2007/11/23

När ska hänsyn och respekt tillämpas i klacken?

KRÖNIKA/KÅSERI Jag brukar egentligen avhålla mig från att skriva krönikor. Anledningen är egentligen ganska enkel. Dagens krönikor är oftast bara ett 2000 tecken långt drabbel om ingenting, vars egentliga syfte är att tillfredställa skribentens narcissistiska behov. Det blir snarare kåserier av allt ihop. Dessutom är jag en ganska gnällig jävel som egentligen kanske borde tiga i gyllene tider.

Vi vann SM-guld i år. Föreningen med Håkan Mild i spetsen verkar äntligen dra åt rätt håll. Det känns som det finns en vettig tanke som genomsyrar hela verksamheten. Det är mycket positivt runt Blåvitt just nu. Därför tycker jag att det är ett utmärkt tillfälle att uppmärksamma det negativa. Just därför kommer resten av texten att handla om idioter.

För visst finns det gott om idioter i den blåvita supporterskaran. De där killarna som tycker det är fantastiskt roligt att riva ner stängsel i Trelleborg. De som tycker det är trevligt att ”skojbråka” med varandra på läktaren, så att vi som inte tycker våld i någon form är sexigt får ta ett steg tillbaka. De som främst, eller i alla fall i min naiva värld, är under 20 år. Tänk om ni tog med era föräldrar på matchen, skulle ni fortfarande stå och klänga på stängslet som förvuxna, sexuellt frustrerade ekorrar i fångenskap? Ni behöver inte svara, det var bara en tanke.

Klacken har vuxit i kvalitet under den senaste tiden. Det är mer tryck, mer variation och bättre stämning. Det är ju bra, då även klacken är ett av IFK Göteborgs ansikten utåt. Många lägger ner stor energi på utvecklingen och är värda en stor eloge. Till nästa säsong vore det kul om vi kunde säga att alla vågar stödja Blåvitt. Att pappan med sin 10-årige son också kan sjunga i klacken. Att skapa en atmosfär där alla känner sig - och faktiskt är – välkomna, borde väl vara något att eftersträva år 2008. Givetvis levererar jag inga sanningar, men det kan ju vara en aspekt att ta i beaktande när man gnäller på medgångssupportrar.

Det är ju otroligt inne att avsluta sina så kallade krönikor med plus och minus totalt ryckta ur sitt sammanhang. Det är ju viktigt att tycka någonting om precis allt.

+ Att det faktiskt kom över 41 000 människor mot Trelleborg, och att det faktiskt blev en fotbollsfest.
- Till dig som stod på innerplan och urinerade på den samma under ovan nämnda fotbollsfest. Allvarligt talat…

64 kommentarer:

  1. [På förhand: Ämnet är kontroversiellt, så ge fan i att skrika som stuckna grisar, det går att säga ifrån och kritisera (om man vill det) utan att skrika bög, hora och dö...]

    Bond-Saxen och Laphroaig BaraBen står beredda att klämma åt kommentarsdårar kamrater. Bara så ni vet.]

    SvaraRadera
  2. Va? urin? usch...

    SvaraRadera
  3. Gött Frankie! Kan bara säga att jag håller med. Vet inte hur många gånger jag stått och skruvat på mig p.g.a. att det står förskräckta barn och undrar varför män som i deras ögon är vuxna skriker könsord (då menar jag inte olle goop, för den får man fanimej tåla) etc och uppför sig som svin. Det ska givetvis vara drag i klacken, ställer man sig där så får man acceptera den härliga uppeldade stämningen, men jag är också trött på att det automatiskt känns som en rast på en högstadieskola så fort man drar sig uppåt övre delen av klacksektionen.

    SvaraRadera
  4. Stängslet i Trelleborg gick väl snarast sönder eftersom det precis som allt annat på den läktaren hade en kvalité som knappast heter duga.

    Visst är det självklart att en farsa som få ta med sig ungen på matchen. Något som stör mig enormt är att det alltid ska tas upp som exempel i dylika debatter, oavsett om det är från medsupportrar eller kvällstidningsmuppar. Det finns ingen väsentlig fara för en pappa som har med sig ungen på fotbollsmatcher. De extremt få, om ens några, gånger som sådana har skadat sig på riktigt tillföljd av "idioterna" är lätträknade och knappast avsiktliga.

    Vill inflika att jag inte har något som helst emot att en far tar med sig ungen på blåvitt och ståplats och tryggar återväxten, tvärtom. Men klacken och kärnan är ingen plats för småbarn och så kommer det inte att bli. I klacken och kärnen ska det röjas och sjungas för att ge IFK bästa möjliga stöd och ungen bör vänta ett par år, tills han är stor nog att ta vara på sig själv. Det finns ju inget som hindrar honom från att stå på övrig ståplats, lära sig sångerna och sjunga med så länge.

    Ang. urineringen var jag inte det skyldige men har svårt att förstå att det skulle vara något att bli så upprörd över. Kanske inte den fräschaste upplevelsen men har folk stått och hållt sig i två timmar i rädslan för att missa en enda minut är det inget jag skulle störa mig på när jag springer förbi i glädjeyran.

    Cheers

    SvaraRadera
  5. Ingen person i Sverige bör vara rädd för att gå på fotboll. Folk som går på fotboll vet att så inte är fallet. Media skrämmer dock bort medgångare genom sina mördarrubriker. Nej till den moderna fotbollem, nej till hyckleriet, ja till traditionell fotbollsmentalitet på läktarna. Herregud, denna krönika hade passat bättre på SvFFs hemsida.

    SvaraRadera
  6. Och du kunde bara inte vara tyst då? Internet är skit.

    SvaraRadera
  7. grejen är inte att det skulle vara farligt för en pappa (eller mamma) att gå med sitt barn på fotboll (man minns ju lågvattenmärket till snyftig debattartikel i GP, skriven av en gais-pappa som inte vågade gå på match med sonen inför senaste derbyt) , utan snarare att det känns jävligt tråkigt att klimatet inte är sådant att alla kategorier av människor är välkomna. det är inte så kul att ta med sig barn till klacksektionen när man vet att företrädelsevis killar i tonåren beter sig svinigt både verbalt och fysiskt.

    SvaraRadera
  8. En situation som jag har upplevt var när en farsa stod i klacken med sin runt 10-åriga son. Grabben stod längst nere vid räcket med farssan över sig. Trots att jag vid flera tillfällen varnade honom för att folk kommer trycka mot räcket när vi gör mål så stod han likförbannat kvar och viftade bort mina varningar. När vi sedan för ett mål så står han där och kämpar för livet på han stackars unge, och i samma veva svingar han till mig på tinningen, såpass hårt att jag gick med en sårskorpa i storlek av en femkrona bredvid ögat för de närmaste veckorna. Grabben hans började gråta och gubben skrek och hotade flera folk runt omkring oss, vilket folk mot till min förvåning faktiskt accepterade och flera bad om ursäkt! själv så uppmanade jag honom ett par tre gånger att hålla käften och flytta till en annan del av klacken - men nej, han stod där före mig och dem flesta andra, därför skulle dem flytta på sig. Ska tilläggas att jag hjälpa gubben skydda sin grabb genom att luta mig mot räcket över honom och det är vid detta tillfället han drar till mig.


    Jag säger bara Skyll dig själv för helvete. Vad hade du förväntat dig? Det är dessa människor som sedan gnäller på att det är för mycket tokiga ungar i klacken. Varför ställer han sig inte med sitt barn vid sidan om, eller möjligtvis på sittplats?



    Inre klacken och det närmaste området SKA VARA FULLT AV GAPANDE, HOPPANDE OCH SKRIKANDE FOLK !!!

    Eller? den stämningen som är på ståplats runt omkring klacken är igentligen den enda anledningen till att jag inte köper mig en sittplats eller stannar hemma. den stämningen är inte lika uppskattad med en 45-årig farsa som svingar mot blodig och kallas mig för pack.


    /Igge

    SvaraRadera
  9. Borde det inte vara så att allmän sedjämna gäller på en läktare?! Kan NÅGON argumentera mot det?!!

    SvaraRadera
  10. Detta är ju tyvärr inte något nytt,år 2002 jag tog med min då 10 åriga son till söderstadion för att heja fram änglarna mot en nödvändig seger. Det gick bra att stå i klacken i en halvlek ungefär innan ett gäng idioter började klänga på nätet bakom mål(som de till slut lyckades riva ner) och mucka med vakterna. Det ska tilläggas att inga av dessa idioter åkte med i någon av de två supporterbussar som gick upp till stockholm. Så jag fick be vakterna att släppa in oss på läktaren jämte där det satt ett gäng trevliga människor från änglarna stockholm(snacka om udda känsla att sitta och snacka med "goa gubbar" med stockholmsdialekt). Slutet gott allting gott, långås gjorde mål och resten känner ni till.

    /Patrik

    SvaraRadera
  11. "sedjämna"???

    SvaraRadera
  12. Jag kom just på en skitbra lösning till hela problemet. Bilda en ny sektion som heter "Alternativ Ståplats" - för dem som inte känner sig delaktiga i dagens ståplats.

    "Alternativa Ståplats" borde få en placering närmast mittplan, på övre. Förslagsvis kan den vara ungefär 1/3 sektion stor, det bör räcka.


    Det är inget skämt. Tänk på det. Två ståplats hade ju varit den perfekta lösningen för alla som stör sig på andra. Den ena körs som standard, den fria. På den alternativa varianten finns det tydliga regler och rama för uppförande, klädstil, och talspråk.


    Tänk på det. Jag vet ju vilket sektion jag hade valt. (Inte den med alla jävla gnällkärringar)

    SvaraRadera
  13. "När ska hänsyn och respekt tillämpas i klacken?"
    Ja, kanske när det visas hänsyn och respekt ute i vårt samhälle??!
    Och som om det någonsin skulle hända!!!
    *muahahah*

    SvaraRadera
  14. STÄNGSLET BRÖTS PGA ATT IFK.. GJORDE DET FÖRTSA MÅLET MOT DET SM-GULD SOM VI FIRADE I GÖTEBORG DEN 28/10..

    Av någon anledning så råkade man falla med stängslet men inte är man idiot.. men lika gla är jag för det... för vi är BLÅVITT...

    "Jag brukar egentligen avhålla mig från att skriva krönikor."

    Å lika bra är det!!

    Den som inte hoppar är...

    SvaraRadera
  15. Igge, är det övre läktaren sekt LM på sista Trelleborgsmatchen vid 1- målet du skriver om??

    SvaraRadera
  16. "Ämnet är kontroversiellt" Nja..ytterst lite.
    Vill ha bildbevis innan jag erkänner, angående pinkandet.

    SvaraRadera
  17. blir så trött på er som aldrig har varit på fotboll det är ingen j-vla dagis

    SvaraRadera
  18. Det kallas passion låt oss göra de ifall vi vill de nästa år blir de stök när vi ska till CL då ska de supas o slåss

    // 15-årig grabb

    SvaraRadera
  19. Alltid tråkigt när folk som inte har koll ska skriva av sig.

    Klättra på ett staket? När Blåvitt gjorde första målet för säsongen så blev folk, inklusive mig oxtokiga, ska vi be om ursäkt för det?

    Att du inte kan hitta nått värre än "killar under 20 som skojbråkar" visar ju egentligen att vi skötte oss djävligt bra på läktarna i år.

    Låt mig gissa, du åker inte på bortamatcher, du sitter på sittplats och du satt och beklaga dig över bengalerna som lyste över LM på guldmatchen?

    SvaraRadera
  20. Herregud.. En massa gnäll på en krönika där någons åsikter kring Blåvitts supporterkultur vädras..

    Har inte alla rätt till en åsikt utan att kallas för "gnällkärring" etc?

    Faktum är att många i klacken är inte äldre än 20 år, och nuförtiden har det blivit "coolt" att bete sig som ett svin på matcher! ..

    Visst okej bete er som svin men tänk på att det inte är ni som utgör hela blåvitts supporterskara, utan vi är flera! Och många utav oss kan bete sig!!

    SvaraRadera
  21. Kruxet är ju att vid match är man som äldre en förebild vara sig man vill eller inte. Vi kan inte gnälla på exemplet om barn just därför. Det är många som avstår matcher på grund av könsord eller undviker klacken gm det. Även om jag själv vanligen INTE lider av det så förstår jag småbarnsföräldrar som reagerar enligt ovanstående.

    SvaraRadera
  22. Bengaler är väl förbjudan? Alltså vansinne att hålla på med sånt! Slutsignalen och firandet i sista matchen var ett enda stort ANTIKLIMAX för stora delar av publiken. Man såg ingenting, bara ni som skulle förstöra o springa in på planen. Lyssna på uppmaingarna om att backa kunde ni inte heller! Väldig tråkig avslutning på en underbar säsong. Var det dessutom "ungar" som urinerade, ja... Bra insändare, finns många, många, många som håller med. vIsa lite stil....!

    SvaraRadera
  23. Igge, var lite saklig nu och hitta inte på en massa skit. Hade du öppnat käften innan 1-0-målet hade vi kunnat förklara att de står där varje match och huvudklacken står längre in. Här har grabben varit varje match på en fristad nära trappan med snabb utgång, vakter och mindre tryck bakom(smalare). Varit flera där som fattat att inte dra sig in i centrum och alltid gått bra. Och med oss bakom varje match, vi låter lite yngre och stökigare vara i mitten av sektionen runt trumman. Där kunde du stått istället. Va faen gjorde du nu här denna match. Du deltog själv i tryckandet innan farsan fick dig vakna till. Ditt agerande höll på kosta dig en käftsmäll av oss om inte farsan hade gett dig en lättare. Och vad vi såg fick du inte så fruktansvärd smäll utan mer att du skulle vakna till. Blodig, va faen vi stod där ända till slutet och den blödningen fanns inte då. Och knappast efter den messmällen.
    När målet kom hade du ingen pejl utan deltog att trycka framåt. Med god hjälp av en påtänd snubbe och en fylltratt som knappt hade koll på att det var match. De förpassades bort sedan. Den "lilla"grabben du talar om har varit där i stort varje match vi stått där och är kult hos oss. Fått WCAhalsduk vilket du tydligen verkar helt respektlös för. Dessutom stod en kille ytterligare där som du missade. Där kan vi hålla med om kritiken, han var ensam utan förälder.
    Och sårskorpa, stackare, knappast troligt. När vi kom ner stämmer inte alls den diskussion du antyder. Farsan hotade inte alla utan lugnade oss att du var ok. Varken grabben eller den andre du missade grät. De gjorde något vi märkte du inte klarade, sjöng med som man gör i en klacksektion HELA TIDEN. Istället för knö dig in på en plats i en sjungande sektion borde DU stått någon annanstans.
    Och anledningen att han drog till dig var att du inte fattade att både de yngre och även äldre vid räcket var på väg klämmas. Och att de nära dig var skogstokiga och även du fick försöka hjälpa till, inte bara för grabbarna utan de äldre som var framför dig. Det gjorde du INTE i början. Vakterna gick fram men ingrep inte när farsan agrerade och det löste sig när även du fattade situationen. Efter fått en smäll. Men vakterna ingrep sedan med det du missade, att sektionen hade problem med två puckos intill dig. Inte mot glädjeyttringarna eller några yngre. Vilket också gjordes snyggt, en eloge till sådana vakter som inte kastar sig in och gör det värre.
    Sen tillhör farsan packet och en av de som ordnar runt matcherna. Och räddade dig faktiskt från en käftsmäll. Och ärligt, när vi sedan stod intill er verkade du helt överens med honom.
    Du kanske ska välja en lugnare sektion eller mittendelen nästa gång om du kan tänka dig sjunga genom en hel match. Spring inte med påhitt, här var varken vi i klacken, yngre, farsor något problem. Utan att vi tillåter riktigt påverkade släppas i bland massorna. Vi letar bengaler men släpper in "högaoktaniga mungos"
    /Tidde

    SvaraRadera
  24. Den vettigaste krönikan jag läst någonsin på Baraben.

    Inte så oväntat att de i krönikan utpekade kidsen (en bit under 20) kommer in i kommentarerna och gnäller. Som krönikören sa, det skulle vara intressant att se hur ni agerar när era föräldrar är med...

    SvaraRadera
  25. Detta är ju löjligt, de enda personer som INTE visar respekt är ju de som gnäller (tex skribenten). Ni kan inte acceptera att folk firar på andra sätt, ni kan inte acceptera att tonåringar är och alltid varit egocentriska vilket betyder att de endast ser till sina egna behov och har svårt att relatera till andras, ni kan inte respektera att det finns folk med olika intressen UTANFÖR arenorna, ni kan inte acceptera att vissa personer i KLACKEN använder ett grövre språk, ni kan inte.....
    Herregud, precis som alla ställen där vuxna män dricker alkohol händer det "oväntade" saker, speciellt när hat-känslan och rivaliteten finns där, det är inget jävla dagis som någon sa, har man barn gå på Änglaland eller liknande, hade alla stått och hållt käft för er skull hade förmodligen ingen gått på fotboll. Vad är det egentligen som gör och gjort fotbollen unik?

    SvaraRadera
  26. "Krönikan" handlar alltså om att skribenten inte gillar att folk firar mål genom att klättra på staket, att några har skojbråkat med varandra samt att han har sett en person som urinerade på planen vilket var fel. Men att stämningen åtminstone blivit bättre under året. Okej. Tack för ditt bidrag.

    /Inte under 20 (vad nu det skulle spela för roll)

    SvaraRadera
  27. Jag har ropat könsord på våran klacksektion sen 1987 och kommer att göra det så länge benen bär mig. Tål man inte lite stök bör man välja en annan sektion. För de som vill ta med sina barn så finns det en alldeles utmärkt familjeläktare.

    SvaraRadera
  28. Pust!!! Orka... Blir så trött på moral predikan vem som e den bättre supporten eller inte. Sånt här tjöt suger.

    SvaraRadera
  29. Det fascinerande tycker jag är, hur mentaliteten verkar vara hos en del i klacken. "Vi skiter i att man inte får bränna bengaler, vi VILL det och ingen kan stoppa oss." "Det ger böter till Blåvitt, men det skiter vi i, för vi har rätt att fira som vi själva vill." "Vi bryr oss inte om bestämmelser, lagar eller vad Blåvitt tycker om nåt. Vi gör som VI VILL".

    Är det dags att börja räkna supportergrupperingarna bland enprocentsgrupperna? Fatta att ingen står över och utanför det som gäller för alla andra.

    För övrigt: "Fotboll är inget jävla dagis"... Jag undrar det, jag. Det är precis ett dagis det ser ut som ibland. Ett dagis där varenda unge är överaktiv, har problem att kontrollera sin ilska och bara MÅSTE svina runt tills nån tar dom i örat.

    SvaraRadera
  30. Kanske det här är lösningen på problemet: Läs artikeln på SvenskaFans om MFF:s nya supportergrupp, Feministas Malmö.
    Enligt min erfarenhet blir alla hormonstinna tjurar under 25 betydligt sävligare när det finns fina damer i närheten. Svineri- och machokulturen får ju bara fullt spelrum när det inte finns något som motiverar dom att "hålla sig i skinnet".

    Kanske, säger jag. Förmodligen inte.

    SvaraRadera
  31. Bra att ämnet kommer upp.
    Det finns många som brinner för Blåvitt, åker på bortamatcher och sjunger halsarna hesa på läktaren utan att för den skull bete sig som adrenalinstinna flockdjur så fort man beträder en läktare. Jag kan inte begripa varför passion måste inkludera vandalism eller våld? Är det där inte bara en dålig ursäkt för att kunna fortsätta bete sig som svin, att supporterkultur förutsätter ett beteende där det är helt okej att sparka sönder grejer och riva stängsel på Örjans vall varje gång man kommer dit. Jag vet inte, det kanske är jävligt coolt med pitch invasions, men för många innebar det att vi inte fick se ett piss av spelarna, ärevarv eller prisutdelning. Vi är inga medgångssupportrar eller "gnällkärringar" (kan inte någon kalla mig "gnällkärring" nu eller att jag borde se på tennis eller någon annan menlös sport?) Jag älskar att "hata" Gnaget, fanatisk stämning på läktaren och Blåvitt, men jag känner liten samhörighet med de som tar passion för ett lag som intäkt för att vandalisera och vinna respekt med hot och våld.
    /Pontus

    SvaraRadera
  32. Mycket väl talat, anonym 12:16 och 12:42!

    SvaraRadera
  33. Bra att detta tas upp!
    Det råder en vidrig språkkultur och folk beter sig fruktansvärt på våra läktare. Något måste göras!

    1. Inför nolltolerans mot alkohol. Personer som misstänks vara berusade skall få blåsa vid spärrarna. Samma promillegränser som tillämpas i trafiken bör även gälla på läktaren.

    2. Bestraffa svordomar och könsord på läktaren. Vid första förseelsen bör man varnas vid upprepade förseelser bör någon form av avstängning införas.

    3. Ramsor och gester mot motståndarsupportrar bör förbjudas då detta är den största orsaken till läktarvåldet.

    4. Bortaresor bör endast få ske i Änglarnas eller Blåvitts regi och resor till högriskmatcher bör ej ske överhuvudtaget.

    5. Utbilda publiken i etik och moral.

    Med dessa enkla åtgärder kan de riktiga supportrarna återigen njuta av fotboll.

    SvaraRadera
  34. Njaa.. Det där sista med Alkoholförbjud vet jag inte om jag håller med om! :D har åkt på massvis med bortamatcher (ett bra tag sen visserligen) och öldrickandet är ju en del av resan! Däremot så borde man tillämpa mer "krogliknande" regler, då supportrar som är alldeles för fulla inte får komma in!

    SvaraRadera
  35. men seriöst ängladanne...

    Om allt det ska införas så kan vi lika gärna kolla på fickpingis...

    Lite svordommar, lite alkohol, lite hatramsor och en massa blåvitt = en bra fotbollsmatch.
    Alla dessa saker hör juh till...

    /inte under 20...fan inte under 30 heller :)

    SvaraRadera
  36. oh shit, får man itne visa känslor länge? usel krönika.

    SvaraRadera
  37. Håller med senaste.

    SvaraRadera
  38. Det är ju helt jävla otroligt hahaha ni kan ju lika gärna porta minst (troligen mer) halva klacken om denna skit skulle införas.

    SvaraRadera
  39. Jag vet att ja inte får säga detta men vafan ängladanne du e ju störd så ja e ingen riktig supporter för att jag ropar hata aik osv.???

    SvaraRadera
  40. Barn har inte att göra på en klackläktare, gå med i LEO klubben och sitt bland familjerna på famlijeläktaren, det är det den är till för.

    SvaraRadera
  41. En biljett till en tioåring till klackläktaren är att ta en biljett från en blåvit som vill stötta blåvitt genom sång, vilket man gör på en klackläktare, inte stå och titta och lära sig, lära sig kan man göra från familjeläktaren.

    SvaraRadera
  42. Anonym 21:03, det var inte jag som skrev krönikan (som du kan se på signaturen) utan Genrich...

    Ängladanne 12:59/ Hahaha, debattens bästa inlägg... ;)

    Och ni som inte fattade den uppenbara ironin får fan skärpa till er.

    SvaraRadera
  43. Hehe, kul ängladanne! =)


    /Ese

    SvaraRadera
  44. När man har läst igenom kommentarerna här så inser man ju att det är ganska lönlöst att debattera problemet. Dom som borde känna sig träffade hittar bara på ursäkter och kontrar med smarta inlägg av typen "får jag inte visa känslor eller?". Det visar ju bara på att de antingen inte fattat vad skribenten snackar om, eller helt enkelt bara vill jävlas.

    Jag är 25 nu, har stått i klacken sen jag var 14. Har ofta haft ett par öl i varje ben, varit med på bortaresor och sjungt för Blåvitt. Och jag irriterar mig som fan på alla skitungar som börjar komma på matcherna de senaste åren. Det är som om den senaste flugan bland stans stökigare gymnasieelever är att börja gå på fotboll och bete sig som svin. Det är ju just DOM som är medgångssupportrarna. När trenden dör ut och de går tillbaka till att hänga utanför fritidsgården eller nåt så lär vi inte se dem igen. Lika bra det.

    SvaraRadera
  45. Hahahahahah! Seriöst vad fan sysslar ni med?

    Vi har vunnit SM-Guld, SM-GULD förfaan! Och här sitter ni o gnäller för småsaker! Seriöst.

    Svenska Mästare - Mesta Mästare!

    SvaraRadera
  46. Tidde
    Stod den andre killen framme vid räcket? Jag var också vid händelsen, och jag såg åtminstonde bara den kille som jag tror att "Igge" behandlar?

    SvaraRadera
  47. Klart att klacken är till för alla. Men det är väll bättre att folk som vill små bråka gör det i klacken istället för på familjeläktaren. Det håller ju inte att säga "alla ska få stå i klacken, men inte ni".
    Folk som väljer att stå i klacken får acceptera att det alltid kommer att finnas folk som är lite egna. Kommer alltid att var så. Låt dom.

    SvaraRadera
  48. När hela föreningen ber om att inte storma planen dagen före match, när speakern gång på gång ber om att ni skall lämman planen, när publiken kvar på läktaren inte ser någonting...VARFÖR backar ni inte ut och hyllar laget som alla vill göra??? Barnungar som inte förstår någonting?
    Bästa krönikan på länge!!!

    SvaraRadera
  49. Fotboll ska vara fest och röj, slagsmål och vandaler, hot och bengaler, urin och bira och ni som inte gillar detta: gå på damfotboll eller balett eller nåt, jävla moralkäringar!

    Blod och bira

    SvaraRadera
  50. Senaste anonym:
    Håller med så jävla rätt va!!
    Men helt ärligt nu jag hörde inte att speakern sa ngt förens alla börja bua då fatta ja att de va ngt fel ..

    SvaraRadera
  51. Senaste anonym:

    Men nu har du fattat att något är fel? För det står inte rätt till i ditt hövve, något är uppenbarligen väldigt fel...

    SvaraRadera
  52. Krönikan handlar ju väldigt enkelt om frågan om att det skulle vara okej att svina och vara hänsynslös bara för att man befinner sig på en fotbollsmatch. Svaret är ju ett självklart nej, men det finns efterbliva kids som inte fattat det.

    SvaraRadera
  53. Haha, "problemet" är uppenbart. Det finns äldre personer som leker mogna och skyller på "kidsen" och beklagar sig över allt som pågår på en FOTBOLLSLÄKTARE. Sen finns det de yngre personer som hävdar att det de utövar är passion, av kärlek till laget etc, samt att de äldre är "moralkärringar"... Ganska hopplöst läge, men kom ihåg att båda sidorna är precis lika skyldiga, båda bidrar lika mycket splittring. Så ni som sitter och klagar på "kidsen" förvärrar BARA situationen.

    SvaraRadera
  54. Man behöver inte vara småbarnsfar för att inte vilja stå i klacken. Det är pinsamt att se vilka små töntar som måste hävda sig som står i klacken. De är så tuffa när de kan gömma sig i den stora anonyma massan och leva ut sin tonårsfylla och ropa jättefula ord och vara jättearga och coola.

    Patetiska, egoistiska, misslyckade småbarn som inte tycker man behöver ta hänsyn till någon annan. Väx upp!

    SvaraRadera
  55. 21.55>> Så det var bara barnungar som stormade plan? skaffa en verklighetsuppfattning innan du uttalar dig.

    SvaraRadera
  56. Vi kände bara den grabben Igge tar upp men intill stod en till i samma ålder. Utan förälder när vi frågade. Och ingen av dem grät som påstås.
    Nån tog upp om LEOkort, när vi köpte våra ståplats fanns LEOkort både på ståplats och sittplats på hemsidan. Så vadå, upp till 10 år är på ståplats också. Och även dessa småkillar från 11 år till 18 via ungdomskort. Visst faen är de välkomna och speciellt som dessa som sjöng med mer än Igge. Sjungande läktare, resten kan stå där nere eller på kanter. Sen behöver man intre vara helnykter men i detta fallet gjorde vakterna helt rätt som skickade bort de som var överpåverkade, en fara för alla oavsett ålder. Inte bara barn kläms även vuxna. Tänk på det ni som gillar hoppa på alla runt om och skapa tryck, hur häftigt är det för de som står längre ner. Vill vi ha respekt för att vara en sjungande läktare finns det mer runt om. Att visa respekt för de som är där och stöttar laget. Hålla på kasta saker, hälla öl skapar ingen bra stämning. Och knappast energi för sångtexter. Enkelt, visa respeklt och hänsyn till de som sjunger med oavsett ålder, kön osv. Då ser man till att ingen får kläder förstörda eller trängs upp mot räcken

    SvaraRadera
  57. men vafan ska man inte ens få ta sig en kall öl och gå och titta på fotboll? det är helt upp till individen om han/hon vill dricka en kall öl eller kanske 13kalla öl innan han/hon går till ullevi för att kolla på blåvitt. sluta försöka styra beteenden för fan.

    SvaraRadera
  58. Ja, diskussionen har ju som du mycket riktigt säger handlat om att dricka öl eller ej.

    Goddag yxskaft.

    SvaraRadera
  59. gött att vissa minskar splittringen genom att skriva helt onödiga krönikor,

    sm-guld förfan!

    SvaraRadera
  60. "Anonym sa...
    Detta är ju löjligt, de enda personer som INTE visar respekt är ju de som gnäller (tex skribenten). Ni kan inte acceptera att folk firar på andra sätt, ni kan inte acceptera att tonåringar är och alltid varit egocentriska vilket betyder att de endast ser till sina egna behov och har svårt att relatera till andras, ni kan inte respektera att det finns folk med olika intressen UTANFÖR arenorna, ni kan inte acceptera att vissa personer i KLACKEN använder ett grövre språk, ni kan inte.....
    Herregud, precis som alla ställen där vuxna män dricker alkohol händer det "oväntade" saker, speciellt när hat-känslan och rivaliteten finns där, det är inget jävla dagis som någon sa, har man barn gå på Änglaland eller liknande, hade alla stått och hållt käft för er skull hade förmodligen ingen gått på fotboll. Vad är det egentligen som gör och gjort fotbollen unik?

    24/11/07 11:54"


    Åh.. och är man under 20-år så har man inte lärt sig att ta något som helst eget ansvar, för ingenting är ens eget fel.

    Seriöst, vad är det där för ryggradslöst bullshit du kommer med?

    Sluta jönsa som någon jävla pajas och ta åt dig för fan! Det verkar finnas en hel del nötter som har fått för sig att dom är den här jävla föreningen. Jävla svulst. Varken jag eller ni är IFK Göteborg och kommer aldrig bli det heller.

    En PISSIG attityd och ett ryggradslöst jamsande har ingenting med blåvitt att göra!!!

    Inte något oansvarigt skitsnack från förvuxna 12-åringar.

    / HM

    SvaraRadera
  61. sm guld sm guld sm guld sm guld sm guld sm guld sm guld sm guld sm guld sm guld sm guld!

    SvaraRadera
  62. Läst nu Igge-inlägget efter tips. Tack Tidde, din beskrivning stämmer som vi uppfattade det också MEN jag måste nyansera att Iggegrabben jag träffade var betydligt trevligare än vad som framgick här. Och helt med på noterna att hjälpa till med puckona bakom honom NÄR han fattade vad som hände. Innan verkade han inte alls medveten att han hjälpte till krossa folk framför sig som inte bara var småkillar utan en vuxen som sedan gick. Min uppfattning, fast jag tydligen är gubbe ;-), är att vi var överens då. Och min uppfattning är att det var en juste kille som bara inte uppfattade vad han gjorde tills vi sa till honom. Och det var inte en jättesmäll precis men mer övveraskande för honom. Inte ett märke efteråt och bad om ursäkt men förklarade varför. Att sedan skriva ner en helt annan berättelse som sig själv som hjälte när han deltog i att trycka både barn OCH vuxna blev lite smolkigt. Och av de två "barn" var det ingen som grät, inte heller den som stod där utan förälder. Och de hot som du uppfattade var att jag försvarade dig så du inte skulle bli påpucklad utan energin las på de som var packade. Inte helt säkert det är samma händelse, verkar skrivet av en gnällgubbe som förvirrat sig in i supporterleden, borde kännt igen några av de som var runt om och istället hjälpt oss om du varit här förut.
    Nu slutade verkligheten så himla bra att jag tycker energin ska läggas på annat. Nu var det ett inlägg som lyser av förakt för de som är yngre och de som har med sina "barn". Och en tro att man tillhör Kärnan fast man inte kom i tid och fick plats där.
    Faktum är att ungdomskort säljs även till 11-åringar på ståplats (Även LEO-kort 8-10 år)och helt rätt behöver man ändå inte stå mitt i kärnan. Och vi har hittat "våra" platser och den riktiga kärnan i mitten var på plats långt innan hangaroundarna kom för en gångs skull. Vi var också långt före matchstart, inte flyttar vi oss för dessa b-supports kommer på EN match. Vi har stått på samma plats i 10 av 13(övriga längst ner) matcher och aldrig haft problem.
    Och står inte i kärnan fast grabbens kompisar(äldre, de "förhatliga" 15-16 åringarna) är där. Men alla vill väl tro de hör dit och därför var helt plötsligt kärnan över hela LM?
    Att det under några minuter blev farlig trängsel just här har inget med ålder att göra utan att några äldre var påtända och skitfulla, dessa har inget där att göra. Vilket omgivningen visade och hjälpte oss längst fram.
    Vi som är på denna plats sjunger med och stöttar laget. Inte flummar ut i någon annan planet. Ni som brukar vara på denan plats känner till han med gajsvästen som håller på Häcken. Hade detta varit kärnan hade han aldrig överlevt, eller? Igge, om detta är samma händelse stod du inte i kärnan!
    Vi har tagit SM-guld, inte ska vi egentligen gräla om något som inte blev annat än bra. Därför fattar jag inte inläggets tanke.
    Hur många av er trodde på SM-guld i våras eller när Marcus såldes.....
    Och de som är ÖVER!packade, inte sjunger med, förstör stämningen med kasta prylar, knör in andra(hoppa helt ok) och gnäller på sjungande supportrar pga kön och ålder, ställ er någon annanstans. För vi kommer fira hela 2008
    Hälsningar, "Gubben" som inte är 45!!

    SvaraRadera
  63. Vi supportrar ses ju som huliganer, våldsdårar, pskykopater, fotbollsmördare och gud vet vad av alla journalistsvin och "förståsigpåare".Räcker väl att dom ser det så, men nu kommer en "supporter" till egna klubben som som ska spelar Bror Duktig och som inte förstår sig på kulturen och inte nåt om passion. Vissa lever för klubben 24/7. En del gör de vid jippomatcher o när guldet ska spelas hem. Tar inte mycke för såna personer. Vi klarar oss väldigt bra utan er.

    SvaraRadera
  64. Helt rätt, har man årskort, är på matcherna, sjunger med har det ingen betydelse om man är 10 år, 70 eller 15. tjej, kille, gubbe, käring. Huvudsaken man man stöttar laget och inte sitt eget ego. Räcker med Tollan, Almgren syns med oss andra som massiv bakgrund, häftig tifo och en himla massa sån. Som Änglar är vi alla lika, inte mer eller mindre. "VI kallas Änglarna och sjunger för VÅRT lag"
    Vi vill bli fler, inte färre.....
    De som dyker upp när det vanskas guld är såklart välkomna. Men släng inte ut de som stöttade oss när det gick sämre. Fast de är under 15....Eller gubbe.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.