2007/07/25

Andreas Toll: Läktaren måste dra åt samma håll

GÄSTKRÖNIKA/DEBATT Idag skriver Supporterklubben Änglarnas före detta ordförande och en av läktarens största profiler under det senaste decenniet, Andreas "Tollan på räcket" Toll, i en debattarikel här på Baraben.com om sin vision kring hur den sjungande delen av de blåvita supportrarna ska enas och röra sig åt samma håll. Har du en gästkrönika eller debattartikel i detta eller annat ämne? Maila oss.

I början av 1990-talet
ansåg Göteborgs samlade fotbollssupportrar att Nya Ullevi inte höll måttet som allsvensk arena. Man gick till och med i ett gemensamt demonstrationståg genom Göteborg inför en match. Som ett resultat blev det en flytt tillbaka till Gamla Ullevi igen. I början av 2000-talet märkte man dock att det återigen gick att fylla Nya Ullevi vid derbyn. Intresset för fotbollen i stort hade ökat. Återigen blev det dock liv på klackarna, varför skulle man placeras bakom mål med flera hundra meter till målet på motsatt sida, resonerade man.

Idag lever vi med Nya Ullevi på heltid igen, den här gången är det dock för en begränsad tid. Framför oss står en helt ny arena som tas i bruk senast om 1,5 säsonger. Återigen hör man dock klagosången från fotbollssupportrarna. Sektion LM saknar tak, det faller regn (och det gör det förvisso en del den här sommaren) och akustiken är usel.

Att akustiken är sämre än på GHI behöver man nog inte diskutera, det är ett faktum. Men några frågeställningar finns dock kring det hela.

-Hur är ljudet på planen?
På GHI blir det ett ok drag när alla hjälper till, ljudet går rakt upp i taket och studsar tillbaka på personerna under. På LM när alla hjälper till studsar inte ljudet tillbaka utan går istället rakt fram över planen och till andra sidan.

Vilka är det då stämningen är till för? Spelarna på planen eller personerna i klacken? Jag har inga bevis för min tes, utan det är just en tes, att ljudet tar den vägen istället för att studsa tillbaka. Jag har ett antal gånger stått framför klacken och fått allt ljud rakt i ansiktet, när alla tar i är det inte sämre idag än det har varit tidigare eller på andra sektioner.

-Vad krävs för att supportrar skall vara nöjda?
Vi lever i en kompromiss, en kort period innan vi skall flytta över till det som kommer bli IFK Göteborgs hem under en längre tid. Kan vi då kräva att allt skall vara perfekt? Och vad är viktigast, att personen 10 meter längre bort vågar sjunga för att taket ger honom mod eller att man ser matchen bra?

För här är lite av IFK Göteborgs problem idag, det som en gång enbart gällde sittplats gäller nu även ståplats. Man är rädd för att utmärka sig, att göra bort sig. Man vågar inte sjunga om inte personen bredvid tar i lika mycket.

Vi kanske istället för att fokusera på vad som är den absolut bästa platsen för att få hjälp av arenan med att få ut sångerna borde fokusera på hur vi själva kan höja ljudnivån?
Hur kan vi få personerna runt omkring att ta i lite extra, hur kan vi få en större samstämmighet och inte låta sången börja i ena ändan av läktaren för att sedan dö ut innan den nått andra sidan. Och det går inte att skylla på att läktaren är för bred/lång. På Gamla Ullevi var den bra mycket längre.

På olika internetforum kan man idag se en splittring bland gammal och ung i supporterbeteende. Dem yngre som anammat fotbollen som varit stor på TV under deras uppväxt och det samma för dom äldre. En splitring mellan sydländska ultras och genuin brittisk. Inget är fel och inget är rätt.
Men kanske behöver vi även här en kompromiss för att nå fullt ut?
Att hjälpas åt att bära fram båda åsikterna? Att visa sin kärlek och supporterkultur. Att båda lägren bär fram alla sånger och att dom ledande inom klacken inte enbart startar upp det som dom anser vara den rätta kulturen.

Vi kan mycket mer än vi visar idag och kanske är det så att LM är precis vad vi behöver just nu. 1,5 år i motvind när det gäller hjälp från arenan och där vi alla istället får jobba lite hårdare och ta i lite mer. Då, om 1,5 år når vi kommer till den nya arenan som år byggd för fotboll, då kommer vi vara starkare än någonsin och all vår kraft kan ta över och dominera totalt när gästande lag kommer till Göteborg. Då kanske vi kan skapa ett riktigt helvete som gör att motståndare avskyr att spela här.
Då kanske klacken kan lyfta hela publiken så att ingen skäms för att sjunga med, ingen skäms för att ställa sig upp och bara skrika ut sina känslor.

Jag har inga svar, men en väldigt massa kansken. Men kanske är det dags för eftertanke och fundera på vad vi själva kan göra för att vårt stöd skall maximeras. För vi kan, inga tvivel råder om det och vi hörs, hur kan sittplats svara oss annars?

Kanske är det så enkelt att vi måste enas och jobba för varandra och för IFK Göteborg?

//Andreas Toll
Tidigare Ordförande i Supporterklubben Änglarna

52 kommentarer:

  1. Mycket bra krönika, hoppas bara folk kan ta till sig det som står och skärpa sig, för det behövs!

    med tanke på vår kapacitet och storlek är vi nuvarande på en pinsamt låg nivå läktarmässigt...

    SvaraRadera
  2. Bortasektionens tak fungerar som en resonanslåda, vilken gör att tre hundra personer i bortaklacken kan överrösta femton hundra hemmasupportrar. Även om man står mitt på plan. Jag har suttit på flera olika sektioner den här säsongen och det är samma var man än sitter. Ett stor tak med rätt lutning är ju som en stor megafon, det kommer man inte undan.

    Det betyder dock inte att vi inte ska sjunga. Senast mot HIF så lät det riktigt imponerande när du själv (Toll alltså) tog taktpinnen för en kort stund. Jag som satt på A mös ända in i märgen.

    SvaraRadera
  3. Anonym 01:35/ Exemplet du tar i slutet visar ju på att det går att sjunga bara alla drar åt samma håll. Bara folk tar i lite och sjunger ohämmat så blir det ett jävla ljud vart man än står, till och med på Hedens grus...

    SvaraRadera
  4. så jävla löjligt men sant, sjunger inte personen brevid vågar "man själv" inte sjunga,. VÅGA VISA KÄNSLOR,

    Framåt änglar!

    SvaraRadera
  5. Bra skrivet!

    SvaraRadera
  6. det är på baraben det händer tydligen. men alla är så överens om att sjunga, varför sjungs det inte mer då? ge mig en förklaring någon tack?

    SvaraRadera
  7. Andreas Toll is the shit, och om du har lust får du alltid stå och mana på, du gör den speciella känslan !

    SvaraRadera
  8. Jag håller med senaste anonym, Tollan på räcket är en ikon inom blåvit supporterkultur och det tycker jag att han ska veta om. När han ställer sig upp och säger att "Nu ska vi fan visa gnaget/motsvarande att vi kan sjunga", då ryser det fan i kroppen. Forza blåvitt!!!

    SvaraRadera
  9. Andreas,

    Ditt resonemang om LM's akustik är helt felaktigt. Ljudet tenderar snarare att gå uppåt och lämna arenan. Oavsett var man sitter på Nya så upplevs LM som knäpptyst, medans VXY totaldominerar. Detta då taket på VXY kastar ljudet in i arenan.

    SvaraRadera
  10. Jag kommer ihåg förr i tiden, med Flash på räcket på 1980-talet. Då var det fanimej tryck grappar, även om Tollan är bra så är vi ljusår ifrån hur det var förr på Flash och även Råttans tid. Bägge dessa gubbar syns fortfarande på Ullevi, dags att ni tar ert ansvar och hjälper till lite, trots att ni är i 40-årsåldern nu gubbar!

    SvaraRadera
  11. Kul med Tollan på baraben...Jag personligen tycker också att "Tollan" varit grym på räcket genom åren men vi måste ge de "yngre" killarna chansen och rutinen att ta över takt-pinnen och detta gör vi endast genom att sjunga...själv har jag inga större problem med att skrika ut mina känslor eller för den delen att ta i när det är dax, det stora problemet vi har på läktaren och som bla gör att jag slutar sjunga är TAKTEN, vi sjunger varje ramsa/sång som raketen, alltså fortare, fortare och fortare!
    Vet ej varför?

    Kan man lura klacken att sjunga saktare genom att slagmannen drar ner på takten under själva sången?

    Kan det bli bättre tryck om de som står mot räcket sprider ut sig bland övrig klack och på så sett får de som inte vågar att sjunga?

    Några frågetecken blir det och jag med er hoppas att detta ska leda till en förbättring!

    Vill också ge alla som kämpar med ramsor, trummor, banderoller, klacksång osv. en eloge!

    Ni gör ett kanonjobb!

    SvaraRadera
  12. Frankie på räcket!

    SvaraRadera
  13. Jag känner väl som dom flesta att ljudet inte räcker till. Vet inte om det beror på om aukustiken eller för dålig uppslutning i låtarna?? Har ett årskort men just nu känns det jävligt trökigt att gå och ställa sig på Nya Ullevi... men något jag inte förstår är att hur folk kan komma till "klacksektionen" och stå tysta...Såklart kanske det handlar om att det är billigare där men va fan, e ni ändå på plats, hjälp då för f-n till och sjung ut. Jag tycker det är pinsamt låg nivå just nu....skärpning...Vi E Blåvitt...Bäst I Sverige

    SvaraRadera
  14. anonym 10:00/ Går du för sångens skull eller för att SE PÅ FOTBOLL? vissa förstår man ju sig inte på.

    SvaraRadera
  15. Har inte så mycket med akustiken att göra tyvärr. Vi sjunger alldelles för dåligt, Helsingborg borta senast var en jobbig upplevelse. Var själv direkt efter matchen helt övertygad om att inget annat allsvenskt lag skulle göra sämre ifrån sig med det antalet supportrar. Dom får inte ihop det antalet vilket var det endå possitiva. Jag tycker det känns som att de äldre svek klacksektionen för några år sedan och det medförde att bara yngre folk fanns kvar utan ledare som styrde upp dom. Så helt plötsligt var man för gammal för "klacken" vid 20 års ålder! Italien som England, Där är dom som sjunger vuxna män! Alla ni som lämnade, Kom tillbaka, Vi behöver er!
    /gabbe

    SvaraRadera
  16. Gabbe/ Jag tror många av de äldre tröttnade på att bli knuffade i ryggen vid mål så folk flyger åt alla håll, att få bengalrök i lungorna och att behöva hamna mitt i internbox eller box mellan "ultras"/grabbar och snutar/ordningsvakter titt som tätt. man har helt enkelt tröttnat på pöbelmentaliteten som råder i klacken.

    vi är ståplats men vi pallar inte med ert jävla beteende där. sjunga kan man dock göra vart som helst.

    SvaraRadera
  17. Gabbe!

    Tyvärr är det så att jag ofta blir så generad/äcklad/förbannad över delar av det som skrivs här på baraben att jag inte vill ha något med den läktarkulturen att göra.

    Dessvärre inbegriper även detta bl a min lust till att ge pengar till Supporterfonden.

    /Per, snart 40, definitivt en i klacken under UEFA-87 & hela det goda 90-talet

    SvaraRadera
  18. Jag har märkt dom gånger jag suttit på sittplats att ljudet har en lång fördröjning från klacken och detta gör att om man ska köra "klack-sittplats" så blir det en jävla osammstämighet. Vid t ex mål så undrar man varför ingen skriker och sedan, några sekunder senare, kommer ljudet.
    Jag har också märkt, precis som "anonym 01:35", att bortaklacken på några hundra på vissa ställen hörs bra mycket mer än vad hemmaklacken gör.
    Sen undrar jag, varför är klacken egentligen tvungen att stå på LM? Är det en omöjlighet att komma överens med dom som nu bestämmer om att få byta?

    SvaraRadera
  19. Utivårhage sa...
    Gabbe/ Jag tror många av de äldre tröttnade på att bli knuffade i ryggen vid mål så folk flyger åt alla håll, att få bengalrök i lungorna och att behöva hamna mitt i internbox eller box mellan "ultras"/grabbar och snutar/ordningsvakter titt som tätt. man har helt enkelt tröttnat på pöbelmentaliteten som råder i klacken.

    vi är ståplats men vi pallar inte med ert jävla beteende där. sjunga kan man dock göra vart som helst.




    håller helt med dig, är bara 20 och även jag är trött på deta, man behöver inte flyga på var ända jävel när det blir mål, ibland så är man lite rädd fan att bli mossad :p sen fattar jag inte heller varför suppotrar ska kasta flaggor på ordningsvakterna, vi där för att titta på fotboll och sjönga! sen om ni är så himla kåta i ordningsvakterna kan ni lika gärna fråga ut dom, fast det vågar ni inte för då spöar dom skiten ur er.

    SvaraRadera
  20. Håller med många här, vll man få chips, öl, popcorn i nacken eller bli knuffad bakifrån av ouppfostrade sketungar då ska man definitivt stå i klacken. Det har jag gjort länge och skrikit för full hals. Tyvärr är det nått som spärrar en när man sätter sig 50 m ifrån klacken vad gäller skrikandet..
    Thomas, 31

    SvaraRadera
  21. Thomas, fast det borde ju inte finnas någon "spärr", för det är ju bara en själv man spärrar...

    SvaraRadera
  22. Bra skrivet Andreas, väcker funderingar om helheten och vad som påvekar. Att bara flytta igen till ny sektion är inte hela sanningen. Sen är jag också trött på de som kastar öl, föremål, knuffas bland oss. Ni som står intill, säg ifrån även om det är din kompis. De gånger man irriterat sig på rötäggen noteras också att de INTE sjunger. Vi klarar oss utan dessa.
    Andreas har rätt i att det inte är så himla lätt att bara sjunga ut, särskilt resten av omgivningen tänker samma om att sjunga fel eller inte vill höras mer än andra.
    Men med en positiv attityd och vänlighet mot varandra är det lättare. Glädje ger en massa, märks när vi vinner och gör mål. Och man inte riskerar få en öl i nacken eller en knuff. Trams, fungerade inte på tjejer när vi var 13 och inte heller nu när vi bara vill vara en sjungande klack med Blåvitt som gemensamma intresset.

    SvaraRadera
  23. Vad sägs om att dom som vill stå på GHI bara hoppar över det lilla staketet som skiljer sektionerna åt? Om det är tillräckligt många kan inte någon ordningsvakt hindra dom och efter det kanske dom tar bort staketet.

    SvaraRadera
  24. anonym 12.49:

    Kanonidé ju, så kan miniultras hoppa över ett annat staket å stå där dom vill, knatteultrazzz kan hoppa över ett annant, PRO-UlTRraZ stormar pressens platser, så får alla stå där dom vill om dom nu kände att dom inte fick det innan..

    SvaraRadera
  25. Visst fan kan vi uppfostra folk i klacken. Att andas in rök? det argumentet funkar inte för att det äldas inte längre. Jag vill att LM4 ska bli verklighet. Jag gillar tanken med kamratuppfostran. SÅ VAR DET FÖRR OCH SÅ KAN DET BLI IGEN! har väl varit väldigt lite stök denna säsongen om man jämför med förra hösten? Och då har vi inte direkt haft resultaten på planen med oss heller så.. Detta ser jag som en effekt av Lm4 och av att ingen har något intresse av att uppleva den taskiga stämning som det var förra hösten.
    Om ni "gubbar" som tröttnat kommer upp på övre delen mot Örebro så gör vi ett till försök? saker och ting kan förändras, jag lovar..
    90 minuter sång den 31:a!
    /gabbe

    SvaraRadera
  26. gabbe/ Men tänk på att det är inte de senaste 5-6 matcherna folk "skrämst" bort utan de senaste 5-6 åren. Det tar längre tid än en halv säsong att bygga upp något bra igen, även om jag medger att LM4 faller mig i smaken.

    Nuförtiden har jag personligen mitt årskort på långsidan på sittplats men kanske väljer klacksektion på nya arenan, men då måste LM4 fanimej ha visat lite allvar under den tid som återstår...

    SvaraRadera
  27. Några överhängande problem då som vi kan ta som punkter.

    -Den överförfriskade killen i långt hår som ibland kommer upp på räcket. Han manar inte direkt till sång.

    -Folk som bara står i klacken men inte gör nått.

    -Att folk står i egna grupper med mellanrum, det finns liksom ingen "klackmitt" på LM. För några årsedan brukade men bara ställa sig runt trumman men den är synnerligen dåligt placerad på LM.

    -Att de nya "klackledarna" sjunger samma jävla låt om och om och om och om och om och om igen. Det är fan inte Hammarby som sjunger sammma sång hela matchen om, det är vi.

    -Folk i klacken som inte borde/ens vill vara där. Som klagar på att det låter för mycket (inte så farligt på IFK matcher, mest i Frölunda "klacken", om man nu ser både fotboll och hockey)

    -Att folk sjunger olika sång på olika delar. Ibland känns det verkligen som om vissa människor tänker att "Nu startade Brownbombers "Hoppa Blåvitt", så nu kontrar vi med "Våra Hjärtan" så får de se vilka som bestämmer på LM"

    -Jävla massa "evenemangspublik" på LM.

    SvaraRadera
  28. Givetvis är väl dom flesta där för att titta på fotboll...Eller??
    Men det finns också en kamp att vinna på läktaren..Och den verkar du inte vilja vara med i tydligen...Sätt dig ner bland dom andra i så fall och håll käft...Då blir det mycket roligare...Viva tystnaden och inget engagemang

    SvaraRadera
  29. Säg till mig när ni börjar trycka t-shirtar med allas våran ikon: Tollan!

    SvaraRadera
  30. Har gått på Blåvitt sedan början av 90-talet och har med andra ord upplevt en hel del förändringar inom de blåvita leden. Den största förändringen är attityden mellan supportrar. Idag råder en jävligt tråkig "gemenskap" mellan blåvita. Förr var hela klacken en enda gemenskap där alla drog åt samma håll, man visste vart man hade folk. Idag är det viktigare med vilka klädmärken man bär, vilken attityd man har osv. Vi har en satans jävla delad klack och det är sorgligt om man har varit med under klart bättre årgångar..

    SvaraRadera
  31. Supporterfonden lottar ut matchbiljetter!

    Supporterfonden är en insamling av bidrag från alla med ett intresse för ett framgångsrikt IFK Göteborg. Vi organiserar tusentals IFK-supportar att med små ekonomiska bidrag gemensamt bilda en enorm pott som skänks till IFK Göteborg vid slutet av 2008. Det är dags att visa hur inga motgångar, hur brutala de än må kännas, kan splittra oss Blåvita från att i alla väder stå bakom Kamraterna.

    Så vill du visa hur vi Blåvita står tillsammans och enas som stöd till vårt älskade Blåvitt? Vill du känna att du kan vara med och påverka IFK Göteborgs framtid? Kom med i vårt supporterupprop- lämna ditt bidrag till Supporterfonden!


    www.supporterfonden.se

    SvaraRadera
  32. -->"bättre tider"

    du anar inte hur rätt du har. det verkar mer och mer som om det viktigaste för folk är att se häftiga ut, snegla lite arg på alla som ser "töntiga" ut och inte har rätt kläder/mentalitet/yttre. det är så jävla många kids som har tagit till sig allt som media skrivit om firmor osv. de har ingen jävla aning om vad det egentligen innebär, men ändå står de där i sina fräcka kläder och ser hårda ut.
    släpp allt sådant och ta tag i er själv. det är bara tillsammans vi kan lyfta laget. att bränna flaggor, medvetet starta andra ramsor, medvetet klappa i otakt osv osv är fanimej en katastrof.
    en för alla, alla för blåvitt. eller hur var det nu igen??
    kommer så väl ihåg de glada ch.league-åren. där körde alla tillsammans, och tjafsade inte om vilken ultras grupp som hade bäst/roligast/häftigast låtar osv. alla sjöng som satan, och ljudet var enormt. DÅ spred det sig även till sittplats!!

    /M

    SvaraRadera
  33. Det tjötas vilt fram och tillbaka om hur vi måste ena alla och hur vi ska få alla att sjunga. Visst, men jag tror inte de som inte sjunger läser dessa meddelanden. Jag tror mer att de som verkligen vill sjunga och sjunger hela tiden att det tyvärr är upp till dem att konvertera de andra.
    Det Ludovic sa tidigare om att om de som brukar stå vi räcket istället sprider ut sig i små enheter med jämna mellanrum och när en sång startas så startar den då på alla hörn o kanter vilket kanske får alla där i mellan att börja sjunga.
    För om jag tänker på mig själv och mitt sjungande på matcherna så brukar det nästan alltid vara ganska beroende av att andra sjunger iom att jag alltid brukar stå en bit ifrån klackkärnan. Även hur mycket det sjungs i början brukar vara relevant för hur mycket jag sjunger resten av matchen iom om många sjunger i början så kan jag passera spärren där det inte längre är pinsamt att stå o sjunga mer eller mindre ensam senare i matchen när rösterna tenderar att ta slut.
    Så vi mindre intiavtagande personer är ganska beroende av att de runt omkring oss sjunger för vi tröttnar när vi är ensamma att sjunga i våran närliggande omgivning.

    SvaraRadera
  34. Jag tycker inte att man ska tvinga personer att stå alla tsm om man vill stå lite vidsidan om så får man gjärna göra det men man kan sjunga iallafall ! Det är det vi har klacken till. Annars kan vi göra om det till sittplats och skämas sönder när det lag vi möter sjunger sönder oss, som även händer nu. Ta i för fan på lm, vi är blåvitt bäst i sverige !

    SvaraRadera
  35. Mycket tjat om att det var bättre förr osv. Tycker det är lite myt över det hela...var med under början av 90 talet och klacken var inte speciellt stor dock mycket röststarkare samt att alla sjöng.

    Det måste få bli acceptabelt att "TA I ÅTA HELVETE" utan att någon kollar snett. Vi är ju där för passionen och kärleken till vårt lag. Sedan är det inget snack om att placeringen för oss på läktaren är under all kritik...bara att börja längta till den nya arenan. Kan även instämma att det är dålig stämning mellan olika blåvittsgrupper men det är ju en tendens som verkar finnas inom flera olika klubbar./Glenn

    SvaraRadera
  36. Vi vill ha tshirtar med Tollan på!

    SvaraRadera
  37. Var är alla gamla klassiska ramsor från 80-talet? Som den som körs i början på fan-tv-intervjuerna med mesken. mäktig

    SvaraRadera
  38. När ska vi börja köra den svincoola pippi-grejen, med heja heja blåvitt?
    http://www.youtube.com/watch?v=N10r3uuRaZk

    SvaraRadera
  39. det var bättre förr så enkelt är det, Råttan är fan lika stor idol för mig som Håkan Mild.

    SvaraRadera
  40. sluta slicka tollans röv förhelvete, han är ingen gud, spelar ingen roll om toll står på räcket eller ej man SKALL sjunga ändå, svårare än så är de inte. hata alla!

    SvaraRadera
  41. Vet inte riktigt vad jag ska säga men nog fan vad det bra mycket bättre förr alltid! Splitringen som finns inom "klacken" idag är inget annat en en stor skär katastrof, och det där med att härska genom söndring ett totallt misslyckande. Verkar som om det är allt för många egon som vill dominera den stora klacken och ingen drar åt samma håll. Tro fan det blir som det blir när folk beter sig som svin mot andra tom inom "klacken"!

    Finns inte en chans att jag ställer mig i en sådan klack igen. Antagligen finns det ganska många som känner likadant och så var supporterkulturen från förr som bortblåst. En ny "era" och evolution kallar en del det jag kallar det bara tragik.

    Framåt blåvitt från sittplats numer ;)

    SvaraRadera
  42. Toll i all ära men faktum är att hans föregångare håller/höll riktigt hög klass. Tänker på Råttan och även Mackan som ju stod på räcket under den "eran".

    SvaraRadera
  43. Plast och firmawannabies kan väl bara inte leda till något annat än identitetskris och inre motsättningar? Nej dagens sk klack är utom tvivel inte något att vara speciellt stolt över. Man kan väl hoppas den blir homogen och "växer upp" annars är allt hopp ute.
    Just det innan någon nu känner sig manad att skrika om att bidraga osv vill jag poängtera att jag står inte en jävla klack för att uppfostra några jävla bortskämda och ouppfostrade "snorungar" inte. Det är inte därför jag betalar och går på fotboll. Tänka sig va.

    SvaraRadera
  44. 00.18, bara dra åt helvete om du inte kmr med ngt konstruktivt, sånna inlägg leder bara till splittring.

    SvaraRadera
  45. 00.18, bara dra åt helvete om du inte kmr med ngt konstruktivt, sånna inlägg leder bara till splittring.

    26/7/07 01:56


    Och hur bidrog ditt inlägg med något annat än det du nu klagar på?

    Vad kan göras åt saken? Kanske några möten mellan de olika grupperingarna skulle kunna öka förståelsen och respekten för varanndra och därmed gemenskap. Ingen aning om det är möjligt men åtminstonen ett förslag. Finns det någon informell ledare som kan stiga fram och ta tag i taktpinnen efter Toll. Vad vet jag men vad jag kan se av inlägg här verkar det faktiskt lite lönlöst. Är det för IFK klacken är till för eller sig själva? Man måste börja med att ha en gemensam utgångspunkt iaf.

    SvaraRadera
  46. Blåvitts klack består nu av femton, sexton åringar som tycker de är ball att gapa, skricka bög,fitta till en spelare för att impa på någon jävla fjortis brud som tycker de är coolt med killar som står i klacken, kan väl tänka mig att han som är " heja klacks ledare" får knulla en del fjortis brudar.. Men kom igen, så fort vi har en ny sång så sjunger vi den en hel match.. Kom igen för fan, måste fortfarande ta dom gamla.. Ja var nere på malmö matchen å ja skämdes efter klackens insats.. Ska vi bli starka som typ hammarby måste vi kämpa tillsammans med lite hjärta.. heja blåvitt

    SvaraRadera
  47. coffe>> var du full när du skrev de meddelandet? jag menar du kan ju knappast vara seriös..

    SvaraRadera
  48. De med att vi ska kämpa ska kämpa med lite hjärta!? Nej va faktiskt helt allvarlig.. Va tycker du att vi ska göra då ANONYM!?

    SvaraRadera
  49. Innan vi ska komma överänns i klacken så kanske vi borde komma överänns på nätet också :P sen dom som håller på och kollar snett och inte sjunger kan inte vi skämma ut dom på nåt sätt så dom inte kommer tillbaka eller ändras? typ alla vänder sig mot den personen som har varit tyst hela tiden och sjunger mot han *varför sjunger inte du* sen till fjortis tjejerna kan vi sjunga *vissa pattarna* :P låter väll inte så moget men dom försvinner, sen dom som ska hålla på att kasta kan väll alla peka på och skricka *ut med packet* tror det skulle vara efektivt =)

    SvaraRadera
  50. anonym [25/7/07] 22:53:
    Saken var just att ALLA sjunger när Tollan står på räcket o visar en jävla vilja.
    Självklart borde alla alltid sjunga oasvett vem som står på räcket, men nu är det inte så.
    Tollan har gjort det bra & är och har nu varit den bästa under en längre tid där uppe, det kan du för fan inte undgå. Du märker väl skillnaden när han går upp eller är du helt efter? Så skärp dig, förhelvete.

    SvaraRadera
  51. Någon skrev om UEFA -87. Dundee U:s klack var bland de mest imponerande jag någonsin hört. Stöttningen och sången var helt lysande och jag hört till de som alltid ser sång som tyngst vägande. En storhet är ju också att fortsätta sjunga även när det går tungt (vilket inte är min starka sida) och det gjorde de.

    England typ. Eller Skottland, som exemplet ovan.

    Tifogrejor är häftigt att se på, men det händer ju faktiskt att en del klackar skickar iväg värsta tifot vid inmarschen, för att sedan mer eller mindre hålla käften. Om man slarvar bort tifot på det sättet kunde man ju lika gärna visa stumfilm med tifobilder på storbildsskärmen. Sången och ramsorna är alltid viktigast enligt mitt sätt att se det.

    Jag hör också till de som inte pallar längre att stå i klacken. Jag har också varit en dum jävel i tidiga tonåren, men jag ska ärligt erkänna att jag blivit fostrad av äldre kamrater i klacken. Det kanske är bra ifall de som varit med förr styr upp. Jag är inte rätte personen, främst därför att det var så längesedan och jag aldrig var någon som utmärkte sig.

    Första anonym (0135) pratade resonans. Intressant. Jag stod precis bakom spelarbänkarna på Kalmarmatchen men hörde faktiskt den lilla Kalmarklacken riktigt högt, trots närheten till Blåvitts klack.

    SvaraRadera
  52. Dom som har hjärta kan stå i klacken resten kan sitta och hålla käften, forza blåvitt !

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.