SvaraRadera
  43. Fattar inte helt problemet med själva visitationen, om det finns idioter som tar med bengaler in så får man ta de smällarna. Sen att de är så kassa på att visitera att bengarlerna ändå kommer in är ju ett annat problem...

    SvaraRadera
  44. ang. vad man kan hitta i locket på en snusdosa

    jag hörde två vakter stå och prata framför mig när jag skulle på hemmamatch förra året. Den ene berättade att hon hade hittat koks i spottlocket på en dosa.
    (Dosan tillhörde tydligen någon kändis, men de sa aldrig namnet tillräckligt högt för att jag skulle kunna höra.)

    SvaraRadera
  45. Jag uppskattar knappast att bli visiterad från topp till tå, men däremot accepterar jag det. Detta gör jag för att slippa att fans till mig eget favvolag skall ges chansen att skämma ut inte bara sig själva utan även föreningen, vår egen publik samt i förlängningen mig själv. Men visst trots denna visitering så slinker saker in till o från. Men tror också att många avstår från att ta med sig vad det nu månde vara, just för risken att bli ertappad vid en visitation.
    Att det tillhör dåliga sakerna med modern fotboll, svar ja. Däremot är det inte fotbollen fel utan de rötägg som inte nöjer sig med att avnjuta en match utan även känner sig tvugna att stöka till det.

    En sak till BaraBen tycks under lågsäsong gått från att vara en positiv injektion som bevakar fotboll ha övergått till en hemvist för allsköns pip o gnäll över det mesta.

    SvaraRadera
  46. Så länge det finns idioter som bär sig åt som just idioter måste visitering äga rum. Allt för att skydda oss fredliga. Idioterna som förstör för fotbollen blir ju inte mindre om man tar bort säkerhetskontrollerna. Problemet kommer bestå så länge människor med kukar föds fram. Felriktat testosteron och dålig uppväxt utan riktlinjer är anledningen. Amen.

    SvaraRadera
  47. Ok att många vakter är svin, men titta hur mycket snorungar och pöbel vi har i vår klack. Jag hade också lackat som vakt.

    SvaraRadera
  48. Jag är helt för visitationer, håller med föregående inlägg om att det är den så kallade pöbeln som har fött problemet, inte vakterna. Angående dagstidningar/matchprogram: Om folk läser tidningen/programmet så behövs de inte beslagtas, men om en majoritet börjar använda dem som batonger så kanske man måste ta bort dem. Notera att det då är "fansen" som skapat problemet, knappast vakterna.

    Det är jävligt tröttsamt att fotbollsfans skall framställa sig som martyrer hela tiden. Om alla uppför sig löser sig problemen också.

    SvaraRadera
  49. Mera bränningar!!

    Gais drog av 40 bengaler på sin träningsmatch, hur många har vi dragit av i år..???

    SvaraRadera
  50. Står du för Blåvitts böter och skadestånd till eventuella personskador så visst...

    SvaraRadera
  51. ok, lite bränsle

    vissa finner sig i det svff beslutar om. vissa tycker parkeringsvakter är väldigt bra i det oerhört folk- och biltäta sverige. det skulle ju bli KAOS annars. och sedan får vi inte glömma att det dör minst 6 pers i vissa ligor varje omgång till följd av bengaler.

    fan, vi talar om fotboll som kräfva viss stämning vid sidan om. jag betalar entré som till viss del går till att täcka böter som svinrika svff bestämt om. inga bengaler, inga svordomar och skrik, inga applåder.. ja ni fattar, hur roligt är det?

    SvaraRadera
  52. Alltså seriöst var det någon som räknade hur många matchvärdar som stod och bevakade publiken idag på matchen mot Qviding? För fan det är en träningsmatch mot Qviding, vad tror de skall hända?

    Under dagens visitering bad de också folk att hoppa och stampa innan de gick in. Vad gömmer man i skon som hittas på det viset? Rakblad?

    SvaraRadera
  53. Pavlo:
    Håller med dig!
    Det är så "jävla" löjligt att dom som ska jaga bengaler (som är så hjätte farligt!!!)är så engargerade.

    Det är dags att "pammparna som som bestämmer" börjar gå på fotboll på riktigt också!

    SvaraRadera
  54. Det konstigaste med artikeln tycker jag är åsikten att vi supportrar bestämmer vad som försiggår på läktaren. Det gör vi väl inte alls. Det bestämmer den som äger arenan, eller den myndighet som sätter reglerna. Om nån slänger popcorn omkring sig och pratar högt i mobil på bio, hur imponerad blir man då om han säger: "Jag betalar för att gå hit. Vi besökare bestämmer vad som försiggår härinne."?


    Som många har sagt, visitationer finns av en anledning. Att saker ändå slipper igenom visar ju bara att dom inte är hårda nog. Dom får väl öppna grindarna två timmar innan match istället, så att alla hinner kollas ordentligt. Träna upp några bengalhundar, vetja, som kan sniffa sig till dessa anabola tomtebloss.

    SvaraRadera
  55. Jag har ett förslag som kommer att få bukt med huligan-problemen på våra läktare. Vår nya arena har ca 18000 sittplatser, av dessa skall 8000 tillsättas av matchvärdar (på varje udda stolsnummer). Det betyder att inga svin kan sitta tillsammans och det blir lätt att ta hand om dom som missköter sig. En sektion (2000 platser) kan väl äkta par som kan uppvisa vigselbevis få besätta. Det klart att vi då kommer att öka antalet homoäktenskap iofs.
    Ett annat alternativ är väl att göra som man gör i Malmö i Davis-Cup-matchen - eller?

    SvaraRadera
  56. Varför e det bara Blåvitt som har så jäkla många matchvärdar!? Det blir ju bara patetiskt under tränings matcherna.
    Gais hade inga när dom spela!!

    Börjar bli trött på att bli visiterad av dessa tomtar!!

    SvaraRadera
  57. i somras vid en match så tog matchvärden ett ordentligt grepp mellan benen på mig.. ganska otrevligt.. hade det varit på en tjej så hade han åkt in i fängelset haha

    SvaraRadera
  58. I usa på the home depot center.. så har de metalldektektorer som på en flygplats.. faktist ganska smidigt... men vi har ju inte så mycket mexikaner med knivar här inte

    SvaraRadera
  59. "Varför e det bara Blåvitt som har så jäkla många matchvärdar!? Det blir ju bara patetiskt under tränings matcherna.
    Gais hade inga när dom spela!!

    Börjar bli trött på att bli visiterad av dessa tomtar!!"

    Det kanske går att ordna så att just du slipper visitationen då, för det måste väl publikvärdarna hålla koll på, att just du inte smugglar med dig saker in. Ta upp problemet med wisemen och allt vad troglodyterna kallar sig och säg till dom att bete sig som folk

    SvaraRadera
  60. Som kvinna kan jag säga att visitering kan ta förnedringen till en ny nivå. Ett exempel: Igår mot Qviding. Blev visiterad extra noggrant, vilket ni andra kanske också märkte av. Matchvärden bar mig att sära på benen mer(fine, vad ska han annars säga), vilket resulterade i en rad "höhö" från människor runt omkring. Matchvärden jämte hakar på med ett "du kan ju gå iväg med henne någonstans höhö..". Detta är inte första gången, jag har varit med om en rad liknande incidenter och det känns lika jävligt varje gång.

    SvaraRadera
  61. Tänk om de kommer en självmords-bombare och spränger alla då? Då hade de väl vart jävligt passande om han hade stoppats i spärren ;D

    SvaraRadera
  62. Behövs väl inget mastermind för o begripa att även publik värdarna har "träningsmatch". Nya skolas in och de äldre är med som stöd i de här matcherna..

    Tur att vi har de bästa publikvärdarna i landet våra går det faktiskt vanligtvis att prata med..inte alla har det så...

    SvaraRadera
  63. Så länge det finns idioter som försöker tillverka tillhyggen av tidningar, så kommer det behövas visitering.

    SvaraRadera
  64. Visitering är en sak men inte fan ska dom ha rätt att snoka i ens plånbok eller snusdosa. Att man inte skall få ha med sig mynt in på arenan är direkt patetiskt och borde vara föremål för en juridisk prövning.

    Att vakter tafsar på kvinnliga besökare måste också uppmärksammas om detta sker. Här utlyser jag lite civilkurage. Om någon befinner sig i en obekväm situation på grund av en publikvärds agerande måste ni givetvis säga ifrån. Be om legitimation och namn på personen i fråga och om de inte vill uppge det så kräv att prata med deras ansvarige chef. Fungerar inte detta så ta upp mobilkameran, tryck upp den i ansiktet på publikvärden och ta en bild, så vet denne om att identifiering kan ske utan problem. Sedan är det bara att skriva en anmälan om trakasseri och posta den till SvFF eller till blåvitt också för den delen. IFK kanske har något att säga till om rörande vilka publikvärdar som får arbeta på matcherna.

    Publikvärdarnas trakasserier härstammar från att folk inte sätter gränser.

    Överlag tycker jag det vore intressant att se vilka befogenheter publikvärdarna har. Finns något dokument över detta?

    SvaraRadera
  65. Anonym 14:18 Bra skrivet!

    Holger; gå hem!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.