2008/03/27

Erlings analys: Så slutar allsvenskan 2008!

ALLSVENSKAN 2008 Med inte mer än ett par dagar kvar tills allsvenskan startar har det blivit dags att lämna in sitt allsvenska tips. Som de flesta trogna läsare säkert märkt har det inte blivit någon serie i år med analyser från andra lags supportrar, tid har helt enkelt inte funnits för detta. Men en analys kring IFK Göteborgs chanser i årets allsvenska bjuder jag trots allt på. Samma frågor som förra året, och en del ganska snarlika svar. Här är min korta analys kring IFK Göteborg och mitt allsvenska tips.

Vad är dina förväntningar på ditt lag för allsvenskan 2008, och vilken placering tror du ditt lag hamnar på till slut?
- I år är det inte bara förväntningar att vi skall vara ett topplag, i år är det ett absolut krav. Visst, det är många lag som slåss om det men vi skall trots det vara topp tre. Så jag både tror och hoppas att vi skall vara i den absoluta toppen. Dock smyger det sig självklart in en oro för att det kommer bli pladask när vi nu ska försvara guldet såsom det visat sig ofta bli för många andra lag de senaste åren. Man får inte bli bekväm och "ställa ut skorna" helt enkelt. Detta tror jag dock inte är ett problem i årets IFK Göteborg då vi redan förra året egentligen vann hela serien på grund av den stora samling vinnarskallar som finns på Kamratgården. Spelare som Pontus Wernbloom, Tomas Olsson, Ragnar Sigurdsson och Niclas Alexandersson blir extra viktiga i år, för att just se till att vinnarmentaliteten finns kvar, och att man inte blir bekväm i rollen som Sveriges bästa lag.

Vilka är de mest spännande nyförvärven i år, och vad har du att säga om dessa?

- Egentligen har det ju inte värvats särskilt spännande i år. Två stycken, på pappret, medelmåttiga allsvenska spelare. Niclas Carlsson och Daniel Alexandersson. Två, tre backjuniorer och en ny målvakt. Om vi lämnar en av mina favoriter av juniorbackarna till nästa stycke så får jag nog ändå säga målvakten. Dansken, som kommit in väldigt sent, vilket gör det svårt att ännu uttala sig on hans kapacitet. Men visst är det spännande med en ny målvakt, Bengan stod ändå varje match i tio år.

Skall vi hålla ögonen på någon speciell spelare i år? Kanske någon ung spelare som kan få sitt stora genombrott?
- Ja, här finns det som sagt en grabb som jag redan skrivit upp en del som jag tror väldigt mycket på. Jag pratar om Sebastian Eriksson. Sebastian är vad man skulle kunna kalla den modernaste av moderna ytterbackar. Bra tillslag på bollen, ständigt offensiva löpningar, vill komma till inlägg och skott i varje anfall. Skit i defensiven, där finns väl säkert nån defensiv städgumma på mittfältet som kan gå in och täcka upp...

Visst, en del belackare kan prata om att det viktigaste för en back är att vara just back, att Sebastians positionsspel inte är lika bra som Hjalmars, att han helt enkelt inte är lika bra defensivt som han är offensivt. Men hur mycket har dessa människor sett Sebastian spela? Och vem säger att ekvationen "bra offensiv=dålig defensiv" nödvändigtvis måste stämma? Den är en myt i mina öron. Men ok, låt oss inte måla upp Sebastian till skyarna ännu. Har har naturligtvis mycket att utveckla fortfarande. Men utvecklingen har gått fort det senaste, och fortsätter det i samma spår så kan jag garantera att vi kommer se Sebban rocka loss på vänsterkanten redan i år!

Sen ska vi givetvis även hålla ett extra öga på Pontus Wernbloom i år. Han tog steget i slutet på förra året och i år är jag fullständigt övertygad om att han kommer kliva fram som en av hela allsvenskans viktigaste och bästa spelare. Kurvan pekar rakt upp för Pontus just nu och ibland verkar det som att det inte finns några begränsningar för hur bra han kan bli. Finns det?

Vilket lag vinner allsvenskan i år, och varför?
- IFK Göteborg vinner allsvenskan i år igen, såklart. Knappast så man kan skriva något annat egentligen, när vi dels är regerande mästare och man dels sitter och tippar 100% med hjärtat. Jag gjorde det även förra året, även om jag då lät hjärtat tala i abslout sista stund, då jag bytte plats på Blåvitt och Helsingborg (första till femteplats) precis innan jag publicerade förra årets tips. Tack och lov att jag gjorde det! I år är det mer naturligt att sätta oss högst upp. Dels som jag påpekat innan, för att vi är regerande mästare och har vinnarskallarna, men även för att jag tycker det finns ännu mer potential att få ut ur laget. Mot Kalmar gör vi en pissmatch men vinner ändå med 3-1. Kalmar som alla säger ska ta hem det i år....

________________________________________

Tabellen således, tippar jag i sin helhet kommer se ut så här:

1. IFK Göteborg
2. AIK
3.
Elfsborg
4. Kalmar
5. Djurgården
6. Halmstad
7. Malmö
8. Helsingborg
9. Hammarby
10. Gefle
11. Norrköping
12. Trelleborg
13. Örebro
14. Sundsvall
15. Gais
16. Ljungskile


Kommentar till tabellen: Allsvenskan har onekligen blivit jämnare de sista åren och i år känns det nästan som att vilket som helst av de övre nio lagen kan vinna serien. Det skall dock en del till för att exempelvis Halmstad eller Hammarby skall ta hem det. AIK är huvudutmanare om de kan få ordning på sina spelare och på det ständigt rådande kaoset. Annars kan de falla långt, långt ner i tabellen. Men det är som sagt väldigt öppet i år, och många lag kan vinna. Kanske tråkigt men så är det.

________________________________________


Det är för övrigt dags att göra en pudel. Anders Svensson får ofta ta en del skit, både här och där, för sina insatser i Svenska landslaget. Och det också med all rätt, då han inte varit särskilt bra i många matcher senaste åren. Nu har han dock kommit till sin rätt i den defensiva rollen på mittfältet. Så bra som Anders var igår, mot självaste Brasilien, var det längesen man såg honom. Anders svarade för en fullständigt enastående insats, helt enkelt. En felpass fick jag det till, resten av Anders pass, brytningar och allt annat var helt hundraprocentigt. Gött att se, och det var bara ett av många bra besked i gårdagens match. Det kan bli en kul sommar trots allt.



23 kommentarer:

  1. Gödselbönderna kommer sämre än trea.

    SvaraRadera
  2. Gothia åker ur i år!

    SvaraRadera
  3. tror elfsborg floppar rejält denna säsongen!

    SvaraRadera
  4. Ja dom har Teddy på backen, ja dom har Teddy på baaaacken!

    Tror Malmö några placeringar högre, men i övrigt mycket bra tippat.

    SvaraRadera
  5. Elfsborg och ajk kommer nog någon placering lägre ner och Sundsvall kommer någon placering högre upp, annars känns det som ett ganska troligt tips.

    SvaraRadera
  6. Jag tror helsingborg blir farliga...

    SvaraRadera
  7. "Visst, en del belackare kan prata om att det viktigaste för en back är att vara just back, att Sebastians positionsspel inte är lika bra som Hjalmars, att han helt enkelt inte är lika bra defensivt som han är offensivt. Men hur mycket har dessa människor sett Sebastian spela? "

    Sett honom spela. Det kanske är det dom har. Tanken att det är du som har fel har aldrig slagit dig?

    SvaraRadera
  8. Rätt bra tips, fast skulle rankat malmö en bit högre, Svårtippat bland de 5 första, men tror de kommer stå mellan blåvitt, aik, kalmar, malmö och bönnera, Kalmar kommer dock floppa stenhårt om cesar santin blir borta,

    SvaraRadera
  9. Va Anders med igår?

    SvaraRadera
  10. Gröthalsarna sparkar benen av varandra.

    Måste ha missuppfattat det där med Surfin' Safari

    SvaraRadera
  11. Här kommer mitt tips:

    1. Helsingborg
    2. IFK Göteborg
    3. Malmö
    4. Djurgården
    5. AIK
    6. Kalmar
    7. Hammarby
    8. Halmstad
    9. Elfsborg
    10. Norrköping
    11. Gävle
    12. Sundsvall
    13. Örebro
    14. Gais
    15. Trelleborg
    16. Ljungskile

    Tror att blåvitt gör en kanonsäsong, men att vi tyvärr kommer att tappa några extra poäng under champions league kvalet och att vi inte är lika lyckligt lottade när det gäller skador i år. Vi hamnar några få poöng bakom Helsingborg som kommer att gå som tåget genom hela allsvenskan. Blåvitt kvalar dock in i Champions legue efter en bragdmatch mot ett italienskt lag där Wernbloom avgör boom boom!

    AIK får stora problem med att hålla ihop sitt lag och gör ett mindre fiasko. Dulee är bäst i laget tills han sticker utomlands och Bojan skadar sig tidigt och blir bänkad. Norling får sparken efter säsongen och efterträds av Anita Andersson.

    DIF och Malmö skuggar toppen hela säsongen utan att komma riktigt nära. Det saknas spetskompetens i deras lag.

    Elfsborg brakar samman totalt efter EM när Tacos formkurva börjar svikta och de saknar helt målskyttar.

    Kalmars nya brasse visar sig inte vara en fullvärdig ersättare till Cesar Santin som blir såld efter EM.

    Botten blir en häxkittel, Ljungskile är visserligen avhängda i juli-augusti, men det blir en tät strid mellan Gais och Trelleborg som tyvärr Gais går vinnande ur.

    SvaraRadera
  12. Gais näst sist? Hahahaha, nu börjar det likna nåt! Men Malmö FF hamnar väl trots allt sist?

    SvaraRadera
  13. all denna tro på HIF, förstår inte riktigt detta. Glöm inte att de har tappat 2? viktiga kuggar i sin startelva som var med i uefacupen.....

    De kommer aldrig vinna allsvenskan. Å andra sidan skall de vinna nåt år är det detta eftersom det är sista året de har henrik larsson. Men nej, de kommer mellan 3-6 plats

    SvaraRadera
  14. //ludwig james

    En mycket stark analys, jag håller med i mycket. Har svårt att se blåvitt tar det, även om det såg stabilt och starkt ut mot kalmar. Svårt att se vem som blir årets markus berg.

    - Calle

    SvaraRadera
  15. Vad är det för en pajsare som löpt amok i Sanmark?

    Joseph Elände?

    Tobias Grantopp?

    SvaraRadera
  16. Håller med om att Gais löper stor risk att trilla ur. Tyvärr måste jag ändå säga då det alltid är trevligt att trakka Gaisare efter derbyvinsterna samtidigt som derbyn är bra för IFK.
    All heder åt Pehrssons ambition att få Gais att spela fotboll i år (istället för den grekfotboll den i mina ögon sjukt överreklamerade Rolle infört under sina år, att han mellan varven nämns som en tänkbar näste förbundskapten är ofattbart...) men när bottenlag försöker övergå från tjong- till fotboll blir oftast resultatet degradering.

    SvaraRadera
  17. Inga blir väl gladare än gaissupportrarna själva om gais åker ur.
    Då har dom möjlighet att få glänsa lite på både läktaren och planen igen.

    SvaraRadera
  18. Framför allt för de chansen att göra det de njuter mest av allt av.

    Nämligen att LIDA.

    SvaraRadera
  19. Nej nej nej här kommer tabellen!

    1. IFK Göteborg
    2. Kalmar
    3. Djurgården
    4. AIK
    5. Elfsborg
    6. Helsingborg
    7. Malmö
    8. Halmstad
    9. Hammarby
    10. Gefle
    11. Norrköping
    12. Örebro
    13. Trelleborg
    14. Sundsvall
    15. Gais
    16. Ljungskile

    SvaraRadera
  20. malmö blir väl knappast mycket sämre nu när AA är skadad? Snarare motsatsen?

    SvaraRadera
  21. avd: "om ingen bryr sig om vad jag tycker får jag ställa frågorna till mig själv"

    SvaraRadera
  22. tror inte gais åker ut i år.. gjort många spännande nyförvärv i år. kommer runt 7-10

    SvaraRadera
  23. Inte för att det har med det här att göra men vilken färg kommer det vara på stolarna på den nya arenan?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.