2008/01/08

Att tjäna sitt levebröd på fotbollen

KRÖNIKA Fråga valfri ung spelare i Allsvenskan vad hans dröm är. Det ärliga svaret lär i 9 av 10 fall bli "att bli proffs". Men det många glömmer är att Allsvenskan redan idag är en proffsliga, så vad är det egentligen alla unga spelare suktar och drömmer om?

För cirka 14 år sedan var IFK Göteborg ett av Europas absolut bästa fotbollslag. Det var ungefär samma år som Blåvitt för första men kanske inte sista gången helt saknade spelare som arbetade vid sidan om fotbollen. Går vi 20 år bakåt i tiden var i princip alla spelare halvtidsanställda inom vanliga yrken och spelade fotboll med en deltidslön från sin allsvenska förening. Sedan dess har Sverige och Allsvenskan kommersialiserats som ett resultat av folkhemsbyggets framgångar och Bosmandomens inmarsch i svensk fotboll.
När Blåvitt under två perioder etablerade sig som ett europeiskt topplag, främst under 1990-talets framgångar i Champions League, så växte den blåvita förmögenheten till en sådan nivå som ingen annan svensk idrottsklubb kunde drömma om vid tidpunkten. Men hand i hand med rikedomen kom den nyrikes barnsjukdomar, pengar spenderades som ogräs och utgifterna ville aldrig ta slut.

Här var IFK Göteborg i ensam gul ledartröja i jakten på att driva upp svenska idrottslagslöner till skyhöga höjder. IFK Göteborg hamnade i en negativ spiral där man år efter år såg Roger Gustafssons lag briljera på planen och den omättliga kassakistan fylldes utan någon ansträngning. IFK Göteborgs mediokra truppbreddare tjänade under en period dubbelt så mycket som stjärnorna gjorde hos en del av konkurrenterna. Det fann ingen hejd.

Tills HBK satte stopp.

När Blåvitt missade att vinna SM-guldet 1997 och "bara" kom tvåa hade vändningen redan satt sina käppar i det blåvita maskineriet. Men inom föreningen ville ingen vifta bort hybriskornen som dammat upp som ett moln kring den Kamratgårdska idyllen. Vi var oslagbara, vi skulle utan större problem ta oss tillbaka till positionen som herre på täppan. Kaxiga annonser togs ut i medierna där man efterlyste Von Rosens pokal och ville att den skulle lämnas åter till dess ägare på Kamratgården. Etablerade stjärnor köptes in för stora pengar och befintliga diton fick fortsatta rekordlöner ur den ännu så starka kassakistan. Men där tog det stopp, en ny tränare med en ny spelidé byttes mot ännu en tränare med en tredje spelidé och på bara drygt två år hade den ostoppbara blåvita segermaskinen förvandlats till en åskådare i den eskalerande penningrullningen kring svensk fotboll. Även i Blåvitt rullade kulorna, men få av dem kom in i föreningen och vi fick se den vår förening blöda riksdaler i en takt som hotade hela verksamhetens existenst.

När HBK satte stopp för Blåvitts framfart på 1990-talet och "stal" guldet från det (på pappret) "självklara" mästarlaget så var det lilla kusinen från landet som sträckte ut sitt retsamma fällben framför jätten som fått öknamnet "Köpeborg" av retsamma rivaliserande fans. HBK var och är ett budgetlag som gör förvånansvärt bra resultat med tanke på sina förutsättningar. Med förutsättningar menar vi såklart deras ekonomiska muskler, för sedan IFK brände över 100 miljoner på ett par "glada" år på 1990-talet så sätts oftast likhetstecken mellan pengar och framgång i svensk fotboll. Den som är rik den är framgångrik.

Men det är en myt som sällan stämmer. Malmö FF är Sveriges rikaste klubb men ett helt miserabelt fotbollslag. Örgryte har landets mäktigaste privatinvesterare bakom sin förening men rasade trots det ur allsvenskan och ligger hade varit ruinerat för länge sedan om det inte varit för villiga välgörare. BK Häcken har fotbollslandets mest stabila ekonomi tack vare Gothia Cup men lyckas aldrig etablera sig i Allsvenskan.

Pengar betyder inte framgång.
Pengar betyder att du blir rik.
Rikedom är inte lika med framgång.

Idag är HBK åter en nationell nyhet, något som inte tillhör vanligheterna. Men det handlar om pengar även den här gången, fast i ett lite annorlunda sammanhang. Halmstad Bollklubbs "stjärna" Dusan Djuric blev igår klar för Schweiziska FC Zürich, samma klubb som vår flyktade Andrés Vásquez hamnade i. Kanske inte en så konstig övergång i sig, om det inte vore för undertonerna kring rapporteringen av det hela.

Djuric framställs nämligen som överlycklig för att han nu äntligen får leva sin dröm. Drömmen är nämligen att bli proffs. Men proffs var han redan i Halmstad så vad är det egentligen för slags dröm som Djuric nu får uppfylld? Är det att få spela i en stor liga? Nej, FC Zürich spelar inte i någon stor liga. Är drömmen att få komma utomlands? Nej, i så fall hade Djuric kunnat gå till något land med varmare klimat eller närmare hem till Sverige som passat bättre än alptoppen han nu får sitta på. Är det då att få bättre konkurrens för att satsa på landslaget? Nej, FC Zürich är inte ens med en rejäl dos fantasi något bra lag egentligen och den Schweiziska ligan lär knappast vara hårdbevakad av landslagsledningen.

Det handlar ju såklart om pengar.

Djuric har talat så mycket om att komma utomlands och spela i olika sammanhang att de stora kvällstidningarna mer eller mindre förknippar hans namn med just den diskussionen. Spelaren som vill ut i Europa, som har en "proffsdröm". Spelare som vid en allt yngre ålder inser att de har en möjlighet att trygga sin ekonomiska framtid och lite därtill via en utlandskarriär. Drömmen om storklubbarna, drömmen om att vinna titlar och drömmen om landslagskarriär sätts allt oftare åt sidan när jakten på större pengar och tjockare sedelbuntar styr spelarnas karriärval. I bakgrunden står spelaragenterna, som i sin tur tjänar stora pengar på varje transfer och hejar på utvecklingen. För när agenten summerar sin karriär så tjänar han mycket mer pengar på att ha hjälp 20 spelare skaffa sig utländska klubbar än att ha genomfört en större transfer av en landslagsspelare. Spelare och agenter i en ohelig allians av en enkel anledning, förmögenheten som väntar runt hörnet. Jakten på mer pengar.

Men hur skall svensk fotboll regagera? Hur ska vi värja oss mot en utveckling där våra löften, talanger och framtidshopp i allt större utsträckning väljer att fly till andra länder på gott och ont för att det finns pengar att tjäna på det hela. Vem vill inte kassera in rejält med schweizerfranc under ett par år och sedan slippa jobba efter den aktiva karriären? En mentalitet som kanske skulle kunna förebyggas av att åter vända blickarna till tiden före Bosmandomen, tiden före den ekonomiska chockperioden på 1990-talet. Tiden då blåvita spelare hade ett jobb vid sidan av fotbollen.

Spelare som har ett deltidsjobb eller studier vid sidan av fotbollen får andra perspektiv på sin verklighet, sin omgivning och sitt samhälle än de spelare som lever, andas och rör sig enbart inom fotbollens smala sfär. IFK Göteborgs deltidsarbetande grabbar vann UEFA-cupen två gånger om mot fullblodsproffs nerifrån kontinenten. På samma sätt dominerade deltidsarbetande Blåvittspelare i Champions League och Europacupen. Visst har saker förändrats sedan dess, men det som förändrats allra mest är mentaliteten och inställningen hos fotbollsspelarna själva. Många av dem behöver en realitycheck, annars står de där luspanka och helt utan arbetslivserfarenhet eller utbildning när de är 35 år gamla. Trots att de chansade med ett par år som utlandsproffs i början av sin karriär.

Pär Zetterberg lyckades och gjorde succé. Men sällan pratas det om alla de hundratals svenska spelare som försvunnit från hetluften efter felaktiga klubbval där pengar dikterat besluten. En dag, jag tror det blir ganska snart, kommer någon svensk förening eller klubb gå i täten för en smart och framgångsrik återgång till semiprofessionell verksamhet. Spelare som studerar eller arbetar på en deltidstjänst på 10, 15 kanske i vissa fall 25 procent vid sidan av fotbollen. Projektet skulle inte bara forma människor som kan klara sig på ett mycket bättre sätt genom sin karriär, det skulle lära många unga grabbar värdet av pengar, värdet av arbete och vikten av att inte bara tänka kortsiktigt. Mindre lag som Gefle står där redan, men som resultat av att den ekonomiska revolutionen på 1990-talet aldrig nådde upp till dem. De var helt enkelt för små.

Sanna mina ord, en dag återkommer IFK Göteborgs första halvtidsproffs. Och det kommer inte stoppa oss från att vidareutvecklas mot att bli en bättre fotbollsförening eller ge oss mindre chanser att utmana i Europa. Tvärtom kan det bli vårt ess i rockärmen, vår hemliga styrka. Många lär skaka på huvudet idag, men utvecklingen är oundviklig på längre sikt på en globaliserad fotbollsmarknad. Idag pekar ingenting mot att min profetia skall bli sann. Men det är dels för att ingen prövat på metoden fullt ut. Sätt spelarna i ordentlig sysselsättning så bygger du smartare individer, större klubbkänsla och en mer framgångsrik social sammansättning på den svenska spelarmarknaden. Men det är alltid svårast att gå först. Speciellt när det innebär att gå mot strömmen...

70 kommentarer:

  1. jag håller med, framför allt eftersom vi ser en generation spelare som inte värdesätter det faktum att de har ett ytterst previligierat arbete och tjänar bra på det.
    En bra start tror jag skulle vara att låta spelarna jobba en vecka eller två på golvet i någon fabrik under vinterhalvåret så att de fattar vad vanliga dödliga får å igenom dagligen, det skulle nog vara en väckarklocka för många...

    //Manne

    SvaraRadera
  2. Enda haken med att införa ett dylikt system med semi-proffs är att man inte kommer åt just det problem som Frankie ämnar lösa, "Talangernas Flykt" för mer pengar. I mina ögon torde ett heltidsarbete som fotbollsspelare - för högre lön - utomlands te sig ännu mer lockande för en ambitiös yngling om det här hemma väntade en 25% anställning på Volvo (eller Kia, numera). Jag betvivlar dessutom starkt Frankies tes att ungdommsproffsen i Sverige (15-20 åringar) tjänar så mycket pengar att det förstör deras karaktär och att de därför flyttar utomlands. Att tjäna egna pengar i den åldern på någonting man älskar att göra är om något enbart positivt för utvecklingen av personligheten. Det glöms ofta bort, spelarana TJÄNAR pengarna, det är ingen som kommer fram till dem och bara öser sedlar på dem ur en säck. Den enskillt största faktorn till att Allsvenskan håller låg kvalité gämfört med exempelvis SAS-ligan, portugisiska ligan eller Tippeligan och att ungdommsproffs lämnar den är lönestrukturerna. Så länge svenska skatteregler omöjliggör en generellt högre lönenivå kommer det vara omöjligt att hålla kvar talangfulla spelare eller locka hit hyffsat etablerade utländska spelare. Detta är i grunden en politisk fråga, men det är beklämmande att det inte bedrivs någon - öppen åtminstonde - lobbyverksamhet från SvFFs eller elitklubbarnas håll. En bättre liga skulle generera mer inkomster till bägge parter i form av sponsorer och kringförsäljning vilket skulle kunna spenderas på förbättra arenastandarden, höja säkerheten, you name it. Nu kom jag of topic. Men grundtesen är alltså: En sänkning av arbetsgivaravgiften för professionella fotbollsspelare är ett måste för att behålla talanger. Allt annat är ad hoc-lösningar.

    SvaraRadera
  3. Intressant vinkling. Personligen tror jag ju på att man skall hjälpa och uppmuntra spelare att studera under karriären i Sverige (och då menar jag inte att ta datorkörkort), det skulle för vissa spelare kunna kompensera en något lägre lön. Deltidsarbete skulle möjligtvis kunna vara en förlängning av detta om det handlar om någon sorts traineeverksamhet inom kvalificerade yrken. Att låta dem "stå i en fabrik" är naturligtvis helt meningslöst - de skall ju erbjudas möjligheter som de inte haft om de inte sparkat boll.

    Annars handlar det ju som sagt om att alla spelare vill bli ekonomiskt oberoende under sin fotbollskarriär och allsvenska klubbar måste ju upp på en lönenivå där en spelare som stannar tio år i en klubb har kunnat lägga undan tio miljoner eller så. Ganska långt kvar dit.

    SvaraRadera
  4. Aha, fotbollsspelare vill tjäna pengar. Det hade jag ingen aaaaaning om! Tack för den nya kunskapen.

    SvaraRadera
  5. Andreas, jag har inget emot att svenska klubbar kan konkurrera med Danmark. Men om de höga svenska skatterna är ett hinder för svenska fotbollsklubbar så borde alla inse att det även är ett hinder för svenska företag och svenska jobb. Så gärna lägre skatter (pågår för fullt som bekant...) men inte bara för fotbollsspelare! Om vi för en stund glömmer fotbollen och funderar lite större - varför skall en extremt högt betald fotbollsspelare ha särskilda skattelättnader medan alla andra får betala normal skatt? Tillför verkligen en fotbollsspelare mer för landet än vad en entreprenör eller småföretagare gör som bygger upp ett företag och anställer andra?

    /Roffe

    SvaraRadera
  6. Andreas: Det känns inte helt rätt och riktigt när du pratar om att sänka arbetsgivaravgiften för att stoppa utvandringen av talanger. För det första så är det dags att klargöra vad arbetsgivaravgiften är för nått.

    "Förutom lön betalar arbetsgivaren lagstadgade avgifter till staten för de anställdas pensioner, socialförsäkringar och arbetsmarknadsåtgärder vid arbetslöshet. Arbetsgivaravgifterna kallas ibland också sociala avgifter. Utöver lagstadgade avgifter finns avgifter som har avtalats med de fackliga organisationerna.

    De avgifterna administreras av parternas egna organ och bekostar försäkringar vid omställning till nya arbetsuppgifter, vid skada eller sjukdom samt premier till avtals- eller tjänstepension."

    För det andra är så är arbetsgivaravgiften lön som arbetarna har avstått ifrån genom olika avtal som arbetsgivarna och arbetstagarna har kommit överrens om under avtalsrörelsen.

    Så med andra ord så vill du ta bort tryggheten som a-kassa, pensionen, försäkringar innebär för spelarna och på så sätt sänka deras lön eftersom dom då måste betala dessa saker själva.
    Jo, det kommer verkligen få spelare att stanna i Sverige.

    Nä, det är inte rätt väg att gå.

    SvaraRadera
  7. "Frimodig profetia"

    Sanna mina ord, en dag återkommer IFK Göteborgs första halvtidsproffs......Sätt spelarna i ordentlig sysselsättning så bygger du smartare individer, större klubbkänsla och en mer framgångsrik social sammansättning på den svenska spelarmarknaden. Men det är alltid svårast att gå först. Speciellt när det innebär att gå mot strömmen

    DET KAN LIGGA NÅTT I DET:)

    SvaraRadera
  8. Frankie mässar ut sin vänstarpropaganda.
    Visst kan pengar vara lösningen till att nå framgång. Man skall använda pengarna rätt bara.
    Inte sprida dem vind för våg som sagt.
    Luktar inte hela artikeln lite bitterhet?

    /Christian Karlsson

    SvaraRadera
  9. Pontus. Klargör gärna också om du på fullaste allvar tror att pension och A-kassa ingår i lönen när spelaren går till en utländsk proffsklubb.

    /Roffe den 1e

    SvaraRadera
  10. Sant att spelaromsättningen är största hotet mot blåvitt. Ett hot som visserligen kan ge oss mycket pengar men också sätta oss i MFF:s situation.

    Vi måste betala bra löner, det kommer vi inte ifrån. Sen kommer vi aldrig att kunna ha snittlöner i a-truppen på 100 000 kr, det kommer bara några få stjärnor att kunna ha.
    Håkan/Roger är på sätt spår när de säger att spelare ska välja blåvitt för att utvecklas. Bra träningsmöjligheter kombinerat med bra sportsliga utmaningar (= långt i europaspelet) tror jag är modellen.

    SvaraRadera
  11. Jo, för det e ju verkligen folkhemmets "förtjänst" att allsvenskan kommersialierats.
    Vänsterprasslare

    //Roffe

    SvaraRadera
  12. Roffe den 1:e

    Det har jag faktiskt ingen aning om hur det ser ut. Har aldrig blivit erbjuden ett proffskontrakt, aldrig sett hur ett proffskontrakt är upplagt ut eller vad som ingår.Men jag kan mycket väl tänka mig att det kan ingå. Dock så är väl det olika mellan olika klubbar och vad som är kutym i olika länder. För det är väl inte bara i Sverige som vi är intresserad av vad som händer ekonomiskt, när spelaren lagt av sin aktiva karriär.

    Det jag utgick när jag skrev var att Andreas ville ta bort arbetsgivaravgiften för att på så sätt vara slagkraftig jämfört med andra ligor vilket jag tycker är helt fel.

    Men argumentera gärna för att ta bort det.

    SvaraRadera
  13. Farbror Frankie tycker ungdomarna är lata, bortskämda och inte förstår pengars värde. Han vill uppfostra spolingarna med ett hederligt kneg, så att det blir rejält folk av dom.

    Välkommen till medelådern. Det här är första dagen av ditt nya liv som reaktionär "bättre förr"-gubbe.

    SvaraRadera
  14. Det finns redan "halvtidsproffs" i blåvitt idag.

    SvaraRadera
  15. Jag kan inte påstå att jag ser ett problem i att unga killar tjänar pengar. Jag tror att om inte blåvitt betalar så gör någon annan det. Har svårt att se att det lockar en 19-årig talang att få en lägre lön men möjligheten att jobba lite vid sidan av fotbollen. De är nog inte inne i det tänket riktigt. Det är de nog inte ensamma om heller. Tror att många människor i den åldern har svårt att se saker i ett "långt" perspektiv.

    Däremot kan det säkerligen vara intressant för en 27-åring som kanske aldrig blivit utlandsproffs eller som varit ute en sväng men inte lyckats. Den typ av spelare som är en habil allsvensk spelare som kanske skulle kunna dra till Danmark/Norge om pengarna var rätt men också kanske stannar om han lockas med en bra grundlön och en möjlighet att få t ex en utbildning på IHM och kontakter i näringslivet på köpet.

    Har också svårt att se att pengarna är roten till allt ont som man lite får känslan av i artikeln. Pengar i sig är inte onda. Pengar har aldrig gjort någon människa eller förening något ont. Snarare tvärt om.

    Problematiken är givetvis istället att de som skall handskas med pengarna inte har kompetensen till det och därför rinner de mellan fingrarna och skapar därmed problem. Men det är människor fel och inte pengarna.

    Tycker för övrigt att IFK har börjat plocka in en hel del folk som verkar ha koll på sånt här. Folk som inte är där för att de är goa göbbar som håller på blåvitt utan för att de är kunniga, framgångsrika människor med näringslivskunskap som gillar blåvitt... Hoppas jag har rätt...

    SvaraRadera
  16. moh>>
    Mycket bra sagt!
    Ditt sista stycke kan jag dock ej bedömma, bara hoppas att du har rätt.

    //Roffe

    SvaraRadera
  17. Intressant läsning en bra bit ner i artikeln, men slutet är löjeväckande. Lite socialism-stank över resonemanget.

    SvaraRadera
  18. Jag vill bara tala om att det inte är jag (den rikte Roffe) som propagerar för den avschyvärda Egoistiska Borgarpolitiken.
    ´

    Kpnstigt nog verkar det som om de som var tillräckligt korkade för att gå på lögnerna nu vaknat upp och insett hur lättlurade de varit.

    Roffe är Roffe

    SvaraRadera
  19. Andreas 04:14/ Jo det kommer visst åt frankies problem för om spelare skulle utbilda sig och jobba i större utsträckning får de förståelse om att livet inte tar slut efter karriären utan att de faktiskt kan hitta jobb osv när de lägger av med fotbollen. Då kanske de inte ser hela sin karriär som en jakt på så stora pengar som möjligt som de ska kunna leva så länge som möjligt på. En "livets skola" om man så vill...

    Hela vinklingen mot danmark är meningslös för deras system skiljer sig åt mot sveriges. Danmark är ett U-land när det kommer till sociala skyddsnät och samhällsfunktioner, det är inget vi vill kopiera oavsett om man är moderat eller sosse. Helt sjukt att vissa ser danmark som ett föredöme för fotbollen när de inte har någon koll på hur danmark ser ut ens...

    SvaraRadera
  20. Hela resonemanget handlar ju om att om man får utbildning eller arbetslivserfarenhet när man spelar i Blåvitt som ung spelare så förstår man att det finns möjligheter för en även efter karriären, något som lär minska viljan att byta till en utländsk klubb bara för att tjäna lite bättre där. Vad i det är vänsterpropaganda? Det är snarare sunt förnuft, men en del stjärnor kallar väl sunt förnuft för vänsterpropaganda nuförtiden.

    SvaraRadera
  21. Roffe:

    Skaffa dig ett jobb så slipper du gnälla över den sänkta a-kassan.

    SvaraRadera
  22. the clean- Jag är egenföretagare med 17 anställda sedan 1993 men tycker att försämringen är idiotisk och orättvis ändå. Ska jag skaffa mig ett jobb med eller? Sicket nöt.

    SvaraRadera
  23. cumbria:

    Nej, det finns andra saker du borde skaffa dig. "Försämringen är idiotisk", ja, det är alltid idiotiskt med försämringar. Nu har vi dock fått en förbättring, så jag är nöjd. Ditt nöt.

    SvaraRadera
  24. the clean- du är en snabb förklaring till varför så många föraktar dem med dina åsikter i samhället. ni har helt enkelt ingen stil och klass.

    SvaraRadera
  25. Intressanta resonemang från flera håll här (+ den vanliga "på gränsen till pajkastningen" som kommer när man skriver om annat än laguppställningar...) där flera försöker föra resonemangen längre från sina unika infallsvinklar. Bäst tycker jag att "sven sjösten" sammanfattar vad jag ville ha sagt med orden:

    "Anonym Sven Sjösten sa...

    Hela resonemanget handlar ju om att om man får utbildning eller arbetslivserfarenhet när man spelar i Blåvitt som ung spelare så förstår man att det finns möjligheter för en även efter karriären, något som lär minska viljan att byta till en utländsk klubb bara för att tjäna lite bättre där. Vad i det är vänsterpropaganda? Det är snarare sunt förnuft, men en del stjärnor kallar väl sunt förnuft för vänsterpropaganda nuförtiden.

    8/1/08 13:28"


    Alltid lika kul när någon ser ens åsikter som "sunt förnuft"... ;)

    SvaraRadera
  26. Hjälp. Pengar är farligt. Tjäna pengar är smutsigt. Lev på sänkt A-kassa istället, mycket bättre.
    Det jobbiga e att man måste gå till arbetsförmedlingen 5 dagar i veckan. Under sossarna kunde man löka och gå dit typ en timme i veckan.

    /Roffe

    SvaraRadera
  27. Tomas Olsson jobbar vid sidan om som fastighetsskötare. Det är hans vuxna val. Att få ungdomar att gå samma väg istället för att bli fullblodsproffs tror jag är en omöjlighet för all framtid.

    SvaraRadera
  28. Anonym Anonym sa...

    Hjälp. Pengar är farligt. Tjäna pengar är smutsigt. Lev på sänkt A-kassa istället, mycket bättre.
    Det jobbiga e att man måste gå till arbetsförmedlingen 5 dagar i veckan. Under sossarna kunde man löka och gå dit typ en timme i veckan.

    /Roffe

    8/1/08 14:00


    Det här inlägget har ingenting att göra med vare sig ämnet, texten eller ens något närstående, så skärp dig. Dina partipolitiska åsikter är säkert jättespännande, men helt irrellevanta för den här diskussionen som handlar om vad spelare kan tjäna på att jobba eller studera vid sidan av fotbollen...

    SvaraRadera
  29. leonard cohen/ Du har ju uppenbarligen inte läst vare sig texten eller debatten här, för ingen säger att man borde "få ungdomar att gå samma väg (arbete vid sidan av fotbollen) istället för att bli fullblodsproffs" utan att man ska få dem att studera och jobba vid sidan om för att få dem att göra klokare karriärsval och värdesätta sin tid och plats i IFK Göteborg på ett bredare plan. Det handlar ju inte om att få unga spelare att välja kassan i ICA istället för att bli fotbollsproffs, det handlar om att ge dem arbetslivserfarenhet, att få dem att se livet utanför fotbollen och bredda dem som personer och individer i en allt snabbare och mer ekonomiskt dominerad bransch. En spelare som pluggar på universitetet eller har en praktik/internship på ett sponsrande företag blir en klokare spelare och det har IFK nytta av på alla sätt.

    SvaraRadera
  30. Vilken romantisk syn på fotboll och världen i stort många har här, framförallt Frankie. Teorin är alltså att vi skulle få ett slagkraftigt lag som kan konkurrera med de största om spelare i utbyte mot deltidsarbete och skolgång i stället för pengar. Jag ser redan hur Ronaldo, Drougba och Zlatan köar utanför kamratgården för att kunna skita i sina 100-tals miljoner för att lära sig om livet och känna på värkligheten. Det är dessa miljonärer som unga blivande stjärnor ser upp till och vill bli. Att vilja bli elitfotbollspelare är ungefär samma sak som att vilja bli rockstjärna, det är inte bara sparka boll eller lira gitarr som är dragningskraften utan också supermodellfruar, Ferraris, kändisskap och ett fett hus med tre pooler man vill åt, och vem hade tackat nej till det? Och vad i hela friden kan slå det som motivation?

    Som jag ser det finns det två sätt att driva lag på. Det ena är med pengar, bra kontrakt till bra spelare som förhoppningsvis spelar bra. Eller att helt enkelt kidnappa alla spelare man vill ha och sätta dom i träning 350 dagar om året ala Sovjet.

    /Roffe v.254

    SvaraRadera
  31. frankie:

    Det verkar som att jag läst och förstått exakt vad debatten handlar om när jag läser ditt svar. Jag säger inte att det är dåligt att unga killar gör något meningsfullt vid sidan om fotbollen, det finns absolut utrymme för det och det skulle säkerligen vara nyttigt. Jag tror dock inte att det går att få unga killar att göra detta val när det andra valet är att enbart spela fotboll eftersom det är det alternativet man får överallt i fotbollsvärlden idag i den kommersialiserade fotbollen. Skulle fotbollen vika av intressemässigt och intäkterna minska, vilka skulle innebära sänkta löner så kanske dom skulle tvingas att jobba vid sidan av. Men det känns inte som att det är dit vi är på väg.

    Så ser det ut i dagens samhälle och att gå motsatt väg funkar liksom inte. Det är lite som att försöka få folk att åka häst och vagn igen eftersom biltrafiken förstör för miljön.

    SvaraRadera
  32. anonym 14:22, snarare är det du som "missförstår" (läs- förstår lite som du vill för det passar dig). det som hävdas är ju att man ska utbilda och ge arbetslivserfarenhet till våra unga spelare så att de ska bli smartare och göra bättre karriärsval, tex att stanna en extra säsong i allsvenskan, att inte gå till danmark när man kan vänta och hamna i england, att inte välja bud efter störst plånbok utan störst chans att spela osv osv osv. det handlar ju om att fostra unga spelare som gör kloka karriärsval, inte om att locka hit storstjärnor eller att ersätta playboylivet med "hederligt arbete". spelarna lär ju bli "proffs" även om de har fått en utbildning eller lite arbete hos blåvitt, bara de är tillräckligt bra så blir de ju förr eller senare "proffs", men när de går utomlands, när de väljer att komma hem och vilka val de gör därmellan påverkar ju även blåvitt kraftigt och då kan man väl knappast säga att det vore negativt om våra spelare gjorde bättre karriärsval? utbildning är alltid a och o för att skapa tänkande människor. den som säger mot det har aldrig haft någon utbildning själv.

    SvaraRadera
  33. Cohen/

    Jag tror dock inte att det går att få unga killar att göra detta val när det andra valet är att enbart spela fotboll

    Nej, men om barn skulle få bestämma själv skulle de ju inte välja att gå i skola heller. Det är något samhället väljer åt dem. Glöm inte att våra talanger är just barn och då vi gett oss in på att ha en skola för dessa barn blir det ett naturligt vidare steg att lotsa in äldre tonåringar och lite äldre spelare ändå i vidare utbildning. Kanske inte i alla fall, för högre utbildning passar inte alla, där kommer en mindre visstidsanställning in i bilden. Det här är ju inget som spelarna själva ska få bestämma över utan något som vi kan inkorporera i vår akademi-tanke, något vi i viss mån redan gör idag men på lägre nivå.

    Sedan säger du:
    Skulle fotbollen vika av intressemässigt och intäkterna minska, vilka skulle innebära sänkta löner så kanske dom skulle tvingas att jobba vid sidan av.

    och det här är ju helt felaktigt faktiskt. För även idag tvingas den absoluta majoriteten av spelare jobba, men efter karriären. Det är bara 1 på 50 av allsvenska spelare som blir så rik på fotbollen att han aldrig jobbar igen. Många spelare får lägga av under karriären på grund av skador, andra spelar som medelmåttor hela sin karriär och en del är till och med framstående allsvenska stjärnor hela karriären, men ingen av dessa kan leva på fotbollens pengar livet ut och måste någon gång, oftast direkt, efter karriären jobba med något helt annat. Detta är vad vi förbereder våra ungdomar för och det är något som på lång sikt skulle göra vår förening extremt attraktiv, för det lämnar inte fotbollsspelare som stora frågetecken efter karriären. Istället har vi utbildade killar eller grabbar med arbetslivserfarenhet och även för dem som vi vill anställa på andra poster än som spelare efter karriärerna så tjänar vi själva på att ha utbildat dem etcetera med...

    SvaraRadera
  34. frankie/ det är dessa raderna som gör att en del högerspöken börjar gasta:

    "Pengar betyder inte framgång.
    Pengar betyder att du blir rik.
    Rikedom är inte lika med framgång."

    för om man är brat så betyder pengar= framgång, även om det bevisligen inte är så inom fotbollen så är det många privatpersoner som tycker att det är så i deras liv. oftast nyrika är av den här åsikten, så det är klart att de och deras sympatisörer kissar på sig när du spräcker bubblan kring om att det är så här överallt!

    grym krönika!

    SvaraRadera
  35. Hmmm, undra om det var kvaliteten på spelarna som gjorde att blåvitt vann över fullblodsproffsen på 80-talet eller det faktum att de var deltidsarbetande... Eller tror du, frankie, att blåvitts spelare vid tiden ifråga hade varit sämre spelare om de fått möjlighet att kalla sig heltidsproffs.
    Tror heller inte spelarnas jobb då var särskilt representativa för arbetsmarknaden i stort... Det vet alla som var med då.

    SvaraRadera
  36. anonym 15:24- han påstår ju inte att vi var bra på 1980-talet och 1990-talet för att spelarna hade jobb vid sidan om (även om man helt klart kan argumentera kring att det påverkade vår roll som underdogs osv) utan att spelarna hade med livserfarenhet och gjorde klokare val som gjorde det lättare för dem att leva efter karriären på den tiden...

    men det förstod du nog oxå din lille käbblare där.

    SvaraRadera
  37. Frankie:

    Jag håller som sagt med dig i nyttan av att göra något meningsfullt vid sidan av som att t.e.x. skaffa sig en utbildning, det underlättar den dagen man måste gå vidare från fotbollen (om man inte har snälla snickarkompisar). Men den långsiktigheten är det väldigt få som har. Och även om det är nyttigt så behöver det inte vara nödvändigt, du får det lite till att låta att den dagen de inte har fotboll som inkomstkälla så har dom ingen möjlighet att försörja sig. Så är det givetvis inte, den dagen man tvingas sluta som allsvensk fotbollsspelare så har man alla möjligheter att skaffa sig ett nytt jobb. Visst, men blir inte stjärnadvokater, men att skaffa sig försörjning klarar man utan vidare ansträngning (man kan ju till och med börja plugga efter fotbollen).

    Men kärnan jag inte gillar i ditt resonemang är att vi skall ha andra bestämmandes över personer som är myndiga. Det är din kommunistiska ådra som håller sig framme antar jag? Man är myndig vid 18 år och skall givetvis ha full möjlighet att göra sina egna val. Visst, man gör kanske inte alltid de klokaste valen, men det är sina egna. Val som man lär sig av. De måste vara att föredra framför att någon skall bestämma över en myndig, och därmed per defenition, vuxen människa.

    SvaraRadera
  38. 8/1/08 15:44

    Gjorde man klokare val förr i tiden? Har du något underlag för det eller kör du bara en gaggig variant av att det var bättre förr?

    På vilket sätt gjorde Danne Corneliusson bra val efter sin karriär?

    SvaraRadera
  39. Det gnälls ofta på oss socialdemokrater från högerhåll om dåligt företagarklimat. European cities entrepreneruship utsåg nyligen Göteborg till 2007 års bästa småföretagarstad i Europa. En stad där vänstern och sossarna regerat sedan 1994, 13 år. Det ni.

    SvaraRadera
  40. senaste anonym

    Med det styret så har vi dessutom högst skattetryck i hela världen och enligt en undersökning från Europeiska centralbanken får svenskarna dessutom minst för skattepengarna av alla OECD-länder.

    Det finns tydligen en baksida med den socialdemokratiska politiken...

    SvaraRadera
  41. jaha, en spelare väljer 200 000 i månaden med lägre skatt framför 50 000 i månaden...tror jag många här hade gjort också. Sen att komma utomlands och spela kan vara ett äventyr på många sätt. Se till Djuric till exempel, går från ett mittenlag i allsvenskan till ett lag i Schweiz som spelar i uefacupen..Usch vad dålig stil

    SvaraRadera
  42. Alla vi som inte får någon möjlighet att tjäna dessa summor som spelarna i fråga får kan ju bara sia om varför dem föredrar att spela utomlands framför att stanna här i Sverige. Tänker man sig själv in i situationen så förefaller det tämligen självklart vad man skulle göra om man finge välja mellan att tjäna storkovan, leva livet samt trygga sin ekonomiska framtid och att hanka sig fram på en jämförelsevis medelmåttig lön här i landet lagom.

    Så länge skattereglerna ser ut som dem gör här i Sverige så kommer ingen av de allsvenska klubbarna att kunna konkurrera med de löner som t.ex danska och schweziska klubbar har möjlighet att erbjuda. Det enda som man skulle kunna göra för att få talangerna att stanna så länge som möjligt vore att införa en lag som gör att spelarna inte kan flytta utomlands förrän dem uppnår en viss ålder. Innan kriget på balkan så fanns det en sådan regel inom den jugoslaviska klubbfotbollen, spelarna fick inte sticka utomlands förrän dem hade fyllt 27 år. Detta bidrog också till att Röda Stjärnan vann Europacupen 1991. Året efter vann Steaua Bucarest, det var tider det, då klubbar med förhållandevis begränsade ekonomiska resurser kunde hävda sig i europatoppen. Finns det någon som minns den tiden?//Daniel

    SvaraRadera
  43. Säger ju sig självt att en ung spelare kan få problem om allting går för lätt. Skulle tro de allra flesta som anar en professionell fotbollskarriär (sånt brukar man veta lagom till gymnasiet) skiter fullständigt i allt vad skola/jobb heter. Speciellt de som är talangfulla och har behandlats som stjärnor sen de var 12. Världsbilden blir ju ganska uppfuckad då man kan få allt och de flesta går o fjäskar för att man råkar vara duktig på fotboll.
    Se på hur det gick för Vasques som säkert hade mått bra av lite mera sans och distans än huvudklappningar.

    Dock ska ju inte förglömmas att många unga fotbollspelare faktiskt ordnar sin utbildning.

    Deltidsjobb av ekonomiska skäl lär vi iallafall inte se igen om inget dratiskt händer i världen.
    Det är ju en realitet i mindre klubbar som t.ex. i Superettan (kanske inte öjs då men de vet väl inte va jobba är där)där man tvingas till otäcka morgonpass så spelarna hinner till jobbet efter.

    Träningsdosen är också högre nuförtiden så för att hålla elitnivå måste man nog fokusera rätt ordentligt på fotboll för att hänga med.
    Utvecklingen går frammåt så att säga. Engelska fotbollsproffs var visserligen proffs förr också men idag kan inte de flesta hinka i sig nåra lite bärs varje kväll som de gjorde förr.

    Tycker dock att Blåvitt ïallafall kan göra en insats med skolan och iallafall försöka få in rätt inställning från början. Det är mycket bra att de redan nu ställer krav på prestationer även i skolbänken så de inte låter talangerna fara iväg i ungdomlig lättja.

    SvaraRadera
  44. extremt intressant resonemang frankie. jag tror du är något på spåren här.

    SvaraRadera
  45. Angår inte artikeln men hur kan man säga att folk "insett att högern misslyckats" (som nån skrev) när man gick till val på att få fler i arbete och vi idag har rekordlåg arbetslöshet.
    Dessutom är det nästan 3 år kvar till valet

    SvaraRadera
  46. JJ spelar väl i A-laget och han studerar väl? Visserligen är han ung men har man inte, även vid en sån ung ålder, rätt bra betalt, åtminstone för att inte behöva gå på gymnasium med en sån bra framtid som han spås?

    SvaraRadera
  47. Tycker väldigt många riktar in sig helt fel i debatten. Om vi väljer att inte se detta ur oss supportrars ögon utan tittar på vad det handlar om för spelarna i fråga så är det ju faktiskt så att extremt många allsvenska fotbollspelare aldrig blir utlandsproffs trots att de satsar 100% på fotbollen. Även om lönerna för allsvenska fotbollspelare numera är betydligt högre än vad de var förr så är det ingenting du kan leva på hela livet. Alltså behöver dessa ett jobb när de lägger av med fotbollen vid ex. 35 års ålder. Har man då som en ung kille enbart satsat på fotbollen så står du där utan utbildning och vi vet alla att det är svårt att få jobb. Låt mig ta exemplet Adam Johansson som pluggar vid sidan av fotbollen. (Kommer inte ihåg exakt vad han läser) men såvitt jag vet är det på högskolenivå. Jag är inte säker på att Adam Johansson blir proffs, ävem om jag anser han ha potentialen till det. Skulle han göra ca 10 år i allsvenskan till skulle han tjäna bra men inte tillräckligt för att leva på resten av livet. Har man då som Adam en utbildning vid sidan av så kanske han kan få ett jobb och ett liv efter fotbollen. Och det kan vara värt mer en de extra hundratusen de tjänar under två år i Zurich

    SvaraRadera
  48. Med reservation för att man såklart tjänar mer än ett par hundratusen för spel i Schweiz jämfört med Sverige.

    SvaraRadera
  49. fossa dei leoni sa...
    Med reservation för att man såklart tjänar mer än ett par hundratusen för spel i Schweiz jämfört med Sverige.

    8/1/08 17:27


    och för alla de som inte blir utlandsproffs och tjänar storkovan då?

    Avdelning: Har du missat hela poängen?

    SvaraRadera
  50. Frankie har rätt i mycket. Det skulle bygga karaktär och göra spelarna till bättre sociala varelser osv. Men "at the end of the day" så är det pengarna som räknas. Så för att vi skall kunna konkurrera med Danmark, Norge, Schwiez och andra jämbördiga ligor. Dvs ligor som inte har extremt mycket större TV intäkter, publiksiffror, eller nationell befolkning. Så krävs det att kostnaden för att avlöna en spelare är någerlunda jämbördig.

    Att ge en krona netto till någon i lön i Sverige är extremt dyrt efter det att personen passerar 26,000kr eller liknande. Däri ligger orättisan till stor del med speciella "artistskatter" osv i en rad andra länder.

    Vi skall inte behöva vara en europisk C-liga passerad av Danmark och Norge. Lagrell har gjort sitt yttersta för att öka intäkterna via TV avtalet. Bra. (Där finns det dock mycket skräp att gräva upp, Lagrell är nog lite kissnödig runt det där )

    Nu är det även upp till klubbarna att se till att ta ordentligt betalt för sponsorskap och se till att få större andel av omsättningen från den publik man genererar. Arena/parkering/souvenirer/mat&dryck osv.

    Vi kan tycka vad vi vill men de största talangera och artisterna kostar mest.

    SvaraRadera
  51. Eeh, detta hör visserligen inte hit, men jag skulle ändå vilja passa på att efterlysa ytterligare debatt angående riskkapitalbolaget. Tycker själv att det känns jättekonstigt att vår ordförande har köpt andelar i bolaget. Var det inte så att bolaget inte skulle få vara med och påverka vilka spelare som ska säljas?

    Jag ställer mig också mycket frågande till varför man väljer att dra igång det här nu.Det är ju inte nu som vi behöver pengarna längre. De 11 miljonerna som bolaget står för gör varken till eller från i dagsläget. Det verkar bara så korkat att sälja 40% av våra mycket mycket lovande unga spelare för ett sånt billigt pris. Till och med sjukgymansten har ju råd att göra ett klipp.

    Om nu dessa miljonärer brinner så för Blåvitt så kan de väl skänka pengarna till supporterfonden istället?

    Sen att Halse är den som satsat mest av alla får ju verkligen alla varningsklockor att ringa. Den gubben har varit med och skadat Blåvitt mer än de flesta. Sen kan han ju påstå hur mycket han vill att han inte visste någonting av vad Persson och plånbok höll på med...

    Ursäkta min röriga argumentation. Jag blir bara så jävla upprörd när jag tänker på det här att det är svårt att hålla sig saklig.

    SvaraRadera
  52. Hade jag fått möjligeter att tjäna 4a ggr mer i ett skapligt mycket bättre lag i schweiz(vilket de är) skulle jag göra det direkt.

    SvaraRadera
  53. Word! Sista anonym.

    /Trogen_78

    SvaraRadera
  54. Too late! Menade självklart Anonym 18:18 8/1/08

    SvaraRadera
  55. en sak är i alla fall säker, frankie är svensk mästare på att väcka debatt och diskussion.

    SvaraRadera
  56. Örgryte försöker la få sina spelare att jobba deltid, o dom verkar inte helt sugna på det... det här är bara o glömma tills det kommer någon sport som tar all uppmärksamhet från fotbollen.

    SvaraRadera
  57. Sella har ju, som bekant, en ekonomiutbildning från högskolan. Något som åklagaren påpekade i våras... :D

    (frankie, hur kom det sig att just leonard cohen blev måltavla för dina come backs? :D)

    SvaraRadera
  58. Anonym 20:54/ Skillnaden är att i Öis tvingas spelarna att jobba vid sidan av för att de inte har råd att betala ut lönerna, i mitt förslag skulle spelarna gå vidare med 100 procentig lön från IFK Göteborg samtidigt som de tvingas plugga eller jobba 10-20% och tjäna in eventuella pluspengar med. Det handlar om att odla en kultur, inte om att betala mindre i lön och ersätta heltidsarbete som fotbollsspelare, det ska de naturligtvis ha även fortsatt.

    Anonym 22:14/ Av den enkla anledningen att han signerade sia svar och då vet man vem man diskuterar med istället för att föra en och samma debatt med 3-4 personer som är anonyma...

    SvaraRadera
  59. Tanken är god. Men tyvär så kommer det nog aldrig att fungera. För det krävs så otroligt mycket träning av spelarna, att dom inte skulle orka ha ett vanligt jobb vid sidan av. Tempot är högre nu än då, och spelarna tränar mycket mycket mer.

    Men som människor så skulle dom tjäna på att ha ett jobb vid sidan av helt klart.

    SvaraRadera
  60. Hela den här debatten är bara ännu ett bevis på den svenska avundsjukan. Låt folk bestämma över sina egna liv och göra vad dem själva anser är bäst för deras egen skull!

    SvaraRadera
  61. daniel/ ditt inlägg är ett bevis för den svenska egoismen, "roffa åt sig och älska allt som går ut på att andra roffar åt sig". avundsjuka att lära spelare yrken och att utbilda dem? du är arbetslös och outbildad antar jag, för inte sysslar du med sådant som bevisar att du är en avundsjuk en? jävla klåpare.

    SvaraRadera
  62. Haha nej jag är varken outbildad eller arbetslös. Jag är utbildad ingenjör inom elektroteknik om du så gärna vill veta. En sak till som du bör veta är att etablerade fotbollsspelare inte bryr sig ett skvatt om varken utbildning eller arbete, dem jobbar med det dem älskar och tjänar multum på det. Sticker dem utomlands så tjänar dem mer på en månad än vad du kommer göra under hela din livstid.

    SvaraRadera
  63. Frankie:

    Jag hatar att göra dig besviken, men jag är inte den riktige Leonard Cohen. *skammens rodnad*

    SvaraRadera
  64. 9/1/08 02:44

    Ett synnerligen intressant inlägg. Man är alltså en egoist när man motsätter sig att folk skall bestämma över en? Hmmmm, logiken finner inga gränser...

    SvaraRadera
  65. daniel 03:15/ Först och främst är du ett nöt om du tror att fotbollsspelare skiter i utbildning och jobb, en majoritet vet att de aldrig blir miljonärer på sporten och ser med ångest på tiden efter karriären, därför tar de ofta "enkla pengar" före bra fotboll med...

    sedan kan man ju fråga sig om du håller på fotbollsspelarna eller om du håller på föreningen IFK Göteborg? För du är ju bara intresserad av att springa i spelarnas ledband istället för att se till vad som är bra eller utvecklande för föreningen.

    SvaraRadera
  66. Omoget från min sida men...
    "IFK Göteborg i ensam gul ledartröja"...
    Isch vilka hemska bilder jag fick i huvvet!

    SvaraRadera
  67. Jag kan lova dig att en ung, allsvensk spelare inte bryr sig ett skvatt om varken utbildning eller arbete efter karriären, det enda han har för ögonen är en proffskarriär i utlandet och tvärtemot vad du skriver så tror jag att dem som tar chansen när dem får dem aldrig ångrar sig eftersom det berikar dem både ekonomiskt och erfarenhetsmässigt. Det spelar ingen roll om jag håller på spelarna eller på föreningen jag kan ändå inte förändra spelarnas inställning till pengar. Om du läser mitt tidigare inlägg där jag nämner att en åldersgräns för utlandsflytt vore den bästa lösningen för svensk klubbfotboll så kan du kanske ana var mina sympatier ligger.

    SvaraRadera
  68. att studera 10% är då inte så mkt hehe

    SvaraRadera
  69. Glöm inte att det är ett "äventyr" att ge sig ut europa för att spela fotboll. Man lever bara en gång och har man begåvats men en fotbollstalang så kanske man vill se hu långt den räcker.

    /david

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.