2008/09/19

Bebbens hörnflagga: Hur Blåvit är du?

BEBBENS HÖRNFLAGGA Idag gör en ny krönikör premiär på BaraBen. Det är inte Bebben, men han skriver framöver under den klassiskt klingande signaturen "Bebbens hörnflagga", med ojämna mellanrum. Dagens kritiska fråga som ställs till tusentals änglafans är: "Hur Blåvit är du?"

Idag tänker jag ventilera mina åsikter kring det blåvita supporterskapet. Jag vill göra det eftersom vårt agerande och vår attityd är avgörande för huruvida IFK Göteborg ska bli den ledande föreningen inom svensk fotboll. Så vitalt är supporterskapet på 2000-talet även om vissa hävdar annat. Vi supportrar kräver alltid 100 % av våra spelare. Men lever vi som vi lär? Rannsaka dig själv genom att ställa följande fråga:

Ger jag 100 % för Blåvitt i alla lägen?

Många av er svarar garanterat ett spontant och bombsäkert JA på den frågan. Jag är inte lika säker på att ni gör detsamma efter att ha läst mina funderingar. Jag vill redan nu i ingressen varna känsliga läsare, i det här fallet nostalgikerna och grupptillhörighetsfetischisterna, eftersom samtliga artiklar har kommersiellt fokus och lägger den personliga tillfredställelsen åt sidan. Istället fokuserar vi på Blåvitts bästa.

Innan vi startar måste vi dock vara överens om en sak. Pengar är inte alltid synonymt med sportslig framgång. Däremot så står mängden pengar, förvaltade på ett BRA sätt i en direkt relation till sportslig framgång. Det kostar ju trots allt mer att värva Niclas Alexandersson än Mattias Gravem och det går naturligtvis åt fler kronor för att scouta Ragnar Sigurdson på Island än vad det gör att spana in Lärje/Angereds mittbackar. Okej?

Nu kör vi.

Närvaro
I livet ställs vi inför en rad olika prioriteringar. En del av livsviktig karaktär. Andra relativt lättsamma. Oavsett vilket så får de konsekvenser. Fotboll eller hockey? Nintendo eller Sega? Teoretisk eller praktisk utbildning? En liknande fundering lär ha poppat upp i tusentals änglars skallar inför hemmamatcherna mot Gefle IF, GIF Sundsvall, Trelleborgs FF och övriga ”skitlag” de senaste säsongerna. Tyvärr har på tok för många (inklusive mig själv) kommit fram till att soffans substitut i form av PPV, TV4, text-tv, GP etc. får stilla den blåvita abstinensen just denna dag. Det kan tyckas vara ett oskyldigt beslut. Men vilka konsekvenser får mitt agerande för IFK Göteborg?

- Uteblivna publikintäkter på 160kr x antalet soffliggare x antalet skitlag
- Försämrat verbalt stöd från läktaren lika många gånger
- Minskat marknadsvärde för IFK Göteborg gentemot partners och exponeringsuppköpare

Men är det ingen som jublar över dessa Blåvittillojala beslut? I vår kommersiella värld finns det alltid vinnare. Tyvärr har de till skillnad från IFK Göteborg inte målsättningen att skapa resurser för ytterligare ett SM guld. Vinnarna heter istället Jan Scherman (TV4), Fabian Bengtsson (SIBA), Jørgen Buhl Rasmussen (Carlsberg) och säkerligen din lokala matbutik som förhoppningsvis har texten ICA på fasaden.

Nu finns det säkerligen några initierade av er som menar att Blåvitt via sitt partnerskap med ICA och som aktör i tv-avtalet är en idkare i den näringskedjan. Det stämmer till viss del. Problemet är att av de sedlar du avvarade IFK Göteborg idag så kommer endast några få ören att landa i Håkan Milds portmonnä på sikt. Det beror på fenomenet mellanhänder.

Bortamatch mer hardcore?
Sen måste jag en gång för alla göra upp med den kategori supportrar som anser att närvaron på bortamatcherna är viktigast. Det är sjukt viktigt att vi syns och stöttar vårt lag överallt. Där är vi överens. Men om det sker på bekostnad av en hemmamatch så är det allt annat än okej. För visst måste det ur ett Blåvitt perspektiv vara fel att prioritera en bortamatch i Borås och pengar till IF Elfsborg framför att gå på Ullevi? Eller är det så att ni värderar er image som ”bortamatchsupportrar” högre än Blåvitts bästa? I så fall är det alarmerande. Ni som bor långväga från Göteborg är förlåtna. Till er som är på alla hemmamatcher och åker på bortamatcherna:

Respekt!

Engagemang
Vi har diskuterat kring vikten av att vara närvarande. Borde vi nöja oss där? Blåvitt har ju vid det här laget fått in några välbehövliga kronor från dig. Aldrig i livet. Av två orsaker. Stödet till spelarna och återigen pengar.

Den enda gång spelarna ser oss på läktarna ordentligt är vid inmarschen. Har de tur så möts de av en välfylld arena och ett mäktigt tifo som sporrar. Tyvärr sker det alltför sällan. Under själva matchen är ett av spelarnas sinnen, nämligen synen, upptaget med att stirra på boll, motståndare och gräsmatta. Kvar att behaga och påverka är då hörseln. Detta innebär att alla ni som sitter tysta och tillbakadragna på era stolar är ickeexisterande. Eller tror ni att spelarna känner ert engagemang via telepati?

Poängen är att med närvaron följer ett ansvar. Du kan ju inte så ett frö och skita i att vattna. Ett gott supporterskap handlar om att ge mer än så. Därför ska alla ni som anser sig vara för ”fina” för att sjunga med i sångerna och vara aktiva på läktarna rannsaka er själva. Är det verkligen så farligt att under 2 timmar, 15 gånger per år lämna det inrutade trygghetsmönstret och släppa fram känslorna? Jag lovar att det inte kommer rasera de 17, 25, eller 44 prickfria och normenliga år som ni har levt. Ni kommer att vara samma tjej, kille, farbror bland era vänner och bekanta även efter matchen. Med en enda skillnad:

Nu vet de att även du har passion och glöd inom dig.

Dresscode blått & vitt
Exakt samma resonemang går att föra på ett annat problem kring den blåvita supporterkulturen, nämligen vår dresscode. Ska det vara så svårt att lägga casual-, slipsnisse-, mainstream- eller hillbilly-modet åt sidan vid ovan nämnda tillfällen och hedra världens två vackraste färger? Efter matchen kan vi alla återgå till våra vanliga, noga utvalda, grupptillhörigheter och skal. Återigen, om delar av vårt kollektiv värderar den personliga imagen högre än Blåvitts bästa, vad är vi då för ett kollektiv?

Kommersiella effekter
Vad har då en engagerad och väldressad supporter för kommersiell effekt för IFK Göteborg? Svaret stavas MERVÄRDE. Om vi lyckas skapa en stämning som är unik för svensk fotboll på en arena som är helt blå och vit så kommer Blåvitt att stå sig stark i konkurrensen. Främst mot primära substitut som PPV, TV4, Canal+ m.m. men även mot sekundära substitut som familjeliv, Frölunda Indians, bio etc. Inget av dessa substitut kan nämligen bjuda på en så mäktig stämning och inramning. Det som sker om vi lyckas med detta är att IFK Göteborgs hemmamatcher får en unik konkurrensfördel som hos många yttrar sig som rysningar och välbefinnande. Hur många tror ni inte har köpt biljetter till Liverpools, Fenerbaches eller Hammarbys matcher under åren bara för att få uppleva stämningen och den visuella upplevelsen? Den dag vi på läktaren skapar magi kommer tabellplacering, väder, antalet annonser etc. vara av mindre betydelse för hur många som kommer på Blåvitts matcher.

Nu till ett litet tankeexperiment. Hur motiverar vi vår frånvaro när Blåvitt lirar hemma? Här är några klassiker:

- Skitlaget x är inte speciellt sexigt att se
- Det blir inget folk
- Ullevi är så tråkigt

Lek med tanken att IFK Göteborg fått däng av det nämnda skitlaget x och spelarna svarar följande på journalisternas frågor om varför det blev förlust:

- Det är svårt att tända till mot motstånd av den här karaktären
- Det är ändå ingen här och tittar
- Den här friidrottsarenan inspirerar inte till bra fotboll

Ytterligare bortförklaringar, men den här gången kring det bristande engagemanget:

- Jag kan inte texterna
- Ingen sjunger där jag står eller sitter

Och så spelarnas motsvarigheter:
- Jag kan inte spelidén
- Det var ingen annan som kämpade

Hur hade vi reagerat? Reaktionerna hos mig personligen kan beskrivas som allt annat än harmoni i själ och sinne. Jag tror att ni hade reagerat likadant. Åter till frågan:

Ger jag 100 % för Blåvitt i alla lägen?

Tack för idag.

//Bebbens hörnflagga

86 kommentarer:

  1. En jättebra text! Skicka in den till GP´s Grafitti: Känns som att medelåldern är rätt låg där. Borde passa perfekt!

    SvaraRadera
  2. en riktigt bra text, du tar upp problemställningar som är väldigt träffande för de flesta supportrar, men som lär provocera en hel del stjärnor med som ser sig själva som viktigare än Blåvitt. de lär ösa skit över den här krönikan.

    SvaraRadera
  3. ojojoj den här kommer provocera skiten ur många som tycker att deras grupper och bortamatchfixering gör dem viktigare än andra supportrar och på många sätt viktigare än ifk med.

    SvaraRadera
  4. det låter lite som att du tagit hammarby som mall och vill att vi ska om inte bli som dem i alla fall närma oss dem i deras allmäna mentalitet (i supporterskapet).

    inget fel i det, problemet med Blåvitt är väl främst att vi har en väldigt svag supporterklubb utan respekt från en stor del av fansen, de är ju ofta bespottade och hånade bakom ryggen på dem och då kan de inte vara med och sätta agendan eller vässa sig i en ledarroll bland fansen. Bajen Fans är ju respekt till tusen bland Hammarbyare, här i stan saknas den samlande supportergruppen, tyvärr.

    SvaraRadera
  5. "Det kostar ju trots allt mer att värva Niclas Alexandersson än Mattias Gravem och det går naturligtvis åt fler kronor för att scouta Ragnar Sigurdson på Island än vad det gör att spana in Lärje/Angereds mittbackar. Okej?"

    Hur mycket kostade det att scouta Ranegie då?

    SvaraRadera
  6. anonym 08:00- Han(/hon?) väljer nog fullt medvetet ett väldigt enkelt språk för att alla läsare skall förstå. Det är väl ingen hemlighet att fotbollsfans inte direkt är samma grupp som den samlade samhällsintelligentian. Det sker ju jämt att folk kommenterar något helt annat än vad som står i texten här på Baraben på grund av att de inte förstår...

    SvaraRadera
  7. hela dresscode-biten är ju ett rejält självmål. blåvittshopen erbjuder ju för fan souvenirer som till minst 80-90% gör att man ser ut som en skräcködla som korsats med en pastellmålning. vem fan vill klä sig så?

    inte jag i alla fall. en halsduk som är blå och vit är det enda jag har köpt där för sedan har jag bara hittat skit.

    SvaraRadera
  8. Jag vet inte om jag uppfattade din text fel, men på något sätt kändes det som att du bokstavligt pissade på alla som inte står i klacken. Visst när jag var 15 år tyckte jag det var det roligaste man kunde göra, men nu ca 10 år senare vill jag avnjuta en blåvitt match på sittplats med en korv i näven... Bara att acceptera att inte alla är där för att sjunga och stojja, jag är där för att se mitt älskade IFK.

    SvaraRadera
  9. anonym 08:45/ Två saker:

    1. Man "pissar" inte på folk för att man kritiserar dem.

    2. Det är fullt möjligt att visa passion och sjunga även om man inte är i klacken.

    Har du ens läst texten? Det är ju precis det här han talar om, att kunna visa passion vart man än är på läktaren och tar upp flera exempel på det här med.

    Hur kan man kommentera en krönika utan att ens ha bemödat sig att läsa den?

    SvaraRadera
  10. Mkt bra... Den här krönikan fick i alla fall mig att tänka till. Vi ska skapa den fetaste stämningen alla kategorier på DNA.

    SvaraRadera
  11. Va glad man blir, jag är en 100% supporter. Känns ibland som casual, bojkotta matcher/Ullevi är våra supporters. MEN JAG ÄR DÄR VARJE MATCH OCH SJUNGER MED ALLTID NÅGOT BLÅVITT PÅ MIG. VI FINNS

    SvaraRadera
  12. Underbar text, nåt av det bästa man läst här..

    SvaraRadera
  13. Som gammal spelare så vill jag bara nämna att visst ser vi er på bortamatcherna visst känner vi stöd och en obligation att vinna för er,klubben och inte minst för oss själva. Vart ni än är hemmafans eller bortafans så respekt för alla inblandade. Det hade dessutom varit gott att se supportrar på träningar det är ju så här att ju mer folk på läktaren eller träningar ju mer presterar man, man vill ju visa hur bra vi är tillsammans och individuellt. Det är inte lätt att prestera när det är lite folk på matcherna man får tankar i huvudet som t.e.x är vi inte värda mer publik? Spelar vi så dåligt att ingen vill se oss? Jag skulle vilja påstå att om det varit mellan 25´-30´ på läktaren varje match så skulle vi ha mer poäng! Det är ju trots allt lättare att prestera vid fullsatta läktare, man kocentrerar sig på ett annat sätt hoppas ni förstår vad jag menar. Vill bara tacka alla som kommer och stöttar oss både hemma och borta

    SvaraRadera
  14. Du får det att låta som en sekt, där man anses vara en bättre supporter ju mer pengar man bidrar med till IFK Göteborg.

    Och nej, jag ställer inte upp för Blåvitt i alla lägen, beroende på väder, lust, spelarnas form, motstånd och prioriteringar av andra saker.

    SvaraRadera
  15. Enligt mig försvåras uppbyggnaden av en bra supporterkultur då man ska dela hemmaarena med andra lag. Man har ju liksom inget "näste". "Gamla Nya Ullevi" kommer ju inte att vara "vår" arena. Den kommer vara bl.a. vår...

    SvaraRadera
  16. Underbar text faktiskt!
    Man borde rent ut sagt få många fler att läsa denna artikeln på något sätt. Iaf alla som står i klacken.

    SvaraRadera
  17. Bra krönika som förhoppningsvis får fler lata människor att ta sig till arenean. Håller helt med i delen om dresscode. Nu på vintern kan man ju förstå om folk inte vill ta på sig en t-shirt utanför ackan, men på sommaren känns det som obligatoriskt att gå i matchtröja. Tänk er en helt arena/kurva i bara blåvitt!

    I stil med det här:
    http://gfx.aftonbladet.se/multimedia/archive/00468/klack_468516w.jpg

    SvaraRadera
  18. Anonym 09:48

    Du är en sån idiot vi alla hatar och kallar för medgångare.
    Helt seriöst, du är inte mer blåvit än de som är där varenda match varje säsong och lägger ned pengar på blåvit. Att du ens argumenterar mot de är ju patetiskt bara de.

    IFK är dessutom en sekt, Torbjörn Nilsson är våran gud och i klacken står vi och ber(sjunger) för att vi ska vinna.

    SvaraRadera
  19. Då har jag en motfråga - Baraben: Ger ni 100% för Blåvitt i alla lägen?

    SvaraRadera
  20. anonym 10:17/ Krönikan är riktad till alla som individer, även BaraBen:are, även Ultras, även Wisemen, även sittplatsfolk även...

    Det handlar om självrannsakan, inte om att peka ut grupper. Alla kan bara ta ansvar för sig själva och bör därför läsa krönikan som det med...

    SvaraRadera
  21. anonym 10:17- krönikören ställer frågan: "Ger jag 100 % för Blåvitt i alla lägen?", varför skulle han själv eller baraben-folket exkluderas där?

    SvaraRadera
  22. "- Skitlaget x är inte speciellt sexigt att se"

    Detta är ett vanligt sätt som många resonerar på när de väljer bort matcher mot "skitlag". MEN det är ju ALLTID sexigt att se Blåvitt...som ofrånkomligt är med i varje hemmamatch. Vad är det jag säger? Jo, skit i vad motståndarna heter - IFK behöver ditt stöd ändå och 3 poäng mot Gefle är, i tabellen, lika mycket värt som 3 poäng mot t ex DIF.

    Bra krönika som helhet och den sätter fingret på flera punkter som jag hoppas många kan reflektera över. Känner du dig provocerad av texten så läs gärna om den en eller ett par gånger, innan oövertänkt galla öses ut i kommentarerna (hittills är ju responsen i princip enbart positiv). Det handlar om Blåvitts bästa - och att faktiskt ta och känna ett personligt (och kollektiv) ansvar för det.

    SvaraRadera
  23. Bra text.
    Tack

    När jag gjorde slut med tjejen sa jag till poolarna att jag skulle "satsa på fotbollen"...
    "Men du spelar ju inte fotboll!?"
    "Nä, men jag kollar..."

    SvaraRadera
  24. Vi måste studera bajarna. Där finns dom äkta supportrarna med stort hjärta. Inga jävla medgångare eller Råsundafetton.

    Liseberg

    SvaraRadera
  25. Äntligen!

    Måtte alla buande supportrar upphöra omedelbart!

    SvaraRadera
  26. Perfekt, något för alla dem som tycker att bara våra spelare har skyldigheter!

    SvaraRadera
  27. Att visa bilder på däckade småflickor under den blåvita fanan innebär att man ger allt för blåvitt?

    SvaraRadera
  28. Anonym-->10.49
    Får du betalt av IFK för att gå på matcher?

    Spelarna har lön från IFK, och som anställd ska man göra sitt bästa på jobbet. Om man då inte anstränger sig ska man ha kritik för detta.
    Antar att du går i skolan/jobbar kommunalt/statligt.

    För om jag går och maskar på jobbet så kommer chefen att klaga på mig.

    Vi supportrat betalar pengar för att se spelarna "göra ett bra jobb" så varför får man inte dissa dom då?

    SvaraRadera
  29. anonym 08:23:
    Ajajaj... Vem gjorde självmål här egentligen? Anser du att Grönsvart, råttfärgat eller himmelsblått är vackrare färger på matchtröjan än blått och vitt? Isåfall är du ju slut i huvudet och knappast någon blåvitt-supporter! Dresscode blåvitt i alla lägen, är det för kallt?
    - ta då på dig en underställs-tröja på dig under!

    SvaraRadera
  30. Ett problem med att ena fansen under den blåvita flaggan är att det blandas in så många särintressen som splittrar. Våld eller inte, GP eller inte, sosse eller moderat, trumma eller inte trumma osv. Se bara hur ofta debatterna fullständigt spårar ur på detta forum.

    Fan gubbar, vi använder så jävla mycket energi, istället för att fokusera på det stora och viktiga vi har gemensamt.
    Nämligen kärleken till vår underbara klubb.

    För övrigt väl rutet i artikeln.

    SvaraRadera
  31. Jag ger allt för blåvitt, när de gör detsamma för mig. Spelet den senaste tiden har bara sett dåligt ut. Det hade varit en sak om de faktiskt FÖRSÖKT spela och ändå inte vunnit.

    Men engagemang, fantasi och vilja saknas. Varför ska jag då känna mig tvungen att ställa mig å frysa arslet av mig i 2-3 timmar på Ullevi?

    SvaraRadera
  32. Baaaaraben ger ju knappast allt för blåvitt i alla lägen, snarare försöker hitta konflikter ofta, så att den texten ligger på denna sidan är ju stor humor.

    SvaraRadera
  33. Jag har inget emot medgångare, där tror jag allt att man faktiskt får se dem för vad de är - oinvigda.

    Det handlar helt enkelt om att de inte har de känslorna för blåvitt som krävs för att alltid vilja se matcherna. Men de känslorna är ju något som kan växa fram, de råkar bara inte älska blåvitt än så länge.

    Det som träffar i den här krönikan är ju framförallt för oss som älskar blåvitt. Om vi fördömer, grupperar oss, fokuserar på våra olikheter etc. så blir det allt svårare att attrahera fler besökare.

    Jag menar, som oinvigd lär ju en del få för sig att de inte är önskad på läktarna. Det är självklart att de är det. Rom byggdes inte över en natt.

    SvaraRadera
  34. Senast anonym:
    Nej, inte Nazi-tyskland heller. Krönikören borde inte whajna om vad man har för färg på sig. Står man på klackläktaren tror jag laget vet att man håller på de.

    SvaraRadera
  35. Senaste anonym:

    Oavsett vad du tror är en blåvit läktare mer tilltalande för sponsorer.

    En enad supporterskara starkare än en med olika tydligt urskiljda grupperingar som fokuserar på varandras olikheter.

    Det finns mer vi kan göra och det ska man ha i åtanke när man kritiserar styrelsen som arbetar ideellt för blåvitt.

    SvaraRadera
  36. anonym 11:26- blåvitt är inte en dag gammalt utan snart 104. så hur länge ska vi vänta?

    anonym 11:25- med befogad kritik ser man problem och kan hantera dem, både gentemot supportrar som förening. om inte exempelvis baraben haft en kritisk ställning hade vi haft en situation där ingen kritiserar saker utan alla bara lallar med, hur ruttet det än är eller blir. hur bra var det förr när vi kunde stoltsera med nazister på läktarna, internbox och liknande? kritik får ju bort sådant, oavsett om den kommer från ifk, änglarna eller baraben. kritik behövs för att utvecklas. fattar du inte det?

    SvaraRadera
  37. Du skriver att vi ska ge 100% i alla lägen för att det är det vi räknar med att spelarna ska göra. Nu är det ju faktiskt så att de är hyffsat välbetalda spelare och ger uppenbarligen inte 100% i alla lägen, då är det väl inte så konstigt/långsökt att en del supportrar inte heller orkar ge 100% i alla lägen.

    SvaraRadera
  38. Det där med dresscode var nog bland det dummaste jag hört. Jag har gått på blåvitt i ca 10 år och alldrig haft en matchtröja men halsduken åker fram när det börjar bli kallt. Jag kan garantera att jag ger mer på läktaren än vad 90% av alla dom med matchtröjor m.m. Det handlar inte om hur man ser ut, det handlar om engagemang.

    SvaraRadera
  39. Anonym 12.21:
    Det handlar inte om hur mycket du sjunger, det handlar om hur man kan utveckla klacken ännu mer. Och jag tror att om man skulle få alla som står i klacken att ha matchtröjor alla matcher skulle det ge ett betydligt maffigare intryck! Dessutom skulle det bidra till mer exponering i tidningar m.m.

    Hela fotbollssverige pratar om den blåvita maskinen, på läktarn.

    SvaraRadera
  40. suckar åt ignoranta epatraktorsvennar med iq brödrost som köper högerextrem bullshit, inse att det stinker nazism över hela skiten

    Baraben har ingen politisk inrikting

    SvaraRadera
  41. Varför ska vi svara på en fråga som du vet innerst inen själv?

    SvaraRadera
  42. Respekt till mig då med andra ord.

    Seriöst dock.
    Dresscode innebär inte att man måste ha på sig sig Blåvitttröja,byxor, t-shirt och kalsonger. Det räcker med en halsduk. Det jag ser som det stora problemet, och jag tror krönikören håller med om det, är den mentaliteten som vissa har om att bl.a matchtröja är för småglin. Visar man att man tillhör blåvitt är man en skitunge typ.

    Och jag måste ju fråga mig själv vad det är för människor som går på fotboll för att se bra ut? Se bra ut gör jag aldrig förvisso, men jag försöker se bra ut när jag jobbar, när jag är ute på korgen eller när jag är med tjejen. När jag är på fotboll, skriker och hoppar och får ölstänk över mig konstant bryr jag mig inte om hur jag ser ut va fan.

    Sen tycker jag att många människor har fel syn på klackläktaren eller sig själva. Å ena sidan har vi de snåljåpar som inte vill betala för sittplats även om de vill ha sittplats. Som gnäller på att folk står upp och som bara vill sitta ner lugnt med korven och ölen i handen. Och det är fine, egentligen, men gör det på sittplatsläktaren då liksom.
    Å andra sidan har vi skitungarna som tror att alla som inte gör som de gör är medgångare, skitungar som jag skrev om på alltid blåvitt efter Halmstad.

    "Hatar hemamatcher, så jävla mycket skitungar som har sig på de matcherna. Idag hade vi typ 8 15-16 åringar, i målbrottet som sjunger fel, sjunger falskt och gnäller på alla som inte sjunger samma låt som dom. När man berättar för en polare som inte kunde följa med till Solna om hur det var i Solna så säger de "Sjung jävla medgångare". Samma killar stod och knuffade ner varandra på raden framför, dvs oss, riktigt nära på att nita en av skitungarna vid 1-0. Efter ett tag stäler sig ungarna på stolarna så att ingen av de bakomvarande kan se, slår i stolarna istället för att klappa händerna. "

    Folk drar för mycket åt sina egna lag och säter sig själva, elelr sina grupperingar framför Blåvitt. Och det är väl klart, jag menar, jag är inte livegen, jag åker inte på Blåvitt bara för blåvitt, jag går ju för att jag gillar att gå och för att jag oftast har skoj. Det finns matcher jag inte velat gå på som jag gått på bara för att ha gått på (Supercupfinalen där det var så snussigt jävla kallt te x) men oftast går jag för att det är skoj. Och jag fattar la att det är roligt att ha en egen liten grupperingen, själv har jag ju ett projekt som heter Blåvittmobilen på G. Vi tänker köpa en minibuss, måla den blåvit och köra till bortamatcherna med. Än så länge kör vi bara min sketna BMW 316. Sidospår aside, jävligt många sätter sina grupper framför blåvitt, det är liksom inte längre så att de går på fotboll för att se blåvitt, utan de går på fotboll för att ha ett gruppmöte eller liknande.

    Men jag tänker inte klaga över folk. Inte mer i alla fall, för det är det som har lett till situationen som den är. Folk är oeniga och gruppen splittras istället för att se förbi de små sakerna som skiljer oss och fokusera på det som binder oss tillsammans.

    SvaraRadera
  43. Wellington:

    Jag tror du missar poängen i mitt inlägg.

    Bara för att blåvitt är 104 år gammalt så betyder ju uppenbarligen inte det att det inte går att göra saker bättre?

    Frågan måste ställas och därför drar folk till retoriska grepp för att undfly just det att de inte tycker de blåvita färgerna är fina.

    SvaraRadera
  44. Jag går inte på alla matcher. Jag tycker inte det är kul att lägga 170 kr på varje match när laget presterar som de gör. Visst vi ligger i toppen, men spelet har ju inte värmt om man säger så.

    jag åker på vissa bortamatcher men inte alla då jag varken vill eller hinner med detta. Jag jobbar mycket o.s.v

    Jag sjunger alltid nä jag är på match men jag använder inte Blåvita prylar från shoppen, dessa är sjukt fula.

    Så nej jag är inte 100% Blåvittare..men jag känner inte mig som en sämre supporter för detta. Jag är lagom precis som halva Sverige ungefär..

    Ps.Läser dock baraben.com varje dag..

    SvaraRadera
  45. Baraben skjuter sig själva i foten. Släppa fram en krönikör som vill att man bara ska ha riktiga blåvita attrialjer på sig.... Hur mycket av det som finns i alternativa shoppen har de "riktiga" färgerna, men enfärgat kanske räcker? Så en blå jacka eller vit jacka räcker eller vad är dealen?

    SvaraRadera
  46. Anonym 15:16/ Vad är det som säger att alla skribenter på BaraBen, inklusive dem som gör motiven till shoppen, håller med om allt i krönikan?

    Att folk fortfarande tror att allt som läggs upp på bloggen stöds av alla skribenter på bloggen är helt jävla otroligt. Så är det inte.

    Inget sagt om vad jag tycker om just den här krönikan.

    SvaraRadera
  47. Trevlig text, Heja Bebben!

    SvaraRadera
  48. feltfrau: det kanske är läga att lägga till det i era signaturer när ni skriver i så fall.

    "Texten återspeglar skribentens egna åsikter och är inte nödvändigtvis de samma som övriga skrivbenter på baraben.com"


    /rofféeee

    SvaraRadera
  49. Jag antar att detta lite ligger bakom den disskution jag hade med ett par lirare på Alltidblåvitt. Har nog aldrig fått så mycket skit i hela mitt liv.

    Men enligt många är de helt okej att kalla sig supporter trots att man går på ett par tre matcher per säsong. Resten ser man hemma i den varma TV soffan.

    Bra text Hankings.

    SvaraRadera
  50. Kvasiintelligent skitsnack. Klarar inte av folk som bara skriver för att indirekt försöka höja sig själva. Töntigt.

    /Roffe

    SvaraRadera
  51. Anonym 9.41:

    Du var inte på derbyt va? Publiken var där, klacken var rejäl, engagemanget på plan ... eh.

    SvaraRadera
  52. anonym 13:06/ Så om en skribent har en politisk åsikt (det har väl alla?) så innebär det att en hel supportergrupp och en hel supportersite med 60+ skribenter tycker exakt som honom/henne? Nyansera det du skriver lite, annars går det ju inte att ta dig seriöst.

    Jag tänker inte upphöra att tycka som jag gör i andra sammanhang för att behaga din syn av att BaraBen är oberoende, BaraBen är inte oberoende- vi är blåvit. Därför präglas vi av alla typer av blåvita människor, inte likgiltiga våp som bara skriver "Heja IFK".

    johannes 11/ Jag har inte skrivit texten, det är en gästkrönikör som gör detta, det tycker jag framgår ganska tydligt iofs.

    anonymroffe/ Lika lite som varje text som publiceras i GP reflekterar en bild av verkligheten som varje person på GP tycker exakt lika som så innebär det att varje text här är ett superstatement för hela BaraBens "organisation". Att sitta och gardera sig med "endast skribentens åsikter..." är ju löjligt och fegt då det mycket väl kan vara så att BaraBen:are har samma åsikt, men det är ju inte så per automatik.

    Det ska väl inte krävas att självklarheter sätts i skrift för att de ska bli självklara? Lite får man allt tänka själv med...

    anonym 15:16/ Enligt din logik ska man ju aldrig släppa fram folk som tycker annorlunda då? Texten riktas till Blåvita individer från alla grupper, platser, smaker och riktningar. Den är en tankeställare för BaraBen (:are) lika mycket som dig och ingen näsknäpp från "officiellt BaraBen"-håll. Texten är ju från en utomstående gästkrönikör.

    SvaraRadera
  53. Mycket skön jargong här måste jag säga. Haha, blåvita färger hit och dit. Alternativa shoppen hej å hå...

    Det är ju sanslöst hur folk orkar hålla på och gnälla på det som publiceras. Som Frankie så vacker uttryckte det så har alla som skriver på Baraben olika åsikter om mycket saker, inklusive blåvitt.

    Det viktigaste är iaf att jag hatar Feldgraus femma, för han sätter aldrig som jag säger att han ska!!! ;)

    SvaraRadera
  54. anonym 13:06- sluta nu, vi fattar alla att du tog åt dig. epatraktorbonde!

    SvaraRadera
  55. peeman jag tycker i och för sig debatten här (frånsett ett par inlägg) hållit en väldigt bra nivå. nog du som är lite för gnällig faktiskt.

    SvaraRadera
  56. en riktigt bra krönika. man får känslan av att personen som skriver den är blåvit som arbetat mycket med bajen eller kanske sponsor till blåvitt med tanke på den vikt på ekonomiskt engagemang som efterfrågas.

    SvaraRadera
  57. Budskapet med krönikan är relevant. Vårt agerande, vår attityd och vår insats gör SKILLNAD. Vi är, precis som vi själva påpekar, "klubben".

    SvaraRadera
  58. Dress-codebiten tycker jag får lite onödig kritik. Blåvittshoppen har väl höjt sig flera klasser den senaste tiden.
    Skall vi bli riktigt stora i staden behöver det synas blåvita supportrar 24/7. Det har inte funkat tidigare år men nu finns det möjlighet att göra det.
    Såg en kille med gais-wct idag och förbannade mig lite att jag inte visade mitt lag. En pin eller vad-som-helst.

    SvaraRadera
  59. Bor man i Gbg och inte går på matcherna för att man tycker att Blåvitt spelar dåligt då är man jävligt långt från att vara en supporter. Man är en simpel jävla fotbollskonsument.

    SvaraRadera
  60. Poznan:
    Det gäller att skilja på att "inte spela bra" och att "spela utan att gå för 100%". Går inte spelarna för 100% gör inte jag det heller. Jag betalar deras löner genom att gå på matcherna, och det är fan inte billigt att gå på fotboll idag!

    SvaraRadera
  61. Peeman 17:32//
    Haha, håller med din attityd:)
    Ta det lite lugnt, chilla lite alla här inne.
    Förövrigt en bra text som många känner igen sig i ---> många har åsikter...

    Och ja..., man är supporter om man går på 3 hemmamatcher per säsong och ser resten på TV. (dock inte lika hängiven sådan som den som ser ALLA matcher på plats.)

    SvaraRadera
  62. Den som inte førstår att fotboll o ekonomi går hand i hand i dagens fotboll, lever i en fantasiværld. Se på alla ligor och alla deras topplag inklusive Allsvenskan och Blåvitt så ær det dessværre så att dagens fotboll handlar om ekonomi. Tycker att "Frankie" skrivit en mycket bra text, hoppas det væcker en tanke hos oss alla som ælskar IFK.

    SvaraRadera
  63. anonym 18:38/ Jag har INTE skrivit den här texten. Läs de första 4-5 raderna. Cheeeezus.

    SvaraRadera
  64. Ok ledsen før att jag skrev Frankie, såg nu att det var du som lagt upp den. SORRY. Menar då att signaturen "bebbens hørnflagga" skrivit en mycket bra text.

    SvaraRadera
  65. Vad säger vi om ansiktsmålarna? De måste ju va de allra största blåvittsupportrarna. 110 %

    SvaraRadera
  66. Gött mos!

    Är det någon som verkligen tror på allvar att laget inte försöker? Ibland går det inte, som många gånger denna säsongen!

    Men när man som supporter sviker lika mycker som spelet, ja då tycker jag att man ska titta sig själv i speglen!

    Vill man att blåvitt ska bli bättre är man där och stöttar dem, i vått och torrt, inget blir bättre av att man sitter hemma! Dessutom genererar vi supportrar pengar,som gör att laget kan bli bättre, precis som att laget kan bli sämre när vi inte stöttar dem på läktaren eller/och med plånboken!

    Se och lär av bajens fans! Alltid där!

    SvaraRadera
  67. Kul att någon överhuvutaget kommenterar BLÅVITTshopens utbud. Vi tycker själva att vi bara blir bättre med konstruktiv kritik från köpare/tyckare/supportrar/bloggare/Bebben och övriga.
    Maila oss gärna rätt och fel på shopen@ifkgoteborg.se

    PS. Det gör inget om ni tittar lite vad som finns först, allt är skit är svårt att ändra på.

    Vänliga hälsningar
    BLÅVITTshopen

    SvaraRadera
  68. Anonym 19:18.
    Tja, ansikstsmålarna gör ju något för att glädja och få dit folk till matcherna. Vad gör du??

    SvaraRadera
  69. svea/ Måste säga att man ser en tydlig koppling mellan uppkomsten av Barbens shop för något år sedan och en hel del förändringar i sortiment och reklam (speciellt, du vet vad jag menar) kring blåvittshopen. Så ni borde väl verkligen vara glada för att få lite supportrar som blir eld i röven på er? Att ha monopol leder som alla vet sällan till speciellt bra utveckling...

    SvaraRadera
  70. en sak ska ju sägas, ingen annan sida kan skapa debatt så som baraben gör och är det nåt som är bra för en rörelse, vilken det än är, så är det debatt och diskussion...

    SvaraRadera
  71. Svea: Jag tycker ni har blivit mycket bättre på shopen. Framförallt några zip/hoodtröjor som det står IFK GBG på. Mycket stilrena och snygga. Samma med stickade V-ringen och rugbytröjan.
    De flesta t-shirtarna känns lite för "barnsliga" med jättestort blaskigt tryck om man säger.

    Kortfattat över hela utbudet: Håll det lite mer snyggt och enkelt.

    SvaraRadera
  72. Anonym 19:18.
    "Tja, ansikstsmålarna gör ju något för att glädja och få dit folk till matcherna. Vad gör du??"

    Du har förstås rätt. Många av de jag går på matcherna med är där för att se ansiktsmålade människor, fotbollen är en kul bonus;)

    Vad jag gör? Jag har årskort, åker på en drös bortamather och skriker och sjunger mig Bengt Magnusson-hes varenda gång jag ser Blåvitt. Har varit medlem i klubben sen jag föddes. För att bli äkta fattas nu bara att jag, en vuxen man, klär ut mig till blåvittmaskot varje match. Kanske nästa säsong.

    SvaraRadera
  73. Kan man inte göra någon uppdelning av fansen. Man kan ju fylla i ett formulär med säg 24 frågor (1 poäng för varje rätt svar) som handlar om sitt Blåvita engagemang. Får man inte minst 12 poäng så har man inte rätt att kalla sig supporter till Blåvitt.

    Det skulle bli mycket enklare, som det är idag är det hela så godtyckligt tycker jag.

    Håller ni med eller?

    /Rune

    SvaraRadera
  74. Anonym 21.48

    Handlar diskussionen om att du är äkta eller inte? Eller syftar den till att vi alla kan bli bättre? Anser du det så förnedrande att ta på dig en matchtröja att du likställer det med att klä ut sig till maskot understryker det att vi har attitydproblem.

    /Sektion sittplats

    SvaraRadera
  75. haha hur skulle en sån enkät se ut?

    Den som kan mest om ifk behöver ju inte vara den som visar mest passion och sjunger mest etc.!

    Bra krönika för övrigt

    SvaraRadera
  76. haha detta satte en hel del känslor i svallning må jag säga. Och helt ärlig så tände väl även jag till mot vissa delar av skribentens "påhopp", vem f-n skall avgöra om jag är äkta eller inte :)
    Men i det stora hela har han ju rätt, men hur man vill vara supporter skall ändå vara personligt och ej efter nån sorts mall. Är väl så att supportern skall känna sig hemma och trygg i sitt supporterskap.

    //Franky

    SvaraRadera
  77. Jag har full förståelse för de som inte vill stå i klacken på en match. Dels ser man sämre i klacken och dels är det dagisnivå på många av sångerna. På Råsunda sjöng folk att Riklard Norling är pedofil! Det är fan inte okej. Det är heller inte okej att göra apljud när en svart spelare har bollen. Jag skämdes mer än vad jag tyckte det var roligt att stå i klacken.

    Och visst, texten är väl till för att provocera, men man är ju inte mindre äkta bara för att man väljer sittplats framför klacken på matcherna.

    SvaraRadera
  78. "Anonym 21.48

    Handlar diskussionen om att du är äkta eller inte? Eller syftar den till att vi alla kan bli bättre? Anser du det så förnedrande att ta på dig en matchtröja att du likställer det med att klä ut sig till maskot understryker det att vi har attitydproblem.

    /Sektion sittplats"

    Fair enough, den handlar om hur vi ska ge bättre stöd till blåvitt, även om jag anade en underton av "hur äkta är du?"-attityd.
    Jag har gått på Blåvitt så gott som hela mitt liv och aldrig anmärkt på huruvida folk klätt sig rätt eller fel. Personligen skulle jag (i min ålder) känna mig lite fånig i matchtröja ("förnedrande" är kanske lite väl starkt). Om det är några som har attitydproblem är det väl de som tjötar om bristen på blåa och vita polyesterplagg bland vissa supportrar.
    Jag skulle gärna vilja se statistik som bevisar att klubbar med fler matchtröjefolk på läktarna drar tll sig fler sponsorer. När någon gör det får jag väl ställa mig i skamvrån (dvs provhytten i Blåvittshopen).

    SvaraRadera
  79. Helt rätt av dig frankie att kalla andra blåvita för "våp" när de inte resonerar som du gör.

    Du är en stor människa.

    SvaraRadera
  80. "puss i ljumsken", så här står det:

    Därför präglas vi av alla typer av blåvita människor, inte likgiltiga våp som bara skriver "Heja IFK".

    Vilket naturligtvis inte är att kalla dig för våp, utan att påpeka att det INTE ÄR MASSA våp som skriver här.

    (Kan ingen införa åldersgräns som på bortaresorna i kommentarerna här?)

    SvaraRadera
  81. [Håll er till ämnet eller håll käften, tack.]

    SvaraRadera
  82. [Du som inte kan läsa, jag upprepar mig: håll dig till ämnet eller knip igen. Vill du syssla med personangrepp får du gärna maila den person du vill snacka om, här hör det inte hemma.]

    SvaraRadera
  83. Pengar är INTE i "direkt" proportion till sportslig framgång. Redan i den grundtesen har du fel! Sedan är inte heller sportslig framgång det nödvändigt "ultimata målet" (se feldgraus underbara krönika för bara någon vecka sedan).

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.