2008/01/17

Svenska Dagbladet: "Wernbloom är en trög brottare"

MEDIEKRITIK Svenska Dagbladets Jan Majlard delar med sig av sin expertis:
"Men visst är det märkligt att teknikern Andres Vasquez, som gjorde Maradona-målet, köpte ut sig från kontraktet från sin plats på bänken medan den tröge brottaren Wernbloom bara växte i betydelse."
Kalmar FF:s Henrik Rydström ger ett rungande svar:

"Majlard kan inte sett Göteborg spela. Och vad har ett enskilt mål att göra med helheten? Vasquez var en lättviktare, som inte deltog i spelet, medan Wernblom klev fram som en vinnarskalle av gigantiska mått. Han var petad som mittfältare, men visade att han dels klarade motgång och dels kunde utveckla sina kvaliteter och hans insats som anfallare var högklassig. Att Majlard kan beskriva en spelare som mentalt och fysiskt har förmågan att genomgå en sådan metamorfos som "begränsad" visar vilket otroligt uselt öga Majlard har. Vilken oförmåga han har att se orsak och verkan, att se helheter i skeenden."

Svenska Dagbladets Jan Majlard delar med sig av lite elegans:

"Mästarna ska ha beröm för att man satsat på unga, svenska spelare, även om erfarne strategen Thomas Olsson i längden kanske var den främste guldsmeden sedan magnifike måltjuven Marcus Berg tackat för sig."

Kalmar FF:s Henrik Rydström ger sin explosiva respons:

"Jag gillar Thomas Olsson, jag tycker att han är en fin spelare, men han är det på exakt samma grunder som Majlard tycker ska försvinna från fotbollen. Stark i kroppen, löpvillig och skicklig på att sätta press på bollhållaren. Och givetvis hade Marcus Berg en del i guldet, men efter hans flytt till Holland blev Blåvitt om möjligt än mer effektivt och gick fram som en ångvält i serien. Med Wernblom som anfallare, som nivåsättare i attityd och som insugare av bollar, svåra passningar, omöjliga passningar. Wernblom hade tekniken för att klara av det och där Majlard ser en trög brottare ser vi andra en spelare som behärskade sin stora kropp och med sin snabba bolleverans och påhittighet i trånga situationer löste upp många svåra situationer för Blåvitt. Hade Zlatan gjort ett liknande klackmål som Wernblom gjorde på oss när de vann på Fredriksskans hade det talats om Zlatans briljans, genialitet och fantastiska bollbehandling. Wernblom får istället, enligt Majlard, "illustrera bristen på kvicka fötter och snabb bollbehandling". Majlard själv, då? Han illustrerar främst syrebristen i den skrivande svenska journalistkåren. Och Majlard och hans like Johan Esk visar med eftertryck att det är i kvällspressen som begåvningarna finns. Morgonpressen är trångsynt, skitnödig och okunnig."
Vad är det man brukar säga? Ord och inga visor. Den sista meningen kan på många sätt ses som en av årtusendets största hatattacker i svensk fotboll. Men den är även avväpnande då den innehåller en sanning som på många vis går tvärt emot de fördomar vi har om svensk media.
När läste du senast ett stort fotbollsavslöjande i en morgontidning? När läste man senast en fotbollskrönika som ni tyckte var klockren i en morgontidning? När var någon senast nöjd med ens lokala morgontidnings bevakning av sitt favoritlag eller ens fotboll generellt?

Rydström slår huvudet på spiken. De svenska morgontidningarna måste vakna från koman om de inte vill bli helt ointressanta för oss svenska fotbollsfans. Eller i alla fall börja titta på den fotboll man försöker analysera. Annars är risken att till och med fotbollsspelarna får tid och tillfälle att äga upp en krönikör eller två...

42 kommentarer:

  1. Länkade till denna krönika på "bara ben-chatten" häromdagen men fick ingen respons. Glad att den kom upp till slut iaf! Maken till dålig journalistik (eller författarskap, tråkigt att kalla Majlard för journalist kanske, eller författare för den delen också:) har jag sällan skådat! Han når Härdsmältans höjder ibland! När han sen också på något sätt anser att Alexandersson fått sitt erkännande och sina drygt 100 landskamper genom att sparka ned Sharbel Touma i Halmstad för flera år sen, då brister det för mig! Sharbels "artisteri" mot Alex "förstörande" fotbollsspel är en jämförelse som närmast kan liknas vid ett hån! Alex har varit en av allsvenskans bästa mittfältare (om inte den allra bästa) i flera år och förtjänar sin landslagsplats, mer än många andra! Gnäll istället på uttagningen av Sleyman eller Sidled, där finns inget nytt att hämta! Alex blir bara bättre:)

    //Junior

    SvaraRadera
  2. Mad props till Rydström och senapsgajs på Majlard.

    SvaraRadera
  3. Junior- Det ryktas att Frankie var i Stockholm ett par dagar. Kanske därför det gått lite segt här? Han syntes iaf på STUREPLAN tillsammans med en känd kvällstidningsjournalist! Kan vi inte få höra skvallret om detta Hankins? Vore jääääävligt intressant.

    SvaraRadera
  4. Anonym 03:26/ Vad jag gör till vardags är knappast speciellt intressant för diskussionen här, som handlar om fotbollsrelaterade saker.

    Junior/ Vi har haft ögonen på den här krönikan sedan den kom ut, jag länkade till den på BaraBens skribentforum bland annat men nu hann Rydström före, med vad jag tycker är en jävligt skarp sågning av det hela...

    SvaraRadera
  5. värva honom omedelbart

    SvaraRadera
  6. Senast jag läste en "fotbollsnyhet" i morgontidningen var väl när en fotbollsspelare från Argentina(?) ville ligga med DN:s kvinnliga reporter under VM.

    SvaraRadera
  7. Värva Rydström!

    SvaraRadera
  8. Jag avskyr Rydtröm på fotbollsplan, en oärlig och klen spelare i skepnaden av en grovjobbande spelmotor. Men vid sidan av plan börjar jag gilla honom mer och mer! Har inge vidare erfarenhet av Majlard utöver det han skrev om PW, men jävlar vilken underbar såg han fick!

    Gött Henko!

    SvaraRadera
  9. Mer sånt här på Baraben tack!

    SvaraRadera
  10. Rydström växer..han borde kanske satsat på en kritiker-karriär från början ;)

    Någon som vet hur man får tag på dokumäntären som Rydström o co gjorde på ett träningsläger med KFF, ska tydligen vara riktigt bra..

    SvaraRadera
  11. Respekt till Rydström! Mycket svårare att tycka illa om honom när han visar en sådan begåvning.

    SvaraRadera
  12. Han är en gnällig jävel, men då han är så skönt rak så kommer han undan med det. Utan Rydström så hade Kamlar varit en piss i baltiska havet.

    Så Rydström fortsätt så..

    SvaraRadera
  13. Jag erkänner att jag tidigare haft svårt för Rydström, men det har vänt mer och mer. Efter att han skrev en krönika i Offside, där han på ett lysande sätt drog ner brallorna på Majlard och Esk, så älskar jag honom. Jag antar att den krönikan låg till grund för att Majlard skulle skriva skit om Rydström i denna artikel.

    Rydström är jävligt begåvad, Majlard är det inte. Rydström kan inte spela fotboll, Majlard kan ingenting om spelet fotboll.

    Nånting sånt.

    SvaraRadera
  14. Rydström är ju en sån spelare som alla hatar såvida han inte spelar i ens egna lag.
    Hur många andra än vi älskar Håkan Mild?

    SvaraRadera
  15. Respekt till rydström.

    SvaraRadera
  16. Majlard har lika svagt fotbollsöga som 90 % av Blåvittfansen, som ju blint hyllat Vasquez i sju långa och svåra år. Fan vad jag skäms för er ibland. Men jag fick min upprättelse.

    SvaraRadera
  17. Jag har gillat Rydström länge måste jag säga. Känner igen mig lite i honom från min fotbollskarriär.

    SvaraRadera
  18. Hans blogg är ju iaf löjligt läsvärd. Synd att Blåvitt inte har nån bloggare..

    SvaraRadera
  19. Adams blogg - eller ja, sporadiska bloggande ska man väl säga - håller ju inte riktigt samma klass. Den saken är säker i alla fall...

    När börjar Wernbloom blogga?

    SvaraRadera
  20. Avd. SUPER-AVSLOJANDE!
    Silly season: Rydstrom lagger skorna pa hyllan - tar over efter Mats Hard pa GP.

    Haha jag ar grym .

    SvaraRadera
  21. att de tar sån kort tid från att avsky en person till att respektera o uppskatta densamma,

    Respekt Rydström

    SvaraRadera
  22. Rydström steg i aktning ungefär en kilometer hos mig nu.

    SvaraRadera
  23. värva rydström!

    SvaraRadera
  24. Man laser SvD for lasa deras politiskanyheter, po det planet ar den overlagset bast i Sverige. Sporten...finns nog ingen bra tidning!

    SvaraRadera
  25. alltså kanske är det jag som är trög men jag undrar vart Rydströms insiktsfulla och klockrena åsikter om Wernbloom publicerades? Alltså vart hittade ni hans texter, eller är det så att han skrev dem direkt för baba ben?

    SvaraRadera
  26. bara ben såklart - solly solly

    SvaraRadera
  27. anonym 17:27/ politiska nyheter i svd? haha svd är ju den mest tokextrema blaskan i landet. stackars dig och dina politiska åsikter.

    SvaraRadera
  28. Raukas67/ Det finns fyra hyperlänkar i inlägget. Två av dem går till Rydströms krönika. Du får fixa resten.

    SvaraRadera
  29. Liberala Studenter GBG:

    SVD är inte extrema på något sätt. Dom är liberala, inget konstigt med det. Jävligt duktiga skribenter har dom dessutom, ljusår bättre än de andra morgontidningarna oavsett partifärg.

    SvaraRadera
  30. Saxat från Lasse Sandlins krönika på spelsidan Expekt.Verkar inte heller förstå spelet fotboll..det är skönt att vi har Svenskans JANNE MAJLARD. Var lite rädd för att kritiken mot förbundskapten Lagerbäcks destruktiva syn på fotboll skulle försvinna, när jag efter 41 år drog mej tillbaka från kvällspressens sportsidor. Men då kom SvD-Janne tillbaka från sin pappaledighet och i försnacket till Costa Rica-matchen slog han en Pontus Wernbloom-krönika direkt i solar plexus på Lagerbäck med ord som ”fel signal”, ”brist på kvicka fötter”, ”kräftliknande bakåtsträvare” och ”GIH-teknokrater”. Jag behöver nog inte oroa mej.

    SvaraRadera
  31. Ja, fast GAIS är i alla fall bäst och mest sympatiskt, det tror jag de flesta göteborgare håller med om, utom änglarövarna förstås!

    Kullavik

    SvaraRadera
  32. Det är synd att man inte prenumererar på SvD så att man kunde sagt upp den med samma typ av motivering till att jag inte prenumererar på GP.

    SvaraRadera
  33. jozo:
    Svenskan är sveriges bästa morgontidning, det kan inte ens Majlard ändra på.

    SvaraRadera
  34. Vilken mössa hade Rydström på sig när han gjorde sin första a-lagsträning i Kalmar? Alla som regelbundet läser Offside kanske vet? Han borde använda den lite mer under matcher bara.

    SvaraRadera
  35. Så fel många har här som påstår att Svd skulle vara Sveriges bästa morgontidning. Det finns bara en morgontidning värd namnet DagensNyheter.

    Förövrigt är ju Majlard Djurgårdare och man minns ju alla hans jävligt partiska hyllnings krönikor om DIF under 4-3-3 tiden.

    SvaraRadera
  36. anonym 22:20/ Ditt morgontidningsläsande måste trots allt ha varit väldigt begränsat om du tycker SvD är bäst. De är ju inte ens bäst i Stockholm.

    SvaraRadera
  37. frankie:

    Jag bor i stockholm och byter tidning var sjätte månad (då man alltid blir erbjuden bättre erbjudande från konkurenten) mellan DN och SVD, och jag måste tillstå att Svenskan är bäst.

    Visst, ett storst minus för Majlard, och resten av sporten för den delen, och ett minus även för delar av nöjesredaktionen (hårdrocksrecencenten Linnea Olsson är ett skämt), men man vinner mycket på deras nyhetsreportrar och de som skriver analyser. Även om DNs debatt är landets mest ansedda och att man har Peter Wolidarski (eller hur han stavar) så är det ibland rätt tröttsamt att läsa. Dessutom är man om möjligt ännu sämre på sporten än Svenskan.

    SvaraRadera
  38. tjabo/ Vi har olika åsikter, fair enough. Men jag tycker att utrikesdelen är så bra i DN att den vida överglänser inrikes i SvD. Sedan får jag allergiska utslag av att läsa SvD:s ledarsida med, något som inte är helt utanför beräkningen till varför jag inte är ett fan av den tidningen...

    SvaraRadera
  39. frankie:
    Jag har full förståelse varför du inte gillar SVD. Man är ju väldigt tydliga med vilken politisk färg man har, förmodligen tydligast av alla morgontidningar (undantaget Dalademokraten), och det är väl kanske inte just där du står...

    Som sagt, smaken är olika.

    SvaraRadera
  40. Henrik Rydström, om du läser det här... Du må vara KFF:are, även solen har sina fläckar, men TACK för din sylvassa analys och dina kommentarer till tomten Majlard.

    Tack, tack, tack!

    Instämmer i diverse kommentarer om de lobotomerat urtråkiga sportsidorna som morgontidningarna verkar tävla i. Det enda som brukar vara läsvärt där är listorna med resultat och tabeller.

    SvaraRadera
  41. Rydström har så jäkla rätt...speciellt om Vasquess.

    SvaraRadera
  42. Frankie, är du fortfarande kommunist?
    Om så är fallet, jävligt svagt av dig! Då kan du lika gärna vara nazist!

    Demokrat

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.