2007/06/24

Fagerberg avskriven och Salomonsson på väg in

SILLY SEASON I vanlig ordning är det full rulle på spelarmarknaden när transferfönstret står öppet (från och med 1/7). Med tanke på hur Stig Lundström i ett dussintal intervjuer lovat att det i flera år omtalade men aldrig lanserade "riskkapitalbolaget" skall vara i startgroparna så finns en större förväntan än på länge kring Blåvita nyförvärv av klass. Låt rykteshärdarna, insiderinformationen och spekulationerna sätta igång!

Har du information av värde? Hört ett rykte? Fått tag i lite mer info än du borde? Motivera varför just din information borde ses som pålitlig och hör av dig till oss på Baraben.com med ett mail. Bra tips belönas men även intressanta rykten är av värde!

Senaste nytt i RÖD TEXT.

På väg in till Blåvitt?

Pavel Zavadil (Öster)- Enligt GT är Blåvitt en av ett flertal allsvenska föreningar som visat intresse för den tjeckiske innermittfältaren. GT:s uppgifter kommer dock från spelarens agent, sällan en trovärdig källa i sammanhanget. Håkan Mild dementerar i samma artikel att Zavadil skulle vara aktuell för Blåvitt i dagsläget.
– Zavadil är en bra fotbollsspelare, men ingenting för oss för tillfället, säger han.


Emil Salmonsson (Ängelholm)- Den talangfulle mittfältaren som var på väg till Göteborg för provspel i vintras skall nu äntligen få en ny chans: - I slutet av juli ska jag träna med IFK i fyra dagar. De vet nog vad jag går för redan, så jag ska bara åka upp och ha roligt, säger Emil Salomonsson till Helsingborgs Dagblad.

Karl Svensson (Glasgow Rangers)- Trots återkommande rykten om att han är på väg bort från sin nuvarande klubb säger de senaste uppgifterna till Baraben.com att Karl är fast besluten om att kämpa vidare i Skottland. Svensson mer än fyrdubblade sin lön när han bytte Allsvenskan mot Skottland, men har under vintern fått begränsat med speltid och även varit inblandad i ett par medialt kritiserade försvarsingipanden. Detta i kombination med att Glasgow vill få loss kapital för nyförvärv gör att spekulationer om en flytt varit på bordet.

Joakim Sjöhage (Elfsborg)- Enligt senaste ryktesuppgifterna sägs Elfsborgs talangfulle anfallare Joakim Sjöhage vara missnöjd med sin situation i Elfsborg. Det ryktas att Elfsborg vill låna ut den kvicke anfallaren, Ålgårdsläktaren hävdar att Gais kan bli adress för den låneperioden. Källor till Baraben.com gör dock gällande att Joakim Sjöhage i första hand inte vill lånas ut- något som skulle kunna bädda för ett klubbyte för honom. Samtidigt är frågan om han vill ha mer speltid tillräckligt mycket för att Elfsborg ska vilja släppa honom till en konkurrerande förening? Eller om Sjöhage ens tror sig kunna få speltid i ett Blåvitt där anfallarna Berg och Wallerstedt går bra och har Selakovic- Mourad bakom sig på bänken? Faktorerna som väger in är många men det vore ett tungt tapp i karriärsstegen för unge herr Sjöhage att lånas ut till Gais. Kommer Blåvitt att ta fördel av den uppkomna situationen? Många är frågorna kring unge herr Sjöhage...

Sjöhage gjorde som 16-åring sin Allsvenska debut för Elfsborg i segermatch mot just Blåvitt har hela sin umgängeskrets i Borås och är även tillsammans med sin Boråsare till flickvän (och sambo) Sanna, faktorer som gör att en flytt till exempelvis Stockholm känns ganska avlägsen. Detta trots att "AIK rycker i Sjöhage". Men samtidigt: finns det någon spelare i världen som AIK inte "rycker" i? Vi skrattar fortfarande åt förra veckans AIK-rykte om hur "Marcus Allbäck är klar och presenteras på presskonferens 20:00".


Ali Gerba (Horsens, utlånad)- En spelare som redan är Blåvit och har kontrakt över 2008 med. Just nu utlånad till danska Horsens där han kommit igång med sitt spel och den senaste tiden tokdominerat i Kanadensiska landslaget med fyra mål och två assists under det pågående Gold Cup i Amerika. Gerba sköt med två mål mot Guatemala sitt Kanada till semifinal i turneringen och har enligt amerikansk press imponerat stort. Direkt väcks frågan om inte Gerba borde få en ny chans i Blåvitt, speciellt med tanke på att Mourad inte skrivit på nytt kontrakt, Ranégie är långtidskadad och Selakovic verkligen inte har imponerat? Ett av Gerbas fyra mål i den senaste landslagsturneringen:


Ken Fagerberg (ÖIS)- Grabben som i början av Juni debuterade i P18 landslaget skall enligt Henrik Leman ha väckt stort intresse hos Håkan Mild. Mild sägs vara imponerad av Fagerbergs framfart i Öis och direkt spekuleras det i att Fagerberg kan bli aktuell för IFK Göteborg inom kort.
Det som talar emot är Öis ovilja att sälja till Blåvitt och det faktum att Öis nuförtiden har en ekonomiskt säkrad situation och därför inte behöver agera desperat. Samtidigt har Öis inget överflöd av forwards i sin trupp och skulle vid försäljning tvingas förstärka laget.
Mild är imponerad av Fagerberg men något forwardsförvärv lär det förmodligen inte bli, i alla fall inte förrän man tagit slutgiltiga beslut i om man ska förlänga med Wallerstedt eller Selakovic och om man kan sälja Mourad eller inte. Men de besluten kanske redan är tagna i tysnad?
Fagerberg har imponerat i Superettan för Öis trots att han gjorde debut för endast två månader sedan. Sedan dess har han etablerat sig som målskytt och dessutom hunnit med att göra mål i P18 landslaget (Feyenoord 2-0).
Enligt Mats Ryhede, ordförande i Örgryte Fotboll AB så är dock ingen försäljning inom Sverige aktuell:
- Säljer vi Ken så säljer vi utomlands, säger han till TV4.


Benedict Vilakazi (Orlando Pirates)- Baraben.com erfar att den 24-årige Sydafrikanske innermittfältaren som var högaktuell för Djurgården för två år sedan, återigen är aktuell för Allsvenskan. Vilakazi var vid tillfället för Djurgårdens intresse anklagad för att ha haft sex med en minderårig, en brottsmisstanke som via rättegång nu försvunnit. Tjejen han haft sex med har nu fött hans barn och Vilakazi har offentligt ursäktat sig till fansen i Orlando Pirates för den härva han blandat in sig i.

Innan hela karusellen drog igång hade han dock ögonen på sig av bland annat Manchester City, FC Porto och Djurgården. Nu viskar vindarna till Baraben.com att Stefan Rehn talat med Håkan Mild om möjligheten att lösa Vilakazi från Sydafrikanska Orlando Pirates. Vilakazi är en väldigt kort (cirka 160 centimeter) men extremt stark spelare med defensiva kunskaper som sin expertis. Vidare har han gjort närmare 30 landskamper för Sydafrika och spelade bland annat för sitt hemland i Afrikanska Mästerskapen i Egypten 2006.

Det återstår att se om han är tillräckligt attraktiv (om Mild värderar honom som det i förhållande till spelare i närområdet) för att tas norröver- han själv lär nämligen inte protestera. Baraben.com erfar att han bittert ångrar sin missade chans hos Djurgården och längtar efter att få visa upp sig på den Européiska scenen. Kanske är han för desperat efter en flytt hemifrån? Kanske är det samtidigt ett gynnsamt förhandlingsläge. Skulle förmodligen även vara aktuell för HIF då han var ordinarie i Stuart Baxters Sydafrika, men HIF har ett överflöd av icke-EU spelare. Oklart vilket intresse Djurgården har i dagsläget då de tränare Stockholmarna hade vid det första intresset inte längre är kvar...

Mister X- Nordisk spelare som sägs ha landslagsmeriter från högsta nivå. Finns med på IFK Göteborgs nuvarande "Shortlist" över attraktiva spelare som är potentiella värvningar. Men samtidigt gör alltid "alla" bra spelare det, så vi på Baraben.com blir inte hysteriska över denna säsongs "X". För varje silly season de senaste fyra åren har vi längtat och ryktats efter den här mystiska storstjärnan för attt varje gång ha fått bita i det sura äpplets verklighet- en "Långås".

Emil Hallfredsson (Tottenham)- Tidigare Tottenham och Malmö FF, har själv sagt sig vara intresserad av en återkomst till Allsvenskan. Efter en andra period i Tottenham vill han röra sig då han inte lyckats få speltid i London-klubben. IFK Göteborg har under våren sökt vänsterspelare med ljus och lykta i både Tyskland, Danmark, Norge och England. Halfredsson är en av många namn man håller koll på, dock är man enligt uppgifter till Baraben.com i första hand ute efter en långsiktig förstärkning till vänsterbackspositionen. Ölme ligger löst till och lär med all sannolikhet inte få förlängt kontrakt efter 2007.

Tobias Hysén (Sunderland)- Efter att Tobias själv gett indikationer till pressen om att det skulle kunna bli svårt att ta en plats i Sunderland från och med i höst har en hemflytt nämnts allt flitigare. Hysén var nyligen hemma i Sverige och tränade med Djurgården under sin tid i Stockholm. Baraben.com erfar dock att Tobias Hysén i dagsläget inte planerar att vända hem till Sverige. Enligt vår högst trovärdiga källa i fallet har Hysén lagt upp målet att ge Premier League en chans- även om Sunderland väljer att förstärka laget på hans position. Samtidigt hade Hysén tankar om att vända hem till Sverige redan under hösten 2006 under en period då det gick extra trögt för Hisingsgrabben.
Precis som vi här på Baraben.com förutspådde så berättade Tobias Hysén nyligen att han inte planerar att återvända hem till Sverige i dagsläget och att det bara var ett worst case scenario som han spekulerade i.

Agbar Barsom- På grund av att Stefan Rehn tidigare tränat Djurgården blir per automatik hans tidigare spelare heta samtalsämnen vid Silly Season. Först Arneng, sedan Anderas Johansson och nu ryktas det om Barsom. Intenetspekulationer gör gällande att Rehn dessutom gillat Barsoms spelstil och inställning, vilken näsa för sanningen dessa spekulationer har låter vi dock vara osagt.
Baraben.com superchockmegaerfar att det är Håkan Mild som hittills stoppat en värvning av Agbar Barsom. Stefan Rehn har enligt egen utsago i City-GT gjort det klart för sina tränarkollegor och sportchef Mild att han ser Barsom som en bra värvning. Än så länge har han dock inte övertygat sin omgivning om att en sådan satsning vore rätt. Agbar Barsoms kontrakt är på väg att gå ut och därför skulle han komma som Bosmanspelare. Mild har som vi tidigare kunnat rapportera här på Baraben.com- varit på jakt efter en vänsterspelare och nu återstår att se om Rehn klarar av att övertyga Mild om att just Barsom bör få en chans i IFK...

Kjartan Henry Finnbogason- En Isländsk anfallare vid namn Kjartan Henry är även på väg in för provspel från Skottland. Kjartan har dock inte (som en del medier påstått) spelat för Queens Park Rangers utan för skotska Queens Park FC som är ett Skotskt Division tre lag. Han har även varit aktuell för utlån till Bristol City (inte redan utlånad som en del medier påstått...) så meritlistan imponerar inte direkt. Noteras skall även att samtliga provspelare som IFK Göteborg erbjudit kontrakt på den här sidan av milennieskiftet har floppat hårt: Kwedi, Christopher, Crossa och Diallo, vilket inte direkt talar för Kjartan. Platsar för närvarande inte i Celtics reserv- och P19-lag.
Finnbogason provtränar mellan 24-30/6 med Blåvitt på Kamratgården.

Fler namn som det talar om är Oscar Wendt, då FCK har köpt in en landslagsman till hans position. Det talas om Anderas Johansson i Wigan men där ser Djurgården ut att kunna hålla sig framme som förstaalternativ när han vänder hem. Christian Järdler i MFF får dåligt med speltid och har ryktats vara missnöjd, självfallet kopplades han kvickt ihop med Blåvitt. Senaste dagarna har det även börjat ryktas kring en "okänd" vänsterbreddare i en nordisk nation.

På väg ut från Blåvitt?

Jonathan Berg- Leman rör om i Blåvittgrytan. I en City-intervju med Jonathan får han Berg att svara väldigt defensivt och på ett vis som ger indikationer om att han vill bort från sin nuvarande situation på bänk- och läktarplats:
Hur mår du Jonatan Berg, 22, IFK Göteborg-mittfältare som inte platsat på länge?
Har du fått någon förklaring av tränarna?

– Ingen kommmentar.
I fjol lånades du ut till Gais, kan du tänka dig något liknande igen?

– Ingen kommentar.

När Baraben.com bevakade IFK Göteborgs sista träning inför matchen mot Kalmar FF fick våra utsända se en lång och allvarlig diskussion mellan tränarna och Jonathan Berg. Det var en motivering till petningen av högeryttern från Torsby och samtidigt en öppen irritation från Bergs sida gentemot utebliven speltid. Att han har god allsvensk kapacitet är en faktor han själv känner på sig och nu börjar frågan formas: hur länge han "tål" att vara petad? Speciellt i ett läge där anfallaren Selakovic kan komma att få speltid på mittfältet- före mittfältaren Berg...

George Mourad- Står fortfarande utan kontrakt efter 2007 års säsong. Samtidigt fick Stefan Selakovic inför 2007 förlängt med motivationen att det är "upp till bevis". Selakovic har än så länge inte rosat marknaden men gör en stark arbetsinsats som tränarstaben är nöjd med. Ranégie gick dessutom och långtidsskadade sig efter att ha fått en del speltid i början av säsongen. I skuggan av detta har Mourad återvänt från skada och gjorde mål i sin första B-lagsmatch. Detta innebär att han nu konkurrerar med ett förutom Marcus Berg- lite skadeskjutet anfall, vilket kan ge honom speltid trots att han inte valt att skriva på en förlängning med Blåvitt. Oavsett om han spelar för kontrakt i en annan klubb eller förlängning med IFK så står det mycket på spel för Frölundasonen.

IFK Göteborg står fast vid sitt bud och i dagsläget ser Frölundatalangen ut att försvinna från föreningen senast till efter säsongen, men kanske redan nu när transferfönstret öppnar i Juli. Det är en olycklig situation där föreningen nästan statuerar exempel av vår A-landslagsmeriterade anfallare i en bredare process för att sätta press på spelarna från föreningens sida. Mourad är i dagsläget den spelare med störst potential utanför startelvan. Mourad borde inte få gå som Bosman och speciellt inte till en Allsvensk konkurrent. Men om vi nödvändigtvis skall släppa honom vore det ju trevligt om han kunde lämna med ett målbombregn likt dem han presterade under 2004 och 2006. Mourad är nämligen tillbaka i laget mot Djurgården idag...

George i (12/6) GP:
"George Mourad säger att i dagsläget finns det inte några anbud från andra klubbar och innerst inne hoppas han komma överens med Blåvitt.
- Det vore det bästa. Nu är vi inte det. Skall jag lämna Blåvitt skall jag göra det för något bättre sportsligt eftersom jag vill fortsätta utvecklas som fotbollsspelare."
Andres Vasquez- Baraben.com erfar att Vasquez idag bevakas av ett flertal Europeiska klubbar. Inte så till vida att de har folk på plats vid varje match, utan genom scouting och filmupptagningar. Ajax Amsterdam är en av de tre klubbar som visat störst intresse för Blåvitts mittfältstalang. Dock ansågs Vasquez i vintras inte vara klar för större uppdrag, detta enligt Ajax scout för Norden och Baltikum. Troligtvis aktuell för utlandsspel tidigast efter 2007. Har även ett utgående kontrakt som gör att viss nervositet kring hans framtida situation i IFK har uppstått i debatten. Lär dock ej gå som bosmanspelare, men har spelat till sig en väldigt bra förhandlingsposition gentemot IFK.

Marcus Berg- Förlängde sitt kontrakt till 2010 i våras, en situation som gör att han vid fortsatt målfabrikation under sommaren och hösten kan han enligt bedömare komma att bli värd uppemot 20-30 miljoner kronor vid eventuell försäljning.

Ragnar Sigurdsson- Ännu inte superaktuell, dock blir han logiskt sett aktuell då IFK är en erkänd mittbacksplantskola och har en gott rennomé på området ute i Europa. Är dessutom förmodligen ett förhållandevis billigt alternativ, även om man med IFK:s mått säkerligen vill ha väldigt bra betalt för honom. U21-landslagsmannen Gustav Svensson finns färdig som backup med ambitionen att ta över, så en försäljning skulle inte vara omöjlig om situationen uppstod.

14 kommentarer:

  1. Men ge mig två mittfältare, en defensiv och en till vänster, samt en mittback så jag blir nöjd! Täckning när TO får en känning (till...), lite fart på vänsterkanten samt någon som gör att Ölme aldrig spelar i a-laget igen.

    SvaraRadera
  2. Lägg 10 mille på Djuric

    SvaraRadera
  3. Kjartan har väl öst in mål i nåt av Celtics reservlag? Ryktas för övrigt att han var med och tränade på kamratgården idag.

    SvaraRadera
  4. Ken F > Berg, Sella, Kebab och JW.

    Sköt om er
    Heja FCT

    SvaraRadera
  5. Rätt trött på att Håkan inte lyckats ta hem någon spelare som tillför något till laget. Någon med lite tyngd i!

    SvaraRadera
  6. Förstärk svagaste positionen, vänsterback, med Järdler. Sen ser det ganska bra ut.. Salomonsson för framtiden, haffa honom nu innan han blir dyr eller någon annan tar honom.

    SvaraRadera
  7. Tittade på sportnytt nyss... och fan va dålig Gefles matta är.

    SvaraRadera
  8. Fan vilken harlig markering forsvararna har pa Gerbas mal...

    SvaraRadera
  9. Anonym sa...

    Lägg 10 mille på Djuric

    24/6/07 18:56


    IFK var på Djuric inför säsongen men då valde Djuric att förlänga sitt kontrakt med HBK istället. Noteras skall att Djuric hade blivit IFK:s bäst betalda spelare om han hade accepterat att komma hit men han ville inte byta inom landet utan till utlandet om han skulle byta klubb.

    SvaraRadera
  10. Om Glasgow vill ha loss kapital lär väl inte Kalle vara aktuell? Man vill ju helst ha spelare som är gratis. Finns över huvud taget något riskkapitalbolag? Jag börjar tvivla.

    SvaraRadera
  11. Hudds/ Man har ju snackat om riskkapital och investmentbolag i många år nu... Jag tror på det när de värvar någon med det, inte en sekund före det.

    SvaraRadera
  12. Det är ju dumheter att inte ta hem Gerba, ge grabben en chans för fan! Renegie (stavningen?!) är långtidskadad (presterade inget när han väl var hel heller för den delen) Mourad känns inte som att han kommer att få en ärlig chans förräns hans skriver på ett nytt kontrakt(vilket han trloigtvis inte kommer att göra)(ärlig chans = startman/minst 20-25 minuters inhopp), Selakovic känns även han sval för tillfället. Wallerstedt håller inte i längden, Bergs flyt är snart slut. Tomas blir snart allvarligt skadad, J.Berg blir snart utlånad till nåt annat bonkegäng (läs BAJS), Wernbloom kan bara kötta, karesik e för vek.
    Vasques är inte tillräckligt kreativ. Alex lägger skorna på hyllan.

    Sigurdsson blir såld till Viborg för 739 000 danska kronor. bjärsmyr är en medelmåtta sålänge han inte har en stabil back bredvid sig. Hjalmar och Adam är medelmåttor.

    2008 blir året då blåvitt gör di rödblåe sällskap i superettan. Å vi för slåss mot Degerfors pappskallar etc.

    /Doktor C!

    SvaraRadera
  13. Anonym sa...
    Tittade på sportnytt nyss... och fan va dålig Gefles matta är.

    24/6/07 20:09

    Kanske inte toppklass? Men den är i alla fall grön. Vet inte om du sett mattan på Ullevi? Det ser ut som ett festivalområde där folk tältat. Det är bara tomma ölburkar som saknas. Man blir ju deprimerad när man ser gräset. Hoppas inte man får betala full planhyra för att spela där. Det är ju rena skämtet om så är fallet.

    Köp loss Makondele från Gefle. Han har fart och teknik. Hade varit en perfekt värvning för Blåvitts mittfält. Han och Alex hade säkert haft lekstuga tillsammans. Men han kostar nog några miljoner. Låt oss se riskkapitalbolaget tala.

    SvaraRadera
  14. Dags att ringa Hysén och bjuda in honom till lite träningar med laget nu under sommaren? Såg honom idag driva runt på Allum.
    Han skulle säkert uppskatta en förfrågan iaf!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.