2008/11/27

Offside: Jonas Hellberg om försäsongsträning

OFFSIDEINTERVJUN I samarbete med fotbollsmagasinet Offside presenterar BaraBen.com idag Sveriges bästa fotbollsmagasins intervju med IFK Göteborgs fystränare Jonas Hellberg. Intervjun publicerades i årets sista nummer av Offside och kommer här i sin helhet, endast för BaraBen.com:s läsare.

För de allsvenska spelarna väntar fyra månader av mjölksyra och träningsvärk. För en annan yrkesgrupp är det julafton.
– I januari hatar de mig, men jag är hellre en bra tränare än en omtyckt tränare, säger IFK Göteborgs fysansvarige.

Jonas Hellberg om försäsongsträning

Jag hörde att Erik Lund var orolig för kvaliteten på försäsongsträningen i IFK när han kom från Aston Villa i somras.
– Selakovic blev vansinnig eftersom han blev rädd att jag skulle tända till och köra ännu hårdare. Men Erik kan vara lugn. Niclas Alexandersson, som ju lägger av, har lovat att komma med synpunkter på hur jag kan göra träningen på Munkebäcksgymnasiet jobbigare.

Det är där ni brukar leka skeppsbrott?
– Spelarna skulle nog varken kalla det lek eller skeppsbrott. Vi kör en hinderbana med frekvensstege, tjockmatta och plintar. Ett varv tar ungefär en minut, så vilar vi en minut och kör igen. Det handlar om förmågan att växla tempo, vi kör 36 varv och killarna ligger ofta på 90 procent av maxpuls under hela timmen. Spelarna hatar det, Rehn gillar det.

Du driver dina spelare tills de spyr eller faller ihop. Hur känns det?
– Då är jag stolt över dem. Ofta är det en tyst, ångestfylld stämning innan passen. Efteråt är det mer uppsluppet. Men det får inte vara för glatt. När spelarna sitter tysta med tom blick och knappt klarar att hälla upp återhämtningsdrycken, då har det varit ett bra pass.

Hur ofta försöker spelarna mygla när det är fysträning?
– Det händer att de såsar. I slutet av en träning under mitt första år i IFK fick Bengt Andersson och »Ölme« agera barnvakter åt Andres Vasquez sista varvet. Efteråt kunde han knappt torka sig när han hade duschat. »Har de andra kört så hela tiden? Vad har jag sysslat med?« undrade han. Men de flesta är bra på att köra järnet. Annars hotar jag med extra träning, och de vet att jag är så dum att jag inte skojar.

Gnäller de aldrig?
– Selakovic är bra på att gnälla, men med glimten i ögat. Pontus Wernbloom kan behöva lite piska ibland. Som när vi är på träningsläger, han ser alltid så jäkla trött ut på morgnarna! Jag och Håkan Mild drar alltid upp honom en timme tidigare än de andra och går ut och går. Å andra sidan, då har jag och Håkan redan varit ute och sprungit en timme.

Kan det bli för tufft?
– Förut var det mest betoning på mängd, men det är inte alltid som hårdast är bäst. När en så rutinerad spelare som »Alex« kommer och säger »Jonas, nu är vi nära gränsen« då måste man tänka till. Det är mer vetenskapligt nu, med pulsklocka och dokumentation, så det är lättare att se till att alla spelare får optimal träning med hög intensitet och rätt återhämtning.

IFK Göteborg är kända för sin starka fysik. Hur tränar ni?
– Under försäsongen kör vi tre styrkepass, tre fyspass och tre fotbollspass i veckan. Jag försöker att lägga in mycket boll i fysen också, för att få start- och stoppträning. Det handlar om att få en funktionell snabbhet, fotbollskondition.

Hur orkar spelarna?
– I januari hatar de mig. Men de vet vilken oslagbar känsla det är att känna sig starkare än motståndaren, opasserbar. Den viktigaste talangen är att träna hårt, att fortsätta springa även om du har blodsmak i munnen. Det handlar om att hela tiden bli bättre. Jag var nöjd i några timmar efter guldet förra året, sedan tänkte jag »fasen, hur ska vi kunna försvara det här?«

Var investeringen i ett mobilt isbad ett resultat av de tankarna?
– Vi pratar om den gyllene kvarten, direkt efter match. För återhämtningen är den tiden otroligt viktig, då ska spelarna få i sig hundra gram kolhydrater och kyla ner sig i isbadet. Det får fart på blodcirkulationen och onödiga blodansamlingar skickas ut till det kalla hudlagret.

Vem är klassens ljus när det gäller fysträning?
– När det gäller explosivitet är det Hysén, Wallerstedt och Bjärsmyr som är bäst. På löpningen är det Pontus Wernbloom, Gustav Svensson och Oscar Gustafsson. De som har en grym allroundfysik, och därför skulle kunna bli väldigt bra i många idrotter, är Pontus och Ragnar Sigurdsson.

Ändå knäcker du dem i spåret.
– Jag måste ju visa att gubben fortfarande kan ta i. När det är tävling går propparna. Men det är inte för att visa min manlighet, som spelarna tror. Jag måste hålla koll på underlaget, så där inte finns stenar och rötter.

Spelarna säger att du själv missade det en gång…
– Jo … i en nerförsbacke vände jag mig om för att varna spelarna att det var fullt med sten. Då trampade jag själv på en stor sten, rasade framåt men räddade fallet med en militärrullning. Jag stukade foten men var snabbt uppe igen och joggade vidare. Dagen efter kom foten inte i skon, jag fick gå med flipflops. Men jag sade inget då heller. Herregud, jag vet hur ont spelarna kan ha och ändå spela vidare. Då kan inte fystränaren komma och gnälla.

MALIN JONSON

Köp senaste Offside i en kiosk nära dig,
eller börja prenumerera redan idag.

19 kommentarer:

  1. Riktigt kul läsning, bra jobbat!!

    SvaraRadera
  2. Ja verkligen, bra jobbat... Offside! Det var fantastiskt att läsa den i förra veckan när tidningen kom

    SvaraRadera
  3. håller med, bra artikel!

    SvaraRadera
  4. Anonym 16:02 du behöver inte läsa det igen om du redan läst det, har svårt att tro att baraben kommer hem och tvingar dig.
    Bra läsning för oss som av olika anledningar inte har läst senaste nummret av offside.

    Kul för dig att du läste det för en vecka sen! verkligen skit kul för dig!

    SvaraRadera
  5. Det är verkligen en bra intervju och att Baraben återger den här för folk som av olika anledningar inte har tillgång till Offside (utlandsvistelse t ex) är ju suveränt. Men det är klart att det ska gnällas i vanlig ordning...

    SvaraRadera
  6. 27/11/08 16:02:

    ...och jag har sett senaste avsnitten av alla serier före dig då jag har tillgång på allt 0-day via grymma ftp.servrar. Shit, jag är så jävla leeth4x00r.

    Erkänn att det var du som även var tvungen att skriva detta i vanliga chatboxen på förstasidan?
    ---------------------------------
    Tack för en bra läsning. Låter som att gubbarna får en bra träning i år igen. hehe

    /Fnyq

    SvaraRadera
  7. Hur mycket betalade offside för den här annonsen?

    SvaraRadera
  8. Sjukt intressant, mera sådant här!

    SvaraRadera
  9. haha, militärrullning.

    SvaraRadera
  10. Riktigt bra skrivt och vicken go "gubbe"

    SvaraRadera
  11. bra kopierat!!!

    SvaraRadera
  12. tack, bor i kina och kan inte få tag i tidningen där hemma. riktigt kul att få se såna här utdrag! lyssna inte på idioten som gnäller, ni gör ett grymt jobb!

    SvaraRadera
  13. Faktiskt rätt intressant läsning, go gubbe! Men hade förmodligen hatat honom om jag var en av hans offer...

    SvaraRadera
  14. Bor också utomlands, för oss som inte har tillgång till Offside är det här helt perfekt.
    Han som gnäller vill väl bara använda sin offside tidning som potens förlängare

    SvaraRadera
  15. det finns alltid en ärkeidiot som lipar och gnäller för att få uppmärksamhet.

    SvaraRadera
  16. bra läsning!

    SvaraRadera
  17. Detta var faktiskt intressant läsning. Kors i taket.

    SvaraRadera
  18. drömde en fruktansvärd mardröm i natt, jag hade tatuerat in "Elfsborg" på knogarna i gult och svart... snacka om lättnad när jag vakna

    SvaraRadera
  19. men kan ni inte producera ngt eget eller? offside-texter och youtube-klipp... grym sida.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.