2007/05/27

Analys: Inför IFK Göteborg - Gais

ANALYS Imorgon är det dags för åttonde omgången av allsvenskan när det gäller derby mot Gais. Det är en match vi bara ska vinna, vi är bättre på elva av elva positioner än skinnvästarna. Så här efter sju omgångar i allsvenskan tar jag mig därför friheten att summera det som varit, match för match, och även spå lite framåt i tiden.

Första matchen mot Trelleborg var en match som vi kunde vunnit med lite tur, men överlag så var resultatet trots allt rättvist. Man såg stundtals tendenser i vårt spel men överlag var det ändå för mycket tjongande. Sen tog vi emot AIK hemma och där förlorar vi på ett självmål i slutminuterna. Aldrig kul och inte heller rättvist i min mening. Framförallt spelar vi ut gnaget första 30 vilket fick en att börja tänka på gamla tider. Jonatans mål och publiksiffran är väl också det man tar med sig från den matchen. Mot Brommapojkarna borta blir det äntligen vinst. En seger vi tar kort och gott för att vi är ett bättre lag än nykomlingarna och siffrorna kunde dessutom varit större. Matchen hemma mot Halmstad släpper vi in ytterligare ett ”billigt” mål. Inte bra och denna gången är det vi som får jaga kvittering. Så småningom kommer också denna men så här i efterhand så känner man att det var en match vi skulle vunnit.

Sen släpper det rejält borta mot Örebro. Det är bara ett lag på banan och vi får se massor av mål och dessutom ett som är så makalöst att vi inte sett på maken på minst tio år – om ens det. Mot Gefle har vi sedan återigen lite svårare och det tjongas lite för mycket boll i början av matchen och det tar också ett tag innan vi får hål på Gefles grisförsvar. Trots det har vi tålamod och lyckas ro hem matchen. Senaste matchen mot Elfsborg ser ganska bra ut stundtals, men förloras på grund av slarv vid fasta situationer. Här är det utlovat bättring från tränare och spelare inför morgondagens match.

Allsvenskan 2007 är för övrigt sjukt jämn än så länge. Det visade sig återigen i kvällens match där botten slog toppen och ”Real Malmö” bara får 1-1 hemma mot Gefle. Med detta i åtanke kan man inte annat säga än att vi kan gå hela vägen. Inget lag är det minsta oslagbart i år och det lag som lyckas hålla en hög jämn nivå hela året har en jättechans att plocka hem hela serien. Det kan bli AIK, Kalmar, Elfsborg eller ytterligare två-tre lag men det kan lika gärna vara bli IFK Göteborg. Problemet tror jag ligger mycket i psyket hos spelarna. Vi vet från säsongerna 2004 och 2005 att vi har haft kapaciteten att ligga med i topp - men när chansen har kommit att ta kommandot så har vi inte tagit den. Kan vi jobba med den biten så kan vi gå hela vägen. En sådan chans ges redan imorgon när vi har chansen att lägga oss i riktigt slagläge inför em-kvaluppehållet.



För övrigt är det kul att se att publiken fortfarande kommer för att se Blåvitt, trots bytet från den mer intima Gamla Ullevi inför säsongen. Snittet för i år ligger än så länge på nästan exakt tusen mer människor per match än hela årets förra snitt, och detta trots att morgondagens derby ännu inte spelats. Matchen mot AIK lockade cirka 5000 fler än i fjol, Halmstadsmatchen lockade nästan 4000 fler än förra årets sista match och Gefle drog 600 fler än förra året. Statistiken är förvisso lite missvisande med tanke på att AIK var premiärmatch, och Halmstad förra året som sagt var en sista obetydlig match, men trots allt så kunde man tro att siffrorna kunde bli betydligt sämre än så med tanke på flytten och försämringen av sålda årskort. Är det månne en effekt av det nya, lite sexigare Blåvitt? Imorgon väntar hur som helst ”publiklaget” gais på Nya Ullevi. Fjolårets vårderby lockade 26793 och publiksiffran imorgon lär väl landa någonstans i närheten av det.

Och de ska få en blåvit vinst imorgon, allt annat vore en skräll. Visst är det derby och vad som helst kan hända och allt det där men visst fasen ska det bli seger. Enda hotet jag kan se ligger på Gais högerkant där man har skicklige Friberg da Cruz och vi har Hjalle… Men en gubbe gör inte ett lag som vi alla vet och, som jag skrev innan, är vi bättre på varje position i övrigt. Fortsätter vi rulla som boll som vi visat att vi kan och om Bergs målform håller i sig så ska det bli målkalas i blåvit favör.

Det kan tyckas lite underligt att Jonatan Berg petas från bänken imorgon till förmån för Ölme. Tränartrion pratar ofta om att ha möjlighet att göra offensiva byten, en chans som minskar nu när Jonatan lämnar bänken för läktaren. Det kan även tyckas lite underligt att Selakovic får fortsatt förtroende med missade träningar på grund av rättegång, och en ihållande måltorka. Det skulle dock inte förvåna mig om den sympatiske Sella ger svar på tal imorgon och stänker in ett par baljor när det som mest behövs. En annan måste dock erkänna att det hade varit fantastiskt kul att se en hungrig George Mourad på plan igen. Men med eller utan George så blir det vinst imorgon, en säker sådan med 3-0!

4 kommentarer:

  1. Marcus har ensam gjort lika många mål som gais i år. Vi vinner stort.

    SvaraRadera
  2. Vinner vi inte så vet jag fan inte vad jag gör! FORZA BLÅVITT!

    SvaraRadera
  3. "Det är en match vi bara ska vinna, vi är bättre på elva av elva positioner än skinnvästarna. "

    två ord: hjalmar jonsson.

    SvaraRadera
  4. Menar du på allvar att Kenneth Gustafsson är bättre än Hjalmar?

    Skulle du bli glad om det gjordes ett byte rakt av?

    Om så. Tänk en gång till. Kenneth Gustafsson är INGEN bra vänsterback.

    Vi är bättre på 11 av 11 positioner. (Vilket är lite lurigt när Gais envisas med att spela med en forward. Är det Marcus eller Sella som är bättre än Holmberg? Och vilken mittfältare är vår andra forward bättre än isf? *S*)

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.