2007/11/15

Niclas Alexandersson om landslaget, skadan och framtiden

INTERVJU BaraBen kan idag publicera en intervju som CampSweden, med Blåvitt-prästen Ingo Söderlund i spetsen, gjort med vår lagkapten Niclas Alexandersson. CampSweden är Svenska landslagets supporterklubb och man arrangerar resor och träffar för de Svenska fansen i samband med landskamper och mästerskap. Niclas ger här sin syn på den senaste tiden med landslaget, matchen mot Spanien och sina tankar inför nästa år.

Hej Niclas, hur mås det?

- Det går framåt men det har varit lite segt att vara skadad här de sista veckorna. Men glädjande nog börjar det ta sig åt rätt håll. Det har blivit en knuff framåt sen jag blev beordrad att vila från all träning. Så jag räknar med att bli bättre efter hand.

Säsongen som gick sett i backspegeln, vad säger du om den?

- Till största delen så känns det okey även om skadorna lagt lite sordin på det hela för mig, inte minst i landslaget. Hade ju en av mina bättre landslags-säsonger 2006. Det började ju tråkigt den här säsongen med magsjuka i landslaget i Sydamerika och sen att missa de här avgörande matcherna på slutet är inte roligt. Men för landslaget har det ju gått bra även om inte Belfast var någon höjdare. Tycker att matcherna mot Danmark var riktigt roliga även om det blev knepigt med supportern på plan. Där gjorde vi bra från oss och även den egna insatsen kändes bra. Men det är klart vinner man ett SM-guld skall man inte klaga även om jag gjort det tidigare så var det här mer oväntat och på det viset roligare. Det har varit mycket glädje över guldet kan jag säga. Gör man dessutom sin 100:e landskamp så är det ju riktigt roligt med landslaget ändå. Dessutom är det en lagsport vi utövar så det gäller att ta vara på det goda vare sig man kan bidra med spel eller inte.

Kan vi räkna med full satsning från dig under 2008?

- Min ambition är full satsning och att vara på plats i december när försäsongsträningen börjar. Visst sex veckors missade träning är mycket att ta igen men det skall nog gå bra även om det tar lite tid. Så med andra ord jag kommer att vara tillgänglig för landslaget om jag kallas till samling enligt egna planen.

Det har bland supportrar pratas en del om att andra matchen verkar vara svår för oss i dubbelmatcher vad säger du om det?

- Det tycker jag stämmer med senaste samlingen men annars inte. Kollar man tillbaka så har vi nio raka segrar i andramatch och det är vi nog eller kan vara bäst på i Europa. Det här som hände sist mot Nordirland var ett undantag från regeln. Bara för och ta ett lysande exempel vill jag hänvisa till matcherna Danmark och Island i juni. Det var riktigt bra urladdningar av oss.

Läget vi har med bättre motstånd borta och enklare på hemmaplan finns det risk för att vi håller tillbaka i Madrid?

- Vi skulle aldrig hålla tillbaka i ett kval och vi vill verkligen bli klara så fort som möjligt. Och vi vill vinna alla våra matcher. Vi har inga problem med att gå för fullt och vi kan inte göra taktik som du nämnde med hockeyexemplet. Dels för att vi inte är i turnering förstås men vi tänker inte så.

Hur undviker vi en sådan mental fälla då?

- Det kommer inte att behövas något speciellt för det. Visst är det mycket som skall till för att vi skall missa EM-slutspelet. Oerhört många faktorer är det som skall gå fel i så fall. Dela att vi har två chanser själva att ordna poäng men även att Nordirland måste lyckas i två mycket svåra matcher. Men det är ingen belastning däremot vill jag uppmärksamma möjligheten som vi har genom att vi spelar under liten press genom alla skador i truppen. När vi är nederlagstippade brukar vi spela bra. Det skulle inte förvåna mig om det händer igen.

Tobias Linderoths frånvaro hur påverkar det vårt spelsätt tror du?

- Det kommer inte att påverka spelsätter alls men han är en av våra viktigaste spelare inte minst som pådrivare och med en mycket bra inställning. Den som gissningsvis ersätter Daniel Andersson är en mycket kompetent spelare han kommer att göra sin uppgift bra. När han ryckt in tidigare för Tobias har han varit bra gjort det väldigt bra skulle jag vilja säga. Nu är det kanske lite tuffare motstånd än tidigare men han klarar det om han spelar det tror jag.

Vi har spelare som supportrarna funderar över om de kommer att spela just mot Spanien om vissa stämmer bättre än andra i matchen målvakt, högerback, innermittfält och vem spelar med Zlatan?

- Egentligen vill jag inte alls gå in på sådana här frågor men oavsett vilken av målvakterna som spelar så blir det bra. Vi har två riktigt duktiga målvakter även om förbundskaptenerna har spelat Isaksson när bägge har varit helt friska. Så det verkar vara deras första val - tidigare i alla fall. På högerbacken så är det svårt att överhuvudtaget veta om Mikael Nilsson eller Concha har en konkurrens situtíon som du gissar på. Nää jag vill nog inte sia om laget, det här får förbundskaptenerna sköta. Det är inte heller möjligt om man inte är med på plats att kunna bedöma bra det är så mycket saker som spelar in vid uttagningar helheten, dagsformen, motståndet och skador. Det är omöjligt på håll att ha vettiga synpunkter.

Hur kommer vår spelstrategi se ut?

- Spelmässigt tror jag det kommer att bli mycket likt matchen på Råsunda där spanjorerna hade mycket boll. Det blir nog samma sak här kanske lite mer bollinnehav och naturligtvis mer tryck på oss genom att deras offensiv kommer att vara starkare. Vi är ju bra på kontringar och tyvärr har vi ett avbräck genom Elmanders frånvaro hans kvalitéer är utmärkta i den här typen av match. Men det är klart att vi måste ligga rätt i positionerna och ha spanjorerna framför oss hela tiden.

Vad får vi se upp med och vilka spelare?

- Visst de är individuellt bra spanjorerna men lurigast är det nog med deras kvicka spelare på mittfältet där går det fort. Deras passningsspel kombinerat med stor rörlighet är giftig och det är viktigt att få dom framför sig hela tiden så kan vi kanske reda ut stormen efter hand. Vi kommer att behöva pressa dom högt upp och ha ett bra försvarsspel så kan de bli otåliga likaså hemmapubliken. Så det är nog god medicin hård press högt upp!

Matchbilden hur blir den?

- En stark offensiv från deras sida blir det och ett oerhört tryck från deras publik. De första 15-20 minuterna blir riktigt tuffa och viktigt blir det att hålla tätt. Vi har ju sett Elfsborg exempelvis blir de ett mål så är det mycket svårt att komma tillbaka in i matchen. Men efterhand om vi tätar finns det allt bättre bra förutsättningar när de blir otåliga och även deras publik. Naturligtvis kan även matchbilden förändras till vår fördel.

Åker du ner till matchen själv?

- Fick en förfrågan om att vara med i tv-studion men har redan bokat in annat så jag blir hemma och ser matchen på tv istället

5000 supportrar i Madrid vad har du för hälsning?

- Som vanligt behöver vi ert stöd och ni brukar ge ett bra stöd i synnerhet vid matcher utomlands när ni får tid på er att komma samman. Stödet behöver vi och gör som ni brukar kämpa på och vet om att ni är lika viktiga varje gång.

10 kommentarer:

  1. Alex gör rätt som inte åker dit och ser matchen. Vi vet alla att landslaget är oviktigt, Alex bör fokusera på nästa års SM-guld istället?

    "Vadå landslaget? SKÄCKA BLÅVITT"!

    SvaraRadera
  2. Exakt, blåvitt i vårt hjärta. Landslaget kan stockholmarna och Knugen hålla på. Man kan fan inte hålla på ett lag som Solnatattare håller på.

    SvaraRadera
  3. Det blir svårt att slå Spanien utan Alex. I matcher mot den typen av motstånd är hans defensiva arbete helt ovärderligt.

    SvaraRadera
  4. BLÅVITT SOM GÄLLER. Känns kul, men inte mycket mer när Sverige vinner landskamper. När blåvitt vinner är det en helt annan sak.

    SvaraRadera
  5. Helt sant, det går inte att jämföra känslorna man får i samband med blåvittmatcherna. Höll på att säga att man e på tårna men det hade vart för enkelt :)

    SvaraRadera
  6. När Boom Boom, Adan, Bjärsa, Dahlin, Gustav och Berg är med i landslaget, då kan vi börja titta.

    SvaraRadera
  7. Alltså... Blåvitt är ju på en helt annan nivå, där är det ren och skär passion från min sida.

    Däremot är jag en fotbollsnörd som mer än gärna kollar in Fulham-Bolton på nån sportbar eller kollar in Gothis Cup-gruppspelet, så visst är landslaget intressant. Speciellt som vi faktiskt har ett ganska slagkraftigt landslag när allt stämmer.

    Men som sagt, det är inte som Blåvitt, det är två skilda saker, och man behöver inte ens jämföra dom.

    SvaraRadera
  8. Hade varit kul match att se i Madrid. Vägrar att se våra hemmamtcher live då det är så sjukt dålig stämning.

    VM 2006 kom tillbaks!:)

    SvaraRadera
  9. visa lite patriot känsla nu gubbar...ett vm guld slår ett cl guld vilken dag som helst

    SvaraRadera
  10. anonym 16:44:
    Du var inte på Sverige - Danmark, va? Dålig stämning my ass!

    En annan sak jag funderar på är vem det är som skriver ut Camp Swedens intervjuer? På dom flesta jag läst har det varit ganska taskigt med stavningen, kommatecken, punkter osv. Likaså på den här.
    Blir lite jobbigt att läsa när man måste gå tillbaka och anstränga sig för att förstå vissa saker.
    Annars är jag mer än nöjd med Camp Swedens arbete. Tack för underbar stämning på senaste Danmarks matchen!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.