2007/08/20

Mina möten med Bertil Johansson

God eftermiddag.

Då jag presenterat mig är det nu dags för mitt första riktiga inlägg. Jag tänker prata om en svunnen tid. Och om vikten av att tänka före.

Jag bodde en gång i tiden i Sävedalen under ett år och genom en bekant träffade jag några gånger på Bertil Johansson. Då man var barn och intresserad av IFK Göteborg var det naturligtvis spännande att träffa på en vuxen människa som spelade för "mitt" lag. Bertil Johansson var alltid artig och hade alltid en stund över för ett vänligt ord. Han var urtypen för den trevlige göteborgaren.

Faktiskt sa jag en gång till Bebben att han var för snäll. Att han borde ta lite fler egna avslut istället för att ständigt servera öppna mål åt sina lagkamrater. Året efter den diskussionen vann Bertil Johansson skytteligan. Jag är glad om jag med mitt uttalande påverkade honom.

På samma sätt är jag glad om jag kan påverka er. Men nu är det snarare åt andra hållet. Ni unga bör bli mindre egoistiska och hjälpa varandra och samhället mer! Jag har ofta förundrats över hur unga människor så sällan verkar tänka efter. Eller tänker "efter" kanske ni gör. Det ni måste göra är att tänka före!

Tänk före ni tänder en röd eld.
Tänk före ni slår till en medmänniska.
Tänk före ni vrålar könsord inför kvinnor och barn.

Tänk före - så kanske vi kan få tillbaka lite av stoltheten i att vara just Göteborgare. Tänk på Bertil Johansson.

44 kommentarer:

  1. Löjligt! Det är ett alter ego!

    SvaraRadera
  2. Haha skulle inte tro så. Däremot kommer jag snart få ta Krona i örat om han bara vill hytta med näven åt ungdomar rent generellt, så kan vi ju inte ha det.

    SvaraRadera
  3. känns som det går lite utanför själva syftet med den här sidan?

    SvaraRadera
  4. Låter ju vettigt, och jag antar att alla förstår det, men låter det inte lite väl mycket som en det var bättre förr debatt?
    /Lundquist

    SvaraRadera
  5. Sven:

    Var det verkligen bättre förr?
    Slogs inte folk på din tid?
    Eller var det kanske bara så att folk tänkte först, och slog sen.
    I så fall, är det bättre att slå då?
    Och om ingen tände bengaler på din tid så var det väl för att kineserna inte kommit på det där med pyroteknik och krut ännu.

    SvaraRadera
  6. Herr Krona.

    Se efter litegrand i din egen barndom, så kanske du hittar en del egengjorda busstreck.

    Allt var inte bättre förr och man glömmer lätt när man blir senil.

    SvaraRadera
  7. Bebben är grym. När de hade signering av Jubileumsboken på Bok & Biblioteksmässan var han med på all sessioner medan de andra kom och gick.

    SvaraRadera
  8. Bra där, Swen! Jag har vanligtvis inte mycket till övers för militärer, men det här blir ett intressant tillskott bland Barabens övriga skribenter. Och du... tänk nu efter FÖRE du skriver. Du startar inte från noll här – du kommer antagligen ha de flesta emot dig innan du ens börjat skriva, så hitta rätt perspektiv när du skriver så vinner du förtroende. Ser med spänning fram emot utvecklingen!

    SvaraRadera
  9. vad är det här för jävla skit, är det ett alter-ego så är det ju sjukt jävla töntigt och tråkigt...
    snacka om goe-goe mentaliteten i ett nötskal

    ta bort skiten för fan, pinsamt!

    SvaraRadera
  10. Det här ska jag följa med spänning! Oavsett om Herr Krona är verklig eller ej...

    SvaraRadera
  11. Vem har sagt att det var bättre förr?
    Det är väl en förbaskat bra idé att tänka innan man gör saker, istället för efter.
    Vem kan klaga på ett sådant uttalande?

    Bra talat!

    //Blazen

    SvaraRadera
  12. Bland det dummaste jag läst på mycket länge! Väldigt otaktiskt att komma och snackar här när blåvitts supporter skött sig enligt vad han själv tycker prickfritt.. Inga eldar inga slagsmål! Iaf inte på arenan det som händer på stan är inget någon av oss kan påverka! Något av det värsta jag läst på denna sidan som i övrigt är Kanon!

    SvaraRadera
  13. Va det inte förr Blåvittsupportrarna storma Örebros plan och slet upp mål ramen??? Så det e väl inte värre än ett par bengaler???

    SvaraRadera
  14. Som jag sa i förra inlägget så känns det helt klart som ett alter ego. Men måste erkänna att jag inte kan låta bli att tycka att det är ganska underhållande.

    SvaraRadera
  15. Och ska man vara lite filosofisk så finns det inget "nu" utan bara "förr". Så ja, allt var bättre förr eftersom vi inte vet något om framtiden och eftersom "nu" inte existerar...

    SvaraRadera
  16. Jag är 25 år så jag räknas kanske inte som ungdom längre, men jag fick en positiv känsla av artikeln. Ibland glömmer man vad det är man egentligen håller heligt - den ärlighet och godhet som Bebben, Torbjörn, Gunnar Gren med flera representerar.

    SvaraRadera
  17. Varför känns det som herr Krona skrivit de flesta kommentarer anonymt här?

    SvaraRadera
  18. Va fan gubbar. Kan la va kul med en annan syn på fotboll och supportrar. Sen kanske man inte håller med om allt men jag tycker det är kul med en äldres perspektiv på saker och ting.

    SvaraRadera
  19. Haha, kul faktiskt. Lite ELIG-känsla. Skulle det mot förmodan inte vara satir så är det ju ännu roligare.

    SvaraRadera
  20. Kära fyrtiotalist. Som du vet har man alltid gnällt och förfasat sig över "dagens unga", tänk bara på moralpaniken som rådde över jazzens genombrott på 30-talet, denna "satansmusik" som förstörde dåtidens unga (lyssnar du måhända på jazz?). Så ditt allmänna gnällande följer bara så att säga den historiska traditionen i fråga.
    Det är krasst uttryckt jävligt tufft att vara ung idag, samhället innehåller en komplexitet och en osäkerhet som du och flertalet andra fyrtitalister helt tycks förbise -men så är du ju inte heller ung idag.
    Rent generellt har ni fyrtitalister det väldans bra idag jämfört just med de du kritiserar på ett just väldigt "generellt" sätt.
    Så konkretisera gärna din kritik något, annars framstår du endast som blott en gnällig gammal gubbe -antagligen en orättvis kritik, men så skriver du också på ett i högsta grad generellt och orättvist sätt.

    SvaraRadera
  21. Mattias: så det är okej att tända bengaler i klacken och därmed ge Blåvitt böter för att samhället är komplext? Och följer man en historisk gnälltradition om man rynkar på näsan åt våldsyttringar på stan bland oskyldiga människor? Vad är du för en snurrig typ?

    SvaraRadera
  22. Kul att någon på Baraben tar klart avstånd ifrån blåvitt våld.

    SvaraRadera
  23. Det är inte svårare att vara ung idag. Skillnaden är väl att ungdomar idag inte klarar av övergången till vuxenlivet särskilt bra rent generellt. Det tar sig många uttryck, men dålig uppfostran och en jävligt lökig attityd till äldre generationer är väl främsta orsaken till att det ser ut så. Och så länge ungdomar inte fattar att de också har ett ansvar så kommer ingenting att förändra den bilden. Oavsett hur mycket sosse* man är.

    * Med sosse menar jag vertikal inställning till livet.

    Dagens humorcitat "men så skriver du också på ett i högsta grad generellt och orättvist sätt."

    - Jaha ... generellt och orättvist, snacka om att slänga ur sig glosor utan att förklara vad man menar. ;)

    SvaraRadera
  24. Suck. Driver du med mig? Vill du inte förstå vad jag menar?
    -Nej det är inte okej med det ena eller det andra bara för att...
    Min poäng (som du bevisligen inte har förstått), är att alla typer av handlingar måste sättas i en samhällelig och historisk kontext för att bli begripliga, det "överdeterminerade" (detta är grundläggande inom all forskning som avser att FÖRKLARA handlingar, anomalier, etc. men det kan eller vill du uppenbarligen inte förstå), utan hänvisar istället till att jag är snurrig.
    Som samhälleliga yttringar (vad det nu än må vara för yttringar) så är det naturligtvis, ur ett så att säga strukturalistiskt perspektiv intressant (och nödvändigt) att sätta handlingarna i en kontext.
    Som försvar duger det alltså i dina exempel knappast till att skylla på samhället i fråga. Men som FÖRKLARING på handlingarna är det naturligtvis nödvändigt att i detta fall se handlingarna ur ett perspektiv som innefattar det samhälle de utspelar sig i.
    Det verkliga snurriga vore att tro att människor år 2007 handla på samma sätt som de gjorde år 1940. Således finns det handlingar som kan betraktas som "produkter" av samhället (detta behöver man inte vara historiematerialist för att förstå).
    Sen kan man, och ska man givetvis kunna ha värderingar om handlingarna (bränna bengaler, spöa folk etc.)Detta är dock just endast värderingar som är oavhängt historien, kulturen, och det sociala, just som jazzen en gång i tiden var.
    För att ha dessa högst allmänna och accepterade åsikterna behöver man inte vara snurrig.

    SvaraRadera
  25. Il Professore
    "Det är inte svårare att vara ung idag"...
    Det är ett starkt påstående du kommer med när mycket tyder på motsatsen.
    Ge mig ett enda belägg på att detta stämmer. En avhandling, en vetenskaplig artikel etc.
    Bara en enda, det är allt jag begär.

    SvaraRadera
  26. http://privatpersoner.eniro.se/query?what=wp&search_word=swen+krona&geo_area=

    SvaraRadera
  27. För fan! Skärp er nu, hur svårt kan det vara? Bete er som folk och var lite snäll o trevlig ibland så ordnar det sig. Gnället om att det är svårare att vara ung idag är bara skitsnack, man har alltid ett ansvar för sina handlingar. Jag vet många som haft en riktigt tuff uppväxt med stryk, fylla och fattigdom utan att bli några våldverkare eller annat elände.

    SvaraRadera
  28. "Tänk före ni vrålar könsord inför kvinnor och barn."

    modernt...

    SvaraRadera
  29. "Gnället om att det är svårare att vara ung idag är bara skitsnack, man har alltid ett ansvar för sina handlingar"
    Okej, jag ger upp. Detta är fel forum att diskutera saker som inte direkt har med 4-4-2 att göra, jag inser det nu. Allt för många som utan några som helst belägg tar till allt för stora ord. Baraben är enligt mig en väldans bra sida men tyvärr domineras uppenbarligen dessa kommentarer (av artiklar) av pubertala människor som vet precis hur saker och ting ligger till. Det blir mest pajkastning i stilen "va fan, skärp er", "skitsnack" etc. Tråkigt.

    "Gnället om att det är svårare att vara ung idag är bara skitsnack"
    Det VET du alltså. Hur kan du veta detta? Vem är du, Foucaults lillebror? En släkting till Hegel, Bourdieus kusin eller Sartres barn?
    Jag törstar efter mer av din visdom.
    Och du -jag ville ha en avhandling, en vetenskaplig artikel som stödjer ditt påstående, en enda, det var allt jag begärde.
    Hittar du ingen?

    SvaraRadera
  30. Mattias, roligt att det inte finns någon som helst substans i dina kommentarer!
    Min poäng är att alla typer av handlingar måste sättas i en samhällelig och historisk kontext för att bli begripliga, det "överdeterminerade"
    Goddag yxskaft..

    SvaraRadera
  31. Får hålla med lite där. Känns som att Mattias tappat bort sin poäng lite och vill städa upp genom att referera till forskningstermer.

    Ingen har jämfört dagens situation med den på 40-talet. Det är heller inte intressant. Att vara ett rötägg och begå brott som drabbar oskyldiga människor var inte okej 1940 och det är inte okej idag, mer än hos socialkärringar som vill se förklaringar till alla dumheter i sociala konsuktioner och rasistiska maktstrukturer. Fimpa det där skitsnacket och se hur samhället ser ut istället. Det går aldrig att snacka bort exempelvis det som "IFK-grabbarna" gjorde vid Gamle Port i förrgår.

    SvaraRadera
  32. Efter att ha läst kommentarerna ovan är det skönt att ändå finns såpass många vettiga supportrar i de blåvita leden.

    Jag har själv nästan slutat att gå på matcher och skulle aldrig få för mig att ställa mig i klacken.

    Kalla mig svikare/medgångssupporter eller vad fan som helst. Men jag tycker inte att det är så jävla kul att stå bland ett gäng som knappt förstår fotboll, Skriker "hora" åt allt o alla, kastar in mynt och spottar på spelare och domare.

    Detta är givetvis ingen specifikt för IFK Göteborg. Samma drägg finns i alla supporterled.

    Skulle vara intressant med en debatt, där riktiga supportrar tog upp kampen mot rötäggen för att göra fotboll till ett sant nöje, även från läktaren. På så vis hedrar vi alla goa gubbar (och gummor) som stöttat IFK i vått och torrt genom åren - Även denna Swen Crona.

    //Carl

    SvaraRadera
  33. när kommer nästa text av Krona?

    SvaraRadera
  34. Mattias: Du har helt klart en hel del poänger!

    Krona: Uppträd inte som en rabiat ungdomshatare!

    SvaraRadera
  35. Carl/ Alla fattar att du är samma kille som Swen Krona, detta är det mest uppenbara och patetiska på länge. Swen Krona finns inte, det är ett uppenbart kuppförsök från typ Ingbritt eller liknande grupp.

    SvaraRadera
  36. utivårhage: Kuppförsök? Vad vill man erövra menar du? Jag har bara fått intrycket att artikelförfattaren vill ingjuta lite moral i dagens förvirrade ungdom. Knappast en kupp va?

    SvaraRadera
  37. Tycker hela grejen med Swen Krona är löjlig.. En 'riktig' person eller inte så är attacker mot bloggens läsare (iaf en åldersmässig majoritet) patetiskt.

    God natt

    SvaraRadera
  38. Inte srika könsord på fotbollsmatch? Vart ska man då skrika de?

    SvaraRadera
  39. bra debatt på sidan.den är kul överhuvudtaget

    SvaraRadera
  40. Utivårhage

    Nej, jag är inte samma person som Svenne Crona. Jag är född på slutet av 70-talet, jobbar på volvo och har aldrig träffat Bebben.

    Sven Crona kan mycket väl vara en bluff, men detta skiter jag i. Jag tycker att det viktigaste ändå är att fjortis-supportrar och andra problembarn inte skall få fritt spelrum i klacken. Det svärtar bara ner och håller vettiga supportrar borta. Sen undrar folk varför varje "storklubb" överröstar änglarna vid varje stor match... Svar: IFK klacken består till stor del av fulla tonåringar som inte kommit in i målbrottet samt att folk hellre sjunger "hata gais" än "älska blåvitt".

    SvaraRadera
  41. "Sen undrar folk varför varje "storklubb" överröstar änglarna vid varje stor match... Svar: IFK klacken består till stor del av fulla tonåringar som inte kommit in i målbrottet samt att folk hellre sjunger "hata gais" än "älska blåvitt"."

    Är de "fulla tonåringarna" majoritet i klacken menar du? Eller är det bara ett väldigt tafatt agerande bland de äldre/mognare supportrarna?

    Håller med om det där med "hata gais" . . . Otroligt trött på det.

    SvaraRadera
  42. J!

    Ja, det var väl lite att ta i att påstå att den stora majoriteten av klacken består av fjortisar. Men detta var absolut ingen kritik åt dem i klacken som "sköter sig".

    Jag tycker bara att det är trist att man som supporter skall behöva skämmas för att folk spottar/kastar grejer på spelare domare och hellre skriker "hora" än "heja blåvitt". Detta har iaf fått mig att tröttna på klacken och därmed också till stor del att se fotboll live.

    SvaraRadera
  43. Tillägg till föregående inlägg

    J!:
    Är de "fulla tonåringarna" majoritet i klacken menar du? Eller är det bara ett väldigt tafatt agerande bland de äldre/mognare supportrarna?

    Svar:
    Som jag nämnde innan var det fel av mig att skriva nåt om majoritet, eftersom jag inte har några belägg för detta. Jag vill bara att det skall ske en debatt om frågan. Jag ANTAR att 90% av klacken är vettiga människor som gärna sjunger ofta och högt. På något sätt känns det dock som att de övriga 10% drar ner stämningen genom svinigt beteende.

    Jag kan inte ställa krav på att äldre/mognare supportrar skall ta folk i örat, men jag vill gärna ha en diskussion om det, gärna här på baraben.

    Ha det gott!
    //Carl

    SvaraRadera
  44. anonym 11:06/ Vad är det för fritt spelrum som finns i klacken då? Vad är det som skett i klacken i år som ger er rätt att gnälla? Inte ett jävla skit ju. Snacka om malplacerad kritik, inga slagsmål, inga pyrobränningar under hela 2007. Gå på matcherna före ni gnäller.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.