2008/09/22

Rövarn: "För mig är fotbollen kultur"


SVT Sportens Jens Lind och Dennis Videmyr har grävt i arkiven till veckans Stopptid i Sportspegeln. Det handlar om Blåvitt på 1970-talet. Det hanlar om kultur, politik, publikfester och historia. Ni bara måste se det. Det är magi.

32 kommentarer:

  1. Fan att man inte var född och kunde uppleva den tiden :/ Fast jag får ju uppleva sånt som inte flera på den tiden får.. :) Forza blåvitt!

    SvaraRadera
  2. Det var ett jäkligt fint inslag, jag fick en lätt fuktighet i ena ögonvrån när jag såg det. Nån borde leta reda på pojken som sjunger i början och låta honom göra en nyinspelning.

    SvaraRadera
  3. Vackert!

    Jag skulle betala riktigt mycket för att få fatt på en matchtröja från 70-talet...

    Forza Blåvitt!

    SvaraRadera
  4. Gillar Cederhöks kommentar i slutet: "Livet e kört å äh serien är lång, hoppas jag."

    SvaraRadera
  5. Trevligt att detta inslag visas även här, precis som på tidigare på Alltid blåvitt, SVT, Officiella mm.

    "Recycle is fun"

    SvaraRadera
  6. gött hur har detta läckt till BB?

    SvaraRadera
  7. "Det finns bara ett lag. Det vet du!"

    SvaraRadera
  8. Magiskt va ordet.

    SvaraRadera
  9. Fullkomligt klockrent och helt underbart!

    Forza Blåvitt!

    SvaraRadera
  10. jag kallar mig journalist/ Var på Alltid Blåvitt är detta publicerat? De har inte publicerat något nytt sedan 21:45 igår kväll. Fan vad du gör bort dig genom att komma in här och lipa på dem som gör nåt bra för blåvitt som baraben- clown!

    SvaraRadera
  11. Önskemål till alternativa shopen! Bild och citat på han som säger "De finns bara ett lag, de vet du!"

    SvaraRadera
  12. det läggs upp ett klockrent klipp som svt haft igår om blåvitt. då kommer ett ärkenöt in och ska gnälla på detta. vad gör detta miffo på denna sajt, kan han inte hålla sig till grönsvart.com eller lämpligare plats?

    SvaraRadera
  13. edit: de ska vara "Dum fråga! Det finns bara ett lag, de vet du!"

    SvaraRadera
  14. 22:14/ hur fan kan man med att börja gnälla och lipa som en 7-åring med böldpest när de bjussar på en underbar länk till en kortfilm man kan se om och om igen hela kvällen. en del tjommar blir man inte klok på, é de stockholmare som flöttat in te stan eller?

    SvaraRadera
  15. ett helt underbart nostalgiskt klipp, sådant här borde de rota fram ur arkiven oftare. minns hur morfar brukade gå på arbetarekommunens möten tillsammans med bernmar där de tjötade minst lika mycket blåvitt som politik. en epok att hålla nära hjärta som hjärna.

    SvaraRadera
  16. Jag är mest intresserad av hur det kunde ha blivit en så stor hype kring ett blåvitt som då låg i division 2?

    Borde helt klar specialstuderas. Om inte annat kan alla fotbollsälskare i göteborg medvetet hetsa igång samhällsklassuppdelningen igen. Då menar jag inte svenskar/invandrare utan blåvittar/gajsare/ujsare.

    SvaraRadera
  17. Kul att se att vändkorsen fortfarande är desamma... :)

    SvaraRadera
  18. "Blåvitare blir man inte, man födds sån" :D

    SvaraRadera
  19. Hahaha!...Farsan är med!

    Ska bli kul att visa honom detta ikväll.

    SvaraRadera
  20. Underbart att se, Blåvitt borde hypa med sådana här klipp i olika reklamsnuttar..typ var är du nu? Vi behöver just dej, DU är viktig för Blåvitt, Har du tagit ditt ansvar, är barn och barnbarnen Blåvita? Hjälp Göteborg att bli publikmagnet nr 1 osv..

    Blåvitt, agera nu!

    SvaraRadera
  21. Cederhök och Bernmar är döda, varven sedan länge nerlagda, alla spelare omsatta. Men Ullevi ser fan i mig precis likadant ut.

    För övrigt, ett helt underbart klipp.

    SvaraRadera
  22. "Jag är mest intresserad av hur det kunde ha blivit en så stor hype kring ett blåvitt som då låg i division 2?"

    Den enkla förklaringen är att de spelade s.k champagnefotboll, anfall från första sekund och ingen tanke på defensiven. Sen köpte man in stjärnor som Owe Kindvall (som hade tänkt sluta med fotbollen innan Bernmar övertygade honom att spela får Blåvitt), Björn Nordkvist med flera. Alla snackade om Blåvitt på stan och tidningarna skrev sida upp och sida ner om laget.
    För vidare läsningen rekommenderar jag boken "Kamraterna" av Uno Palmström och Ken Andreasson, två GP-journalister. Den är skriven nån gång mot slutet av sjuttiotalet (77 tror jag).

    SvaraRadera
  23. Vi får hoppas att Mild kan göra en
    Bernmar och övertala en stjärna - Ljungberg som hade tänkt sluta med fotbollen. Då kanske det kan bli en liknande hype kring blåvitt.

    SvaraRadera
  24. Jovisst vi vill ha en småfjollig, halvskånsk föredetting som alltid är skadad i laget...? Nej tack!

    SvaraRadera
  25. Man får inte glömma att Torbjörn kom fram under dessa år, vilket också givetvis var en bidragande faktor till publiksuccén. Efter SM-guldet 1969 åkte IFK ur allsvenskan och därefter följde några magra år sportsligt och publikt. När Bernmar tog hit gubbar som Nordquist, Kindvall, Torbjörn, Reine A, och sedan spelare som Olle Nordin och Ralf (snart dök alla Glennar upp också...Holm var väl först tror jag) så blev det givetvis fart på vändkorsen och spelet sprudlade likt den ädlaste av drycker.

    Jag är oehört tacksam att min farsa tog med mig på dessa matcher då jag var i 6-7 års åldern. Många fina minnen och ränderna sitter såklart i än idag.

    Det var väldigt vad vissa här reagerar på det sk "gnället" från 22:14. Var det så mycket till gnäll egentligen? Tolkningsfråga...

    SvaraRadera
  26. Det här är helt underbart att se alltså. man blir nästan tårögd som vissa har kommenterat innan...
    Känns väldigt genuint på något sett, och jag saknar faktiskt mycket av det som man lyfte fram som positivt under 70-80-talet mot idagens läge,

    SvaraRadera
  27. helt underbart klipp!! blev alldeles varm i tv soffan i söndags

    SvaraRadera
  28. Bernmar ägde!

    SvaraRadera
  29. Mer Bernmar i BLÅVITT!!

    SvaraRadera
  30. Äldre supportrar kan säkert berätta om den kände Morgan som höll hov på läktaren. Jag kan det inte, men jag känner igen honom. Det var min första match på Ullevi! 20/5 1976. Var en liten pojke som hade nämnt andra lag att hålla på och min far tog mig i nackskinnet dit för att lära mig. Dessutom är den 20/5 min fars födelsedag. Rätt OK dag...

    SvaraRadera
  31. Gillar praktfyllot som försöker sjunga "Heja blåvitt" en bit in i filmen... :)

    Schysst att se Anders "Rövarn" Bernmar i aktion...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.