2007/11/15

Året med Feldgraus femma

FELDGRAUS FEMMA Så har ännu ett Blåvitt år susat förbi. Det blev aldrig någon elfte mellansäsong. Var det kanske feldgraus femma som manade på våra Blåvita hjältar till att utföra stordåd? Vem vet. Jag tar i alla fall inte risken att lägga ner femman till nästa år utan kommer naturligtvis köra på även då, i hopp om att det kommer bidra till ännu ett SM-guld. Men nu ska vi inte försöka skåda in framtiden. Istället ska vi kolla i backspegeln. Det började med en, får man utan omsvep säga, usel match i Trelleborg mot Trelleborg, och det slutade med en, får man utan omsvep säga, fantastisk match i Göteborg mot Trelleborg. Vad hände däremellan, vem fick poängen, varför har tre målvakter fått poäng när det var Bengan som stod 26 matcher, varför fick Mackan poäng i en match efter att han lämnat IFK, och hur kommer det sig att han och Sigurdsson till slut delade segern? Det är dags att summera den första säsongen av feldgraus femma.

Omgång 1 – Trelleborgs FF, borta
Bengt Andersson gör säsongens kanske sämsta match, trots bara ett insläppt mål, och feldgraus femma går ut hårt genom att, i brist på vettiga alternativ, ge den unge målvaktstalangen Erik Dahlin årets första femma.
Omgång 2 – AIK, hemma
Jonatan Berg gör sitt enda mål för Blåvitt den här säsongen och får sina enda poäng i den här femman. Vågar man hoppas på att han har utvecklats ännu mer i Trelleborg och slår fler frisparkar i mål för IFK nästa säsong?
Omgång 3 – IF Brommapojkarna, borta
Niclas Alexandersson och Adam Johansson, höstens bästa högerkant, presenterar sina styrkor i säsongens första seger. Och skyttekungen Marcus Berg presenterar sig ordentligt efter två mediokra inledande matcher.
Omgång 4 – Halmstads BK, hemma
Thomas Olsson presenterar sig på innermittfältet och gör det så bra att han fortsättningsvis är given där. Får naturligtvis femman. Ragnar får poäng för fjärde matchen i rad och redan nu börjar man att han är Allsvenskans bästa mittback.
Omgång 5 – Örebro SK, borta
Den enklaste femman för året som delats ut, samtidigt som det för första gången finns för få poäng att dela ut för att man ska vara riktigt nöjd. Här fick vi prov på vad IFK verkligen kunde, och hela laget borde haft femmor egentligen.
Omgång 6 – Gefle IF, hemma
Marcus Berg gör två mål och blir blåst på ett tredje som felaktigt avvinkas för offside. Får sin första femma för året efter en match som förstärkte de tankar man hade efter Örebro-matchen, att detta faktiskt kan bli något.
Omgång 7 – IF Elfsborg, borta
Efter något av en genomklappning i andra halvlek delas poängen ut efter insatsen i första halvlek. Där Bengan efter ett par tveksamma matcher står för ett antal kvalificerade räddningar och får sina första poäng. Ragnar-motiveringarna börjar ta slut.
Omgång 8 – GAIS, hemma
feldgraus femma träder in i outforskad mark när femman lottas ut efter en jämnusel insats mot alliansbröderna. Alexandersson får orättvist en femma, Hjalmar Jonsson får rättvist en tvåpoängare och höstens utropstecken Gustav Svensson får sin första poäng.
Omgång 9 – Djurgårdens IF, borta
Hjalmar får poäng för andra matchen i rad, den här gången utan lottning. Bjärsmyr får en femma och visar att han tillhör en av de bästa mittbackarna i serien. Annars kändes det tungt efter den här matchen.
Omgång 10 – Kalmar FF, hemma
Jonas Wallerstedt gör det enda av hans sju mål i år utan att använda skallen och får därför med automatik matchens femma. Sen gör han ett till mål på övertid också och avgör därmed matchen men det hade mindre betydelse för betyget.
Omgång 11 – Hammarby IF, borta
Trots en av årets två tvåmålsförluster så gör ett par spelare ett par individuellt fina saker som leder fram till poäng. Ölme sätter en frispark från halva plan. Jakob Johansson gör en orädd debut och Sella gör sin bästa match på yttermittfältet hittills.
Omgång 12 – Malmö FF, hemma
feldgraus femma får en fin logga. Ragnar får sin första(!) fempoängare men går ändå upp i topp i den totala ställningen. Men en orättvis förlust i matchen blir det. Att det skulle vara årets sista förlust fanns inte i tankarna hos någon.
Omgång 13 – Helsingborgs IF, hemma
Defensiven skärper till sig och de båda mittbackarna samt Gustav Svensson kasserar in tre av fyra poänggivande placeringar efter årets första 0–0-match. Ett fall framåt defensivt sett när serien nu vände.
Omgång 14 – Helsingborgs IF, borta
Efter en fantastiskt fin första halvlek där Marcus Berg och TO dominerade och Eldin Karisik visade vad han har i sig, föll allt ihop i andra och Blåvitt var fast förankrade i mittenträsket. Årets kortaste motivering finns även här.
Omgång 15 – Örebro SK, hemma
Pontus Wernbloom gör sin första hela match för året som anfallare och får sina första, men absolut inte sista poäng, som targetspelare. Sella gör säsongens första allsvenska mål och feldgraus femma skriker "Äntligen!".
Omgång 16 – Gefle IF, borta
Här hade undertecknad vissa problem med att se matchen, vilket ledde till en femma utan motiveringar. I efterhand har det visat sig att fempoängaren åtminstone gick till rätt man. Marcus Berg gör två kanonmål och nu började man frukta att han skulle lämna.
Omgång 17 – Kalmar FF, borta
Så blev också fallet, men först fick han en värdig avslutning i den underbara 5–0-segern mot Kalmar, och fem plus ett poäng i feldgraus femma. Alla övriga spelare fick dessutom två poäng för en fin arbetsinsats.
Omgång 18 – Djurgårdens IF, hemma
Niclas Alexandersson "fanns överallt på plan, gärna samtidigt", och visade att han fortfarande kan. Samtidigt som två anfallare fick poäng kunde de inte fylla luckan efter Berg och 1–1 mot DIF kändes som en förlust och ett steg bort från guldet.
Omgång 19 – Halmstads BK, borta
Men då klev hela laget fram på Örjans Vall. Till och med Conny Johansson i Halmstadsmålet klev fram och fixade tre poäng åt Blåvitt. Det tackade vi för med en femma och därmed hade tre målvakter fått poäng under säsongen. Och Hjalmar. Hjalmar.
Omgång 20 – IF Brommapojkarna, hemma
Det hade varit lite frikostigt med extrapoäng tidigare under säsongen och därför togs det igen här genom att det inte delades ut några poäng till någon i laget. Utom till Marcus Berg då, men det var för att han vann en nickduell mot Jaap Stam och gjorde två mål mot Ajax.
Omgång 21 – IF Elfsborg, hemma
Ännu en omgång där inget lag vågade ta täten, inte heller Blåvitt. Att Ragnar gör sin tjugoförsta kanonmatch hjälpte inte heller när Bjärsmyrs perfekta Glenn Hysén/Ragnar Sigurdsson (patent pending)-tackling ogillades av domare Eriksson.
Omgång 22 – GAIS, borta
Serieledning efter 92 minuters pina. Pontus Wernbloom har växt fram till en av höstens bästa anfallare, får en femma, och närmar sig toppen i den sammanlagda ställningen. Och Gustav Svensson pangar in en riktig pärla som blåses bort.
Omgång 23 – Hammarby IF, hemma
Tobias Hysén gör sin bästa match för säsongen men är inte i närheten av att rubba högerkanten med Adam och Alex som fullständigt krossar Bajen i den här matchen. Den sista poängen går till Ragnar som på sin namnsdag knappar in på Berg i sammanställningen.
Omgång 24 – Malmö FF, borta
Stefan Selakovic går in som ersättare för Alexandersson och gör ett jättejobb på högerkanten. Bengan har återigen blivit attraktiv och får tillsammans med bland annat klacken vara med och ta emot enpoängaren.
Omgång 25 – AIK, borta
Bengt Andersson slår till när det behövs som bäst, och får här, som vi i efterhand fått reda på, sin sista femma av mig någonsin. Tråkigt, trist och fruktansvärt, men Bengan slutade på topp och det är det få förunnat att göra.
Omgång 26 – Trelleborgs FF, hemma
En annan som man däremot misstänkte skulle sluta var Ölme. Bland annat därför fick han årets sista femma. Det var även spännande i slutställningen, men med en smart manöver råkade säsongens två giganter hamna på samma poäng och fick således dela på vinsten. Medvetet? Näääää...

På återseende nästa säsong!

7 kommentarer:

  1. Malmö hemma var innan båda Helsingborgsmatcherna!

    SvaraRadera
  2. anonym 21:12/ Ja? Det är den i listan också...

    SvaraRadera
  3. FAN kan inte blåvitt se till o hålla kvar vasquez med..va håller dom på med??

    SvaraRadera
  4. feldgrau:

    JAJE! Svårt med de olika HIFFARNA... Så kan det bli ÄNNA

    SvaraRadera
  5. Älskar alla sammanfattningar av säsongen, måste bara läsa igen o igen samtidigt som matchen spelas upp på insidan av ögonlocken.

    SvaraRadera
  6. just det ja, det felaktigt bortdömda målet. marcus berg hade ju vunnit skytteligan själv annars. men man kan inte få allt =)

    SvaraRadera
  7. vänta lite, vilket felaktigt bortdömt mål pratar vi om? Nicken?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.