2007/05/22

Analys: Inför IF Elfsborg - IFK Göteborg

ANALYS Idag spelar IFK Göteborg sin sjunde match i årets allsvenska och vid vinst har man chansen att gå upp i ensamt majestät i serieledning. Det är dags att titta på förutsättningarna inför den svåra bortamatchen mot regerande svenska mästarna Elfsborg.

Så satt man där igen, på tåget från Sveriges framsida ner mot de skånska slätterna. Bredvid mig hade jag ett gäng sköna grabbar som förgyllde resan genom att sitta och snacka otroligt mycket dynga. Faktum är att ibland är det skönare att sitta och ”tjuvlyssna” på andra människors diskussioner än att till exempel lyssna på musik. Hur som helst, när vi började närma oss tågets slutstation och grabbarna reser sig ser jag till min stora förtjusning att en av dem virar en blåvitrandig halsduk runt nacken. En av hans vänner reagerar blixtsnabbt och säger något i stil med ”ska du verkligen ha på dig den här nere?” Den blonde långhårige ynglingen berättar då, med viss stolthet i rösten, för sin vän att vi minsann har 12-1 på de tre senaste matcherna. Jojo, tänker jag, men mot skitlag, mot riktiga skitlag.

Nu väntar motstånd av helt annan kali
ber. Resan går återigen till Borås där det ska inhämtas tre nya friska poäng. Och nej alla boråsare, det är varken derby eller årets match för oss, tro mig! Det är inte ens värt att kommentera i vidare ordalag varför ett gäng bönder verkar tycka detta, eller att de leder utvecklingen i svensk fotboll, att de är dominanta och revolutionerar bla, bla, bla…

Elfsborg har inte startat allsvenskan särskilt väl, med många oavgjorda resultat som följd, och inte särskilt bra spel på hemmaplan. Räkna därför med ett rejält taggat lag som våra grabbar får möta imorgon. Hur ska vi då vinna denna tuffa match? Denna på pappret svåraste motståndaren i år, regerande svenska mästarna på bortaplan?

Senaste matchen mot Gefle var inte en helt bekymmersfri seger. Det dröjde länge förrän vi fick in bollen i mål och fram till dess så såg det stundtals inte helt vasst ut. Det var en hel del onödigt tjongande fram mot anfallarna när det ofta fans enklare spelalternativ i form av innermittfältare som kom ner i banan och ville hämta boll, läs Vasquez och Olsson. Trots det så valde alltså framförallt Bjärsmyr och Hjalmar de svårare långa passningarna. I och med detta så fick man känslan av att en del av tryggheten i spelet som fanns i Örebro hade försvunnit. Men kanske är det så, att med ett nytt spelsystem med mer rull på bollen så kanske det kommer en liten baksmälla naturligt efter en så väl genomförd match som den mot Örebro?


Elfsborg är också ett bollskickligt lag med Anders ”taco” Svensson som nav på det centrala mittfältet. Får han bollen med kontroll på den offensiva delen av vår planhalva så blir det farligt. Klarar våra mittfältare av att stänga passningsvägarna fram till Taco och om Ragnar fortsätter visa goda takter med att trycka upp tidigt i rygg på motståndarna, då har vi mycket vunnit. Ensamt jagande på topp lär vi hitta buffeln Mathias Svensson. Farligast när det kommer inlägg mot hans panna så här gäller det för Bjärsmyr att hålla koll på både spelare och boll när inläggen kommer farandes från kanterna. Solnatattaren Ishizaki och lill-Alex är två spelare som både kan slå inlägg men som också gärna kommer in i banan på skott. Vem minns inte Ishizakis turskott häromåret på Gamla Ullevi? Hjalmar och Adam är inte kända som några tuffa spelare men dessa två spelare gäller det att ta hårt och direkt för att visa var skåpet skall stå.

Det blir en tuff match, troligtvis med betydligt högre tempo än vad vi sett tidigare. Kan vårt mittält rulla bollen snabbt och sätta den i djupled och ut på kanterna i ett bra tempo så skall vi kunna få se en fortsättning på vårt fina anfallsspel som vi sett så här långt stundtals i årets allsvenska. Effektivitet är viktigt i anfallsspelet, vi kommer knappast få lika många chanser som vi fått i tidigare matcher. Hårdhet i backlinjen och ”riskminimering”, som Lagerbäck skulle uttryckt det, är också viktigt så skall vi kunna kontrollera matchen även defensivt.

Framåt Blåvitt!

21 kommentarer:

  1. Hur ska vi då vinna tuffa denna match?
    eeh... Göteborgskan e charmig :)

    Ni gillar att påpeka att detta inte är någon speciell match för er. Det märks :)

    I Borås finns bara ett allsvenskt lag, närmaste allsvenska lag finns och har nästan alltid funnits i Göteborg. Självklart blir alltså Boråsarnas derbyn mot Göteborgslagen. Sen är det självklart att detta västsvenska derby inte är något Göteborgsderby a'la "IFK-GAIS" Kan ni förstå skillnaden?

    SvaraRadera
  2. Västderby.. Det är lika mycke derby som Kalmar - Gefle..

    Erling.. e du skåning? =(

    SvaraRadera
  3. anonym verkar inte kunna geografin, men har nog aldrig vågat sig utanför Hisingen.

    SvaraRadera
  4. Hur ska vi då vinna tuffa denna match?
    eeh... Göteborgskan e charmig :)


    Fixat nu.


    I Borås finns bara ett allsvenskt lag, närmaste allsvenska lag finns och har nästan alltid funnits i Göteborg. Självklart blir alltså Boråsarnas derbyn mot Göteborgslagen

    Blir det derby för att man spelar mot det lag som ligger närmst geografiskt?

    Förresten är Elfsborg-gais också ett derby för er gula? Och är det den viktigaste matchen för gaisarna också?

    SvaraRadera
  5. Erling.. e du skåning? =(

    22/5/07 10:30


    Jag är i grunden "renrasig homosapiens", som Veiron skulle sagt. Befinner mig dock i skåneland på en sammanlagt tvåårig blixtvisit i ca ett år till till.

    SvaraRadera
  6. Tid sedan senaste SM-guld:
    10 år, 6 månader och 27 dagar

    SvaraRadera
  7. Spelet mot Gefle var långt ifrån det vi brukar se, det var kortpassnings spel och minst lika bra som i Örebro.

    SvaraRadera
  8. Erling>> Nä det blir det kanske inte automatiskt. Men eftersom Göteborg känns så nära för Boråsare, och Borås dessutom inte heller har nåt "riktigt" derby så har matcherna IFE-IFK blivit Boråsarnas derby.

    Ja, IFE-GAIS är väl också ett västsvensktderby, men knappast i samma klass. Det är bara att titta på marathontabellen.

    Om ni blev ensamt allsvenska lag från Göteborg i många år tror jag ni skulle visa Boråsarna lite mer förståelse i denna fråga.

    Fast många av er förstår nog redan nu, bara det att ni inte vill ;)

    SvaraRadera
  9. "Det blir en tuff match, troligtvis med betydligt högre tempo än vad vi sett tidigare. Kan vårt mittält rulla bollen snabbt och sätta den i djupled och ut på kanterna i ett bra tempo så skall vi kunna få se en fortsättning på vårt fina anfallsspel som vi sett så här långt stundtals i årets allsvenska."

    Totalt intetsägande "analys". Snacka om vm i floskler.

    SvaraRadera
  10. Hur kan man vara så otroligt bonniga när man ändå ligger så nära Göteborg

    SvaraRadera
  11. Totalt intetsägande "analys". Snacka om vm i floskler.

    22/5/07 11:23


    Ok, ska försöka utveckla det där. Vi har stundtals sett att i synnerhet Olsson är bra på att leverera raka bollar i djupled, på fötterna på anfallare eller snett ut på kanterna. Skulle vi dock börja rulla boll i sidled i backlinjen och mittfält - sen tillbaka till backlinjen, då får vi svårare att hitta uppspelsalternativ vilket ofta leder till att den desperata långbollen från Hjalle eller Bjärsa kommer. Det sistnämnda hoppas jag vi kan undvika genom att fortsätta våga spela upp bollen genom innermittfältet.

    SvaraRadera
  12. Erling>>
    Det sistnämnda spelsystemet har stämt bra in på IFE i år.
    Har f.ö., sen Rehn senast lämnade trålen, tråkat alla ICA-fans för erat eviga tjongande.
    Men nu med firma Rehn/Olsson verkar ni spela mycket mer underhållande, nåt för Haglund att studera?

    SvaraRadera
  13. Denna på pappret svåraste motståndaren i år, regerande svenska mästarna på bortaplan?

    Svåraste motståndaren, på pappret, är väl ändå Malmö FF?

    SvaraRadera
  14. Frankie>>
    Nä, svårast är AIK borta, alltid 14 motståndare.

    SvaraRadera
  15. ha ha, AIK... nej du nu får du klippa dig. Självklart är både Ellos och iff iff svårare

    SvaraRadera
  16. Svårast på pappret: MFF borta och AIK borta! Minns förra årets match på Råsunda och hur förnedrande den var.

    SvaraRadera
  17. Klart att Malmö borta måste anses som den svåraste matchen på pappret. Men Elfsborg borta känns som en riktigt tuff uppgift det också. Har sett AIK ett gäng gånger i år. Och dom imponerar inte på mig hittills. Ändå slog dom ju oss hemma. Tråkigt att vi skulle göra en sån plattmatch där. För både AIK och Blåvitt spelade en usel fotboll den matchen. Vanligtvis brukar det ju kännas som vi har svårt mot icke spelande lag. Bottenlag som försvarar sig med 11 man brukar vi ha svårt att skapa chanser mot. Och vi tappade många poäng förra året mot bottenlagen. Det känns skönt att vi i år lyckats vinna enkelt mot både Örebro och senast Gefle. Annars börjad säsongen som den den förra slutade. Vi hade ruskigt svårt mot TFF. Som jag ser det har vi gjort 4 rätt mediokra matcher till att börja med. Sen har vi följt upp det med 2 riktigt bra mot mindre bra motstånd. Hur ser det ut nu när vi möter ett spelande troligt topplag? Det gäller naturligtvis att vinna slaget på mittfältet. Där är Elfsborg skickliga om man får tid med bollen.

    För mig är det inte vilken match som helst. För mig handlar det inte bara om 3 poäng. Och visst är detta en match som berör och betyder lite extra? Annars hade vi väl inte haft allt detta tjöt? Allt häcklande om bönder, bilder på kossor, tacos osv. Säger inte att det är ett derby. Men för mig är det en oerhört viktig match. Och jag tycker inte det känns fel att kalla det ett västsvenskt derby. För mig känns denna match minst lika viktig att vinna som derbyt mot Gais. Tyckte vi till stora delar blev förnedrade förra säsongen mot Elfsborg. Spelmässigt var Elfsborg klasser bättre. Det är dags att ta tillbaka initiativet mot Elfsborg. Tror Elfsborg går in till match med ett stort självförtroende och stark tro på 3 poäng. Dags att ta på sig blåstället och kriga i 90 minuter. Fortsätta rulla boll som i de senaste matcherna och vinna närkamper och andrabollar.

    SvaraRadera
  18. guliväst>> Gott att se att det finns ödmjuka IFK-fans

    SvaraRadera
  19. Bättre att som Dr BoJo bara konstatera, man vet aldrig hur det blir, det blir alltid den man minst tror som gör mål,
    om vi har flyt så vinner vi...men man vet aldrig.

    ps bojkotta kommunistslödder.

    SvaraRadera
  20. anders svensson målar på blåvitt,
    anders svensson målar på blåvitt,
    anders svensson målar på blåvitt,
    anders svensson målar på blåvitt...

    SvaraRadera
  21. Anders Svensson skrattar åt blåvitt

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.