2008/09/15

Hankins: Dags för Sveriges största kaos?

KRÖNIKA Bajen fans köper biljetter till Djurgårdens derbyläktare. Det här med Stockholmsderbyn är alltid lite kaosartat. Men de senaste åren har det varit rena farsen. Fotbollen "kryddas" av ett internationellt snitt - på värsta vis. Pajaserier i form av inskjutna fyrverkerier, okontrollerad pyroteknik och internbox utspelar sig gång på gång.

Nu kan det vara dags för den värsta drabbningen hittills.

Eftersom Svenska Fotbollsförbundet försöker straffa Bajens fans för ett dåligt uppträdande vid förra derbyt är hemmaläktaren under Hammarby- Djurgården avstängd. Det är ett straff enligt principen - tomma läktare innebär uteblivet kaos. Oj vad fel makthavarna kan få.
Hammarbys supportergrupperingar, ledda av stora Bajen Fans, uppmanar nu alla sina supportar att köpa biljetter till Djurgårdens klacksektion. Ni hör själva vart det här bär.

Uppmaningen lyder bland annat:

"Men det här straffet som vi har fått är helt uppåt väggarna och någonting som vi ALDRIG kommer att acceptera – att en individ straffar ett kollektiv på det här sättet. Den stora massan ska få säga sitt och det kommer den nu att göra.

Köp upp alla biljetter till den NORRA läktaren – vi ställer klacken DÄR! Vi spelar ett hemmaderby i Allsvenskans slutskede mot våra antagonister Djurgården. Skulle vi göra det utan en klack på kortsidan med majoriteten apor på läktarna, inte en chans. Vi tänker heller inte betala drygt 500 spänn för en biljett på långsidan och därifrån med vår passion och vårt engagemang skapa stämning. Det finns inte ens på kartan att vi låter våra känslor styras av ett gäng gubbar som aldrig har suttit sin fot på en klackläktare och som hellre ger ut helt horribla straff i stället för att faktiskt ta tag i problemen som finns på våra svenska läktare."
(Från: Bajens fans officiella hemsida)

Nu är det oklart om Djurgårdens fans väljer att reagera på det här utspelet genom att flytta på sig. Egentligen är det högst oklart om Hammarby-supportrarna ens själva kommer lyssna på sitt ledarskap och köpa biljetter till bortafansens läktare. Men om så blir fallet är det enligt normal supporterlogik väldigt svårt för mig att se hur Djurgårdarna ska vika ner sig och låta Hammarby ta över "deras" läktare. Det vore en grov prestigeförlust.

Ärligt talat så vet jag inte vad som kommer ske.
Det bara stinker kaos kring hela den här affären.

I grund och botten är det en smart supporterreaktion till en korkad förbundslösning. Självklart ska de personer som ligger bakom skadegörelse och brott på arenorna straffas för detta. Men den här typen av kollektiv bestraffning, där en hel läktare ska stängas av på grund av att ett fåtal personer löper amok, är dömd att misslyckas.

Vi går mot en fotbollsvärld där förbundspamparna vill skapa en replica av det engelska all seater-samhället. Men de förstår inte att den ekonomiska kapplöpning som pågått i England i över ett decennium inte har möjlighet att få utrymme här i lilla Sverige. Den svenska marknaden är - tack och lov - alldeles för liten för en allsvensk fotboll där den billigaste biljetten kostar runt 700 kronor.

Speciellt på landsbygden.

Bo Lundquist och company lär även fortsatt ha en engelsk hägring som sin våta dröm. En avlägsen dröm i en "ökenpromenad bland en pöbelkontrollerad svensk fotboll". Speciellt nu när vi ser den positiva utvecklingen i Stockholm. En utveckling där supportrar inte bara börjar få nog, men där de faktiskt slår tillbaka mot makthavarna på ett så effektivt sätt att de kan gå segrande ur den långsiktiga striden.

Först fick Bo Lundquist lämna posten som Djurgårdens starka pjäs. Supportrarna låg bakom. Nu kan tusentals bajare gå på den match som förbundet försökt stänga av dem från. Supportrarna ligger bakom.

Det som kan ge supportrarna ett avgörande överläge i sitt krig mot fotbollens makthavare är följande scenario: Flera tusen bajensupportrar samsas med flera tusen järnkaminer på samma klackläktare. På ett derby i Stockholm.

Utan kaos.
Utan upplopp.
Utan att spela maktens män i händerna.

Är jag en drömmare? Kanske. Men min dröm innebär i alla fall inte en hägring om en svensk fotboll där en engelsk modell ska uppnås till varje pris. Jag drömmer om smarta supportrar. Supportrar som med kloka initiativ vinner tillbaka mark mot makthavarna som har ett järngrepp om vår fotboll.

Det kan bli tidernas största fotbollskaos.
Ändå drömmer jag om tidernas mäktigaste manifestation.

33 kommentarer:

  1. Å herre jävlar! Kaos.

    SvaraRadera
  2. ja det här kan ju sluta i fullskaligt läktarkrig. hur många biljetter har sålts till den läktaren?

    SvaraRadera
  3. kan inte aik göra detsamma? sen kan de tre klackarna göra slut på varann.......

    SvaraRadera
  4. hur fan kan SvFF stänga av en läktare på arenan? Fattar de inte att alla kommer välja andra läktare? Blir det kravall kan man ju nästan tro att det är planerat av SvFF för att kunna få vatten på sin kvarn för fler restriktioner.

    SvaraRadera
  5. Hankins,

    Nu känns det lite som att du faktiskt är naiv. Vi pratar om Hammarby här.

    Supportergrenen som inte uppmanar supportrarna att ange de som missköter sig, motverka stök och som hellre missar en match än sköta sig på densamma.

    Och föreningen är likadan. Skadegörelsen på Nya Ullevi vägrade de betala, de har ett hockeylag som inte betalade hyran till ishallen och som gick ut snyftandes i media då de därmed inte fick träningstider. Helt oförstående till sitt ansvar i frågan.

    Bajenfans kanske skriver att de tar avstånd från individerna. Det i sig är ju anmärkningsvärt iofs, jag trodde att de skulle ta avstånd från den stundens ingivelse då en fin, stackars bajare förlorade kontrollen och kastade in bomberna på planen.

    Enligt bajen är allt polisens fel. Polisens och svenska fotbollsförbundet.

    Hade vi fotbollssupportrar varit lite smarta så hade vi inte spelat fotbollsförbundet i händerna hela tiden.

    SvaraRadera
  6. anonym 11:17- det är väl precis det han skriver? att han önskar att inte bajarna kommer spela SvFF rakt i händerna? läs sista stycket...

    SvaraRadera
  7. Du är en anarkist Frankie...

    SvaraRadera
  8. Att bestraffa kollektivet resulterar i självsanering. Enda rätta. Enkelt ekvation.

    SvaraRadera
  9. Kommer gå åt helvete detta.. Finnas alldeles för många korkade fotbolls supportrar.. Kan man inte hitta ett bättre/effektivare sätt att stänga av enskilda individer. Tror jag tyvärr supporter problemet aldrig kommer lösa sig.. En sak är klart, att supportrarna själva skulle klara av att rensa upp och ordna problemet är tyvärr en alldeles för naiv och orealistisk tanke..

    SvaraRadera
  10. ...och du Frankie, som gillar att klaga på "pampar". Kan du inte förklara för dom hur man ska lösa läktarvåldet och huliganismen?

    SvaraRadera
  11. Pinsamma Bajen är, liknar inget! Det kommer sluta med att matchen spelas utan publik och vad har dom då åstakommit för att stötta sitt så älskade Bajen??????.

    Hela sthlm är som regnbågs flaggans. Drama queens.

    SvaraRadera
  12. Anonym 11:26:

    Du ska läsa det sistnämnda som ett konstaterande. Inte som en vädjan.

    Även intelligenta människor i grupp kan göra korkade saker. Och fulla, normalbegåvade människor i grupp med adrenalin i kroppen är uppenbarligen för mongo.

    Jag är normalt sett emot kollektiv bestraffning.

    Men när det kommer till fotbollssammanhang så hade det bästa för bajen varit om fotbollsförbundet hade sagt:

    - Får vi inte in anmälningar, där man dessutom kan styrka att de var dessa individer som utförde dådet, två dagar innan derbyt så stänger vi av bajen-läktaren.

    Då hade det blivit självsanering så det sjöng om det på nötterna. Eftersom ingen, givetvis, är intresserad av att behöva lida på grund av en idiot.

    SvaraRadera
  13. Det är KGB som har uppmanat till biljettköp på Gårdenläktaren. ( se sthlm södra) Därmed är det lätt att inse vad de är ute efter. Det kommer att bli blodigt och våldsamt om bajarna släpps in. Det bästa vore i så fall att dela läktaren med ett massivt vakt-och polisuppbåd emellan. Annars en total våldsorgie!

    SvaraRadera
  14. Väldigt lätt att gnälla på "pamparna" utan att komma med något eget konstruktivt.

    Tror nog att det är ett omöjligt problem att lösa så länge som alla klackar (givetvis inklusive Blåvitt) lockar så mycket drägg som bara vill ha, och går igång på kaos.

    SvaraRadera
  15. Känns som att det mycket möjligt kan bli en blodig historia det här.

    Tror inte att SvFF är en organisatoin som är så pass självkritiska att de kommer inse att deras beslut var helt jävla idiotiskt, men hur det här än går kommer allmänhetens uppfatning av SvFF bara bli ännu sämre efter det här derbyt.

    Antingen blir det värre än vanligt på grund av deras beslut, eller så bevisar man att det goda som finns intehar med SvFF att göra.

    Personligen känns det som om ett ritkigt våldsderby hade gett mest effekt, illa nog.

    SvaraRadera
  16. Huliganälskare!

    Ingen har blivit portad, vara läktaren som är avstängd, för att där händer för mycket skit!

    Om det nu enbart är några individer som håller på varje gång,varför kan inte de övriga i tusental som står där få stopp på det då!???Ta ert ansvar

    SvaraRadera
  17. En gissning på vad som kommer hända är att inga personer med Hammarby kläder kommer släppas in på läktaren även fast de har biljett.

    SvaraRadera
  18. Jag är lite splittrad i frågan. I grund och botten är jag emot kollektiv bestraffning pga ett par idioter. Men om kollektiv bestaffning leder till att den stora (största?) massan någonlunda smarta supportrar sätter ner foten och gör något för att förhindra idioterna är det utan tvekan rätt sätt. Men nu är det iofs brajen vi pratar om och alla vet att deras beteende får OV att se ut som helgon. Ruskigt korkade.

    Hur kan det vara så svårt att ta tag i det? Att visa en enad front mot dessa idioter?
    I blåvitt har vi minst lika många huliganer och annat folk som gillar kaoset. Men huliganerna, bengalbrännarna osv visar respekt mot oss andra genom att ta det lugnt på läkatren (utom Basel såklart). Och av just den anledningen visar jag respekt tillbaka.
    Synd att man inte kan läsa i tidningarna om hur en klackläktare bör fungera, för där är vi ett praktexempel på väldigt många punkter.
    Länge leve LM4!
    Fan va stolt jag är att vara ängel.

    SvaraRadera
  19. Inte så lätt för vanliga bajensupporters att gå emot ca 200 våldsamma KGB:are och liknande grupperingar. Skulle bli ett fruktansvärt internbox i så fall med massor av skadade. Är väl samma sak i Götet med wisemen och liknande, antar jag. Nej, detta måste samhället, polisen, sköta om annars kan vad som helst hända.

    En fredlig bajare

    SvaraRadera
  20. Tror denna matchen blir utan publik. Enda rätta.

    SvaraRadera
  21. Fredlig bajare:

    Ja och det är väl samhället och dagis som ska uppfostra barnen i Sverige.

    Våldtäkt och misshandel är inte något som angår hos hederliga människor, det är en polisfråga och om någon håller på att drunkna så är det räddningstjänsten som bör rycka ut.

    Om de 12000 som gick på Bajens matcher hade varit intresserad av att få bort de som vandaliserar och förstör, så hade man gjort det vid det här laget.

    Men istället försöker man kringgå reglerna och köra chicken race med förbundspampar som sannolikt kommer att få liv i döda hårsäckar före att de viker sig i den här frågan.

    SvaraRadera
  22. Hannes J:
    Bra skrivet, håller med.

    I övrigt en intressant och bra krönika Frankie.

    Det ska bli jävligt intressant att se hur det kommer gå i Stholms derbyt.

    SvaraRadera
  23. Det kommer aldrig bli verklighet. SvFF flyttar hellre matchen till Söderstadion än låter de båda grupperna gå loss på varandra inför TV-kamerorna.

    SvaraRadera
  24. Hmm, känns som att du får ta och gå igenom detta en gång till.

    Dina spekulationer känns ju väldigt off, verkar inte som att du riktigt har någon koll på vad detta kommer att resultera i.
    Att Hammarbys fans köper biljetter till norra kommer inte leda till att de står på norra utan att Hammarbys tåg kommer bli ombedda att få inträde till någon av sittplatserna (antagligen östra närmast södra läktaren där det normalt är en form av sittplatsklack) och en polislinje som separerar dem från resten av sittplats. Inget mer än så självklart...

    Det intressanta att spekulera i är vad som händer med DIFs supportrar om HIF köper upp deras klackbiljetter, en kvalificerad gissning är väl att en stormning av läktaren kommer ske alternativt att djurgårdare och hammarbyare blir vitt utspridda över sittplats där säkerheten och möjligheterna till att hålla isär supportrar är patetisk i jämnförelse.
    Det finns i dagsläget ingen visitation, ingen avgränsning, inget nät och inget som separerar sittplats och planen. Dessutom är sittplatsen full av barnfamiljer och gubbar som hamnar mitt emellan klackmänniskorna vid denna hypotes.

    Humor i alla fall att denna "bestraffning" inte kommer generera någon inkomstförlust för klubben, då Råsunda är ungefär en klackläktare för stor för dessa derbyn, men antagligen kommer leda till det stökigaste derbyt på länge... när man försöker bestraffa just stöket.

    Varför SEF och SvFF bör ha supporterrepresentanter närvarande varje gång dem tar beslut angående supportrar går ju från klarhet till klarhet, herregud vilken idioti!

    SvaraRadera
  25. Måste även tillägga till dem som har påpekat att inkastade föremål osv har något med bajens ultras och/eller huliganer att göra så meddelade både KGB och div. ultras innan säsongen att man tar på sig att rensa upp klacken från folk som kastar in saker.

    Faktum är att många av bajens internbox på senaste är deras huliganer som skickar ut myntkastare m.m.

    SvaraRadera
  26. Underbart skrivet. Ja tycker precis som dig Hankins, ja är en drömmare och hoppas få se ett samspel mellan Bajen och Skansen's supportrar. Även om chansen är såpass minimal att Rubarth inte ser ut som en Uteliggande pundare.

    Vi får hoppas och hålla tummarna, vi vet ju alla att Bajenfansen ofta inte tänker sig för.
    De känns lite som att de kommer se till att ge SvFF en lyra, men man kan alltid hoppas på de bästa! =)

    SvaraRadera
  27. Faaan det är ju dunder. Tryck in Gnaget på samma Sektion så kanske vi slår 3 flugor i en smäll!
    Bästa idén sen Heroin..

    SvaraRadera
  28. Jag och nåra polare kommer vara där, detta får man bara inte missa, kommer bli århundrates show!

    /Gnagare.

    SvaraRadera
  29. Kraftiga böter, Skyddsnät, videokamerer och bättre koll på va folk har på sig när dom kmr in på arenan...

    E skandal derbyt fanns det inget skyddsnät. Bajenfans och Hammarby ville sätta upp det. Men svff (Fotbollsmördare) gick inte med på det... och ni ser juh resultatet.. Svff tar inte sitt ansvar för högrisk matcherna helt enkelt!

    SvaraRadera
  30. Jag tror att anledningen till att vi inte haft så mycket problem på våra hemma matcher är Ullevi.. Det är den sämsa fotbolls arena... Fansen kan inte kasta in något på planen det är för lågt... (Det enda posetiva med den arenan) Jag tror vi kan få problem på den nya arenan nästa r då fansen sitter närmare planen dessvärre.. hoppas vi fixar det !

    SvaraRadera
  31. Ännu en gång har de totalt inkompetenta fotbollsmördarna gjort ett stort patetiskt och mycket allvarligt misstag som helt klart kommer att få stora konsekvenser. Hur långt är ni redo att gå för att mörda sporten vi älskar era as?!?

    FUCK SVFF!

    1904 for life.

    SvaraRadera
  32. E skandal derbyt fanns det inget skyddsnät. Bajenfans och Hammarby ville sätta upp det. Men svff (Fotbollsmördare) gick inte med på det... och ni ser juh resultatet.. Svff tar inte sitt ansvar för högrisk matcherna helt enkelt!

    Ursäkta men än så länge har inte svff kastat in några föremål,vad jag vet i varje fall! Rannsaka de som står för förstörelsen och försök att hjälp till att få fotbollen ren från dessa packen!

    Videokamera och lättare att stänga av folk,dessutom mera visitering, något sånt här hade aldrig hänt i tyskland!Där behöver de snart inte ens vakter,supportrar går sida vid sida och folk tar sig dit för att TITTA på fotboll,inte förstöra den!

    Återigen, konstigt att detta engagemanget finns mot svff,men inte mot huliganerna som gör sakerna på läktaren!? sluta acceptera terrorn på våran fotboll!

    SvaraRadera
  33. "...på grund av att ett fåtal personer löper amok.." Fåtal, nja.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.