2008/09/20

Matchrapport IFK Göteborg - Västra Frölunda (j-allsvenskan)

JUNIORFOTBOLL Det blev ett präktigt magplask när IFK Göteborgs juniorer avslutade serien i Juniorallsvenskan Elit Södra mot Västra Frölunda. Efter 0-0 i halvtid rasade man samman och Frölunda kunde till slut vinna ganska enkelt med 3-0.

Tidigare idag var det derby i juniorallsvenskan på Lemmingvallens naturgräs. Sedan tidigare klara tabelltvåan IFK Göteborg tog emot bottenstridande Västra Frölunda. I och med att matchen var utan betydelse för Blåvitt lät man ett flertal tongivande spelare vila och det i kombination med ett motståndarlag som kämpade febrilt undan nedflyttning blev förödande.

11. Niklas Williamsson

Avbytare: Markus Sandberg (mv), Tobias Nilsson, Mikael Andersson, Robin Alnäs, John Doe (#4)

Man kan komma med tusen och en bortförklaringar till dagens debacle, men bortom alla dessa kan man bara konstatera att dagens match knappast kommer gå till historien som årets klang och jubelföreställning. Första halvlek var en högst medioker historia från båda lagen. Det var mest böljande spel över planhalvorna och de gånger man lyckades komma i närheten av motståndarlagens straffområde så slog man bort nästa passning illa kvickt. Råkade man få en fast situation i samma region så förvaltades denna varje gång på sämsta möjliga vis - anting snett och vint eller för högt och långt.

Jag räknade till en målchans värd namnet och det var när Ludwig Torkelsson, som för övrigt var hyggligt bra idag, kom fri på vänsterkanten, vek inåt och avlossade ett skott med högerfoten som målvakten fick boxa upp i luften för att sedan fånga in säkert. Det var allt på hela halvleken - båda lagen inräknade.

Andra halvlek började ganska bra med blåvita ögon sett. Ett inlägg nickades några meter över efter några minuter, vilket sett utifrån matchens kvalité hittills var en jättechans. Men i anfallet därpå rann Frölundas anfallare igenom och kunde placera in ledningsmålet. Sen gick det som det gick. Ytterligare två bollar ramlade in bakom Markus Bengtsson i målet, allihop efter något tveksamt försvarsspel i IFK Göteborg då det kändes som om Frölunda kom lite väl rena i straffområdet vid samtliga tillfällen. Visserligen gick man ner på trebackslinje efter 1-0-målet, men så enkelt skall man inte få göra mål.

Framåt skapade man ingenting. Lyckades man få in bollen framför mål så var antingen ingen där eller också sparkades det stora hål i luften om man trots allt lyckades vara på rätt plats vid rätt tillfälle.

Jag vill dock poängtera att det inte verkade vara något större fel på inställningen, för samtliga elva på plan kämpade och slet för att få in bolluslingen, men man verkade helt enkelt inte kunna det idag. Det var dessutom riktigt grinigt på planen emellanåt med en hel del fula efterslängar som följd. Att matchen var viktig för frölundaiterna märktes på ett flertal nervösa individer runtomkring planen som gick med mobiltelefonen klistrad vid örat för att ta del av resultat i andra matcher.

I bedrövelsen vill jag dock peka på några positiva saker idag:

1. David Johanssons offensiva högerbacksspel. Jag har inte sett honom spela förut, men jag gillade det jag såg. Snabb, lätt, bollsäker och väldigt villig att gå framåt i banan såväl med som utan boll.

2. Mikael Andersson och Tobias Nilssons inhopp. Ordinarie lagkapten Andersson kom in och försökte sprida nytt hopp genom sitt engagemang. Min favoritspelare Nilsson fick visserligen hoppa in som högermittfältare men fick snart sin ordinarie position som innermitt och med det så fick IFK ett spelövertag, men det var så dags för då ledde redan Frölunda med 3-0 och det var bara några minuter kvar att spela.

3. Ludwig Torkelsson. I en i övrigt rätt så torftig första halvlek så utmärkte han sig positivt på sin vänsterkant med frejdiga löpningar i såväl djupled som inåt banan. Blev tyvärr placerad på topp en bit in i andra halvlek och försvann något därmed.

Nåväl. Det är bara att bryta ihop och gå vidare. IFK Göteborg är oavsett klara för slutspel och möter Landskrona BoIS nästa söndag.

Bilder från dagens misär hittar du här, om nu någon masochist eller frölundait skulle vara nyfiken.