2007/08/20

Skit

SKITKRÖNIKA I torsdags kväll fick jag höra att det minsann är bra med en poäng mot Djurgården. Dessutom var det ju domarens fel altihop, det var en domarskandal.
- Ta inte i med de stora orden nu, sa en välkänd blåvit "profil" till mig. Skit i det, är min analys. Detta är ren skit. Ni vet som i avföring, något eländigt, stinkande och vidrigt som man bara vill bli av med så fort som möjligt. 1-1 på hemmaplan mot Djurgården är skit.

Jag tycker det är skit med torsdagens resultat, jag tycker det är skit med matcharrangemanget, jag tycker det är skit med ösregn, jag tycker det är skit med den urusla publiksiffran, jag tycker det är skit att vi ännu en gång misslyckas med att ta chansen när den ges oss. Fy fan va mycket skit.

Marknad talade om att spräcka den publika barriären på 20 000 personer.
Man kom upp i ungefär 60 procent av sitt mål. Det är ren skit.

Visst, domaren hade en skitdag. Men av någon anledning har domaren alltid en dålig dag när Blåvitt spelar en nyckelmatch, i alla fall i eftersnacket. Oavsett om man tycker att domaren är en rejäl skit eller om det är felriktat skitsnack att klaga på domaren så borde det vara hög tid att gå in med inställningen "domaren kommer vara skit idag, så vi får prestera det där lilla extra för att vinna" inför nästa nyckelmatch mot ett "topplag".

Anledningen till att det stinker extra mycket kring den här skiten är det faktum att jag, en cyniker som utgår från the worst case scenario, för en gångs skull hade på känn att det här faktiskt kan gå vägen. Vi hade ju torskat när det gällde mot Elfsborg på bortaplan, vi hade ju torskat när det gällde mot Djurgården på bortaplan, vi hade ju torskat mot Hammarby på bortaplan, vi hade ju tappat en tvåmålsledning mot Helsingborg när det gällde på bortaplan. Någon gång var vi ju tvungna att vinna en nyckelmatch mot ett topplag och haka på guldstriden. Vibrationerna fanns där i luften, men det blev skit av hela skiten.

Därmed inte sagt att guldracet på något sätt är förstört eller knappt ens försvagat, våra blåvita grabbat jagar fortsatt guld i regnets sensommartimmar. Men i torsdags tappade vi tyvärr två poäng som kan komma att bli helt avgörande i höst. Avgörande mellan segern sötma eller en av alla andra vidrigt smakande skitplatser. Nu miste vi ännu en chans att vinna när det som bäst behövdes. Nu har vi åtta chanser kvar i år. Åtta gånger ställs vi inför frågan: ska det skita sig nu igen. Så var inte skitnödiga grabbar, skit i de där ångestkänslorna, skit i pressen från omvärlden, skit i allt- men vinn, vinn gör guds skull. Det får inte skita sig nu igen. Gör man sig inte av med skiten så sätter sig stanken i väggarna. En stank som inte är lätt att tvätta bort. För direkt ställs vi mot ett nytt topplag, en ny avgörande toppmatch.

Skit inte bort detta nu grabbar, in och kriga!

24 kommentarer:

  1. Haha bra krönika :D

    SvaraRadera
  2. Det är SKIT att vi missat att redan i unga år värva Anders Svensson, Tobias Hysen, Kim K., Johan Elmander, alla med lokal förankring.
    Det är SKIT att Mild beter sig lika illa som Magnus Haglund.
    Det är SKIT att vi sålde Berg.
    Det SKIT att man snackar om riskkaptal i åratal utan att det händer. Behövs inget riskkaptitalbolag så SKIT i det, annars se till att det händer NU.
    Det är SKIT att "Tobbe är klar" och inte KLAR.
    Det är SKIT att alla blåvita nyheter annonseras på alla andra ställen än blåvitts egen hemsida.
    Det är SKIT att kanal 1904 heter något så fånigt som ett årtal inte Kanal Blåvitt.
    Det är SKIT att det tar så lång tid att utse en klubbdirektör.
    Det är SKIT att Seppo W. ännu inte blivit riktigt presenterad och gått ut och presenterat vad han kommer att göra för att leda klubben mot nya framgångar.

    Mycket SKIT är det, men det har varit värre och Blåvitt är i ett turn-around läge.

    SvaraRadera
  3. Anders,
    Synd att dun morsa släppte ut en sådan stor SKIT i världen.

    SvaraRadera
  4. Anonym 12:41: Moget, mycke moget!

    SvaraRadera
  5. I dagsläget är det omöjligt att få 20000 till arenan när det är stor risk för regn. Satt på sektion ÄÖ precis bakom Wisemen och blev dyblöt. På motsatt sida var det glest på de sektioner utan tak, tätare på de med. Äckliga DIF-klacken kunde stå torra och sjunga.

    SvaraRadera
  6. Tony Montana som gästskribent?

    SvaraRadera
  7. det är också skit att hankinks fjäskar för huliganer innan matcherna.

    SvaraRadera
  8. en annan sak med målet att va 20 000 på den här matchen... Varför just mot Dif. Visst Dif är väl roligare att slå än Trelleborg men det finns andra matcher som är roligare. Ex: AIK, MFF och Elfsborg. Och självklart derbyna. Varför satsningen just mot Dif?

    SvaraRadera
  9. Kan bara instämma Frankie. Men du glömde en sak tycker jag. Hela allsvenskan är skitdålig. Därför har vi fortfarande chansen på guld trots att vi tappar poäng i nyckelmatch efter nyckelmatch. 8 segrar på 18 matcher och trots det är vi bara 3 poäng från serieledning. Ett svagt Blåvitt i en svag liga tycker jag. Och det jävligaste tycker jag är att ingen verkar bry sig om allsvenskans klass. Bara man vinner allsvenskan så får man spela hur tråkigt och dåligt som helst? SVFF nu får ni faktiskt sätta er ner och se på hur man kan höja standarden på allsvenskan. Och enligt min mening måste det spelas fler matcher. I England exempelvis spelar man lätt dubbelt så många matcher om man spelar i en toppklubb där. Nu blir vi ju 16 lag till nästa säsong. Utöka till 18 nästa igen. Och sedan till 20 lag så har vi åtminståne lika många seriematcher.

    SvaraRadera
  10. Men för helvete. Har Göteborg genomgått någon form av förvandling och blivit... ...Örebro?

    SvaraRadera
  11. hudds: spelar väl ingen roll om man spelar dubbelt så många matcher om man möter motstånd som sirius, mjällby, bunkeflo och åtvidaberg... inte direkt så att man utvecklas då.. :)

    SvaraRadera
  12. nä, då tycker jag istället att 3-4 topplag ska bryta sig ur ligan, tillsammans med danmark å norge starta en egen liga. Då snackar vi bra matcher så spelarna kan utvecklas. Fler sponsorer hade velat synas i dessa sammanghang och klubbarna hade fått mer pengar. Efter några år i den ligan hade man kanske kunnat konkurrera med lagen i Europa.

    SvaraRadera
  13. Hudds:
    Allsvenskan blir väl knappast bättre av fler lag. Då sprids ju alla bra spelare i ännu fler lag och det räcker inte allsvenskan till. Jag ser gärna fler matcher, men det blir på bekostnad av ännu sämre kvalitét som jag ser det.

    16:51:
    Intressant tanke. Ställer många frågor, men det skulle kanske skapa en bra liga. Frågan är bara om det blir lika kul att hålla på ett lag som automatiskt tappar en del av sin nationella förankring. Men det är en intressant tanke iaf.

    /Roffe

    SvaraRadera
  14. Anonym 16:51/ Frågan är ju vilka lag som ska bryta sig ur ligan och främst hur övriga svensk elitfotboll skulle reagera mot ett sådant koncept. Om MFF, DIF och IFK vill bryta sig ur, kommer AIK, HIF, Bajen mfl att lägga sig ner och dö? Känns som att en nordisk superliga skulle behöva ha kvalificering från de respektive ligorna, dvs ett slags permanentande av Royal League som liga istället för vinterkupp...

    SvaraRadera
  15. Allsvenskan måste sammköras med övriga Europa Höst/vinter/vår...fler lag sänker kvalitén på matcherna men ökar säkert talangrekryteringen rejält! Kör vi då Höst/Vinter osv...kan ju klubbarna behålla spelarna under säsong och på så vis hävda sig för att under silly sälja dyrt!

    SvaraRadera
  16. Anledningen till att det var tänkt att komma 20000 till just DIF var för att det handlade om serieledningen, blåvitt i kanonform, en av våra största antagonister kom på besök mm.

    Dock tror jag det kan komma över 20000 mot Elfsborg vid bra väder.

    SvaraRadera
  17. Något måste göras. Att man skulle sänka kvaliteen ytterligare genom att ha 20 lag i allsvenskan köper jag till viss del. (hur mycket mer kan man sänka kvaliteen?) Mjällby visade ju i cupen att dom hade kvaliteer som så när slog ut oss.

    Sen om man fortsätter med exemplet Premier league. Det finns alltid ett fåtal lag i toppen. Oftast 2-3 lag som är klart bäst. Sen kommer kanske 5-8 lag som inte är nära att ta hem serien men ändå kan ta en plats i europa. Sen har du ett gäng med lag som är fruktansvärt ojämna och som krigar i botten. Dessa lag brukar topplagen passa på att vädra lite bänkspelare mot för att spara de största stjärnorna till viktigare matcher. Men Man U, Chelsea, Pool vinner ju ofta en rad matcher med kanske 4-0 eller mer. Det finns även lag i Premier league som drar ner standarden. Men dom fyller en funktion dom också. Dels så lyfter dom fram talanger som inte fått den chansen annars. Dom utbildar mängder med spelare. Jag tror att till en början sänker du säkert standarden en del. Men på sikt kommer det att likna England. Där Blåvitt kan plocka upp talanger från mindre lag. Men kvalite kommer det att finnas i varje klubb oavsett om man är 16 eller 20 lag. Man skulle kunna gå ner till 12 lag men spela 2 hemma och 2 bortamatcher mot varje lag. Men jag tror att det allmänna fotbollsintresset blir större med fler lag. Och så får fler lag chansen att satsa långsiktigt. Man ger fler talanger chansen.

    Sen tror jag som Ludovic att det hade varit att föredra att spela samma period som övriga europa. Kan tänkas vara lite svårt med vårat klimat? Där måste SVFF gå in och hjälpa klubbarna med deras arenor. Man måste ha värme under planen. Och det borde SVFF vara beredda på att hjälpa till ekonomiskt. För på sikt tjänar ju SVFF på om allsvenskan kan utvecklas och bli bättre.

    Jag tror man utvecklas mer på match mot sämre motstånd än på att enbart träna. Jag tror man behöver fler matcher i allsvenskan om man skall kunna närma sig övriga europa. Visst kan man dra slutsatsen att övriga europa köper det bästa i spelarmatrial att tillgå och att det enbart är därför som dom är bättre. Självklart ligger det något i det. Vi kan inte mäta oss ekonomiskt med de stora ligorna. Men vi måste ju göra allsvenskan mer attraktiv för att bli ekonomiskt starkare.

    Att några från Sverige, Norge, Danmark bryter sig ut är ju en ide som man hört talas om länge. Men vilka klubbar skall ingå där? Inte säkert att Blåvitt skulle få en plats? Sen tror jag det skulle ta dö på svensk fotboll på sikt. Vad händer med dom som ställs utanför? Sen har vi ju olika lagar i de olika länderna. Royal league är ju en tanke som är god. Men har den verkligen varit någon succe? Tror att de flesta trots allt vill ha ett derby mot Gais. Vet inte hur intresset är för att gå och se Blåvitt-Fredrikstad?

    Men som sagt. Något måste göras. Och det räcker inte att bara göra en sak. SVFF måste aktivt jobba för att allsvenskan skall bli bättre. Klubbarna måste jobba aktivt för att bli mer underhållande och bättre. Man måste lyssna på sina supportrar och sponsorer. Man måste bli mer öppna och försöka öka intresset kring klubben och allsvenskan.

    SvaraRadera
  18. Well put, hade inte kunnat säga det bättre själv.

    SvaraRadera
  19. Dra ner ligan till 10 lag istället och spela 4 matcher mot varje lag. 2 hemma och 2 borta. Fler "stormatcher" och så slipper vi trelleborg och åtvidaberg m,m. Skottland är ju ett exempel där detta fungerar.

    SvaraRadera
  20. Hudds: Är klimatet bättre i t. ex Skottland och England då? Nej, att vi är sämre på grund av klimatet köper jag inte, eller att vi inte kan ha höst-vår pga klimatet.

    En liga med 12 lag och 33 matcher hade ju varit intressant, som de har i Danmark..

    SvaraRadera
  21. Smichael sa...
    Hudds: Är klimatet bättre i t. ex Skottland och England då? Nej, att vi är sämre på grund av klimatet köper jag inte, eller att vi inte kan ha höst-vår pga klimatet.

    En liga med 12 lag och 33 matcher hade ju varit intressant, som de har i Danmark..

    20/8/07 22:23

    Sa väl aldrig att klimatet är för dåligt? Men man måste nog se över våra arenor då? Jag köper inte heller snacket om klimatet. Men jag har diskuterat med många tidigare att det hade varit bäst att flytta säsongen. (kanske aldrig nämnt det på baraben?) Men man har då jämnt stött på diskussioner om vårat klimat. Men jag är också av den åsikten att kan man spela på de brittiska öarna vid den tidpunkten så skall det väl också gå i Sverige. Det handlar ju om att ha ordentliga arenor. En ekonomisk fråga för många allsvenska lag. Och där tycker jag att SVFF gott kan försöka bidra med lite pengar. Och framförallt att man inom SVFF försöker hitta nya vägar för att utveckla allsvenskan.

    Tycker nog 12 lag och 44 matcher i så fall. Eller varför inte 11 och 40 matcher? Måste ju inte vara ett jämnt antal lag i allsvenskan. Jag köper en minskning av lag i allsvenskan fast med fler matcher. Något måste hända. Men jag tycker det skulle vara synd och jag är lite tveksam till mindre antal lag. Först och främst för det allmänna fotbolls intresset i Sverige. Bor man i Norrland vill man ha ett lag i allsvenskan att hålla på. Annars följer man hellre en annan liga än allsvenskan? Finns ju faktiskt lite att välja på som fotbollsfantast idag. Och hade inte Blåvitt spelat i allsvenskan så hade jag knappast följt allsvenskan aktivt. Menar att med exempelvis 10-12 lag så finns risken att Göteborg och Stockholm tar hälften av platserna i allsvenskan. 4-7 lag är ju alltid med från dessa städer. Idag är det 6 stycken och det är väl den vanligaste siffran? Finns en risk att delar av Sverige inte har något allsvenskt lag. Tror det är viktigt för intresset och för ungdomar ute i landet att det finns ett allsvenskt lag hyfsat nära dom. Ungarna behöver idoler och ha en chans att få se dom på plats. Vi vill ju att hela Sverige skall vara angagerade i fotboll och allsvenskan. I Danmark har man inte dessa avstånd. För det andra tror jag att svensk fotboll lätt kan gå miste om talanger om inte ett allsvenskt lag finns nära till hands. Det är lättare att ha koll på talanger som finns inom ett rimligt avstånd. För det tredje tror jag att med färre lag så får klubbarna en större press på sig. Man är mer rädd för att åka ut helt enkelt. Då är det lätt att man inte vågar satsa på talangen utan hellre köper en videobrasse eller en halvbra norrman. Man sparkar hellre långt än försöker trilla boll efter marken. Med fler lag i allsvenskan skulle pressen på många lag bli mindre. Man vågar satsa långsiktigt. Man vågar kanske spela en mer underhållande fotboll. Pressen på Blåvitt, Malmö eller AIK kommer vara precis som vanligt. Och dessa lag kommer att satsa för guld samtidigt som mindre klubbar tar hand om talanger och utvecklar dom. Sen kommer de större klubbarna och värvar dom när dom är mogna för större uppgifter. Många av dessa spelarna lyfts aldrig fram idag. Dom får inte chansen i allsvenskan. Tror helt enkelt att det bästa vore att snegla på de mest framgångsrika ligorna. Och då menar jag inte den danska ligan. Vi bör ha ett större antal licensierade spelare att tillgå än Danmark?

    Sen måste vi våga rekrytera tränare utifrån. Och då menar jag inte Island. (fast det verkar ju nästan som det kan räcka?) Skandal!? Vill ha in tränare med en annan utbildning. Tränare från mer tekniska länder. Och då menar jag inte nödvändigtvis att de skall vara huvudtränare. England har gjort just det i många fall. Och det har hjälpt ligan att bli bättre. Sir Alex har länge haft en hel stab från andra länder än de brittiska öarna. Vi måste inse att det faktiskt finns andra som vi kan lära oss en hel del av.

    SvaraRadera
  22. hudds/ du kanske inte nämnt det på baraben? du har ju aldrig ens skrivit en artikel på baraben? varför gör du inte det istället du som har så mkt åsikter om allt???

    SvaraRadera
  23. Ann-Onym sa...
    hudds/ du kanske inte nämnt det på baraben? du har ju aldrig ens skrivit en artikel på baraben? varför gör du inte det istället du som har så mkt åsikter om allt???

    21/8/07 00:29

    Man måste väl inte skriva en artikel på baraben för att man har tankar och åsikter? Man måste väl kunna läsa artiklar och genom dom komma med nya tankar och inlägg? Är det inte det baraben till stor del handlar om? Bara för att man inte är skribent så innebär väl inte det att man inte får tänka fritt och komma med tankar och ideer? Fast visst har tanken slagit mig att att skriva en artikel. Du har helt rätt att jag har mycket åsikter om Blåvitt, allsvenskan och om fotboll allmänt. Jag ser oerhört mycket fotboll. För mycket tycker dom flesta i min omgivning. Och jag tycker det är intressant och roligt att diskutera fotboll och Blåvitt på baraben. Finns en hel del likasinnade här vill jag tro. Och då menar jag folk med åsikter. Fast jag hade många gånger hoppats på att fler delade med sig av sina åsikter mer och oftare. Men man har väl olika värderingar om vad som är viktigt kanske? Men det jag drog igång om allsvenskans framtid och utformning här tycker jag kanske är ett av det viktigaste punkterna för svensk fotboll och allsvenskan. Och det är då för mig automatiskt viktigt för Blåvitt. Men visst. Någon gång i framtiden så kommer det säkert en artikel från mig. Om Frankie och övriga skribenter tillåter?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.