2008/06/28

Söder glöder när Blåvitt slår ut Ljungskile i cupen

MATCHRAPPORT Blåvitt hade lagt hemmamatch borta i Svenska Cupens fjärde omgång. Stenungsund var spelplatsen och det var närmre för bortalagets supportrar att ta sig till matchen än vad det var för hemmalagets. En av de ansvariga för denna flytt låter hälsa att det aldrig varit aktuellt att flytta matchen till konstgräs, samt att det fanns flera andra goda skäl/anledningar till att flytta denna match. Vilka det var lät dock personen i fråga vara osagt.

Stenungsund var alltså platsen och Ljungskile stod för motståndet. Revanch fanns att utkräva för den nesliga förlusten i allsvenskan senast och det skulle det bli också. Efter en stark inledning av Blåvitt med bra intentioner till passningsspel och anfallsfotboll så föll man senare i första halvlek något sånär in i mer gammeldags tjongande. Inte någon nytta med det då Ljungskiles stora backlinje inte duger till mycket annat än att nicka bort bollar, alternativt tjonga bollar över hela plan. Phiri kan kasta inkast också ska sägas, talanglös i övrigt på det mesta. På topp ställer Ljungskile upp med Jörgen Wålemark, 57. Gamlingen kommer absolut ingenstans i första halvlek utan blir lätt bortplockad av firma Bjärsmyr/Sigurdsson gång på gång. Således en första halvlek som går på poäng till IFK, och kanske borde man utnyttjat något av sina lägen i första delen av halvleken bättre.

Andra halvlek startar Blåvitt ungefär som första slutade och stundtals var det lite Sverige-Turkiet-känsla över det hela. Bollar som tjongades och nickades fram och tillbaka i en evighet. Men sen får vi en frispark från höger innerläge, en bit in på LSKs planhalva. Hjalle går fram och skruvar bollen i vanlig ordning in mot bortre stolpen där Jakob Johansson dyker upp och knoppar in 1-0 med skallen. Jakob som för övrigt började matchen strålande men föll bort undan för undan ju längre matchen gick. Han blir utbytt i mitten av andra till förmån för Gustav Svensson.

Efter ledningsmålet blir det lite mer öppet i Ljunskiles backlinje samtidigt som de försöker flytta fram, men skapar egentligen inget mer än ett stolpskott. Blåvitt däremot får en del chanser, då främst för snabbe Hysén, men även Wallerstedt har sina lägen. Dock utan att resultera.

Sen blir Robin Söder inbytt.

Och då det börjar hända grejer omgående. Robin får en fin boll serverad från vänster av Tobbe, som fortsätter som anfallare tillsammans med Söder med Walle till vänster på mitten när Sebban gått av. Söder löper sig helt fri i mitten, blir neddragen bakifrån och får frispark i ett mycket bra läge. Underligt nog utan att rendera i kort för den syndande backen. Hjalle tar frisparken och bombar ett skott strax ovanför målvaktens högra kryss, till tonerna av ett sus som sveper genom publiken.

Det dröjer inte länge förrän snabbe Söder löper sig fri igen. Målvakten kommer dock ut denna gång och lyckas slänga sig ner och bryta när ynglingen försöker runda målvakten. Problemet är dock att målvakten är utanför straffområdet när han svarar för denna aktion. Det röda kortet är denna gång givet. In kommer mr. Burns och han får det svettigt redan i sitt första ingripande. Hysén tar frisparken denna gång och han skruvar den mycket läckert i målvaktens vänstra kryssribba. Nära, nära att punktera matchen där.

Men trots att det inte blev något mer mål för de blåvita den gången, och inte heller senare i matchen kändes inte segern hotad. Matchen slutar 1-0 och segern och revanchen är bärgad. En stabil match från Blåvitts sida där man äger matchen och har bud på fler mål. Duktiga i Blåvitt är egentligen hela laget, men Sebban och Sella gör stundtals mycket bra aktioner på kanterna på mitten och även mittbacksparet är väldigt stabilt. Sebban som för övrigt har en mycket blond, närmast tysk, frisyr dagen till ära.

Och så var det grejen med Robin Söder då. Faktum är att han kommer till ytterligare ett läge i sin blott andra match med a-laget som är nästan bättre än de två tidigare. Hysén langar in en ny boll i mitten där Söder återigen löpt sig fri och bara har att sätta foten till då han får felträff. Men trots det så svarar ynglingen från just Stenungsund för en mycket lovande insats. Han har en kvickhet i steget och är inte rädd att ta för sig. En excellent bolltouch, funktionell teknik och utmärkt spelsinne.

Jag tror det kan bli något av den grabben.

24 kommentarer:

  1. Fattar inte att Sella blev matchens spelare. Ragnar var klart bäst, även Söder fick mer uträttat det lilla han var med.

    SvaraRadera
  2. Söder behöver muskler och rutin. Det har han inte mycket av... därav de tillsynes mycket lätta frisparkarna!

    SvaraRadera
  3. Mycket idylliskt på Nösnäsvallen idag. Lite "old school feeling"

    SvaraRadera
  4. anynom 19:36:

    Inte för att vara elak men denna personen verkar något bitter över Söders all beröm.

    SvaraRadera
  5. Söder är inte från Stenungsund, han är från Orust. Ellös närmare bestämt...

    SvaraRadera
  6. Bra rapport som vanligt, Erling.

    För övrigt har jag aldrig förstått "genidraget" med att dra ned en högerfotad (om ens det) nickspecialist till vänster på mittfältet. Vad vill man? Ha inlägg? Och i såna fall, vem skall nicka in dem?

    SvaraRadera
  7. Olof: Rent teoretiskt finns det väl en rad olika orsaker som tränarna anser vara goda nog. Få upp snabba spelare till kontringarna men samtidigt ha kvar Walle vid fast situatione. När alex är med kommer det mycket inlägg från höger kanten. Walle kommer då på en längre löpnin där han får markering av ytterback vilken ofta inte är lika bra huvudspelare som mittbackarna. Tränarna tycker väl även att dom har nytta av honom vid nickdueller på mittplan. Personligen tycker jag det funkar sådär, helt okey när vi leder men inte när vi ligger under.

    SvaraRadera
  8. Hmmm... okey då, men jag tycker ändå att man inte nyttjar Walles spetskompetens när man sätter honom på en kant. Snarare blir det så att vi tappar vänsterkanten, om nu inte Hjalle kommer upp och slår inlägg. (Mot ett Wallelöst straffområde.)

    Och när dessutom högerkanten inte varit lika bra som tidigare i såväl Alex som Adams frånvaro känns det fel att offra andra kanten.

    Men men....

    SvaraRadera
  9. anonym 21:49:

    Dessutom jobbar/springer han mer hemåt än en trött Tobbe.

    SvaraRadera
  10. vilka möter vi härnäst i cupen?

    SvaraRadera
  11. Kan det vara så att IFK la sin match på Stenungssunds hemmaplan som tack för Robin Söder?

    SvaraRadera
  12. Lottningen till kvartsfinalerna lottas i dag i sportradion. Dock vet jag inte vilken tid som gäller.

    F.ö så hoppas jag att Robin Söder får debutera i Allsvenskan på tisdag. Har aldrig sett en större talang.

    SvaraRadera
  13. revansch heter det : )

    SvaraRadera
  14. Gjorde inte Söder sin debut borta mot Skövde i svenskacupen?

    SvaraRadera
  15. Nej.

    Han har bara spelat två matcher med A-laget. Mot Stabaek och Ljungskile.

    SvaraRadera
  16. Bra rapport Erling, i en dyster tillställning får man finns ljusglimtar som Söder.

    SvaraRadera
  17. Anonym 12:09 har rätt. Söder gjorde ett inhopp mot Skövde AIK tidigare i år.

    Bildbevis

    SvaraRadera
  18. Står på IFks hemsida att han spelade mot Skövde.

    SvaraRadera
  19. 16.15 är förövrigt lottningen i Sportradion. Med tanke på att nästan alla bortalagen vann i denna omgången är risken stor att vi får bortamatch i nästa runda. Spontant vill jag iaf slippa Hammarby, Elfsborg och Kalmar även om vi kan få Kalmar hemma.

    SvaraRadera
  20. Jag ser gärna att vi möter ett av de bästa lagen. Vi ska ändå slå ut de någon gång om vi ska vinna och då ser jag hellre att vi åker ut nu och inte i en semifinal eller förlorar finalen. För att spara kraft till CL och hösten i AS.

    SvaraRadera
  21. Johnny Lundbäck måste ju heja på Blåvitt

    För varför fick inte Hjalmar Jonsson gult kort när han plockade upp bollen med händera när han trodde att det var inkast? Det om något är väl avsiklig hands? Grabben plockar ju för f*n upp bollen med händerna under pågående spel.

    SvaraRadera
  22. kapten, 28/6/08 20:38
    Söder är inte från Stenungsund, han är från Orust. Ellös närmare bestämt...


    Snacka din skit! Söder är från Bjärketrakten utanför Alingsås.

    SvaraRadera
  23. Herre gud vad man kan uppröras över killens ursprungsort...

    Tack Erling för en eminent rapport!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.