2008/06/25

Det här är den blåvita baksmällan

DEN BLÅVITA BAKSMÄLLAN Efter det allsvenska guldet 2007 har Blåvitt svårt att följa upp den nya säsongen på samma framgångsrika sätt. Publiksiffrorna sjunker, spelet imponerar föga, ekonomin är darrig och medias intresse har svalnat. Men vi har fått ett Blåvittvatten. Välkommen till den blåvita baksmällan.

Förra sommaren spelade vi mot Elfsborg med över 30 000 på läktarna. Matchen gick inte riktigt som förväntat, men var på många vis ett startskott på det som skulle komma under 2007. En fylld Götaplats som firade SM-guldet ackompanjerat av Oldsbergs gälla stämma, ett fullsatt Ullevi i tidernas blötaste guldmatch och en flera veckor lång glädjeorgie över hela regionen var ändhållplatserna på GöteborgsKamraternas allsvenska resa i fjol.

Detta är svårt att upprätthålla, detta är svårt att bibehålla.

IFK Göteborg vann i princip allt på höstsäsongen och skapade på så vis en osannolik hype kring laget. Men när ett nytt år börjar och spelet går lite knackigt så krävs det naturligtvis en ganska våldsam offensiv från föreningen i övrigt om man vill fortsätta rida på framgångsvågen. Publiksnittet har sjunkit med tusentals människor, även guldmatchen borträknad. Laget ska snart spela Champions League-kval för första gången det här milenniet men ingenstans, av ingen person, på inget sätt har detta uppmärksammats av föreningen.

Vi är regerande svenska mästare. Vi ska spela i Europa.

Är det verkligen för mycket begärt att dessa uppenbara fördelar ska utnyttjas till föreningens fördel? Vi borde naturligtvis för länge sedan ha haft klart en tydlig marknadsföring mot nästa års arena. Vi borde ha biljetter till Champions League-kvalet ute till försäljning, även om motståndet inte är klart. Om biljetter inte är något föreningen vill genomföra ännu så borde i alla fall hela Champions League koncepetet marknadsförts tillsammans med föreningen i vårt intern- och externmaterial. Det borde pumpas ut budskap om förhållandet Blåvitt och Europaspel till våra sponsorer. På detta vis skulle föreningen lägga grundarbetet för att skörda framgång vid ett eventuellt avancemang. Vågar vi inte satsa så kan vi inte heller vinna.

Det gör mig genuint förbannad att se blåvita företrädare klaga på svårigheter med att få verksamheten att gå plus utan olika sidoprojekt, projekt som kan få in ett par miljoner här och där. Självfallet är det inget fel i att ha sidoprojekt i sig, men när dessa börjar pekas ut som framtida lösningar för att stärka föreningen, till och med att få verksamheten att växa så anser jag att vi är på fel väg. IFK Göteborg skall koncentrera sig på att marknadsföra sin huvudprodukt: fotbollslaget.

Det är fullt möjligt att vi, svenska mästarna, mesta mästarna, stadens överlägset största förening, kan växa våra marknadsandelar på alla områden. Vi maxar knappast på sponsorsidan, vi lever verkligen inte upp till vår potential på publiksidan, vi har förbättrat oss men är långt ifrån bäst på souvenirsidan, vår ungdomsverksamhet är fortfarande ett blödande minusprojekt och listan kan göras lång. Fokus för IFK Göteborg borde naturligtvis vara att bli bäst på de områden som vi behärskar, eller i alla fall borde behärska. Klaras denna uppgift inte av så ställer i alla fall jag mig frågan om det inte är dags att utveckla vår idé eller kanske kräva förändringar av antigen idé eller personalen som ansvarar för dessa områden.

Men istället för att satsa stort på att vinna nya publikgrupper, säkra en hög snittpublik och även bana väg för Champions League-spelet så satsar IFK Göteborg på ett flaskvatten.

Hör och häpna: Det går att dricka IFK Göteborg.

Ja, hör och häpna är väl på ett sätt att ta i då ni säkerligen redan läst om det hela varstans. 2006 drack svensken i snitt 27 liter flaskvatten. Att tillverka och köra runt alla dessa flaskor skapade 34 000 ton koldioxid, som driver på klimatförändringen. Om svenskarna i stället hade vridit på vattenkranen, skulle utsläppen ha legat nära noll och precis när den här debatten rasat i Sverige så tar IFK Göteborg beslutet att satsa på flaskvatten.

Herrejesus vilken katastrofal timing. Men det är klart, tanken kanske är att vi ska hantera baksmällan av 2007 års guld genom att dricka en flaska Blåvittvatten. Det kanske är magiskt vatten som gör en framgångsrik? I så fall tycker jag marknadschef Hans Lundberg kan ta med sig en back hem och kräver att Stefan Rehn fyller Kamratgårdens "hemliga" kylbad med Blåvittvatten. Då kanske vi får ordning på spelet med.
_________________________________________
Sedan vill jag aldrig mer höra ett knyst från någon inom Blåvitt på ämnet att förbundet, andra lag, supportar eller media inte tar Svenska Cupen på allvar. IFK Göteborg lägger sin nästa hemmamatch i cupen på bortaplan i Stenungssund med väldigt luddiga formuleringar kring orsakerna. Jag misstänker helt enkelt att en del personer haft semester inom föreningen och därför tycker att detta är ett smidigt sätt att lägga huvudansvaret på ett matcharrangemang på någon extern partner. I vilket fall bevisar IFK tydligt att de inte tar cupen på sådant allvar som de borde göra. Att skänka bort hemmamatcher i tävlingssammanhang är om inte märkligt så direkt förolämpande mot de supportar vi har här på hemmaplan!

"För att vara säkra på er plats uppmanas även IFK Göteborgs årskortsinnehavare att komma i god tid då mycket folk väntas."
Från IFK Göteborgs nyhetsbrev 2008-06-25

Inte nog med att de förväntar sig att årskortsinnehavare snällt skall acceptera att åka flera mil till en annan spelort för en hemmamatch, de varnar för att det ska bli fullt då arenan som valts är en liten skitarena. Nej, det är tamejfan inte konstigt att föreningen har publikproblem när till och med vi trogna årskortsinnehavare behandlas på detta vis...
___________________________________________
Till sist vill BaraBen.com uppmana ALLA att söka jobbet som klubbdirektör i Gais. Har du spelat något managerspel någon gång? Då vet du att du är kvalificerad, så ta chansen och styr ett allsvenskt lag på riktigt! Troligtvis är det dessutom "först till kvarn" som gäller. Sök jobbet som klubbdirektör i Gais via ett mail till: christer.wallin@intersport.se!

46 kommentarer:

  1. Klappat och klart. Bara att posta till KG...

    SvaraRadera
  2. Mycket bra skrivet. Tar för givet att någon delger detta till ett antal personer på Kamratgården.

    Dags för IFK att öppna ögonen, och lyssna mer på sina supportrar som man nu har sagt i flera år att man skall göra!!

    /Slang

    SvaraRadera
  3. fan va bra, en klassisk frankie-krönika! har saknat detta!

    SvaraRadera
  4. Bra skrivet.
    Jag tror ifk har samma uppfattning som du.

    SvaraRadera
  5. anonym 13:20- du bör nog läsa om lite, texten är en ganska skarp kritik mot hur blåvitt jobbar just nu...

    SvaraRadera
  6. Jo men ifk är väldigt självkritiska och vill självklart vara längst fram. Vi ska dock komma ihåg att vi precis gått igenom en kris och mycket har blivit bättre även om det är en otroligt lång väg kvar.

    Så jag hävdar fortfarande att de säkert håller med på många punkter.

    SvaraRadera
  7. anonymm 13:40- vad är det för kris vi "precis gått igenom"??

    SvaraRadera
  8. JÄÄÄÄÄVLAR VAD JAG LÄNGTAT EFTER DETTA! tack för att ni ryter ifrån!

    SvaraRadera
  9. Varför ska man ta cupen seriöst då? Speciellt ett år som detta när allsvenskan är supertight och vi har ett viktigt CL-kval som väntar. Släng cupen åt helvete. Alternativt använd den enbart som matchträning för b-laget.

    /Roffe

    SvaraRadera
  10. Håller med!
    Skit i att satsa på cupen. Ställ upp med b-laget. Vad är viktigast?
    Komma långt i cupen eller kvala in till CL?
    This is fucking Champions Leauge för f-n!!!

    SvaraRadera
  11. problemet är ju att de inte tar CL seriöst heller. så skiter man i cupen kan man just ha slängt bort sin europabiljett för nästa år. det är ju långt ifrån säkert att vi får en topp-placering i allsvenskan, tyvärr.

    SvaraRadera
  12. svenska cupen är en titel, det är en plats i europa, det är fler matcher för fansen och det är dessutom fler matcher för våra spelare något de verkligen behöver om de ska försöka satsa på europa. fler matcher, större organisation, fler spelare i spel.

    SvaraRadera
  13. Det är klart att vi ska satsa på cl kvalet. Men det som Frankie reagerar på är att IFK säger att de satsar på cupen när de i själva verket inte gör det. Lägga en svenskacupen match i Stenugnssund är inte seriöst, bättre att lägga den på Heden i så fall om de nu inte vill använda Ullevi. Sen så är cupen en ypperlig chans att ta sig ut i Europa.

    SvaraRadera
  14. poängen är väl att vi inte ska lägga våra hemmamatcher på bortaplan för att det blir jävligt krångligt för våra supportrar på det viset. känns helt idiotiskt.

    SvaraRadera
  15. om jag inte får plats så jag ser tänker jag tamejfan kräva pengarna tillbaka av ifk göteborg. detta är ju pinsamt uselt, flytta en hemmamatch som är tävlingsmatch till en annan stad, vad sysslar dom med?

    SvaraRadera
  16. Alla hemmamatcher i svenska cupen borde spelas på mindre orter kring Göteborg. Där kan de locka mer folk och skapa mer intresse än vad matcherna gör inne i stan.

    SvaraRadera
  17. anonym 14:27/ problemet är att IFK då mister hemmastödet från fans och klack, inte ger sina årskortsinnehavare det där lilla extra (gratis hemmamatcher i cupen), inte lockar speciellt många fler fans utifrån att bli regelbundna Blåvita supportrar och får mindre lägen att exponera sina lokala sponsorer på. Många Göteborgsföretag vill ju naturligtvis exponeras så mycket som möjligt här i stan och det gör man inte om matcherna går i Varberg, Borås och Stenungssund...

    I detta läge ger man ju dessutom bortalaget hemmamatch, vilket är märkligt, nästa steg är att spela mot Halmstad på Örjans Vall och Elfsborg på Borås Arena? jag förstår din poäng, men de negativa effekterna mot sponsorer men främst årskortsinnehavare och sina fans i Göteborg är det inte alls smart...

    SvaraRadera
  18. När det gäller marknadsföringen av NyGamla och nästa års biljetter faller allt på att Higab / Arenabolaget är långsamma så där kan man inte kasta skit på IFK.

    SvaraRadera
  19. anonym 14:33/ klar man kan, arenan behöver ju inte vara klar för att man ska bestämma priskategorier för biljetter exempelvis eller förklara hur förtursköpen för årskortsinnehavare etc kan läggas upp. sedan handlar det inte om att "kasta skit" som du klantigtt uttrycker det utan om att kritisera sådant blåvitt bör göra bättre för att få till förändring!

    SvaraRadera
  20. En hel del skarpa synpunkter.

    Men jag efterlyser ett förslag på var cupmatchen skall spelas ist för i stenungssund. Det finns inte så mycket arenor häromkring som tar tillräckligt med folk. Ullevi är ju upptaget.

    SvaraRadera
  21. 14:53, Inte tillräckligt med arenor? Nu ver jag inte om FC Göteborg och Häcken spelar på lördag men:

    - Slottskogsvallen
    - Rambergsvallen
    - Ruddalen
    - Valhalla IP
    med flera finns trots allt i Göteborg.

    SvaraRadera
  22. Är det inte tänkbart att blåvittvattnet tappas direkt ur nämnda kylbad istället för tvärt om?

    SvaraRadera
  23. Att: 25/6/08 14:46
    Utan att gå in på detaljer kan jag säga att det är mycket som Arenbolaget måste ha klart med innan IFK kan gå ut officiellt med sådant.
    Men jag kan lova dig att det finns en hel del förberett.

    SvaraRadera
  24. Jag tror att IFK ser det som lite marknadsföring att komma ut och spela lite matcher utanför Göteborg.

    De brukar ju göra det någon gång varje sommar. och nu passade det väl helt enkelt bra.

    Sen att alla med årskort skall komma in är väl en självklarhet iofs. men det komemr ju kanppast bli fullt.

    Valhalla och ruddalen är upptagna, det var nog ett alternativ med rambergsvallen ett tag men det är ju lika mycket bortamatch som stenungssund. Där är vi ju alltid kass. Slottskogvallen duger knappast.

    SvaraRadera
  25. anonym 15:07/ då blir problemet i vanlig ordning att blåvitt är för dåliga på att kommunicera fram vad de sysslar med. supportrar och sponsorer som svävar i ovisshet är aldrig bra.

    SvaraRadera
  26. anonym 15:07/
    Det blir iofs lite konstigt att kommunicera ut något om det mesta med den nya arenan inte är klart.
    Man vet inte ens exakt hur det kommer se ut på de olika sektionerna. Vad som kommer finnas etc.

    Det är higab man ska ligga på om man vill ha svar på frågor!

    SvaraRadera
  27. Att: 15:26
    Exakt.

    SvaraRadera
  28. Med en lite sexigare flaska, så hade det gått hem med blåvitt-vatten.. nu ser det ut som vad som helst som gajsarn spytt upp på sin parkbänk.

    SvaraRadera
  29. Jag fattar inte hur ni kan klaga på att matchen spelas i Stenungsund. Våra publiksiffror i cupen är katastrofala, i Stenungsund lär det garanterat bli mer publik.

    Men visst, tror Baraben att det kommer bli jättepublik på Slottskogsvallen eller Rambergsvallen så får det fan stå för er. Jag tycker det är en mkt bra idé att blåvita supportrar i Bohuslän får chans att se en match i närheten när de årskortsinnehavare, som ändå inte kommer går, sviks.

    SvaraRadera
  30. Och vi årskortsinnehavare som går på alla matcher då? Man har stått i regn o rusk och tittat när Blåvitt spelat cupmatch mot vilket sket gäng som helst. Då är det bara vi som går dit för att se blåvitt som går dit, och inte dom andra som går dit för att det kommer massa andra folk. Dom som inte går till betongklumpen pga att det är ödsligt.

    Jag går och tittar på blåvitt alla dagar i veckan i vilket väder som helst. Men jag ger mig fan inte ut till Stennungsund för att titta när dom gör på det här viset.

    /Daniel

    SvaraRadera
  31. Har inte tonen kring blåvitt blivit lite väl kritisk på sistone, inte minst från blåvitt-supportrar? Första halvan av säsongen har inte varit något vidare på någon front, men vi borde väl åtminstone vara skyldiga Håkan & co. en säsong innan vi börjar gnälla? Kom ihåg att vi inte var med bland förhandsfavoriterna inför förra säsongen. Att vi vann var något av ett mirakel. Jag tror på Håkan, Stefan, Jonas och resten.

    SvaraRadera
  32. Juventus spelar vissa matcher på annan ort av kommersiella orsaker...

    SvaraRadera
  33. haha, ja juventus är ju en lysande förebild!
    ska vi börja dopa våra spelare och rigga matcher också?
    (när jag tänker efter så låter det faktiskt inte som en så dum idé, det kanske är den modellen som krävs för att blåvitt ska börja vinna lite igen?)

    SvaraRadera
  34. Stenungsund heter det Frankie, Stenungsund.

    SvaraRadera
  35. koagad/ tonen har snarare varit VÄLDIGT SNÄLL tycker jag. förr var det fet kritik och det ledde fan till förbättringar, så gött att se baraben återvända till det!

    SvaraRadera
  36. Älskar du Blåvitt, på ett riktigt jävla riktigt sätt, så är du som läser detta i Stenungsund på lördag. Ses där, eller kanske vi inte gör. Upp till bevis kamrat.

    SvaraRadera
  37. Bra att IFK lägger cupmatchen i Stenungssund, det är ju helt i linje med att marknadsföra IFK till en större publik än de som bor inne i Göteborg. Smart drag av Hasse.

    För övrigt, vem bryr sig om svenska cupen?

    SvaraRadera
  38. http://www.gt.se/nyheter/1.1211082/idrottsprofil-kopte-sex-av-prostituerad


    vem, vilken förening?

    SvaraRadera
  39. Ja du Frankie jag misstänker att du bara jagar något att skriva om ? för du är väl inte så korkad så du tror att det är kretsen på kamratgården som lagt sin tid på att få fram vattenflaska och koncept och att det skulle påverka övrig planering och CL upplägg. Försäljningen är ju tänkt att ge ett tillskott till föreningen. Det är ganska komiskt att först läsa artiklar där man klagar på ekonomin och sedan en artikel där man sågar någons försök att få fram mer pengar till föreningen. Men det är klart de kanske inte fick ditt godkännande innan de gick vidare. Vad tror du om Burger king målet ? kan det vara nästa projekt att skjuta in sig på. Alla vet ju vad en ko genererar i utsläpp.
    Hasse.

    SvaraRadera
  40. Hasse, du verkar inte läskunnig för fem öre eller så skiter du i att läsa för att du helt enkelt är illitterat? Han skriver tydligt att det finns en poäng med sidoverksamheter men att man måste vara proffs på sina huvudverksamheter för att sådant ska bli lönsamt, något vi inte är. Men det är klart, att kasta klyschor omkrings sig på internet är ju lätt framför att faktiskt bidra med en vettig kritik mot de områden där föreningen failar. Typsikt soffsittargnäll.

    SvaraRadera
  41. Kan inte alla söka jobbet som klubbdirektör i Blåvitt istället.

    SvaraRadera
  42. tack för den Wellington , Nej jag är nog inte läskunnig och ibland stavar jag fel och har taskigt språkval men du som är så duktig kan väl förklara vad illiterat är?
    Och ja jag är nog bra på soffsittargnäll men i detta konkreta fall så kan jag tillägga att de etiketter som ser ut som en GAISARE spytt upp har jag skänkt till projektet för att det skulle komma igång och ge pengar till föreningen. Jag vet inte vad du tillför men jag hoppas alla bidrar med vad man kan till föreningen man håller på.
    hasse

    SvaraRadera
  43. I årskortet ingår att jag ska få gå på hemmamatcher i Svenska Cupen. Då ska jag fan få gå på hemma matcher också.

    SvaraRadera
  44. Hela vattengrejen är oerhört pinsam.

    SvaraRadera
  45. vad är det som är pinsamt ekim? att folk köper vatten eller att de som köper vatten på ICA kan välja ett vatten som ger ett bidrag till IFK ?

    SvaraRadera
  46. anonym09:03/ Att satsa på vatten precis när det fått värsta tänkbara miljöbovsstämpel kanske?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.